MENU

by • 2013/10/23 • Skovård, TipsetComments (7)1948

Tipset – Glöm inte plösen vid putsning

Plösputs,något man icke ska förglömma när skorna ska vårdas.

Ibland bortglömda områden vid skoputsning som sulkant och glipan mellan sula och ovanläder har behandlats här på bloggen tidigare, nu tänkte jag fokusera lite extra på en annan del av skon som det inte är ovanligt att den inte får regelbunden vård: plösen. Har man en derby så kommer man åt plösen mer naturligt, och där får den nästan alltid en omgång kräm, men på oxfords är det betydligt bökigare och därför struntar en del i detta. Man tänker att plösen ändå är skyddad och klarar sig bra ändå. Visst, självklart är det inte skons mest utsatta del, men även plösen mår bra av att behandlas med skokräm. Det gör att den inte riskerar att torka ut, lädret klarar nötning från skosnörena bättre, och den riskerar inte att få en helt annan nyans än resten av skon vilket annars kan hända om det går riktigt lång tid.

Här är en derbykänga som där plösen inte har fått skokräm regelbundet under åren. Som synes så ljusnar den då betydligt mer än resten av skon. Bild: Loomstate
Att putsa plösen på en oxfordsko med sluten snörning kan som sagt vara lite bökigt, då de flesta av oss inte tar bort skosnörena vid den så kallade vardagsputsningen man gör med ett par veckors mellanrum. Men så farligt är det inte. Man plockar bort skoblocket, och ser till att komma åt ordentligt med en trasa virad runt fingrarna eller med borste, om man använder det. När man ska putsa upp ytan så skippa borsten, den kommer ändå inte åt, utan ta bara en nylontrasa (som du kanske ändå använder för sista glansen) och gnugga plösen med den, väldigt enkelt. Jag lägger bara på kräm på plösen, polish gör ingen nytta där. Därför brukar jag vänta med att gnugga upp plösen tills jag ändå tar fram nylontrasan efter polishen är gjord.

7 Responses to Tipset – Glöm inte plösen vid putsning

 1. Javize skriver:

  Får man fråga vilken sko det är på den första bilden?

 2. David skriver:

  En intressant artikel hade varit hur du gör med skorna du lägger undan/tar fram för säsongen. Smörjer du in dom på något speciellt sätt, hur förvarar du osv. Kan säkert också användas för skor som inte används speciellt ofta.

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Javize: Vass Budapester-Oxford 6319 cognac på F-lästen.

  David: Jo, absolut ett tänkbart inlägg. Kan kort säga att jag i regel bara lägger på ett lager skokräm som jag inte borstar upp, och sedan lägger de i sina påsar och skokartonger och sedan bär upp på vinden. Inga konstigheter egentligen.

 4. RJP skriver:

  Satt just och fundera på hur mycket energi jag skall lägga på plösen. En liten fråga ang Wildsmithskor, vet du vilken av deras läster som passar om man har ett högt insteg? Är väldigt sugen på deras ”Fox” suede…;)

 5. j_ingevaldsson skriver:

  Har ingen erfarenhet av lästerna Wildsmith använder alls än så länge, har beställt ett par Sloane men de tillverkas just nu och är väl klara om någon månad tror jag. Modellen i Fox Suede är riktigt läcker, och på den snyggaste av deras läster i min mening, med riktigt låg ”toe spring”. Och om man bara för skojs skull kollar på bilderna tagna från sidan, så ger de ju intrycket av att det är en av deras läster med högst insteg. Men maila de och fråga, så får du veta.

 6. David skriver:

  Om man inte borstar upp sko krämen utan lämnar dom i ett par månader blir det inte då ganska svårt att borsta upp dom när man väl ska använda dem.

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Nej, du lägger ju på ett så tunt lager, att det mesta kommer att ha sugits upp helt av lädret. Borsta den snabbt när du tar fram de igen, men sedan får du naturligtvis lägga på kräm och polish igen innan du börjar använda de. Den krämen du lägger på och låter vara är mer för att säkerställa att det får återfuktning och vård under förvaringen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet