MENU
- DSC_0078-2

by • 2013/12/19 • Bestetti, Skovård, TipsetComments (13)7246

Tipset – Gethårsborste för ”spit shine”-puts

För den som roar sig med att putsa upp en ordentlig spit shine-puts på sina skor uppstår ofta ett problem. Traditionellt består nämligen putsutrustningen av tagelborste, bomullstrasor och nylontrasa. Tagelborsten används bland annat för att borsta in kräm och polish och få till ett jämnt och fint lager. Men när man gör en spit shine på sina skor, och då framför allt på tåpartiet, så uppstår bekymmer när man använder en tagelborste: det bildas små, små repor i den glasliknande ytan. Hästtaglet är helt enkelt för hårt, och repar putsytan. Det finns dock en utmärkt lösning på detta.

 

Går man över en sådan här tåhätta med en tagelborste bildas små mikroskopiska repor. De må inte synas på långt håll, men glansen förtas något, och har man jobbat upp en så fin glans vill man så klart att den ska vara perfekt, inte smårepig.

Går man över en sådan här tåhätta med en tagelborste bildas små mikroskopiska repor. De må inte synas på långt håll, men glansen förtas något, och har man jobbat upp en så fin glans vill man så klart att den ska vara perfekt, inte smårepig.

 

Den lösningen heter gethårsborste, ett tips som jag fick av en duktig skomakare för ett tag sedan. Bland annat tyska Collonil som säljs på många håll i Sverige har en sådan i sitt sortiment. Gethår är nämligen mjukare än hästhåret och blir därför mer skonsam. När man bara ska putsa in skokräm eller vanlig ”standardglans” av polish fungerar en tagelborste utmärkt eller bättre, likaså när man bara ska borsta bort smuts på sådan sko. Gethårsborsten är framför allt bra att ha just när de är ordentlig glans som ska borstas. Med den mjuka gethårsborsten går det utmärkt att jobba in hela polishlagret även på tån utan att riskera en massa smårepor. Jag brukar alltid avsluta med nylontrasan ändå för den allra sista finishen, och äger man ingen gethårsborste men putsar spit shine är det bäst att undvika att gå på med tagelborsten över tåpartiet, utan bara använda nylontrasa där. Det här bör man också tänka på när man ska borsta bort smuts från en sko med paradglans på tån, att man undviker att gå över den med tagelborsten. Även här är alltså gethårsborsten perfekt att ha, då man ju gärna får bort även damm och så även vid sulkanten framtill.

 

Gethåret är mjukt och fint, och Collonils täta borste känns nästan som kattpäls när man stryker över den.

Gethåret är mjukt och fint, och Collonils täta borste känns nästan som kattpäls när man stryker över den.

 

13 Responses to Tipset – Gethårsborste för ”spit shine”-puts

 1. Johan skriver:

  Tack för tipset!

  Något jag funderat på ett tag är huruvida man bör rengöra sina skoborstar med jämna mellanrum. Det fastnar ju ett lager skokräm på borsten och å ena sidan kan jag tänka att det är bra för att det finns ännu ett lager mjukgörande fett på den som appliceras, men är man bara ute efter en brush-shine vilket ju räcker på större delen av skor kan jag tänka mig att målet motverkas. Svart och brun borste ska ju alltid separeras men bör man alltså rengöra sin borste och i sådana fall hur, ta en Omninettoyant eller liknande?

  Tacksam för tankar,

  Med vänlig hälsning, Johan

 2. J skriver:

  Jag vill minnas att jag sett borstar i Yakhår. Tror att även de är mjukare?

 3. Kim Westlund skriver:

  Jag har provat att göra rent min lilla borste som jag applicerar skokrämen med både kemiskt ren bensin, aceton och nu senast provade jag med galltvål. Galltvålen var fantastisk eftersom den ger ett lödder som går ner i borsten och rengör ordentligt, något jag inte tyckt bensin eller aceton gör. Borsten kändes mjuk och fin efteråt också. Nu låter jag som en galltvålsförsäljare märker jag…

 4. Poja skriver:

  Är det fast eller flytande galltvål du använder? Jag har aldrig använt galltvål, men det är många som verkar rekommendera det. Tack på förhand!

 5. lano skriver:

  Även jag skulle nog misstänkas vara en galltvålsförsäljare om någon såg mina gamla kommentarer… Men den produkten är faktiskt riktigt bra. Jag använder flytande. För att motverka min galltvålsstämpel får jag denna gång passa på att rekommendera Sadeltvål, den har jag hört mycket gott om:

  http://www.hooks.se/product.aspx?productid=820308

 6. Anders skriver:

  Tydligen vanliga borstar i hästvärlden. Här är ett exempel:

  http://www.hastbiten.se/Default.aspx

 7. Kim Westlund skriver:

  Jag har den fasta.

 8. DrDre skriver:

  De som använt den var ju helt lyriska. 40 kr, så man har ju inte så mycket att förlora på att prova.

 9. Per Arvidsson skriver:

  Jag använder sagda gethårsborste för att borsta min dotter. Hjässan blir spegelblank! Eh.

 10. David skriver:

  En kommentar som inte är speciellt relevant för detta inlägget men jag tror att ett bra förslag för ett inlägg hade varit alla julreor som kommer komma efter jul och nyår. Tack för en jätte bra blogg!

 11. Johan: Nu tolkar jag det som att du menar borsten som du borstar upp skorna med efter att ha applicerat kräm, och att den täcks med kräm av detta. Jag vet att många förespråkar att använda olika borstar för olika färger på skor, men själv använder jag samma till alla. Det är minimalt med kräm om ens någon som fastnar på mina borstar, och det är knappast så att det är några problem att sedan borste en brun sko efter en svart. Jag har bara två borstar, en för att borsta bort smuts och skit med, en för att borsta upp kräm (plus då gethårsborstarna nu då, två av varje där med, med samma uppdelning).
  Jag funderar på om många lägger på för tjocka lager kräm och att det är därför mycket fastnar på borsten.

  Vad gäller att tvätta borstar, i mitt fall då påstrykarborstarna, så fungerar galltvål (fast eller flytande spelar ingen roll), lexol, kemiskt ren bensin eller tom Yes. Den där Ekol sadeltvålen verkar intressant, kanske får prova den.

  J: Ja jakhårsborste lär säkert vara ännu mjukare, eller den kashmirborsten som Lasse tipsar om att Burgol har.

  David: Tack för berömmet! Jag skrev ett sådant inlägg om sommarreorna, och det är mycket troligt att det blir ett nu när januarireorna drar igång också.

 12. Daniel skriver:

  Med barn på 5, 4 och 2 hemma är det mental avkoppling/återhämtning att få köra lite skovård vissa kvällar. Har en hygglig samling produkter från Burgol, saphir, shoeman, turms men måste kika mer på borstar då jag kör mer putsvante och den skolan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet