MENU
_MG_0242

by • 2013/12/08 • Andrés Sendra, Budget, Köpguide, Mack James, Midrange, Oliver Grey, Tre outsidersComments (15)6547

Köpguide – Tre outsiders nr. 6

Som synes i rubriken är det här sjätte inlägget i den här serien (här finns nr. 1, nr. 2, nr. 3, nr. 4 och nr. 5). Jag hade fått uppfattningen att ni läsare inte var så intresserade av den här typen av inlägg, så hade tänkt trappa ner lite på dessa eller kanske till och med lägga ner de helt. Men av era svar i enkäten har jag förstått att de är betydligt populärare än vad jag förstått, så nu har jag tänkt om och de kommer att fortsätta dyka upp regelbundet. I dagens inlägg handlar det om ett spanskt, ett portugisiskt och ett tyskt märke.

Andrés Sendra Shoemaker

Andrés Sendra har redan från start ett digert utbud i katalogen.

Andrés Sendra har redan från start ett digert utbud i katalogen.

 

Andrés Sendra Shoemaker är en riktigt intressant nykomling i kvalitetsskomarknadens budgetsegment. Eller nykomling och nykomling, faktum är att det här spanska företaget startades 1913 men har under nästa hela sin levnadstid ägnat sig åt att göra boots, och detta under märket Sendra, som säkert är bekant för många. Nu när Sendra fyller hundra år firar man det genom att lansera en stor kollektion med lågskor, döpt efter märkets grundare Andrés Sendra. Att man redan har tillgång till en egen fabrik med kunskap, verktyg och maskiner, i spanska Almansa där skotillverkning har en anrik tradition och där majoriteten av landets kvalitetsskor görs idag, gör naturligtvis att man har ett bra utgångsläge.

 

Andrés Sendras finaste skor har träpeggade, välvda midjor och ritsnedlagda sulor.

Andrés Sendras finaste skor har träpliggade, välvda midjor och ritsnedlagda sulor.

 

Skorna är tillverkade av full grain-läder från Frankrike eller Italien, eller mocka från England. De görs bara med Goodyear-randsöm, och kostar mellan 1800-3100 SEK (€200-€350). Det som gör att de har stor potential att lyckas är ett stort utbud av eleganta läster och modeller, dessutom i fler olika färger än normalt. Skillnaden mellan de billigare och de finare modellerna är lite högre materialstandard och att sulorna på de dyrare är ritsnedlagda. Andrés Sendra jobbar på en webbshop, men tills vidare går det att göra beställningar över mail, till sales@andres-sendra.com. Enklast är att kolla in företagets Instagram eller den här introduktionskatalogen för att se om man hittar någon modell man gillar, och kontakta dem för att fråga om pris och annat. Då märket är så nytt känner jag än så länge inte till någon som provat företagets skor, men generellt så håller skor från Alamansa bra nivå sett till priset.

 

Skärmavbild 2013-12-08 kl. 19.39.04

Skorna som i många fall har lågt placerat tåparti, så kallad toe spring, och relativt skarpt skurna midjor, något som annars är vanligare på dyrare skor.

_MG_0224

Snygga adelaides med wingtips.

_MG_0237

Chukkas i ljus mocka med ofärgade sulkanter. Alla bilder: André Sendra Shoemaker

 

 

Mack James

Mycket läckra split toe-derbys från portugisiska Mack James. Bild: Top Grain

Mycket läckra split toe-derbys från portugisiska Mack James. Bild: Top Grain

 

Vi fortsätter  lite längre söderut till portugisiska Mack James. Det här är ett märke som tillverkas  i gigantiska Carlos Santos-fabriken, som gör allt från riktiga budgetskor som Loding till egenbetitlade Carlos Santos som är skor i högsta RTW-nivå. Mack James skor befinner sig kvalitets- och prismässigt i det övre budgetsegmentet. Skorna kostar cirka 2500 SEK (€280), och ska hålla klart rimlig kvalitet för de pengarna.

 

Fin och klassisk 3-eyelet derby. Bild: Louis Copeland

Fin och klassisk 3-eyelet derby. Bild: Louis Copeland

 

Mack James skor karakteriseras av relativt spetsiga läster, Classic-serien är småspetsig men relativt normal, med New Classic är extremt spetsiga. De flesta av märkets skor är Goodyear-randsydda. Skorna säljs framför allt i Frankrike, Belgien och Tyskland, och finns att få tag på online hos bland annat irländska Louis Copeland.

 

Så kallade short wings med adelaidemönstring.

Så kallade short wings med adelaidemönstring.

En brun plain cap toe-oxford är obligatorisk för alla kvalitetsskotillverkare. Bild: Louis Copeland

En fantastiskt fin cap toe oxford med en speciell dekorationssöm likt exempelvis John Lobb använt till en av sina limited edition-modeller i Saint Crispin-serien. Bild: Louis Copeland

Full brogues, varken mer eller mindre. Bild: Top Grain

Full brogues, varken mer eller mindre. Bild: Top Grain

 

 

Oliver Grey

Full brogues med lite speciell perforering från tyska Oliver Grey.

Full brogues med lite speciell perforering från tyska Oliver Grey.

 

Tyskland har nuförtiden inte någon nämnvärd skoproduktion kvar i landet, förutom en del bespoke-skomakare och några mindre verkstäder, men det finns en del större kvalitetsskomärken fortfarande som alla tillverkar sina skor utomlands. Det sker i regel antingen i Spanien eller Portugal (exempelvis Shoepassion och Gordon & Bros) eller östländer som Ungern eller Rumänien (exempelvis Heinrich Dinkelacker). Oliver Grey går in under båda de kategorierna, och har skor tillverkade både i Spanien och Ungern.

 

Klassiska Budapester-derbys på läst med hög tåbox, en modell som är populär i Tyskland.

Klassiska Budapester-derbys på läst med hög tåbox, en modell som är populär i Tyskland.

 

De kostar från cirka 2400 SEK (€270) till omkring 5800 kronor (€650). Det som skiljer de olika prisnivåerna åt är bland annat sulorna, de finare har J. Rendenbach ekgarvade sulor, och konstruktionsmetoden, om det är Goodyear-randsytt eller norvegese. Modellutbudet är mycket stort med allt från rätt nätta oxfords till bulliga Budapester-derbys. Finishen är helt neutral, det är bara vanligt full grain-läder utan någon antiqueing eller liknande överhuvudtaget. Det är förvånansvärt svårt att hitta utlåtande om skorna på nätet, men det lilla jag funnit är folk som varit väldigt nöjda med sina köp.

 

Oliver Greys finare skor har ekgarvade sulor från J. Rendenbach som är riktigt slitstarka.

Oliver Greys finare skor har ekgarvade sulor från J. Rendenbach som är riktigt slitstarka.

Fina chukkas i mocka med Dainite-sula. Finns också i grain-läder i svart och brunt.

Fina chukkas i mocka med Dainite-sula. Finns också i grain-läder i svart och brunt.

I utbudet har Olivery Grey också ett några modeller i stingrocka, för den lite mer vågade. Priset är relativt lågt för skor i det här materialet: 7100 kronor (€800).Alla bilder: Oliver Grey

I utbudet har Olivery Grey också ett några modeller i stingrocka, för den lite mer vågade. Priset är relativt lågt för skor i det här materialet: 7100 kronor (€800).Alla bilder: Oliver Grey

 

15 Responses to Köpguide – Tre outsiders nr. 6

 1. Markus skriver:

  Hej,
  Jag uppskattar verkligen dessa tips, det är ett bra sätt att bredda den egna kunskapen om vad som finns där ute. Är redigt sugen på ett par från Andrés Sendra, mest för att kunna ta ut svängarna lite utan att gräva för djupt i finanserna.

 2. lano skriver:

  Hur slits egentligen stingrocka? Man ser emellanåt tillverkare som levererar skor i materialet, men har inte hört något om hur man sköter det eller hur det slits. Åldras det fint med åren eller är det raka motsatsen kanske? Hade varit kul att se några bilder på hur det utvecklas, känns som att det kan vara ett lite kinkigt material.

 3. Daniel skriver:

  Du är helt otrolig. Vad mycket kunskap du sitter på. Det är verkligen roligt för oss dina läsare att få ta del av den och få tips på tillverkare när vi bor i ett land med begränsat antal märken att välja på. Stort tack.

 4. Henrik och Daniel: Tack så mycket, kul att ni uppskattar dem!

  Lano; Stingrocka är ju lite speciellt på så sätt att det både är jättehårt och mjukt på samma gång. De små prickarna är stenhårda och man måste lägga alla sömmar mellan dessa, samtidigt är ren stingrockaläder väldigt tunt och en sko förstärks därför alltid med ett mellanlager av kalvläder mellan ovandel och foder. Stingrocka får också gångveck så klart, men de är inte särskilt framträdande då strukturen gör att de döljs rätt väl, samtidigt blir ofta ovanlädret med tiden lite vågigt då de hårda prickarna tvingar lädret att böja sig på ett lite speciellt sätt. Så man kan säga att de åldras som en kombination mellan kalvläder-grain och cordovan, för att förenkla, även om då både veck och vågor gärna är mildare än de nämnda, framför allt vågorna.

 5. DrDre skriver:

  Jag har ett par Oliver Grey, liknande de Budapester ovan, fast med dainitesula. Det är inget finlir precis men fin kvalitet och bekväma och hygglig finish. Väldigt bra som ”vardagsskor”. Jag skulle uppskatta att kvalitet etc ligger ungefär som Loake 1880.

 6. Trevligt! Vilken prisklass var dina skor i?

 7. Daniel Sturesson skriver:

  Som vanligt mycket trevlig artikel!

  En liten fråga bara, jag har märkt att sedan Shoegazing bytt platform så kommer inte första bilden i inlägget med i rss-feeden. Om man tittar på http://www.shoegazing.se/feed/ så verkar den inte vara med över huvud taget. Är det något som kanske går att ordna?

  Återigen, tusen tack för en fantastisk blog!

 8. DrDre skriver:

  Jag vill minnas att jag betalade ungefär 200 Euro. De har en liten outletbutik i Hamburg (i närheten av jvg stationen). Ordinarie pris låg runt 300-330 Euro tror jag.

 9. Tack för de vänliga orden! Ja, skrev kort om detta i en kommentar på första ”nya” inlägget, att den stora bilden som toppar inläggen och syns på förstasidan försvinner i feeden. Är för att den läggs in separat och tillhör inte artikeln, och har inte kommit på något sätt att lösa detta på än. Tyvärr.

 10. Daniel Sturesson skriver:

  Där ser man. Det är ju inte hela världen.
  Nu får jag ju ytterligare an anledning att gå in på den nya eminenta hemsidan.

 11. Yurtdisi Egitim skriver:

  är webbplatsen tillgänglig på engelska?

 12. Kalle skriver:

  God fortsättning! Kul med ny adress! Jättebra att du tar upp dessa outsiders, man blir annars i ett mindre land som Sverige lätt insnöad på de märken som av tradition finns här. Tyvärr blir det naturliga, iaf för mig med dessa märken att det stannar vid inspiration eftersom jag inte är så förtjust i att beställa via webshop baserat på några bilder. Jag har tex många kvällar bestämt satt mig ner för att beställa ett par från Meermin men det blir inte av. Tanken på att beställa, vänta över 4 veckor, få en sko som nästan passar, betala frakten tillbaka, samma veva om igen gör att jag tappar suget. Klart att man kan dyka upp på deras trunk-show men kunde inte åka förra våren och har ännu inte hört något i år. Var det inte tal om att någon i Sverige skulle hålla lite modeller från dem så att man kunde prova ut rätt storlek? Jag tror personligen att de hade tjänat detta då jag hört flera som inte velat beställa pga allt meck.

 13. Tackar! Jo det fanns planer på att öppna ett permanent show room i Stockholm, som Meermin skulle driva själva, men inte hört någonting om det sedan de var här.

 14. Profilbild på Per Arvidsson Per Arvidsson skriver:

  Andres Sendra har öppnat webshop nu! Mycket trevligt sortiment, några av modellerna är uppenbart inspirerade av Corthay: http://www.andres-sendra.com/en/natural-leather/11770-collin-black-charcoal.html

 15. Per: Ja, fick ett mail om det nyss, ser riktigt bra ut. Tror det kan vara vettigt av dem att köra på ren beställningsproduktion i början, att de inte har nåt lager utan bara gör skorna på beställning. 45 dagar är en okej väntan, sen kommer säkert vissa skippa på grund av det för att man vill ha skorna direkt. Bra för oss i Sverige att vi har dem hos Mano Skoservice iaf.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet