MENU
- DSC_0001

by • 2013/12/15 • Guide, Inspiration, Köpguide, Portföljer, UtblickComments (39)24811

Utblick – Portföljer

”Vad i helskotta, det här ska ju vara en skoblogg!” tänker ni nu. Och ja, det ska det, och är det. Var inte oroliga, det här ska inte bli en blogg om stil i allmänhet. Däremot tänker jag under rubriken Utblick lyfta fram ett antal andra olika områden som också innefattar hög hantverksnivå och traditionell konstruktion. Det här är nämligen också någonting som intresserar mig, och som jag inbillar mig intresserar även många av er läsare. De kommer bara dyka upp någon gång då och då med ganska stora mellanrum. Hoppas ni står ut, och ni får ha hänsyn med att min kunskap här inte är på samma nivå som när det handlar om skor, utan att det blir lite ytligare.
Upplägget för de här artiklarna är enkelt, först en kortare översikt av ämnet, en genomgång av några utvalda tillverkare, kort om vård, och sist en djupare titt på ett eget exempel, som i detta fallet är en portfölj sydd helt och hållet för hand av min tvillingbror (den som är på bild ovan).

Ämnet

Det här första ämnet någonsin om något annat än skor på denna blogg kommer alltså att handla om portföljer. På många sätt är det en produkt nära besläktad med skor: De är i regel gjorda av läder, de utsätts för väder och vind, och de följer sin ägare under många år om de är av bra kvalitet. Det nära släktskapet märks om inte annat på att många kvalitetsskotillverkare också gör portföljer (vilket ni kommer se i genomgången av olika tillverkare nedan). En portföljs konstruktion spelar naturligtvis roll, hur täta stygn det är, hur noggrant sömmarna är lagda, hur den är utformad och så vidare. Men det mesta på en portfölj är relativt enkelt att laga, oftast enklare än när det gäller skor, då det inte finns något innanmäte på samma sätt utan är rakare byggt. Precis som med skor är dock materialet själva hjärtat i produkten, och en portfölj av riktigt fint läder blir bara vackrare och vackrare med åren, och en riktigt fin väska kan ärvas i generationer i och med att de trots allt kommer undan lite mildare än att bankas i backen tusentals gånger om dagen och då har en konstruktion som tillåter reparation på ett ännu enklare sätt.

 

Olika tillverkare

Det finns naturligtvis en uppsjö av olika tillverkare som gör fina portföljer, här lyfter jag fram några av dem.

 

Saddleback Leather

Det här är ett litet amerikanskt märke specialiserat på läderprodukter, och som kanske framför allt är kända för sina prisvärda väskor. Saddleback Leathers priser är riktigt bra, portföljerna ligger kring 3300 SEK ($500), och anledningen till att man kan hålla priserna så låga är att de tillverkas i Mexico, där lönerna är lägre. Saddleback Leather är ett företag med gott självförtroende och hög tilltro till sina egna produkter, så pass att de ger 100 års garanti och länkar till ett femtontal konkurrenter på sin hemsida, då det ”bara får de själva att se bättre ut”. I utbudet finns framför allt portföljer av lite grövre snitt, med stora spännen och lite ruffigare läder.

En klassiker från Saddleback Leather, robust portfölj med mycket utrymme.

En klassiker från Saddleback Leather, robust portfölj med mycket utrymme.

Saddlebacks renaste och mest "business-aktiga" portfölj.

Saddlebacks renaste och mest ”business-aktiga” portfölj.

Samma modell som ovan, men med ett råare läderval. Alla bilder: Saddleback Leather

Samma modell som ovan, men med ett råare läderval. Alla bilder: Saddleback Leather

 

 

Malton & Kielman

Malton & Kielman är ett systerföretag till polska bespoke-skomakaren Jan Kielman. Det här är väskor av riktigt hög kvalitet, gjorda för hand med gedigen konstruktion. De har ett antal alternativ i sitt grundutbud, varav ett par finns på deras hemsida, men framför allt så gör de bespoke-väskor, fritt anpassade efter kundens önskemål. Deras färdiga portföljer i kalvläder kostar mellan 7700-13000 SEK (€750-1470). En bespoke-väska kostar inte jättemycket mer, det beror framför allt på vilken typ av modell man vill ha. Startpriset för en simpel portfölj med en stor ficka och utan axelrem börjar på cirka 8200 kronor (€900). Man kontaktar företaget och presenterar sin idé på vad man vill ha gjort, de tar fram en sketch som sedan godkänns, och väskan tillverkas på några veckor.

 

Klassisk portfölj som är fantastiskt fint byggd, med foder i mocka för riktigt lyxig känsla.

Klassisk portfölj som är fantastiskt fint byggd, med foder i mocka för lyxig känsla.

Handtaget på väskan ovan, där man verkligen ser att det handlar om handgjorda grejer med hög hantverksnivå.

Handtaget på väskan ovan, där man ser att det handlar om handgjorda grejer med hög hantverksnivå.

Malton & Kielmans billigaste och enklaste portfölj. Bilder: Malton & Kielman

Malton & Kielmans billigaste och enklaste portföljväska. Bilder: Malton & Kielman

 

 

Swaine Adeney Brigg

En institution inom väskvärlden, lite grand motsvarigheten till John Lobb. Den brittiska tillverkaren Swaine Adeney Brigg har gjort attachéväskor, portföljer och andra läderprodukter i över 250 år, och kvaliteten är odiskutabel. Väskorna sys inte för hand utan med symaskin, men görs i regel av en ensam sadelmakare från början till slut. Materialet är av toppklass, precis som det är i alla de här sammanhangen så har de stora alltid möjlighet att få tag på det finaste lädret, medan mindre tillverkare ofta får slåss som djur för att få tag på materialet av högsta standard. Swaine Adeney Briggs läderportföljer kostar kring 10 000 kronor, väljer man modeller i kanvas finns de för några tusenlappar under det. I Sverige finns ett litet utbud på ett par ställen, bland annat Grafford.

 

En typisk Swaine Adeney Brigg-portfölj. Bild: Styleforum

En typisk Swaine Adeney Brigg-portfölj. Bild: Styleforum

Swaine Adeney Brigg är gedigna och rejäla väskor, och de tar dessutom emot gamla produkter och restaurerar dem, likt en fabriksomsulning av skor. Bild: Swaine Adeney Brigg

Swaine Adeney Brigg är gedigna och rejäla väskor, och de tar dessutom emot gamla produkter och restaurerar dem, likt en fabriksomsulning av skor. Bild: Swaine Adeney Brigg

 

 

Palmgrens

Det här anrika svenska företaget har startade som litet sadelmakeri i Stockholm 1896, och har idag en butik på Sibyllegatan på Östermalm där man säljer en del färdiga produkter. Palmgrens har också fortfarande egen verkstad, och gör saker på beställning, även om det är i mindre utsträckning idag än för i tiden. En portfölj från Palmgrens kostar mellan 6000-9000 kronor och är maskinsydda i vegetabiliskt garvat läder. Designen är skandinaviskt ren och klassisk.

 

Rent och stiligt. En väldigt basic portfölj från Palmgrens.

Rent och stiligt. En väldigt basic portfölj från Palmgrens.

En sorts blandning av portfölj och väska, i rödbrunt läder.

En sorts blandning av portfölj och väska, i rödbrunt läder. Bild: Palmgrens

 

 

Vass

Som sagt så är det många skotillverkare som också gör portföljer, och en av dem är ungerska Vass. Väskorna görs med symaskin, samma maskiner som syr deras ovanläder till skorna, och är gjorda i samma material som deras skor. De har två olika modeller, en portfölj med två fronfickor och två spännen, samt en portföljväska med två stora dragkedjefack. Dessa kostar 5300 SEK (€590) om man köper i något av de två utföranden som de lagerför, men man kan också anpassa dessa med valfritt läder och vissa egna mindre modifieringar, och det kostar då 900 kronor till (€100).

 

Vass mer renodlade portfölj, i standardutförandet gjord med scotch grain läder i cognac.

Vass mer renodlade portfölj, i standardutförandet gjord med scotch grain läder i cognac.

Den andra varianten har dragkedjor och är i standardutförandet gjord i mörkbrun mocka. Bilder: Styleforum

Den andra varianten har dragkedjor och är i standardutförandet gjord i mörkbrun mocka. Bilder: Styleforum

 

 

J.P. Marcellino

Trots det italienskt klingande namnet är det här en väsktillverkare med bas i New York. J.P. Marcellinos portföljer är framför allt för de som gillar väskor i styvt läder. Priserna varierar från cirka 4000 upp till 10 000 SEK beroende på modell. I företagets tråd på Styleforum framgår att ägare av deras produkter är generellt väldigt nöjda, och kvaliteten ska vara hög.

En ren, svart portfölj i J.P. Marcellinos typiska styvt garvade läder.

En ren, svart portfölj i J.P. Marcellinos typiska styvt garvade läder.

Cognacsfärgad portfölj med två spännen. Bilder: J.P. Marcellino

Cognacsfärgad portfölj med två spännen.

En portfölj med foder i mocka, för att vara riktigt skonsamt mot exempelvis en dator.

En portfölj med foder i mocka, för att vara riktigt skonsamt mot exempelvis en dator. Bilder: J.P. Marcellino

 

 

Calabrese

Naturligtvis tillverkas det också en hel del riktigt fina portföljer i Italien också. En intressant tillverkare därifrån är Calabrese. En accessoarproducent från Napoli, som har många olika typer av väskor i sitt utbud, varav en del portföljer. Framför allt använder de ett vackert patinerat ljusbrunt läder till sina väskor. Prisnivån ligger kring 6000 kronor, och i Sverige finns de hos Linnégatan No. 2 i Göteborg (som också tar emot mail- eller telefonbeställningar).

 

Calabrese 1

En portfölj med lite annorlunda spännena, i Calabreses karakteristiska, flammiga läder.

Calabrese 4

En annan av Calabreses lädermodeller. Bild: No Man Walks Alone

 

 

Mismo

Mismo skulle kunna kallas Danmarks motsvarighet till Sandqvist. Skandinaviskt designade väskor av god kvalitet, startade av entusiaster som sakta sett företagen väska. Mismos grundare är äkta paret Adam Bach och Rikke Overgaard, som drog igång företaget 2006. Idag har man ett stort utbud av väskor och accessoarer i båda läder och kanvas. Väskorna i läder görs av vegetabiliskt garvat koläder och priserna är på mellan 4000-7000 kronor ungefär, berorende på modell och material.

 

Även om läder enligt mig alltid är att föredra till en portfölj, då livslängden är överlägsen, kan kanvasväskor vara ett alternativ om man vill komma billigare undan. Här en mörkgrön modell från Mismo.

Även om läder enligt mig alltid är att föredra till en portfölj, då livslängden är överlägsen, kan kanvasväskor vara ett alternativ om man vill komma billigare undan. Här en mörkgrön modell från Mismo.

Mörkbrun, clean portfölj i koläder. Bilder: Mismo

Mörkbrun, clean portfölj i koläder. Bilder: Mismo

 

 

Andra intressanta tillverkare:

Bosca
Chapman
Coach
Enrile
Forzieri
Ghurka
Hartmann
Herring Shoes
Gaziano & Girling
Jack Georges
King Ranch
Mulholland
Meermin
Papworth
Piel
Sandqvist
Schlesinger Leather
Simon Baker
Tuscany Leather

 

 

Vård

Att vårda en läderportfölj är betydligt enklare än att vårda skor, helt enkelt för att väskan inte befinner sig nere på den smutsiga marken och böjs och tänjs tusentals gånger per dag, även om portföljen också utsätts för påfrestningar. Men ett vanligt misstag många gör med sina läderväskor är att man helt enkelt inte gör någonting med dem. Läder är ett levande material, och allt läder behöver vård om det ska hålla sig så fint som det kan under många års tid. En läderportfölj är det lagom att man smörjer in med ett tunt lager läderbalsam eller läderlotion ungefär en gång i halvåret. Jag använder Saphirs läderbalsam eller Renovateur till detta, fungerar utmärkt, men det finns också många andra bra alternativ. Smörj in hela väskan, även läderdelar inuti, axelband och så vidare, låt torka i minst tio minuter och borsta sedan hela portföljen med en tagelborste. Neutral skokräm fungerar, men nackdelen med den är att den kan kladda av sig mer än balsam/lotion. Det finns också fetare läderbalsam och läderfetter som inte fungerar lika bra, då de dels kan göra lädret betydligt mörkare och kan göra den lite kladdig och fettig.
När det gäller den dagliga vården behöver man inte göra särskilt mycket egentligen, mer än att torka av den om den blivit väldigt smutsig och se till att aldrig förvara den nära ett element. Beroende på vilken typ av portfölj det är så kan den missformas om den förvaras stående, på så sätt att den sjunker ihop och blir skev. En sådan väska mår allra bäst av att förvaras hängande

 

Exemplet

Test 1

En portfölj gjord helt och hållet för hand i Sverige.

 

Den här portföljen var en julklapp från min tvillingbror för tre år sedan. Han är utbildad sadelmakare (det formella namnet på en läderhantverkare) och jobbar nu på Läderverkstan på Södermalm i Stockholm. Det är en av ytterst få renodlade läderverkstäder vi har kvar i Sverige idag, tillsammans med exempelvis nämnda Palmgrens i samma stad och Tärnsjö garveris egna verkstad. Väskan utformade jag och brodern ihop, vi diskuterade utseende, storlek, lädertjocklek med mera, innan han ritade upp en skiss över den. Portföljen jag ville ha var en väska som kunde följa mig till jobbet i decennier framöver, en rejäl portfölj med två stora fack, dokumentfack, samt två mindre fack framtill varav ett skulle vara öppet för att jag snabbt ska kunna få upp exempelvis nycklar. Jag ville också ha ett axelband, har man småbarn är det nämligen ofta man behöver ha båda händerna fria för att bära förskoleväskor, nämnda barn eller annat.

Efter ett par modifieringar av ritningen satte han igång att arbeta med portföljen. Den är sydd helt och hållet för hand med så kallad skomakarsöm där varje stygn låses för sig, gjord i ett relativt tjockt vegetabiliskt garvat italienskt kalvläder av mycket hög kvalitet. Läderverkstan jobbar också med vegetabiliskt garvade läder ifrån Tärnsjö, men då han skulle göra den här väskan hade de inte tillräckligt mycket av lämpligt läder från dem inne, så då valde vi att använda detta istället då kvaliteten fortfarande är mycket hög.

 

Här är brodern "in action" i verkstan.

Här är brodern ”in action” i verkstan.

-

Profilbild på väskan, där det syns att jag ofta haft den välfylld då den mer eller mindre fixerats i ”utdraget” läge.

-

Det här är en stor bit läder, som sträcker sig ända från bakre botten till lockets främre del. Lädret är fantastiskt mjukt och lent.

 

Slutresultatet är jag extremt nöjd med. Storleken är 40 cm bred, 32 cm hög och 12 cm djup på bredaste stället. Lädret är fantastiskt lent och fint, men samtidigt väldigt tjockt och rejält. Nackdelen med tjockleken är att väskan väger en del, men det var något jag var beredd att ta för att veta att den skulle vara stabil och kunna hålla i många år framöver. Bara axelremmen är som ett gediget bälte, med en stor och kraftigt vadderad del som avlastar på ett utmärkt sätt när man har väskan på axeln. Det som imponerar mest på mig är bärhandtaget, som är gjort av många tjocka bitar läder och har en fantastisk form, och handsöm rakt igenom hela den tjocka biten. Spännen och detaljer är gjorda i guldfärgad mässing, och är mycket gedigna. Den främsta nackdelen med väskan är egentligen att det kan vara lite bökigt att klicka i spännen som låser locket om portföljen är ganska tom, då det lätt blir att man trycker in fästesdelarna inåt, och att fickorna sticker ut försvårar lite till här. Det är dock väldigt sällan jag går med väskan så pass tom, så inget jag märker av särskilt mycket.

En speciell detalj som min tvillingbror gjorde på väskan, som varken han eller jag sett förut, är att tillverka ett borttagbart bottenskydd som knäpps fast med knappar. Den är tänkt att användas när det är sämre väder ute och man ändå ställer väskan på bussgolv eller liknande, så slits bottenskyddet istället för botten på väskan. Bottenskyddet kan man ju enkelt ersätta när det väl blir utslitet, medan det är mer jobb att reparera en botten som är nedsliten. Det ska dock erkännas att jag inte använder skyddet så ofta som jag kanske borde, mest på grund av glömska, men trots det så ser väskan knappt använd ut på botten, och då är jag ändå en sådan person som i princip alltid ställer den på marken eller golvet, undantaget när det är riktigt blött. Även i övrigt är portföljen i så fint skick, trots nästan daglig användning i snart tre år, att jag nu är helt övertygad om att den kommer att följa mig i princip hela livet.

 

-

Två frontfickor som döljs helt under locket, men som rymmer en hel del småsaker. I den öppna fickan har jag framför allt nycklar och passerkort, sådant som man ofta plockar fram och vill ha lättillgänligt.

-

De två huvudfacken är båda rymliga, och det ena rymmer också ett separat dokumentfack.

 

Då min bror fortfarande var lärling vid den här tiden som portföljen tillverkades, så gick arbetet inte lika snabbt som den borde. Cirka 50 arbetstimmar tog det att tillverka själva portföljen, plus ytterligare några timmar för axelbandet. Timpenningen för Läderverkstan ligger på 730 kronor, och lägger man på en materialkostnad på cirka 1500 kronor blir den sammanlagda kostnaden för tillverkningen av just min portfölj drygt 40 000 kronor.

För den som själv är intresserad av att göra en svensktillverkad portfölj hos Läderverkstan behöver det dock inte bli så dyrt, särskilt om man väljer att göra en maskinsydd. En basportfölj med en stor ficka och utan axelrem tar cirka 6 timmar att göra, handsydd görs på 12 timmar. Inklusive material för 1000 kronor kostar alltså en basväska maskinsydd cirka 5400 SEK, handsydd ungefär 9800 SEK.
Vill man göra en mer avancerad portfölj lik min med två stora fack, dokumentfack och två mindre frontfack, tar det 24 timmar maskinsydd och 40 timmar handsydd. Med material för 1500 innebär det en totalkostnad på 19 000 SEK för en maskinsydd, och cirka 30 700 SEK för en handsydd väska.
Vill man ha till axelband tar det en timme att göra maskinsydd, två-tre timmar om den görs för hand, alltså ett tillägg på cirka 850 kronor inklusive material maskinsydd, 1600 kronor handsydd.
Om man vill använda läder från svenska Tärnsjö får man lägga till några hundralappar ytterligare på materialkostnaden. Det här är naturligtvis mycket pengar, men vill man utforma sin väska helt och hållet på egen hand, ha en produkt tillverkad av svenska hantverkare och av riktigt, riktigt hög kvalitet, så kan det vara ett intressant alternativ.

 

-

Här ser man att trots frekvent användning i tre år och otaliga gånger den placerats på mark och golv, så är slitaget minimalt.

-

Närbild på undersidan.

-

Då axelbandet inte är fäst i locket kan man öppna det utan bekymmer även när den hänger på axeln. Infästningen för bandet är gjort i läder med mycket kraftiga nitar, och är faktiskt betydligt hållbarare än lösningar där infästningen är helt i metall.

-

Det i mina ögon mest fantastiska på hela väskan, det otroligt gedigna bärhandtaget.

-

Som synes är det mer eller mindre ett konstverk i flera lager läder.

-

Axelbandet är i princip i samma format som ett kostymbälte, och med just ett bältesspänne för att kunna justera längden på det. Sömmen på baksidan av bandet är så kallad sänksöm som är försänkt i lädret och gör att sömmen inte skavs eller nöts i onödan.

-

Den tjocka, vadderade delen gör att väskan inte upplevs som jobbig att bära även när den är tungt lastad.

-

För att väskan ska klara av att bäras i handtaget är detta fäst i en metallplatta som löper inuti hela delen av lockets översta del. På insidan är det täckt med läder, men man ser metallplattans konturer under det.

-

Här ser ni min brors lösning med ett bottenskydd för att skydda underdelen, som enkelt knäpps fast i sex knappar.

-

Bottenskyddet syns knappt när det sitter på.

 

Till sist några bonusbilder på två andra väskor som jag använder:

-

En gammal portfölj som jag hittade i en Emmaus-butik för en hundring. Efter att min bror fixat till lite skavanker är den riktigt schysst, och jag har den som ett lättare och mindre alternativ till min stora portfölj, och används framför allt i sammanhang utanför jobbet.

-

Lädret har åldrats och fått en riktigt fin patina.

-

Som synes kan man nästan kalla det ”äkta” museum calf-läder.

-

Allra sist en liten korthållare som också är handsydd av brorsan, gjord som en liten mini-portfölj. Då jag inte hade en tändsticksask som referenspunkt hemma, fick det bli en modernare variant.

 

OBS: Om du inte redan deltagit i tävlingen där man kan vinna skor från Loake, patinering från Björkmans Skomakeri och skoblock från Skolyx, se till att göra det innan den stänger på fredag 20 december. Här hittar du tävlingen.

 

39 Responses to Utblick – Portföljer

 1. Salvador skriver:

  Roligt att du även kikar på andra produkter. Det var ingen dålig julklapp du fick av din bror! Jag skulle också vilja nämna tillverkaren The Bridge som enligt mig tillverkar väldigt fina portföljer till ett bra pris.

 2. Morre skriver:

  Hej och tack för ett mycket bra inlägg! Jag köpte nyligen en portfölj från J.P Marceliano och kan intyga att deras väskor är av mycket bra kvalitet. Dock märkte jag en sak, som eventuellt är självklarhet för vissa, som troligtvis gäller alla ”bridle leather”-produkter och det är att det blir väldigt tunga som väskor. Som sagt, inget direkt problem men det van vara bra att ha i åtanke.

 3. Niklas Nordin skriver:

  kul med lite variation.
  Nu gör du väl så att man fastnar i väsk-träsket också 🙂
  Kan ingenting om väskor, men jag följer Frank Clegg på instagram.
  Tycker han gör mycket som ser bra ut.

 4. Junior skriver:

  Fantastisk artikel!

  Känner igen bilden på vassportföljen i mocka 😉

 5. Jonas skriver:

  Kul inlägg! Du verkar dock ha missat The Bridge och Baron.

 6. Skönt att se att reaktionerna verkar vara övervägande positiva till utsvävningen. Tack för era snälla ord!

  Gällande att vissa nämner tillverkare jag inte tagit med, så är det här så klart bara ett urval, vilket jag försökte få det att framgå som. Just The Bridge och Baron är varumärken som är väldigt välkända och som finns att köpa på mängder av ställen i Sverige, tyckte det var roligare att försöka lyfta fram lite mer annorlunda alternativ i detta fall.

  Förövrigt: Jag har haft stora problem med spam sedan jag flyttade bloggen till wordpress, vilket gjort att jag nu installerat ett par olika spamfilter. Nu hade de skickligt nog lagt alla era kommentarer i spam-mappen, så tills jag lyckas ställa in saker och ting rätt så får ni ha överseende med att det ibland kanske dröjer innan era kommentarer dyker upp här, om de då felaktigt spam-markerats.

 7. Anonym skriver:

  Plånbok av Cordovan
  Hej,
  Tack för alla bra artiklar som verkligen inspirerat – senast blev det Carmina på Skoaktiebolaget.

  Jag skulle gärna vilja veta var man kan köpa en bra plånbok av Cordovan. (Gärna burgundy.)
  Jag har även spanat efter skärp hos Alden men de verkar ha svårt med material eller tillverkning. Hur ser det ut med alternativ.

  Kul med lite besök i närliggande ämnen!

 8. Tackar!

  Tillgången på Cordovan-läder är alltid mindre än efterfrågan, och det gör att det inte är helt lätt att få tag på plånböcker i lädret. Och de som finns kostar också en del. Men det främsta alternativet för dig är nog denna från Brooks Brothers: http://www.brooksbrothers.com/Cordovan-Wallet/607F,default,pd.html
  BB är så stora så de kan se till att få tag på Cordovan och hålla plånboken i lager. Det finns flera andra amerikanska firmor som också gör dem, men de tar ofta slut fort som fasiken och så får man vänta på att de får en ny leverans med läder. Här ett par såna alternativ:
  http://www.madecollection.com/esquire/product/made-in-usa/corter-leather-cordovan-wallet
  http://barrettalley.com/devilish-wallet-shell-cordovan-no-8

 9. Jonas skriver:

  Angående väskvård. Jag har precis köpt en väska från Sandqvist i deras Made in Sweden serie. Tidigare har jag smörjt in mina väskor i Läder Fix som är ett lanolinbaserad läderbalsam. Det går in i skinnet bra och varken klibbar eller missfärgar. Nackdelen är att skinnet blir avsevärt mjukare. Min nya Sandqvist väska har ett härligt styvt skinn och jag vill verkligen inte att det skall mjukas upp så att väskan tappar sin form och bli sladdrig. Samtidigt inser jag som du skriver att jag måste vårda den på något sätt. Hur är Renovateur avseende att behålla styvheten i lädret?

 10. Daniel skriver:

  Som alltid en välskriven och intressant artikel, kul med ett annat ämne även om jag instämmer att det inte borde ske för ofta. Jag kan väldigt lite om portföljer men är väldigt nöjd med min PAPofSweden som för övrigt är tillverkad i samma fastighet där jag jobbar.

  Den är så tung att jag ibland tar en Tumi i nylon istället men som sagt så kul att ha en svensktillverkad produkt.

 11. lano skriver:

  Även jag tycker detta var ett kul inlägg, är dags för ny portfölj inom en snar framtid. Gillar framför allt alternativen med foder av mocka! De var riktigt stiliga, tror det ger en härlig känsla. Annars var Palmgrens och Malton & Kielman mina favoriter.

  Läderverkstan gör uppenbarligen också väldigt fina väskor, även om prisklassen där inte riktigt passar mig i dagsläget. Kikade runt lite på deras hemsida för att hitta fler modeller av portföljer. Måste säga att deras Webshop levererade en smula förvånande resultat, även om produkterna där säkerligen är av hög kvalitet 🙂

 12. Johan skriver:

  Hahaha! Jag förväntade mig väl portföljer, plånböcker och bälten. Kul att även människor med andra fetischer än skor uppskattar riktiga hantverksprodukter =)

 13. Jonas: Renovateur mjukar inte upp nämnvärt, i alla fall inte när den används så sällan. Så bör funka bra.

  Daniel: Tackar! Tunga grejer håller.

  Lano och Johan: Hehe, ja det där tjänar de tydligen jäkligt bra på. Tror det var därför de öppnade en webbshop för det bara. De har väl ”varningar” och så innan man går in i webbshopen, så att inte alla som förväntar sig plånböcker och portföljer blir chockade 🙂

 14. DrDre skriver:

  Hur är det med infästningen av handtaget mot själva väskan på tex Calabrese’n ovan. I väskan är det bara två tunna skinnbitar och samma sak i handtaget i väskan. Håller det verkligen i år ut och år in om man släpa på en laptop och lite andra småprylar? Man ser ju dessa till synes rätt klena konstruktioner ibland men jag har alltid avstått från dem. Numera kör jag en Tumi (originalvariant vilket väl inte får skoentusiaster att gå igång då den är gjort av ngn sorts kraftig nylon) och en Hartmann i läder. En annan jag spanat på är Filsons Leather Field Satchel helt i läder. Verkar väldigt välgjord. Ca 900 usd i USA. Kolla in på Filson.com.

 15. Anonym skriver:

  Tackar!

 16. Robert skriver:

  Vill tipsa om Bölebyns garveri och deras portföljer och andra läderprodukter. Grymt fin kvalitet!

 17. Janne skriver:

  Har du eller någon annan erfarenhet av Målerås produkter? Portföljerna ser fina ut:
  http://www.swecase.com/

 18. Dr Dre: Du menar att själva läderbitarna verkar så tunna? För infästningen är ju ordentliga, och lädret bör tåla en del. Men svårt att savgöra bara på en bild.
  Filson gör fina och rejäla saker.

  Robert och Janne: Intressanta tillverkare båda två! Kände inte till någon av dem. Böleportföljen verkar magisk, riktigt gedigen sak i granbarkgarvat dessutom. Vet du nåt om priset?
  Målerås hade också många fina portföljer, och jädrigt bra priser måste jag säga! 2000 kr för en svensktillverkad portfölj är väldigt bra. Intressant att höra om någon har erfarenhet av kvaliteten.

 19. DrDre skriver:

  Det jag menar är att det är bara en tunn läderbit som sitter fast i väska och en lika tunn läderbid som utgör handtaget. Jag tänker på portföljen med texten ”En portfölj med lite annorlunda spännena, i Calabreses karakteristiska, flammiga läder.”.

  Om man släpar en laptop, laddare, några rapporter och lite småprylar etc varje dag fram och tillbaka till jobbet så tror jag inte att den infästningen kommer att hålla i längden. Om man tittar på den gamla svenska klassikern ”bandyportföljen” så hade den metallförstärkning både i handtaget och i infästningen i väskan (och även en metallskena som din brors väska ovan). Då håller det. Men en läderbit tunnare än ett bälte fäst med bara några stygn och kanske en nit kommer att gå sönder om man har för vana att släpa omkring på lite mer arbetsmaterial och använder sin portfölja varje dag.

 20. Janne skriver:

  Jag har mejlat lite med både Böle och Målerås. Böleportföljen på bilden, med det roliga namnet ”Dubbel minister” kostar 45.000 kronor… Målerås är som sagt betydligt lägre i pris, jag fick veta att det kostar 150 kronor att lägga på en axelrem på en av deras mindre dokumentportföljer, funderar på att köra på en sån, Jag tycker ofta att vanliga portföljer är lite stora, och jag vill kunna ha dem på axeln eftersom jag cyklar på jobb. Däremot gick den inte att få i renskinn, ska kolla vad de säger om att få den i älg. To be continued…

 21. Janne skriver:

  För övrigt, när man läser lite om Böle garveri och dess historia, det verkar var läge för en artikel, Ett tips till shoegazing.

 22. Lano skriver:

  Böle ser onekligen fantastiska ut, ser fram emot öppningen av deras webshop för det verkar inte finnas någon annan katalog över deras produkter.

 23. Ferdinand skriver:

  Nitty Gritty har lite grejer från Böle på sin hemsida (www.nittygrittystore.com). Bland annat en ”Tote bag” för 7495 sek… 🙂

 24. Robert skriver:

  Antar att namnet kommer från det faktum att Böle försett flera ministrar med portföljer. Har för mig att dom även är kungliga hovleverantörer
  /Robert

 25. Janne: 45 000 alltså, måste den vara helt handsydd mao, särskilt om man jämför med priserna hos Nitty Gritty som det tipsas om ovan. Grejer där är naturligtvis maskinsydda, men ser riktigt fina ut.

  Dr Dre: Jag vet inte om jag håller med om att läderbitarna ser så tunna och känsliga ut, och tycker det ser ut som det är metallplatta i locket på den. Problemet är isf att läderbitarna på locket har niten så mkt i mitten, och att det bara är söm som håller längst ut mot handtaget. Den sömmen skulle kunna släppa med tiden.

  Vad gäller bandyportföljer så är de väl oftast konstruerade med läder fastnitat i locket, och även i handtaget nästan alltid bara läder som fäster, en lite tunnare del än själva handtaget. Ingen jättrskillnad mot calabrese-portföljen mao, lite tjockare läderbitarna oftast möjligen.

 26. Robert skriver:

  Har för mig att Böle har en lite billigare produktlina och sedan den helt handsydda dyrare. jag tror det är den förstnämnda som säljs hos Nitty Gritty. Rätt mig gärna om det är någon som känner till detta bättre.

 27. DrDre skriver:

  Ang bandyportföljer, så hade den min farfar ägde en läderbit ungefär som ovan, men under lädret så fanns det en metallbit som var direkt nitad i skenan i portföljen och själva handtaget innehöll också metal. Dvs hela den bärande konstruktionen är i metal från handtag, kopplingen ned till väskan, infästning, nit och sedan en metalskena. Med en sådan konstruktion får man en portfölj som kan tjäna en hel karriär och sedan ärvas av nästa generation. Tunna läderkonstruktioner och bara stygn (istf nitar) håller inte i längden. Det är ju bara att se hur ett bälte, som är kraftigare och bredare, ser ut efter ett tags användning. Om man då lägger på att påfrestningarna blir större med en portfölj med lite arbetsmaterial och en laptop och att lädret utsätts för smuts, damm, regn etc, pga kommer in i själva konstruktionen pga daglig användning så skulle jag avstå från en sådan konstruktion om jag ville köpa en riktigt fin portfölj som skulle följa mig genom hela karriären och som skulle åldras snyggt. Vill man bara ha något lite mer modernt att köra med några år och kanske bara ha lite småprylar (telefon och plånbok etc) så funkar nog med en klenare konstruktion. Så det beror väl lite vad man behöver och är ute efter.

 28. Ulf skriver:

  Kul men du missade den viktigaste…. 😉
  Dokumentmappen i skinn, den som har tunnast mapp på mötet vinner 1:a punkten är mitt motto.

 29. Niklas skriver:

  Suveränt inlägg och härlig breddning av bloggen! Totalt i linje med de (sparsamma) breddningsförslag jag tipsade om i din tävling; så jag tar naturligtvis äran åt mig för detta, oavsett sådana saker som att många andra säkert varit inne på samma linje och att du gjort hela hästjobbet själv 😉

  Extra aktuellt tema för mig personligen då jag nyligen köpt en väska från J Panther Luggage som jag är jättenöjd med, deras ‘Courier Ruc Case’. Rejäl pjäs, vilket som andra vittnat om gör den ganska tung, men hittills har jag bara njutit av den känsla av kvalitet det skänker mig och dessutom glatt mig åt att den kan extraknäcka som ryggsäck vilket är perfekt när man cyklar till jobbet!

  Keep up the great work!

 30. Henrik skriver:

  http://www.chestermox.com/

  Chester Mox gor bra planbocker och det gar att bestalla i shell cordovan.

 31. De gör jättefina plånböcker ja, och har bra utbud av olika museum calf-varianter i standardutbudet. Men vad gäller cordovan så erbjuder väl de, om jag inte minns galet, en japansk cordovan som de bara har i svart eller ofärgad (vilket innebär ungefär ljusgrå)? Det är tyvärr väldigt tråkiga färger i mina ögon, även om de naturligtvis får lite mer liv med tiden.

 32. Thomas skriver:

  Bra inlägg. Kul att du breddar och tipsar om andra produkter av lika hög kvalitet och hantverk. Blev just riktigt sugen på en Malton & Kielman väska efter din introduktion här. 🙂

 33. Thomas: Tackar! Ja de gör väldigt fina väskor, och dessutom är ena halvan (Malton) svensk (som bor i Warszawa) vilket gör det extra kul.

 34. Johannes skriver:

  Hej Jesper,

  först och främst – complimenti för ditt arbete med denna informativa sida! Jag upptäckte den först i dag, men har redan hunnit läsa många artiklar; du har nått en ny stamläsare i mig.

  Jag önskar instämma i omnämnandet av Bölebyns garveri. Jag kan från egen erfarenhet varmt rekommendera ett besök hos Jan Sandlund där. Imponerande var att se garvningskaren som det inte bytts vatten i sedan 1918.

  Tyvärr har jag ännu inte en portfölj därifrån, däremot från Lasses Läder i Långträsk. Han var en föregångare till Böle, men är numer död. Väskan är en specialbeställning för orkesterpartitur, således i ett ovanligt grandiost format, och är helt ljus liksom alla granbarksgravade väskor. Jag fick den i gåva, men den har stått både oanvänd och ovårdad i 10 år, utan att dock visa några allvarliga tecken på uttorkning. Detta för mig in på mina frågor gällande vård.

  (Faktum är att de på garveriet själva litet parentetiskt sade: rengör med sadeltvål och läderbalsam, men jag har några kritiska funderingar, därav mina frågor nedan.)

  1.Rengöring: Jag antar att man inte behöver rengöra lika ordentligt som med skor, men kanske någon gång ibland? Hur är det med Renomat, är det aggressivt mot lädret? Måste man skölja av det helt (jag känner inte för att duscha väskan)? Jag har sett en del som skummar upp det, rubbar med svamp och sedan torkar av med våt trasa, borde kanske räcka? Har du vidare erfarenhet av Burgol Schuhreiniger, som väl är en pendang till Renomat?

  2. När du skriver balsam, menar du Dubbin Graisse? Själv har jag Renovatuer hemma i lager. Jag har hört en del om att läderfett/-balsam kan göra läder såväl mörkare som mjukare eller sladdrigare över lång tid. Gär jag säker med Dubbin och/eller Renomat? Väskan har ju en angenäm styvhet och ljus färg som jag önskar bevara.

  Om tillfälle ges skall jag lägga upp en bild på väskan, kanske helst efter att jag vårdat den.

  Allt gott,
  Johannes

 35. Johannes: Kul att du hittat hit och uppskattar bloggen! Det låter som en riktigt fin väska det där! Renomat skulle jag inte använda på en väska, den tvättar men är egentligen främst till för att lösa upp gammal skokräm, och några sådana massor blir det sällan på väskor. Jag själv brukar bara torka av dem med fuktig trasa ibland, och sedan köra renovateur som ju också rengör en del, i kombination med neutral kräm och/eller läderlotion/balsam emellanåt. Men inte särskilt ofta, som du säger så klarar de sig ett bra tag utan problem även om det är bra gå över dem emellanåt. Dubbin är läderbalsam, men deras läderlotion är också bra, och finns andra sorter med. Vissa färgar, men ex dessa gör det inte, inte heller Collonils läderlotion mfl.

 36. Johannes skriver:

  Hej Jesper,

  tack för svaret! Då kör jag på din metod, men undrar ändå om jag alltså inte behöver oroa mig för att lädret blir mjukt och sladdrigt med sparsmakade mängder av Renovateur och liknande, som det sägs kunna bli av en del andra läderbalsamprodukter?

 37. Johannes: Nej då, inte om du inte smackar på det varannan vecka eller så och tar jättemängder. Det återställer bara lädret och förhindrar uttorkning.

 38. Melinda skriver:

  Den andra väskan som visas av Palmgrens, någon som vet vart jag kan hitta den?
  Finns inte på deras hemsida.. 🙁

  Uppskattas som bara den och gärna om du vet vad den heter 🙂

 39. Melinda: Vet inte tyvärr, men har du kontaktat dem och frågat dem själva?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet