MENU
VSA+Foster+spectators1

by • 2013/11/18 • Edward Green, Foster and Son, Inspiration, WebbtipsetComments (5)24041

Webbtipset – Vintage shoes addict

Ett tidigare webbtips här på bloggen var sidan Classic shoes for men, som specialiserat sig på att sälja gamla vintageskor. En annan riktigt trevlig sida om äldre kvalitetsskor är Vintage shoes addict. Det är en sida driven av en riktig skoentusiast som är särskilt intresserad av äldre skor, och som hanterat tusentals vintageskor. En hel del behåller han själv, andra säljer han vidare till andra, en del säljs direkt på sidan.

Ett par så kallade spade-sole-skor från slutet på 40-talet när man hade tagit det hela ett steg längre och gjorde nästan löjligt överdimensionerade sulor. Rätt fult, men intressant.
Sulorna på skorna ovan. De är tillverkade av Stoebener, en gammal amerikansk tillverkare som försvann från marknaden för länge sedan..

Det kanske inte är världens vackraste hemsida, men den innehåller riktigt många fina skor från framförallt 1920-, 30- och 40-talet. Dessutom är den oerhört utbildande med mycket historia och information om skor från den här tiden. Även om man inte tycker att vintageskor från första halvan av förra seklet är särskilt snygga, ger den här sidan en större förståelse även för hur dagens skor ser ut och tillverkas.

Grymma split toe-derbys från Knapp i tigerhajläder, ett riktigt tåligt läder.
Här ett par gamla Church’s chukkas i elefantläder.
Elegant skoreklam för ett par longwings från Florsheim, på den tiden som märket tillverkade riktigt fina skor.
Som sagt säljs även en del skor på sidan, bland annat dessa full brogues med speciella utsmyckningar, gjorda av Edward Green för Polo Ralph Lauren. Relativt nya i sammanhanget, tillverkade på 80-talet,
En annan gammal amerikansk tillverkare, Yorktown Shoes, New Old Stock-skor som ser ut att vara mycket välbevarade. Alla bilder: Vintage Shoes Addict

5 Responses to Webbtipset – Vintage shoes addict

 1. Jonas skriver:

  Ett par longwing från Florsheim kan ses på Lee Marvin i filmen Point Blank från 1967. I öppningsscenen där Marvin i snabb takt går genom en flygplats pendlar kameran mellan hans ansikte och hans skor. Marvin spelar (som vanligt) en stenhård karaktär och skorna passar perfekt. Säga vad man vill om amerikanska skors formspråk men det hade inte funkat med ett par double monks om man säger så.

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Intressant. Har aldrig sett filmen, men hur ser man att det är just ett par Florsheim? Kanske man skulle göra någon gång, en sammanställning av alla välskodda män genom filmhistorien..

 3. Jonas skriver:

  Uppgiften finns i boken ”The Ivy look” av Graham Marsh och JP Gall. En utmärkt bok om man är intresserad av Ivy league stil från 50 och 60-talet. Finns ett ganska stort avsnitt om skor men det fokuserar av naturliga skäl på Bass Weejuns. Apropå skor i film nämner de också i boken att Jack Nicholsons karaktär i Chinatown har ett par Florsheim.

 4. Pagrotsky skriver:

  Vet att Johnny Depp o co hade Allen Edmonds. I Public Enemies

 5. j_ingevaldsson skriver:

  Gött, keep ‘em comin’! Finns en hel del som inte är lika uppenbara som att Craig/Bond bar C&J i senaste filmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet