MENU
Davidsons Skomakeri Fasad 1

by • 2013/11/30 • Crockett & Jones, Gaziano and Girling, John Brommel, Reportage, SkomakerietComments (12)9472

Skomakeriet – Davidsons Skomakeri i Uppsala

Marcus Davidson som driver Davidsons Skomakeri i Uppsala är troligtvis Sveriges mest kända skomakare. Den främsta anledningen till det är egentligen bara några artiklar han skrev för stilsajten Manolo för ett antal år sedan, som fått ett enormt genomslag och fortfarande ofta hänvisas till när kvalitetsskor diskuteras på nätet, och som i regel hamnar högt upp på Google när någon söker på ämnet. Han har också fortsatt ta plats på ett sätt som är ganska ovanligt för skomakare. Han säger alltid vad han tycker, vilket av vissa uppfattas som att han är en dryg person. När man träffar Marcus förstår man dock att det egentligen bara handlar om att han kan väldigt mycket, och att han aldrig tvekar att tala om det han vet.

IMG_8775

Skomakarmästare Marcus Davidson, som jobbat som skomakare i 15 år.

 

Davidsons Skomakeri ligger i relativt stora lokaler centralt i Uppsala. Hit flyttade man för drygt två år sedan, från ett betydligt mindre ställe, och har nu utrymme att utveckla verksamheten på ett helt annat sätt.
– Visst, det kostar så klart väldigt mycket mer, men möjligheterna är också betydligt större. Det gör det så mycket roligare, säger Marcus Davidson.
Just att hela tiden ta saker och ting vidare och hitta nya utmaningar är uppenbart viktigt för Marcus. Det är därför han skriver för Manolo, gör skovårdsfilmer som visats tusentals gånger på YouTube, pratar skovård i TV4:s nyhetsmorgon och så vidare. Och det är därför det första han gör när jag är på besök att nöjt visa upp ett stort skovårdsskåp som precis hängts upp på väggen i butiken. Ett träskåp där luckan kan bli en arbetsbänk, och som rymmer de flesta skovårdsprodukter även riktiga nördar kan tänkas ha. Skåpet är tillverkat av en möbelsnickare i Tibro, och kostar 7900 kronor.
– Jag har designat och tagit fram det själv. Det är riktigt gedigna grejer, tanken är att man ska kunna låta barnbarnen ärva det, att det ska hålla i många, många år. Vi får se om de går att sälja, men de var kul att jobba fram i alla fall, säger Marcus.
Nu när han är klar med skåpet har han gått över till nästa projekt, som är en ny form av putsduk.
– Det är väldigt märkligt att vi har ett sådant gigantiskt utbud av skovårdsprodukter, men bara en enda typ av putdsuk. Och de här bomullstrasorna som finns luddar dessutom en massa och är inte jättefunktionella i min mening, säger han.
Det han provar just nu är ett satinbaserat tyg med stretch som han tycker har intressanta egenskaper. Just stretchtyger är något jag fått rekommenderat förut, av en av Marcus Davidsons kollegor Jörgen Stålborn som driver Hojs i Borås (det skomakeri som inledde den här artikelserien). Jörgen menar att fruns gamla slitna stretchbyxor är det bästa putstrasematerialet han använt.

Just dessa två har varit delaktiga i några duster på Skomakar-SM. Båda två har vunnit och hamnat placeringen före den andra, även om Marcus är av uppfattningen att de båda vann fel år: Jörgen borde ha vunnit det år han fick stryk av Marcus, och tvärtom. Numera har Marcus Davidson varken tid eller ork att lägga ner det arbete som krävs för att kunna placera sig bra i sådana tävlingar, även om han ändå ofta ställer upp för att han tycker att det är en bra grej.
– Och det är alltid inspirerande att se de andras arbeten. Skomakare i Sverige håller en väldigt hög nivå, det ser man inte minst under Skomakar-SM, säger han.

 

Här är skovårdsskåpet som Marcus utvecklat, och som görs av en möbelsnickare i Tibro.

Här är skovårdsskåpet som Marcus utvecklat, och som görs av en möbelsnickare i Tibro.

IMG_8762 (1)

Skåpet med luckan stängd.

IMG_8756

Delen av skomakeriet som rymmer alla skorna.

 

I de nya lokalerna kommer man in i en del med en disk och en stor hylla med skovårdsprodukter och annat. In till vänster ligger ett rum med alla skor, som framför allt består av Crockett & Jones, men också en del John Brommel och Gaziano & Girling. Ofta när man pratar med skomakerier om var inkomsterna kommer ifrån, delar man upp det i skoförsäljning och reparationer. Men för Davidsons Skomakeri är skovårdsprodukterna en precis lika viktig inkomstkälla som de två andra nämnda kategorierna. Faktum är att Davidsons förra året sålde skovårdsprodukter för 1,3 miljoner kronor.
De ökade kostnaderna i och med bytet av lokal gör dock att det inte direkt är så att han blir rik på jobbet för tillfället. Dessutom fungerar det så, precis som för många skomakerier, att under exempelvis sommarmånaderna går hela verksamheten ordentligt back, något man sedan måste tjäna in under höstmånaderna vilket är skomakeriernas högsäsong.
– Jag har också ett väldigt stort lager som så klart kostar pengar att ha. Och så är den där jäkeln väldigt dyr också, säger Marcus med ett flin och pekar bort på sin anställde Ola Sörenssen.
Ola började som lärling hos Marcus för fyra år sedan, och fick vanlig anställning för ett år sedan. Och visst må han kosta pengar, men Marcus är väldigt nöjd över att ha fått hjälp i verkstad och butik och i och med detta kan tänka mer långsiktigt.

 

...men det är den maskin som de använder i arbetet. Marcus tycker att det är en snygg maskin som dessutom gärna skapar snack bland kunderna, och valde därför att ställa den ute i butiken.

Ett avgränsat rum där det mesta av reparationsarbetet sker.

Ola Sörenssen som varit hos Davidsons i fyra år, klarar numera av de flesta jobben själv. Men är det något mer komplicerat och tiden är knapp är det fortfarande oftast Marcus som får göra det, för säkerhets skull,

Ola Sörenssen som varit hos Davidsons i fyra år, klarar numera av de flesta jobben själv. Men är det något mer komplicerat och tiden är knapp är det fortfarande oftast Marcus som får göra det, för säkerhets skull,

IMG_8792

Ett stort urval av kantslipar behövs för att man ska ha något som fungerar för alla olika varianter av sulkanter som finns.

 

Som utomstående tänker man gärna att Uppsala måste vara en ganska bra stad att sälja och reparera kvalitetsskor i, en välmående och välutbildad stad. Men enligt Marcus Davidson konsumerar inte Uppsalaborna i onödan, utan mentaliteten är väldigt sparsam.
– Det är en annan sak att exempelvis ligga på Östermalm i Stockholm, där vill ju folk slänga ifrån sig sina pengar. Så fungerar det inte riktigt här, säger han.
Men precis som kollegorna i branschen pratat om i tidigare artiklar, märker också Marcus av det ökade intresset för traditionellt konstruerade kvalitetsskor.
– Man uppskattar kvalitet och hållbarhet på ett annat sätt idag, och man bryr sig också om hur och var saker tillverkas, säger han, och återkommer till de där skovårdsskåpen.
– Det är det tänket som också gör att jag hoppas att jag ska kunna kränga några av de här skåpen, det är också hållbara, vettigt tillverkade saker som är en investering.

 

IMG_8754

Mitt i butiken står en stor avlappningsmaskin, som syr fast sulan med randen. Jag trodde först att den bara var där slom prydnad…

...men det är den maskin som de använder i arbetet. Marcus tycker att det är en snygg maskin som dessutom gärna skapar snack bland kunderna, och valde därför att ställa den ute i butiken.

…men det är den maskin som de använder i arbetet. Marcus tycker att det är en snygg maskin
som dessutom gärna skapar snack bland kunderna, och valde därför att ställa den ute i butiken.

Här sys sömmen i den utskurna skåran.

Här sys sömmen i den utskurna skåran.

Efter att sömmen är lagd trycks skåran till med ett träverktyg.

Efter att sömmen är lagd trycks skåran till med ett träverktyg.

I den bakre delen av skomakeriet finns en till arbetsbänk, kombinerat med ett lager. Davidsons har ett av de större egna lagren av Crockett & Jones i Sverige, som han byggt upp under flera år.

I den bakre delen av skomakeriet finns en till arbetsbänk, kombinerat med ett lager. Davidsons har ett av de större egna lagren av Crockett & Jones i Sverige, som han byggt upp under flera år.

Också en del Gaziano & Girling på lagerhyllorna.

Också en del Gaziano & Girling på lagerhyllorna.

Utlästningsmaskiner uppradade på golvet.

Utlästningsmaskiner uppradade på golvet.

En hylla med jobb.

En hylla med jobb.

Skovårdsprodukter står för ungefär en tredjedel av inkomsterna i skomakeriet. Det säljs det mycket av både i butiken och i webbshopen.

Skovårdsprodukter står för ungefär en tredjedel av inkomsterna i skomakeriet.
Det säljs det mycket av både i butiken och i webbshopen.

Med vintern analkandes är det kängor som tagit plats i skyltfönstret.

Med vintern analkandes är det kängor som tagit plats i skyltfönstret.

Ett bra utbud av skor från Gaziano & Girling.

Ett bra utbud av skor från Gaziano & Girling.

Inte minst den här fantastiska wholecuten Cooper i stingrocka från Deco-serien. Kostar 17 000 kronor.

Inte minst den här fantastiska wholecuten Cooper i stingrocka från Deco-serien. Kostar 17 000 kronor.

Skomakerier som tidigare besökts i den här reportageserien är Hojs i BoråsSkomakeri Framåt i Stockholm och Larssons Skomakeri i Göteborg och Bäckmans Skoservice i Stockholm.

12 Responses to Skomakeriet – Davidsons Skomakeri i Uppsala

 1. Peter skriver:

  Jag gillar verkligen skovårdsskåpet. För tillfället är jag vid illa stadd kassa. Annars skulle jag ha slagit till. Stilig möbel.

  /Peter

 2. Anonymous skriver:

  Jag gillar också skåpet. 8000 kr är ju ganska dyrt för ett skåp, men som sagt, snyggt är det.

 3. LANO skriver:

  Riktigt kul att det går bra för Marcus och Ola. Även jag blir sugen på det där skåpet, är kul att ha något sådant även om det kostar en slant.

 4. Anonym skriver:

  Tror ryktet om ev dryghet är en något som kommer manoloartiklarna. Har mest fått hjälp av Ola när jag varit i butiken, men även Marcus några ggr och det är enligt min mening inga problem, skönt med ett så stort utbud av kräm och polish nästgårds:)

  En fråga vari ligger skillnaden mellan CJ och EG? Är det endast finish? El även konstruktion?

 5. Det beror på om du menar mellan C&J Benchgrade eller Handgrade? Mellan HG och Edward Green är det inte särskilt stor skillnad i konstruktion, däremot är ovanlädret lite finare på Edward Greens skor, och nivån på detaljarbetet upp ytterligare ett snäpp.

 6. Patrik skriver:

  Kul artikel! Marcus Davidson förtjänar all kred. Han är en av Sveriges bästa skomakare och dessutom är han duktig på att skriva lärorika och välformulerade artiklar. Det är synd att han slutade samarbeta med Manolo och King (tror jag det var?), han tillförde väldigt mycket i min mening. Han fick oförtjänt mycket skit av några ”troll” som gick på honom hårt för att han sa vad han tyckte. Marcus provocerar genom att säga rakt ut vad han känner och tycker vilket är ovanligt i Sverige. Jantelagen regerar fortfarande Sverige. 🙂

  Fint med nya utseendet på sajten! I like!

 7. RJP skriver:

  Det misstaget jag tyckte han gjorde var att gå ut o såga vissa märken, gillar själv skor o jag blir glad när någon köper Loake då det ofta är en början till tyngre droger;) men tycker samtidigt det är trist att folk ger en person ett rykte bara på ”nätet” förtjänt el. oförtjänt spelar ingen roll. Tyvärr ser dagens värld sån ut. En fråga… Min bror ska precis börja till att bygga upp en skogarderob. Han undrar vilket märke som är mest prisvärt att börja med, jag rekommenderade Vass som bas i en garderob. Dels så kan man ju välja de modeller man gillar o anpassa samt att prisnivån är svårslagen i förhållande till kvalitén. Har du nåt förslag på annat märke?

 8. Jesper skriver:

  Har varit inne i butiken några gånger och alltid blivit väldigt väl bemött. Bra inlägg, hoppas att det går bra för Davidsons!

 9. CVMN skriver:

  Vass är inte helt genomtänkt att börja med, man måste först och främst se till att köpa ett par skor som passar ens fötter och det blir svårt med Vass eftersom de inte har några försäljningsställen i Sverige, eller har jag missat nåt? Passformen är a och o, speciellt för en ”nybörjare”. Crockett & Jones är en mycket prisvärd sko så länge man har vägarna förbi England där de är betydligt billigare än i Sverige, och Carmina måste anses vara ett väldigt attraktivt alternativ om man skall se till kvalitet i förhållande till prislapp.

 10. RJP skriver:

  Passform blir inga problem med Vass. Vi råkar nämligen ha samma form/storlek 🙂

 11. Patrik: Tackar! Ja tror också troll låg bakom mkt av skiten där, trist.

  RJP: Jag tolkar det som att du äger en del Vass och därmed att din bror kan prova dina skor? I så fall kan det absolut vara ett bra märke att bygga en skogarderob med, väldigt mycket skor för pengarna. Men vad som är bäst och mest prisvärt är jättesvårt att säga då det finns så många parametrar att ta hänsyn till. För den med lite begränsas budget är det ett utmärkt val att börja bygga en garderob med Loake 1880 och Meermin. Har man möjlighet att kliva upp på nästa nivå med Crockett & Jones, Carmina mfl, så har man skor som håller sig riktigt fina ännu längre. Men viktigast är nog att skynda långsamt, alltför många (jag själv gjorde misstaget) inleder för snabbt och vill bygga en basgarderob med många modeller på en gång. Det är bättre och billigare i längden att prova sig fram vilket märkes modeller och läster som passar ens fötter och sinne, och få en bild av vilken typ av skor man gillar och vill ha, och så vidare, och sakta bygga upp en garderob. Då kan man också välja skor av högre kvalitet som man kan ha kvar längre.

  Jesper: Tackar! Ja, både hoppas och tror det.

 12. RJP skriver:

  Det är så att jag är stolt ägare av vass:) Jo tänkte rekommendera ett par Loake/meermin. Då min erfarenhet är att det är bra att ”träna” skötsel puts mm o känna efter vilken ”stil” man gillar, då kan jag tycka att Loake/Meermin är ett bra debutpar
  PS du är orsaken till jag skaffat insta för o kunna följa, min debut i sociala medier:) följer dig där!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet