MENU

by • 2013/09/11 • Carmina, Skovård, TipsetComments (11)3678

Tipset – Undvika att slita ut boots-snören

En vanlig fråga på forum och i bloggkommentarsfält är om skosnören till boots som går sönder väldigt snabbt. Många undrar om det är normalt, var man kan köpa tåliga skosnören och så vidare. Min erfarenhet är att många har problem med sönderslitna skosnören enbart på grund av ett enkelt handhavande fel, och i de fall där det faktiskt handlar om vassa snörhål eller snabbhakar finns det också en rätt enkel lösning.

Snabbhakar som oftast finns på högre snörkängor likt dessa är oftast det som ligger bakom att snören till kängor slits snabbt, men drar man bara åt snörena på rätt sätt så är det oftast inte några problem.

Vi börjar med själva handhavandefelet som många gör. Boven i detta är de så kallade snabbhakarna, som är väldigt praktiska då de gör att man betydligt enklare kan komma i och ur kängorna, men samtidigt är lite vassare och inte lika skonsamma mot skonsörena som de vanliga snörhålsringarna. Men ett par skosnören klarar ändå lång tids användning av kängor med snabbhakar, så länge man drar åt snörena på rätt sätt.

Felet som många gör är att man lägger snörena runt hakarna, och sedan drar man åt, och så fortsätter man på samma sätt hela vägen upp. Då gnids snörena hårt mot de lite vassa kanterna på hakarna, och slits hårt. Det man istället ska göra är att först dra åt snörena, sedan lägga de runt hakarna, dra åt igen, och lägga runt nästa par hakar. Lite svårt att förklara i text, därför kommer här en film på detta:

En film som visar hur man inte ska och hur man ska dra åt snörningen på kängor med snabbhakar. Ha på ljudet så blir det begripligare. Skorna i filmen och på bilden ovan är Carmina 80184, en av flera nya bootsmodeller som Skoaktiebolaget lanserade på en tillställning nu onsdag kväll. Gjord på Oscar-lästen, och med en slimmad Commando-sulvariant.

Skulle det vara så att man redan gör på detta sätt, eller provar det under en tid, och skosnörena ändå går sönder hela tiden, så kan det vara så att någon eller några av hakarna eller i vissa fall mässingsringarna är ordentligt vassa och skär sönder snörena. Det ska inte vara så, men ibland är de lite halvdana. Då kan man köpa en väldigt liten rund fil, och fila ner det som är vasst. Det går att köpa i välsorterade fackhandlar för industri och hantverkare.

En sådan här typ av fil är så pass liten att det går att fila även små snabbhakar och snörhålsmässingsringar. Bild: Eska

11 Responses to Tipset – Undvika att slita ut boots-snören

 1. Anonymous skriver:

  F-n vad bra,

  Gjorde slut på 2 par snören till mina C&J Islay boots förra vintern.

  Skall försöka komma ihåg att följa ditt tips i år.

  Du är kung Jesper 🙂

  /Niklas

 2. Anonymous skriver:

  Snygga skor på bilderna! Vilket märke och modell?
  //Patrick

 3. Anonymous skriver:

  De där hakarna är smidiga, men det finns ett ytterligare problem, som kan utvecklas till något betydligt värre än ett utslitet skosnöre. Det är som hakarna går lite lägre ned än de på bilden och skaften är lite kortare. Det som kan hända då är att öglan i knuten på den ena skon kan haka i öglan i den andra skon när man går. Man är på väg framåt, lite lätt framåtlutad och plötsligt fastnar foten. Man kan slå sig sönder och samman och i värsta fall kan det ju inträffa när man springer över en väg etc.

  Precis detta hände en kompis till mig med ett par vandrarkängor när vi var ute och vandrade i steniga berg vid Medelhavet. Han blev rätt illa tilltygad i ansiktet efter att ha ramlat helt handlöst ned i den steniga marken utan att hinna ta emot sig med händerna.

  Så mitt tips är att se till att öglorna från knutarna inte kan haka i en ögla i den andra skon. Det man kan göra är att ha byxorna över skaften, knyta knuten på utsidan så långt det går och man kan också stoppa in öglorna i skaftet.

  DrDre

 4. Anonymous skriver:

  Får man fråga vilka byxor du bär på bilden?

 5. Per skriver:

  Snygga kängor!
  Påminner en del om C&J Coniston

  Undrar lite över den slimmande Commando sulan.
  Den typen av sula har förbryllat mig pga läderdelen närmast klacken.
  Hur funkar det i t ex slasket i Stockholm? Den delen kommer inte alltid i kontakt
  med vätan men vid slask (som det oftast är) så borde den delen bli blöt.

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Niklas: Tack tack! Hoppas det löser sig nu då.

  Patrik: Carmina 80184 på Oscar-lästen från Skoaktiebolaget (står i texten under filmen)

  Dr Dre: Jo har hört historier om såna incidenter, något jag sluppit själv dock lyckligtvis.

  Anonym 12.52: Jeansen är från J. Lindebergs Bridge Project, minns inte exakt modell dock.

  Per: Den kommer absolut bli blöt, men iom att det inte är en del av sulan som är i marken slits den ju inte alls på samma sätt som slitsuledelen eller klacken gör. Det spelar helt enkelt ingen roll om den blir blöt. Dessutom ligger ett tunt skikt gummi under hela sulan så någon fult kommer inte att tränga upp den vägen och in i skon. Att man gör den i läder är på grund av estetiken, att man kan göra det nättare.

 7. Anonymous skriver:

  Jäkla snygg känga Jesper ��

  Hls R

 8. Jakezero skriver:

  Snygga kängor, är själv väldigt förtjust i just kängor. Mitt ständigt återkommande problem är dock att skaften är för vida för mina underben, men det finns inte särskilt mycket att göra åt det.

 9. Anonymous skriver:

  Sjukt snygga Jesper!

 10. j_ingevaldsson skriver:

  Tack tack allihop!

 11. kopparstaden skriver:

  Snygg film 🙂 Har många kängor men aldrig haft problem med att snörena går av och har aldrig fattat vad folk menar på div forum. Tanken att snöra på det ”felaktigt” sättet har aldrig slagit mig men nu förstår jag varför folks kängor äter snören.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet