MENU

by • 2013/09/01 • Budget, Köpguide, Meermin, RecensionComments (17)17289

Recension – Meermin 101482 Tan Country Calf

For international readers – please use the translation tool available on the web-version of the blog on the upper right of the page.

Någonting jag ofta fått mailförfrågningar om är recensioner av olika tillverkare. Vi får se om det är någonting som kommer bli en vanlig företeelse här på bloggen, men här är i alla fall en recension av ett par ”punched cap toe oxfords” i ljust grain-läder från Meermins Classic-linje.

Meermins modell med det spännande namnet 101482, här i sitt rätta habitat.

FAKTA:
Märke: Meermin
Modell: 101482
Läder: Tan Country Calf (ett ljusbrunt scotch grain-läder)
Läst: Hiro E-vidd (standard)
Storlek: UK10
Sula: Dubbel Dainite
Pris: €160/ca 1400 SEK (recensionsparet har jag fått gratis)

Tillverkaren
Meermin är ett Mallorcabaserat företag, drivet av en falang av den berömda skofamiljen Albaladejo som också äger Carmina. Meermin och Carmina har dock ingenting mer gemensamt än att personerna bakom är släkt med varandra. Meermin startade upp sin verksamhet för några år sedan, och efter att de öppnat upp sin första (och hittills enda) fysiska butik i Madrid började ryktet sprida sig om den nya spanska tillverkaren som hade ett stort utbud av intressanta modeller till mycket bra priser, bland annat en tråd på StyleForum som hjälpte till att bygga hajpen. När sedan Meermin öppnade sin hemsida och började ta beställningar via mail (och numera direkt på hemsidan) har de vuxit explosionsartat, och är idag helt klart en av de hetaste tillverkarna på kvalitetsskomarknaden.

Meermins skor tillverkas i Kina i en fabrik där familjen Albaladejo under flera år varit för att lära upp kineserna i traditionell skotillverkning. Finishen görs sedan i Spanien, troligtvis för att man vill kunna sätta en Made in Spain-stämpel på dem, ett förfarande som kanske kan diskuteras. Men även om Kina-tillverkningen inte är något som Meermin skyltar med, så är det heller ingenting de någonsin försökt hemlighålla.

Meermins standardlinje Classic (pris €160/ca 1400 SEK) är Goodyear-randsydda med lite billigare material, exempelvis används spaltmocka till mockaskorna, medan Linea Maestro-linjen (€260/ca 2300 SEK) och deras Made to order-skor (ytterligare €100/ca 900 SEK) på LM-priset) är handrandsydda och handlästade, vilket är ovanligt på skor i den prisklassen. Den finare konstruktionen till det låga priset är naturligtvis möjliggjord av Kinaproduktionen. Meermin har också norvegese-sydda skor (€360/ca 3150 SEK) och modeller i cordovan (€320/ca 2800 SEK). Cordovanen kommer från Argentina, och alltså inte från Horween som är världsledande på lädertypen.

Något Meermin lyckats bra med är sin image, där man hela tiden framhåller det genuina, och samtidigt ända sedan starten satsat hårt på att synas och finnas på nätet och i olika sociala medier. Bild: Meermin

Beställning
Som sagt kan Meermin antingen köpas i butiken i Madrid, eller beställas via deras hemsida. Det går också att maila för beställning och frågor. På grund av det massiva tryck som är på Meermin och dess personal är det vissa som upplever att de får vänta länge på svar på frågor, och ibland inte får svar alls. Ha tålamod, och maila igen om det gått så lång tid som ett par veckor.

Det största problemet som Meermin har brottats med på senare tid är långa leveranstider. Det är nämligen inte så att alla skor på hemsidan finns i lager, i bland behöver de tillverkas. Då lämnar Meermin i prinicip alltid ett besked om att det tar 30-dagar. Verkligheten är dock att det tyvärr kan ta ännu längre tid än så, i bland så lång tid som två-tre månader. Det måste man vara beredd på. Kunden betalar dock alltid först när skorna är klara för leverans, och det går att avbeställa fram till dess om man inte orkar vänta. Här är dock ett stort problem rent finansiellt för Meermin, det kostar att inte få in pengarna direkt utan hela tiden bekosta produktion som inte är betald. Enligt uppgift ser Meermin över sin modell nu och det pratas om att de ska ha en lösning på de långa leveranstiderna i höst. Hur den ser ut och hur den fungerar återstår att se. Även vissa problem med kvalitetskontrollen av skorna jobbas på.

Meermins MTO-program är riktigt ambitiöst och prisvärt. Man kan inte bara välja modell, läst, läder och så vidare, utan dessutom designa modeller som de inte har. Skorna görs alltid till Linea Maestro-standard, även om det är en modell från Classic-linjen som är utgångspunkt. Det tillkommer alltså €100/ca 900 SEK på LM-priset, vill man ha en läst i annat än standarvdidd tillkommer ytterligare €50/ca 450 SEK. Extra kul är att Meermin också gör speciella grupp-MTO:s där de kan beställa ett speciellt läder och göra ett antal modeller i det. Det har gjorts i Museum calf från numera konkursade Ilcea, och en grupp-MTO i Hatch grain från Horween på en dessutom specialdesignad läst som påminner om Vass U-läst är på gång.

Skorna levereras i en ljusbrun låda med bara en ensam skopåse.

En elegant sko för att vara med dubbel gummisula.

Allmänt om skorna
Meermin-skorna levereras i en brun låda med enbart en skopåse i samma färg. Det är synd att man snålar och bara skickar med en påse, då hela poängen med en skyddande påse försvinner om man ska ha båda skorna tillsammans. Då kan man lika gärna strunta i påse helt och hållet.

Modellen är enligt mig en utmärkt sko för sen vår, tidig höst eller regniga sommardagar. Grainlädret och den dubbla lädersulan gör en robust sko, medan oxfordmodellen och den relativt nätta lästen gör att den ändå är någorlunda elegant. Personligen hade jag absolut föredragit en enkel gummisula, det hade passat skon ännu bättre och ändå gjort de än mer lämpade för ändamålet.

Skorna är välbalanserade där sulan nuddar marken när hela klacken ligger mot backen.
Hiro-lästen har en väldigt traditionell brittisk form. På bilden kan den falkögde notera att färgen skiljer en aning mellan höger och vänstersko. Inget jag hetsar upp mig över direkt, då ingen utomstående någonsin lär lägga märke till det, och det kommer att jämna ut sig i takt med att nya skokrämslager adderas.

Konstruktion och material
Modellen jag fått från Meermin är från deras Classic-linje, och alltså Goodyear-randsydd. Det är inget snack om att det är en budgetsko. Överlag känns de schysst byggda, men det finns en del småskavanker som någon lite sned söm, något märke i lädret och sådant, dock ingenting anmärkningsvärt som man inte får räkna med på ett par billiga benchmade-skor. Den dubbla sulan gör att Meermin har haft svårt att skära randen och sulkanten nära ovanlädret, och framför allt vid hålfoten ser det lite småtaffligt ut när sulkanten är så grov och sticker ut mycket. En annan brist (som dock gäller för i princip alla budgetskor och även en del dyrare tillverkare också) är att man använder plast i häl- och tåhätta. Det påverkar bekvämligheten, mer om det i nästa stycke om passformen.

Ovanlädret håller absolut bra kvalitet sett till priset. Den som väntar sig några underverk blir dock besvikna, det märks att man använder en del sämre delar av lädret till exempelvis siddelarna, och gångvecken blir lite tdligare än på skor i högre prissegment. Scotch grain-präglingen är trevlig, och det känns som att skorna kan tåla stryk rätt hyfsat. Sulan är en kopia på Dainite-sulan, som enligt uppgift ska slitas lite snabbare än originalet, men ingenting jag märkt av ännu utan de känns som vilka Dainite-skor som helst. Skorna är också välbalanserade, där sulan nuddar marken även när hela klacken är i backen (även om jag vet att betydelsen av detta är omdiskuterat).

Om vi fortsätter nagelfarandet kan man notera att grain-mönstret på sina ställen slätats ut en del, troligtvis till följd av att ha klämts fast i diverse maskiner eller i handhavandet på andra sätt under tillverkningen. Knappt märkbart dock.

Meermins egna kopior på Dainite-sulor.

Är man petig kan man se att sömmen på högerskons tåhätta är lite ojämn. Sådant ser man dock hos många kvalitettskotillverkare, även betydligt dyrare, och något man får räkna med när man köper skor tillverkade med maskinstyrda maskiner eller för hand.

Randen och sulkanten vid hålfoten är väldigt grov och ligger långt ut från ovanlädret, och ger inte ett särskilt smäckert intryck.

Passform
Hiro-lästen är en på samma gång elegant som traditionell läst, med rundad tå om än inte bullig och med hyfsat skarpa linjer. Lite i samma anda som Vass F-läst eller Crockett & Jones 236. Skorna jag har är i storlek UK10 vilket är min standardstorlek (för mer jämförelser med vilka storlekar jag har i och hur jag uppfattar andra läster kan man läsa inlägget om min skosamling), och jag skulle säga att skorna är relativt ”true to size”, för att använda ett lite vagt uttryck. De var inledningsvis lite tajta över den så kallade ”ballen”, området mellan stortå- och lilltåknöl, där foten är som bredast. Det töjde sig dock efter några användningar.

Det som jag haft störst problem med passformsmässigt är hälen, och där har jag fått lite ont efter längre användning. Som nämnts används en plasthälhätta, och när denne inte passar ens häl blir det problem då den inte formar sig på samma sätt efter fötterna som en läderhälhätta. I gengälld är dock hättan förlängd en bra bit in mot hålfoten, vilket är ovanligt på så här pass billiga skor. För mig ger det ett fint stöd, medan det kan vara så att för andra där den här delen passar ens fot sämre så kan samma problem som hälen är för mig inträffa.

Något som många upplevt är att Meermins skor är väldigt hårda i början, och tar sin tid att gå in. Det var inget jag märkte av direkt

Hiro-lästen är ”normala” i storleken, även om den har en tendens till att vara lite smal vid skons bredaste ställe framtill.

Här är alla läster som Meermin erbjuder än så länge. Klicka på bilden för större version.

Här är den nya specialgjorda läst som är framtagen för en grupp-MTO där en wholecut i Hatch grain ska göras på denna mejslade läst med fyrkantig tå. Förhoppningsvis blir den också en del av det ordinarie lästutbudet framöver, då det är en typ av läst som saknas i Meermins utbud. Bild: StyleForum

En jämförelse med några andra traditionellt brittiskt formade läster. Från vänster: Vass F, Loake Capital, Meermin Hiro, Crockett & Jones 236, John Lobb 7000.

Från vänster: Vass F, Loake Capital, Meermin Hiro, Crockett & Jones 236, John Lobb 7000.

Sammanfattning
Meermins 101482 Tan Country Calf är utan tvekan en bra budgetsko, som är väldigt prisvärda. Man ska dock inte förvänta sig några mirakel, de har sina småskavanker, men att förvänta sig perfektion för 1400 kronor är bara naivt. Nu har jag själv aldrig provat Linea Maestro-linjen än, men intrycket jag fått av en inspektion av en bekants par är att de håller en klart högre nivå och med tanke på handrandsömmen också är riktigt prisvärda. Om man ska göra en jämförelse med andra tillverkare, något som alltid efterfrågas, skulle jag säga att de håller ungefär jämbördig kvalitet med exempelvis Loake 1880 eller Herring Classic (som tillverkas av Loake och Barker). De skorna kostar dock över 2000 kronor om man beställer från England, så nog är det så att Meermins val att placera tillverkningen i Kina gör att man får mycket för pengarna. En anledning till att många ändå valt exempelvis Loake eller Herring är snabb och säker leverans, och om Meermin lyckas lösa även den biten så kan de absolut stabilisera sig som en av världens främst tillverkare av kvalitetsskor i budgetsegmentet.

Till sist ett par bilder på skorna efter att de har använts ett tiotal gånger. Gångvecken är av ett lite bredare slag som det ofta blir på skor med lite lägre läderkvalitet än de allra finaste, men de kommer att vara schyssta i många år framöver.

När skorna med tiden blir behandlade med skokräm i olika nyanser kan man räkna med en mycket trevlig patinering. 

Skor, vatten, Göteborg.

17 Responses to Recension – Meermin 101482 Tan Country Calf

 1. Anonymous skriver:

  Trevlig recension!
  Är lite nyfiken på hur mycket ”klumpigare” du upplever denna sko jämfört med dina gaziano? (de du tyckte var hala på cykeln)
  Varför gör man skorna i Grain förresten? Är lite allergisk mot det och tycker de hade varit så mycket vackrare utan grain. Förslag på alternativ om man inte vill ha grain men ändå en lite tåligare höstsko?

 2. Markus N skriver:

  Hej,
  Kul att se att du fått recensera ett par Meermin. Har själv ett par (i mocka) och har väl ungefär samma upplevelse som du. Bra som budgetsko men kanske inte något man sular om när Dainite-kopian gjort sitt.

  En tanke kring Meermins tillverkning i Kina och slutfinish på Mallorca: utöver ren prestige i att ange Spanien som tillverkningsland, kan det vara så enkelt som att det är en tulltariff på färdiga skor från Kina, och en helt annan på ofärdiga skor, som då rimligtvis går som någon form av materialimport?

  Rent krasst kan det ju vara så enkelt som att man trär i skosnören och färgar sulkanten på Mallorca, men inte så mycket mer… Slutresultatet är detsamma, men man kan säga att de är ”Finished in Spain” samt sätta ursprung inom EU på färdiga produkten.

 3. Anonymous skriver:

  Bra inlägg!
  Lustigt också att jag idag har på mig denna sko faktiskt!

  Hur har du ”krämat” skon? Transparent eller ljusbrun (du använder, precis som jag, Saphir mig veterligen)?

  Vad tror du om utsikterna till färga om skon när det är grain? Har fundering på att lägga på mellanbrun alternativt Mahogny.

  Skulle du rekommendera bensin på grain?

  Vänligen, Gustav

 4. Anonymous skriver:

  Storleksfråga:

  Hur upplever du dina Meermin vs dina Loake Aldwych/Italigente Orsole?
  Har själva Loake Aldwych i UK9, ganska ok , lite för trånga i tåboxen.
  Italigente Orsole i 42.5, sitter bra

  För mer info om min fot/passform
  Loake Badminton i stl UK 9 läst 026 med G bredd; sitter bra
  C&J Brecon i stl UK 9 Läst 341 med E bredd; lite för trånga I tån på längden
  C&J Chiltern i stl UK 9.5 Läst 224 med E bredd: sitter bra, lite glapp i hälen

  Ska jag gå med UK 9.5 eller Uk 9 i Meermin?
  Undrar även över storlek på Vass; 43 eller 43.5?

  Tack för en mycket bra blogg!

 5. Anonymous skriver:

  Upplever mina Meermin 101375 i vanlig Tan/Brown Calf som väldigt hårda. Använt dem mycket men det känns aldrig som att de kommer igång. Tror detta beror på den mycket tjocka dubbelbottnade sulan.. Hade leverans på 3 veckor dock =)

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym 09.32: Tackar! ”Hur mycket klumpigare” är en rätt knepig fråga, men visst är Meermin-skorna betydligt klumpigare än paret från Gaziano & Girling, G&G använder dessutom en rätt tunn och nätt sula.
  Att du inte gillar grain är tråkigt för din del, men det finns naturligtvis många andra som gillar det. En fördel med grain-läder är att det är lite tåligare än vanligt slätpressat läder.
  Har inga andra oxfords med lädersula så här på rak arm, men det finns garanterat en hel del bara du söker runt lite.

  Markus N: Jag förstår hur du tänker, och har själv inte järnkoll på hur det fungerar, så möjligt att det stämmer. Men jag är ganska säker på att det är så att om en europeisk tillverkare som Meermin väljer att ha tillverkning i Kina så betalar de inte ex tull på sina produkter oavsett om de är helt färdiga eller inte. Däremot om man köper in färdiga produkterna från ett kinesiskt företag. Annars hade det nog varit mindre intressant för alla europeiska och amerikanska märken i olika branscher att förlägga produktionen till Kina, även om lönekostnaderna är betydligt lägre.

  Gustav: Tack så mycket! Jag har använt Saphirs Medium brown nu, då jag vill att de ska skifta i lite mörkare nyans med tiden. Kommer säkerligen att varva lite med exempelvis mahogany, light brown och kanske någon annan nyans. Grejen med grainläder är att man får vara extra noggrann när man lägger på krämen, och helst göra det med trasa, för att fördela den jämnt så den inte fastnar på vissa ställen i präglingen.
  Förstår inte riktigt vad du menar med bensin på grainläder, men om du pratar om att rengöra de med kemiskt ren bensin någon gång om året så fungerar det precis lika bra som med vanligt läder.

  Anonym 12.51: Jag vill helst inte att kommentarsfälten här på bloggen ska upptas av en massa storleksfrågor, också därför jag hänvisade till mitt inlägg om min skosamling där du exempelvis kan läsa om hur jag uppfattar både Aldwych och Orsole. Du kan inte heller fråga om bara Meermin eller Vass, då det skiljer sig mellan olika läster även inom tillverkare. Men för att svara snabbt så på Hiro-lästen skulle jag nog säga 9,5 för dig, om jag gissar, och Vass 43,5 på F-lästen, kanske upp en halv i vidd eller totalt på U.
  Och tackar!

  Anonym 14.11: Okej, ja som sagt tycker jag inte alls att dessa var så hårda.

 7. Per skriver:

  Hittade ingen tråd som frågan passade i så jag ställer den här.

  Har du något tips på hur man enklast (om det går?) får bort märken
  från blåsor (vätska/blod) inuti skon?
  Får lätt blåsor när jag har går in skor och brukar tejpa fötterna men ibland glöms
  det bort och då kan det bli tråkiga och fula fläckar inuti skon.

  Tvätta insidan skon med galltvål (något spec att tänka på då vid tvätt på insidan?) eller har du något annat bra knep?

 8. Tjejen skriver:

  Hej!

  Jag är helt med på filosofin att värna om vår miljö och det hantverk som utvecklats fram under tusentals år. Jag vill aldrig mer köpa skor på H&M. (Please dont hate me). Men: jag är tjej = hittar nästan inga bloggar lika insatta och tydliga som den här vad gäller (dam-)kläder, (dam-)skor eller konsumtion i största allmänhet. Därför undrar jag om du skulle vilja vara så vänlig och skriva en liten guide för oss kvinnor om klassiska damskor och märken med riktigt bra kvalité.

  Tänkte främst på kanske Chelseaboots och Jodphurs, men om du kunde slänga in några loafers och ballerina så vore det toppen!

  Tack igen för ditt engagemang.

 9. Tjejen skriver:

  För övrigt ska tilläggas att jag har googlat orden damskor + guide + klassiska skor + kvalitét i många kombinationer men möts av diverse länkar till Sarenza, Brandos och Din sko 😀

 10. JP skriver:

  Mycket intressant recension! Bloggen går från klarhet till klarhet som landets mest läsvärda skoblogg 🙂

 11. Jim Profit skriver:

  Ett tips till Tjejen är att kolla in RM Williams olika dam skor, även Crockett & Jones och Church vet jag har riktigt fina Jodpurs och Chelsea boots till tjejer/kvinnor.

 12. Loake Sverige skriver:

  Tjejen3 11:03: Vi har både Chelsea och Jodphurs för dam! Vi har nu även en brogue lågsko och en brogue känga som är mycket uppskattad.

  Se t.ex:
  http://loake.se/blogg/2013/08/29/loake-ladies-1880-liz
  http://loake.se/blogg/2013/05/17/loake-1880-ladies-kate

  Chelsea modellen heter Chatterley och finns nu till hösten i fyra utföranden på i stort sett alla Jerns butiker.

 13. j_ingevaldsson skriver:

  Per: Jag har inte haft någon erfarenhet av blodfläckar själv, så kan inte ge dig något direkt konkret tips. Men känns som att ex galltvål som man gnuggar ordentligt med en mindre borste på fläcken är det bästa jag kan komma på. För att slippa liknande fläckar i fortsättningen skulle jag rekommendera att alltid ha skavsårsplåster liggandes i väskan.

  Tjejen: Mycket bra förslag. Har haft lite liknande frågor i både kommentarsfälten och på mail, så intresset finns helt klart. Du har ju fått lite tips ovan, just boots finns det en hel del, och så ska jag skriva ett lite mer djuplodande inlägg inom kort. Och tack så mycket!

  JP: Tackar tackar!

 14. Anonymous skriver:

  Intressant review. Jag har själv ett par nästan likadana (fast brogues, men samma ovanläder och dubbel gummisula). Jag håller väl med om det mesta. Jag har även ett par Crocket and Jones Grashmere, som väldigt lik (dvs samma typ av ovanläder och tom samma färg) och som kan tjäna som jämförelse. Mitt intryck är att ovanlädret känns ganska likt om man jämför dem. Grain-mönstret är utslätat på båda skorna, främst på de hårda delarna (dvs tå och hälen). Lädret är också mjukt och följsamt och känns som att det akn vara hålla länge. Den stora skillnaden tycker jag ligger i de små detaljerna. Det märks att man har lagt lite mer tid och/eller har haft skickligare hantverkare på CJ. Som så ofta annars är det väl så att de sista procenten mot perfektion är dyrast. Utan ha något belägg ännu (jag inte haft dem särskilt länge) så får jag intrycket att båda två kommer att hålla väldigt länge. När det gäller värde för pengarna så ligger väl C&J’n på ungefär 4 300 kr och med frakt hamnar Meermin på ca 1 500-1 600 kr. Är C&J värd tre ggr så mycket? I mina ögon är inte svaret helt självklart till någons fördel. Är man beredd att betala för perfektion så får man ju något bättre om man köper C&J, utan tvekan, men om man tex är student eller tycker att de sista finishprocenten inte är så viktiga, ja då är nog Meermin det man ska satsa på.

  Om man jämför Meermin med konkurrenten 1880 (jag har inget i präglat läder där), så har ju dessa två kompromissat på olika sätt jfr C&J. Helt baserat på min känsla (och jag är ingen expert) så tycker jag att Loake 1880 håller lite finare detaljfinish, medan Meermin känns som att lädret är lite finare. Vilket man föredrar är inte helt självklart.

 15. j_ingevaldsson skriver:

  Intressanta tankar. Håller själv inte med om att Meermins läder når upp till ungefär samma nivå som C&J, utan tycker att skillnaden ändå är ganska stor. Men det är så jag upplever det.

 16. Anonymous skriver:

  Som svar på 23,27. Jag var kanske lite otydlig i mitt tidigare inlägg där jag jämförde Meermin och CJ’s grained läder. Vad jag menade var väl främst att jag tycker den största skillnaden när man håller dem brevid varandra, och tydligt inser att den ena är finare än den andra, är detaljarbetet snarare än lädret. Lädret är ju också finare, eller i alla fall har det finare finish, och känns lite mjukare. Den stora skillnaden tycker jag dock är att när det gäller detaljer och den sista finishen, så har Meermin kanske kommit 85% mot perfektion, medan CJ har kommit 85%, dvs de är betydligt finare och det syns och känns.

  En annan skillnad jag noterade nu när jag jämförde dem brevid varandra en andra gång är att sulan på Meermin är betydlgit mer konvex/rund i mitten av skons främre del, medan CJ är mer platt. Om det spelar någon roll vet jag dock inte.

  Tack för en trevlig blogg
  //DrDre

 17. j_ingevaldsson skriver:

  Jag förstår, och där håller jag med, att skillnaden är större i detaljarbetet och finishen än i läderkvaliteten. Skillnaden i välvningen av själva sulan skiljer sig åt lite mellan tillverkare, men de allra flesta är rundade med kanterna en bit upp från marken, det är för stt sömmarna drar ihop sulkanterna. Framför allt märks det när skorna är nya, med tiden plattas skon ut. Tack för berömmet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet