MENU

by • 2013/09/22 • Gaziano and Girling, Guide, Skovård, Tipset, VassComments (15)27184

Tipset – Egen utlästning

Ämnet utlästningar har figurerat ett par gånger här på bloggen (bland annat i inlägget om enkla korrigeringar av passform och dess uppföljningsinlägg med lite mer avancerade passformskorrigeringar), det egentligen enda sättet att göra för små skor större på. Det handlar som de flesta vet om att skomakaren sätter skorna i ett utlästningsverktyg som trycker ut skorna på de ställen där de är för små. Belastningen ökas successivt, och lädret behandlas med mjukgörande medel för att klara sträckningen bättre. I vissa fall när det handlar om att skorna är lite för små på bara ett eller ett par specifika ställen, finns det dock faktiskt ett annat alternativ: en egen ”hemmautlästning”.
De här skorna från Gaziano & Girling klämde åt lite vid stortåknölen på högerfoten. Det löstes med en egen variant av utlästning bara på just den punkten. Tittar du noga på bilden ser du att högerskon (till vänster på bilden alltså) buktar ut en aning vid den inre delen av vampen, jämfört med vänsterskon. Nedan beskrivs hur jag gått till väga.
Det här är något jag hittat på själv och provat på ett par olika skor med lyckat resultat, men det finns säkert någon skomakare som tycker att det är tveksamt. I mina fall har det varit två par skor som varit för tajta över högerfotens stortåknöl, ett ställe jag är lite extra känslig på då jag har en så kallad juvenil hallux valgus, samt ett par som har tryckt åt vid lilltårna. I övrigt har de alltså dock passat utmärkt, och just det faktum att det bara varit en mindre korrigering som behövts göras gjorde att jag provade det här egna sättet att töja skorna. Dessutom kan skomakarens utlästningsverktyg vara lite begränsat när det kommer till uttänjning bara på ett specifikt ställe, då kan en sådan här hemmalösning erbjuda lite mer precision.
Det som behövs för en egen utlästning av den här typen är ett par skoblock som sitter bra i de skor som ska töjas (särskilt viktigt är det att de sitter tajt vid det område som man vill trycka ut), Compeed eller liknande skavsårsplåster (har man några olika storlekar att välja på underlättar det), samt eventuellt så kallade filtringar (som används för att minska trycket vid liktornar). De två sistnämnda finns på vilket apotek som helst vid fotvårdshyllan. Det kan också vara bra att smörja in området som ska lästas ut, både på in- och utsida med en läderlotion eller renovateur, något som mjukgör lädret lite, innan man sätter i de modifierade blocken.
På apoteket hittar man filtringar och skavsårsplåster, som då fungerar utmärkt om man vill modifiera ett par skoblock lite grand för att trycka ut skorna på ett visst ställe.
Och här syns hur jag gjort en sådan påbyggnad på skoblocken till det skopar som tryckte mot lilltårna.
Det man gör är helt enkelt att man bygger upp en utbuktning vid det ställe som ska tryckas ut. Man kan använda filtringarna och dess mindre mittdelar underst om det är en större distans som ska byggas, och sedan sätta skavsårsplåster ovanpå det, eller bara bygga med skavsårsplåster. Är det mycket som man vill trycka ut kan det vara en idé att först göra en lite mindre utbuktning, för att sedan bygga ut den med tiden när lädret redan töjt sig en del. För till skillnad mot den kraftigare utläsning som görs hos en skomakare är det här en metod som tar lite längre tid. Det är helt enkelt så att man låter blocken sitta i med den här egenutbyggda distansen, och med tiden så ger lädret med sig. För mig har det tagit någon vecka innan man märkt skillnad, men jag har sedan behållt utbuktningarna på under flera månader och tillslut är skon ganska tydligt utpressad vid det kritiska stället, och de sitter riktigt bekvämt utan att trycka emot längre. Som sagt är det här dock något man bara bör använda för mindre korrigeringar av passformen på några enskilda ställen. Är skorna mer tydligt för små kommer alltid en utlästning hos skomakare vara bästa alternativet.
Här tänkte jag i tur och ordning visa upp de skor som jag gjort en sådan här egen variant av utlästning på. Det här är Skoaktiebolagets egna skoblock, som sitter väldigt bra och tajt i Gaziano & Girling-skorna på MH71-lästen, och således fungerar utmärkt för den här metoden. Här har jag bara använt några skavsårsplåster för att bygga ut.
En annan vinkel än bilden som visas högst upp, där man också ser att det buktar ut en del på skon till vänster vid det ställe där stortåknölen hamnar i skon.
Ett par Vass på F-lästen har jag haft samma problem som med skorna från G&G, som alltså tryckt lite mot stortåknölen. Här använde jag en filtring, två små mittdelar till filtringarna som fungerar bra till det här ändamålet, samt ett tjockare skavsårsplåster. På bilden har dessa precis satts på, när de sätts i skorna och varit där ett tag pressas filtringarna ihop och utbuktningen blir inte fullt så kraftig som det ser ut här.
En bild på skorna också, där man också kan se den lilla utbuktningen på högerskon vid stället för stortåknölen.
Till sist då lästade skoblocken till mina Vass double monks på U-lästen, där det efter att jag satt i en plösdistans för att förhindra hälglapp (som kan läsas om här) så gled fötterna fram en aning och de tryckte lite mot lilltårna. Det fixades utmärkt med en egen utlästning.
En bild ovanifrån där man kan ana att det precis  nedanför tåhättan på utsidan av skorna, där lilltårna hamnar, trycks ut lite grand av utbuktningen på skoblocken. När man gör sådana här utbyggnader på blocken så blir de lite krångligare att få ut, då skavsårsplåstren i gummimaterial gör att friktionen blir större. Vickar man lite på blocken brukar det dock släppa ganska lätt, och jag har inte haft några större problem med detta.

15 Responses to Tipset – Egen utlästning

 1. Jonas skriver:

  Jag köpte stretchnings-block & -spray från shoecare-shop.eu:
  http://www.shoecare-shop.eu/catalogsearch/result/?q=stretch

  På grund av hur blocket är konstruerat funkar det dock inte med boots så jag får lov att testa din metod!

 2. kopparstaden skriver:

  Jag har själv provat hemmautlästning med lyckat resultat men inte på detta sätt även om tanken slagit mig. Jag har töjt ett par skor som satt allmänt tajt med ett par för stora block och sedan har jag töjt insteget på ett par chelsea boots med en boll 🙂

  Har du tips på var man köper skoblock för damskor? De sidor jag köper från har inte mindre än strl 40.

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Ja, såna kan ju funka. Men rent generellt skulle jag undvika liknande block för utlästningar hemma. De är väldigt enkelt konstruerade för att passa både höger och vänsterfot, vilket gör att de i princip inte passar någon sko bra. Så ger man sig på att töja skor med dem kan det lätt bli så att de töjs också på fel ställen. Dessutom är det en ren scam att de är konstruerade för att kunna töja skor på längden också. Det går inte, då förstör man hälhättan och tåhättan.

  En skomakare har flera olika former och storlekar på sina utlästningsmoduler (eller vad man nu kallar dem) som gör att de kan hitta en som passar ens skor bra. De kan också vrida ut de på mer avancerade sätt än sådana för hemmabruk.

 4. j_ingevaldsson skriver:

  Tennisboll alltså, kreativt 🙂 Att trycka i för stora skoblock kan absolut funka om man vill töja de en aning, men som jag nämner i inlägget ovan så finns det en risk att man töjer de på ställen man egentligen inte vill och ändrar formen på skon, om man använder sig av så kallade standardskoblock (för stora lästade skoblock bör dock funka ok för detta). Så inget jag personligen skulle göra på ett par finare skor.

  Herrstil har sina premiumskoblock ända ner till storlek 36, de använder min sambo i sina skor.

 5. kopparstaden skriver:

  Tack för tipset om Herrstil.

  Håller med om det du skriver och är medveten om för och nackdelar. De skor jag töjde med för stora block var ett par Loake Pimlico i mocka som satt tajt över lag och jag ville öka volymen. Capital-lästen är ju rätt klumpig så jag kände ingen oro att jag skulle ändra formen, skulle ju inte banka i ett par för stora generiska trä i någon av mina G&G:s 🙂

  Dock ska jag testa att lästa ut mina Canterburys vid lilltån då de klämmer lite efter en hel dags användande.

 6. Anonymous skriver:

  Det finns en sorts vätska/skum som man kan köpa och spraya inuti skon som ska mjuka upp och sträcka lädret lite. Finns nog lite olika märken men jag har två olika Boston och Solitaire Shoe Stretch. Man sprayar det i skor och tar sedan på sig den. //DrDre

 7. Björn skriver:

  Jag fick tips av min morfar att jag skulle ta på mig blöta strumpor och gå omkring med skorna 15-30 minuter där hemma. Fungerade fantastiskt bra på ett par CJ Westbourne som var trånga och klämde över hälen! Tidigare kände jag av problem efter bara någon minuts promenad, men dagen efter behandlingen satt de fint över foten, formen har inte gått tillbaka och fortfarande har jag inte fått något skoskav en enda gång trots att det blivit ett par längre dagar med skorna på. Men skorna kanske inte mår bra av denna behandling? Jag tänker mig dock att det inte kan vara värre än att man gått med skorna i regnet en gång… Eller?

 8. j_ingevaldsson skriver:

  Ja det där är en gammal ”husmorskur”, som kanske kan snabba på formningen efter foten lite. Minns att jag provade för ett tiotal år sen, innan intresset för kvalitetsskor, och det jag minns tydligast är mest att jag fick jävligt ont i fötterna. Men bra att det funkade för dig.

 9. j_ingevaldsson skriver:

  Aldrig hört talas om, men låter som en lite mer avancerad variant av Björns grej nedan.

 10. Jessica skriver:

  Tack för tipset, har nu inhandlat skoblock från Herrstil och gjort som du skrev, resultatet blev lyckat. Nu kan jag ha på mig mina skor jag köpt för två år sedan men ej använt för att det gjorde så ont vid lilltån.
  Lämnade in de skorna tillskomakaren för att lästa ut men detta var bättre, tack!

 11. Jessica: Härligt att det gick att lösa!

 12. jonas 2 skriver:

  Såg på nätet en tjej som la vattenfyllda påsar i skorna och ställde dem i frysen – is expanderar!

 13. Jonas 2: Intressant, kanske man får prova någon gång om man är ute efter att töja skon helt, så att säga. Häl- och tåkappor borde rimligtvis stå emot ändå, så de inte skadas.

 14. Jakob skriver:

  Köpte nyligen ett par skor från Carmina för ett rekordbilligt skor men har nu i efterhand insett att de är för små. Tror du seriöst Jesper att som Jonas 2 säger att man kan töja ut skorna utan att skada dem med fryspåsar? Här är ett exempel från en video:
  https://www.zalando.se/life-hacks-forstora-skor/

 15. Jakob: Problemet är som jag är inne på ovan att det blir svårt att få någon kontrollerad töjning, så att säga. Samtidigt så är jag inte helt säker på hur lädret mår av att frysas. Jag skulle själv hellre gå till en skomakare, det vet jag fungerar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet