MENU
DSC_0173

by • 2014/02/16 • Antonio Meccariello, Guide, Inspiration, KöpguideComments (21)10445

Köpguide – Antonio Meccariello

Antonio Meccariello tillverkar helt handgjorda skor med fantastisk finish till fantastiska priser, och erbjuder kunderna mycket stor valfrihet bland modeller och läster, och även semi-bespoke och full bespoke. Här en stor guide till märket, med utgångspunkt i ett par semi-bespoke-skor jag beställt.

 

For international readers – please use the translation tool available on the right side of the page on the web version, at the bottom on smart phones.

 

Antonio Meccariello är en förhållandevis okänd skotillverkare som håller till i Neapel, Italien. Säger man dock Kiton, så vet de flesta vad det handlar om, och många känner inte bara till deras kostymer utan även fantastiska handgjorda skor, som också kostar väldigt mycket pengar. Det var för ett antal år sedan som Kiton ville göra en ordentlig satsning på handgjorda, främst handrandsydda skor, och bespoke-skomakaren Antonio Meccariello anställdes för att bygga upp verksamheten. Han utvecklade en mängd läster och modeller, tränade upp verkstadens personal och ledde arbetet under några år. Efter en tid ville han dock återvända till att satsa på sin egen verksamhet, och lämnade Kiton och byggde upp en egen liten verkstad i Neapel.

 

Antonio Meccariello in action. Bild: Styleforum

Antonio Meccariello in action. 36-åringen har jobbat med skor i 20 år, och familjen har jobbat med skor i generationer. Bild: Styleforum

 

Antonio Meccariello en del full bespoke, men på senare år är det RTW/MTO som tagit över som viktigaste delen av verksamheten, och även semi-bespoke. Skorna säljs i ett showroom i anslutning till verkstaden utanför Neapel, men framför allt i Japan där de bland annat säljs på stilvaruhuset Isetan. Han gör också två andra märken, Napolitano Rachele och Orazio Napolitano, som egentligen är ungefär samma sak som huvudmärket Antonio Meccariello, men som tillkommit då japanerna som bekant gillar Italien i allmänhet och Neapel i synnerhet, och då vill säljarna där spela max på det. Antonio jobbar framför allt med handrandsöm, men gör också en del olika norvegese-konstruktioner och även andra varianter. Förutom att han erbjuder stor valfrihet är det bästa av allt alltså de fantastiska priserna.

 

Utbud och priser

Antonio Meccariello gör alla skor som beställs direkt från honom först på beställning, och väntetiden är ungefär 5-6 veckor. Då mycket av bedömningar görs individuellt är det här bara vägledning, det bästa är att alltid fråga Antonio för att få veta exakta priserna. Hans mail är: info@meccarielloshoes.com.

– Standard RTW, pris €560 (ca 5000 SEK). Handrandsydda, helt handgjorda skor med bevelled waist eller fiddle waist (även platt om man vill) i kalvläder, med handgjord finish. Norvegese-konstruktion eller andra material kostar extra. RTW är befintliga modeller på specifik läst, men färg och finish är valfritt. Det väsentliga är alltså att han har mönstret för den lästen, då han inte behöver göra detta på nytt. Skoblock ingår, dock ej lästade.
– Meccariello Aurum, pris ca €900 (ca 8200 SEK). En helt ny topplinje, med lite finare material, lite längre tid i produktionen och på fyra-fem nyframtagna läster som bara går att beställa till Aurum. Lästade tredelade skoblock ingår. Lanseras inom kort.

– MTO, pristillägg på upp till €150 (ca 1300 SEK). Här varierar pristillägget beroende på hur mycket jobb som behöver göras, men det blir inte mer än €150 även för helt nya mönster som han aldrig gjort förut.
– Semi-bespoke, pristillägg på €150 (ca 1300 SEK). En befintlig läst modifieras efter kundens mått.
– Lästade skoblock, pristillägg €130 (ca 1100 SEK). Om man vill ha lästade block till standard RTW/MTO.
– Infällda tåjärn i metall eller gummi €30 (ca 250 SEK).

– Frakten kostar €50 (ca 450 SEK) med UPS.

 

Ungefär så elegant som det går att göra en gummisula.

Ungefär så elegant som det går att göra en gummisula.

 

 

Läster och modeller

Det utbud av möjliga RTW-modeller och läster som Antonio Meccariello kan erbjuda är väldigt stort, då alla dessa han gjorde för Kiton har han själv alla rättigheter till fortfarande. Det innebär att för att veta vad som går som RTW och se olika möjliga läster kan man gå igenom det utbud som Kiton har. Tyvärr håller Kiton på att uppdatera sin hemsida så de finns inte tillgängliga där, men det finns en mobilapp som heter Kiton Shoes (här finns den i Apples App Store, och här i Google Play) där alla modeller och läster finns med bra bilder, för utmärkt överblick. Kitons skor har den enklaste sulutformningen Antonio erbjuder, när man beställer från honom så kan man alltså välja bevelled- eller fiddle waist också (och ändå till en bråkdel av Kitons priser…).

Utöver varianterna han gjorde för Kiton har han också en hel del andra läster och modeller att välja på som RTW. Alla modellerna nedan kan man alltså välja färg på, och det går ändå som RTW. Går man MTO kan han i princip göra vilken modell som helst, det är bara att visa bilder eller förklara för honom, och då på vilken läst som helst av de som finns hos Kiton eller modellerna nedan (där vissa även finns även i Kitons utbud, och vissa är nya):

 

-

Chelsea boot med bredare resår på elegant läst med rund tå. Klicka på bilderna för att se de i större format.

-

Single monk strap i ungefär samma utförande som Edward Green Oundle, på samma läst som ovan, här i ljusbrun mocka.

-

Balmoralkängor, på en läst med traditionellt brittisk form. Här i tvåtonsutförande.

-

Split toe derby, samma läst som skorna ovan, norvegese-utförande.

-

Full brogue derbys, rund lite klumpigare läst.

-

Punched wholecut, elegant rund läst. Det är den här modellen som jag gjort, men på annan läst i annan färg.

-

Punched wholecut, en variant på modellen ovan med mindre hål och lite annan form på hålmönstren. Läst med lite smalare mjukt fyrkantig tå, heter 19040.

-

Oxfordkänga med wingtip brogue-mönster. Här i brun mocka med Vibramsula.

-

Chelseaboot med mycket bred resår och broguemönstring baktill. Samma eleganta runda läst som punched wholecuten, som heter 21158.

-

Loeafer med flätat spänne. Samma läst som ovan.

-

Oxford med speciellt mönster. Samma läst som ovan.

-

3-eyelet derby, horisontell söm, liten mönsterdetalj. Samma läst som ovan.

-

Side laced oxford. Som synes, återigen samma läst.

-

Pennyloafer. Samma läst igen.

-

Full brogue, här i svart mocka.

-

Plain cap toe oxford, sex snörhålpar. Här i tvåtonsutförande, på spetsigare lästen 19040.

-

Speciell oxford med ”apron”-söm och blomönster.

-

Chelseaboot med wingtip. Rundare läst.

-

Quarter brogue. Mjukt fyrkantiga lästen.

-

Chelseaboot, klassisk modell. Långsmal läst med mandelformad tå.

-

3-eyelet derby, speciell mönstersöm. Mandelformad tå.

-

Oxford med 3 snörhålpar brett isär, dekorationssöm med lädernöre. Fyrkantig läst.

-

Adelaide oxford. Rund läst.

-

Oxford utan cap, traditionellt brittisk läst med rund tå.

-

3-eyelet derby, speciell mönstring. Läst med fyrkantig tå.

-

Oxford med mönstrad tå. Långsmal läst.

-

Saddle shoes, här i mocka och hatch grain-läder.

-

String loafers på mjukt fyrkantig läst.

-

Speciell form av adelaide, initial-medaljong. Långsmal läst.

-

2-eyelet derby med diskret mönster vid snörningen. Mjukt fyrkantig läst.

 

 

Beställningsförfarande

Vid distansbeställning från Antonio Meccariello sköts all kontakt via mail, adressen är: info@meccarielloshoes.com. Hans engelska är sidådär, men det är oftast inga problem att göra sig förstådd, och när han inte är helt hundra på att han förstått allt så frågar han alltid för att vara helt säker. Han är väldigt trevlig och serviceinriktad, svarar snabbt på mailen, och skickar också bilder från produktionen så man får följa med i processen lite.
Den personliga kontakten och närhetskänslan man får till produktionen när man köper skor från mindre tillverkare som Antonio Meccariello, Riccardo Bestetti eller Jan Kielman är verkligen något som gör det till någonting extra. Man är med på ett helt annat sätt, och det ger i mina ögon också en extra känsla när man väl har de färdiga skorna på sina fötter.

För att hamna rätt i storleken så ber Antonio en om några mått och uppgifter om andra skor som passar, och gärna också bilder på ens fötter. Vid semi-bespoke efterfrågas fler bilder, båda fötterna uppritade på papper och lite fler mått. Om man som RTW/MTO-kund valt en läst som Antonio misstänker inte kommer att passa kundens fötter förklarar han det, och ger en förslag på andra läster som kan fungera bättre, eller om man vill gå semi-bespoke för att modifiera den önskade lästen.
Leveranstiden för skorna varierar lite, också beroende på om en ny läst behöver tillverkas eller nya mönster tas fram. Men i regel är skorna klara på mellan 4-6 veckor. Har de mycket att göra i verkstaden kan det också ta lite extra tid.

 

Tillverkning

Antonio Meccariello jobbar med en liten verkstad med några anställda, bland annat hans mamma jobbar där en del, och här görs hela skotillverkningen i alla hans serier. Det som görs på annat håll är grundläster och skoblock. Han använder läster i plast, något som blir vanligare och vanligare att även bespoke-skomakare går över till. Skorna är helt handgjorda, randsöm eller norvegesesöm sys för hand och och även avlappssömmen som syr fast rand och sula görs för hand. Några bilder från tillverkningen:

 

-

Först några allmänna bilder från tillverkningen. Här håller randsömmen på att sys.

-

Skor som handlästats.

-

Här sys norvegesesöm.

Så går vi över till att se på några bilder på mina skor. Här är de lästade och sulan ditsatt, men finishen har det inte gjorts något med.

Så går vi över till att se på några bilder på mina skor. Här är de lästade och sulan ditsatt, men finishen har det inte gjorts något med.

Fiddle waisten innan den är färdiggjord.

Fiddle waisten innan den är färdiggjord.

Här är skorna klara, och Antonio Meccariello har påbörjat finishen, men det är en bit kvar tills den är klar. Alla bilder: Antonio Meccariello

Här är skorna klara, och Antonio Meccariello har påbörjat finishen, men det är en bit kvar tills den är klar. Alla bilder: Antonio Meccariello

 

 

Slutresultatet

Min order var ett par standard-MTO semi-bespoke, för att använda terminologin under ”Utbud och priser”. Skorna kommer i Antonio Meccariellos svarta skolåda, med två stora skopåsar i samma färg. Skorna jag beställde är en så kallad punched wholecut, gjorda i ett stycke läder med hålmönster i detta. Mönstret bildar en adelaide-mönstring runt snörningen som elegant fortsätter bakåt, och med en markering för tån med en stor medaljong. Det här är lite av Antonio Meccariellos signaturmodell som är en av Kitons populäraste skor, och det är där jag såg modellen. Där är den gjord i tan på en läst med rund tå, men jag valde att göra en djup burgundy med antiqueing och som grundläst användes en av hans två nya läster som han kommer att bygga topplinjen Meccariello Aurum på, med en mjukt fyrkantig tå (det kallar han den själv i alla fall, jag skulle nästan säga bara fyrkantig) och mejslade sidor.

Passformen var inte helt hundra, då jag återigen (gjorde samma fel när jag beställde från Jan Kielman, för den som minns) mätt mina fötter fel, och inte dragit åt måttbandet ordentligt, så skorna var lite stora. Dessutom så är ovanlädret kroing fotöppningen skuret ganska högt, vilket gjorde att de skavde lite mot mina lågt placerade yttre ankelknölar (ett problem jag har med andra skor också, ex Gaziano & Girling får jag ofta lyfta hälen lite på för att det inte ska skava). Det här löstes dock enkelt med att låta skomakaren lägga dit en innersula i läder, med lite extra uppbyggning under hälen. Nu sitter de riktigt bra, och med lite modifieringar till nästa beställning där man framförallt då minskar lästvolymen lite så kommer det bli bra direkt.

Skorna är överlag fint byggda, med en fantastisk sula med en smal midja med vacker fiddle waist. Sulkanten är ganska bred, vilket är så Antonio Meccariellos husstil ser ut, men till nästa par kommer jag nog be honom om en lite tajtare skuren sulkant, då jag själv föredrar det så. Avlappssömmen ligger långt in, så är ingenting som är något problem för honom att fixa. Kvalitetsnivån på konstruktionsdetaljer är bra men inte fantastisk, vilket man inte kan förvänta sig för ett så pass bra pris som Meccariello håller. Man vill kunna erbjuda helt handgjorda skor med fin finish för ett riktigt bra pris, och då är det helt naturligt att det inte är helt perfekta skor in i minsta detalj man får. Den enda biten jag själv är lite missnöjd med är att skorna inte är helt balanserade, det vill säga att när hela hälen är i backen så lyfter sulan lite från marken. Det råder lite delade meningar om detta fenomen, vissa menar att det är bra och ska vara lite obalans här då det ska hjälpa rullet i steget, men personligen tycker jag inte om det.

Lädret upplevde jag som aningen torrt i början, men efter att ha gett det ett tunt lager Saphir Dubbin Graisse och lite renovateur och kräm så blev det riktigt fint. Det håller helt klart hög kvalitet i paritet med de flesta andra premiumskotillverkare. En wholecut blir alltid lite känsligare för veck då det är gjort i ett stycke, och det märks på sina ställen, men exempelvis gångvecken är fortfarande efter en hel del användning inte alls särskilt markerade. Och ny kommer vi till det bästa av allt: färgen. Jag visade en bild på Enzo Bonafés ljuvligt djupa burgundy som referens, och ville ha liknande men med lite mer antiqueing. Antonios serviceanda visades när han under processen med finishen skickade bilder för att stämma av och säkerställa att det skulle bli precis som jag ville, och det blev det sannerligen. Färgen är helt fantastisk med ett enormt djup. Helt klart det vackraste finishjobbet jag har i skogarderoben hemma. För det pris Antonio Meccariello erbjuder och med den stora flexibilitet som finns, borde fler få upp ögonen för Neapeltillverkaren och beställa skor från honom.

Nåväl, dags för bilder på resultatet:

 

Klicka på bilderna för större versioner.

Klicka på bilderna för större versioner.

-

 -

DSC_0060

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 

Tidigare köpguider på bloggen (där de tyvärr inte är uppdaterade sedan flytten, så en del bilder kan saknas och layouten sisådär) är till Riccardo Freccia Bestetti, Jan Kielman och Vass Shoes.

 

21 Responses to Köpguide – Antonio Meccariello

 1. Profilbild på Ajop Ajop skriver:

  Wow, detta var verkligen inspirerande!

  Hur tycker du de är i jämförelse med dina Bestetti?

 2. Profilbild på Ajop Ajop skriver:

  En fråga till förresten, vad är skillnaden mellan bevelled- och fiddle waist?

  Tack på förhand!

 3. Robs skriver:

  Bra artikel! Den stora frågan är ju hur Antonio Meccariello är jämfört med Vass?

 4. Profilbild på LANO LANO skriver:

  Han verkar helt klart göra mycket fina skor, ser fram emot att lägga en beställning i framtiden. Framför allt blev jag intresserad av de skor du beställt fast i något ljusare utförande, samt den trevliga loafern med fläta!

 5. Ajop och Robs: Tack så mycket! Det är alltid svårt med direkta jämförelser, men ger lite generella drag. Jämfört med Vass skulle jag hålla Meccariello lite före, byggnadsmässigt och materialmässigt ungefär lika, men Meccariello lägger ner betydligt mycket mer tid på finishen av skorna (även om man inte vill ha antiqueing) och sularbetet är finare på Meccariello. Jämfört med Bestetti så är Meccariello en bit bakom, med lite sämre hålfotsstöd och inte lika hög nivå på konstruktionsdetaljer mm. Men då kostar de också ungefär halva priset jämfört med Bestetti Novecento, så det är verkligen inte konstigt. Är riktigt imponerad över den nivå Antonio Meccariello har för det priset de ligger på.

  Bevelled waist är när midjan är rundad, fiddle waist när den har en uppbyggd brygga i mitten.

  Lano: Ja, läckra grejer!

 6. Profilbild på Per Arvidsson Per Arvidsson skriver:

  Verkligen fina skor. Lite väl hög profil för min smak, men hantverket ser onekligen trevligt ur och prisbilden är ju extremt gynnsam!

 7. Henrik skriver:

  Noterar att priset gatt upp for premiumserien i ditt inlagg. Ar din sko den vanliga RTW-serien?

  Sa det finns ingen katalog av nagot slag for att see vilka modeller som finns som RTW? Det ar Kitons modellutbud som galler, eller ar det vart att maila och fraga? Mer generellt, kan man man alltsa anvanda samma monster for olika laster? Jag har alltid trott att man behover lastspecifika monster for varje storlek om det ska bli ordentligt gjort.

  Priset ar oerhort lockande.

 8. Per Arvidsson: Tack så mycket!

  Henrik: Ja, hade fått fel uppgift av Antonio, kring €900 kommer Aurum ligga på. Han håller på med det sista färdigställandet av den linjen nu, så den lanseras inom kort. Ja mina skor är standardutförandet, men då MTO och semi-bespoke, så att säga. Hade missat att skriva det tydligt i texten, la till det nu.

  Framgick kanske inte riktigt, men alla modellerna som visas ovan är alltså RTW-modeller, plus då alla som finns i Kitons katalog. Och nej, du kan inte använda samma mönster för en annan läst utan att det blir MTO. MTO-kostnaden är just för att han behöver göra detta mönster anpassat för den andra lästen. Däremot kan du välja färg på alla modellerna ovan och de i Kitons utbud utan att behöva betala MTO-kostnad, detta då alla skorna ju tillverkas först på beställning, och att välja läder är ingenting som innebär merarbete för honom och därmed påverkar kostnaden (om det nu är vanligt kalvläder alltså).

  Förstår att priset är lockande, är som sagt själv väldigt imponerad av det man får för den prisnivån han håller.

 9. Profilbild på Kristian Randel Kristian Randel skriver:

  Mycket trevlig artikel, jag gillar att den är så utförlig och detaljerad. Och om skorna kan man bara säga en sak: mumma!

 10. Alexandrê skriver:

  Den finishen så helt smashing ut!

  Jeg liker at du presenterer produsenter som ikke alle har hørt om og da spesielt slike som åpenbart leverer et meget godt produkt til en god pris!

  Mvh,

 11. Kristian och Alexandrê: Tack så himla mycket! Ja försöker lyfta fram mindre kända eller beprövade tillverkare i båda de här köpguiderna och recensioner, då jag känner att det är mest intressant för både mig och läsare.

 12. Profilbild på Niels Eék Niels Eék skriver:

  En helt fantastiskt trevlig artikel! Jag blir mycket sugen på att handla skor på detta viset. Tack för att du även skriver om förfaringssättet samt vilka misstag du själv begick (samt hur du avhjälpte dessa). Tack!

 13. Niels Eek: Tack så väldigt mycket, kul att du uppskattar den!

 14. Profilbild på Mal Abar Mal Abar skriver:

  Very nice looking color!
  I recently got price from Antonio of EUR 1,100 for Aurum line. Extra 150 for 3 piece shoe trees and EUR 300 for Last adjustment service in which he will make test shoes.
  Jesper: How does the shoe wear after using it for a few months? Where do you see the creasing on the wholecut? How does it compare with your Vass and Bestetti shoes?

 15. Mal Abar: Thanks! Yeah he raised prices for all his shoes now for 2015, will update pricing in the article. The shoes hold up great, crease as it should. Hard to compare to Bestteti or Vass, different type of shoes, different prices. Meccariello Aurum and Bestetti Novecento would probably be most fair to compare, if any. They are all good, and you will most likely be pleased with any of them.

 16. Profilbild på Adam Adam skriver:

  Om jag har förstått inlägget ovan ligger Meccariello numer på samma prisnivå som Bestetti vad gäller semi-bespoke. Meccariello 1 100+150+300 och Bestetti 1 500. Stämmer det eller har jag missat något?

 17. garth skriver:

  Great article! I am considering buying the Meccariello shoes, are they REALLY comfortable?

 18. Garth: Thank you! Of course it depends if you get a shoe that fits you, but if so, yes they are really comfortable.

 19. Johpe skriver:

  Kommenterar på ett gammalt inlägg som jag precis hittade… Men hur putsar man / tar hand om antiqueat läder som detta? Måste man använda både en burgundy kräm och en annan mörkare nyans för att behålla antiqueingen på skorna?

 20. Johpe: Bäst om man vill behålla finishen så intakt som möjligt är att använda neutral kräm och polish, och bara gå på med färgad ibland och om det blivit märken. Sedan är inte skokräm målarfärg, så man kan använda färgad kräm utan att ändra färgen nämnvärt förrän efter lång tid också.

 21. johpe skriver:

  Tack för svar! I skovårdsguiden visar du hur man gör grundrengöring, och där ser det nästan ut som man skulle bli av med en hel del av finishen / antiqueingen, blir man inte det? eller är det så att man ska undvika detta på ett par antiqueade skor?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet