MENU

by • 2013/08/22 • Alfred Sargent, Bildspecial, Inspiration, Premium, SkovårdComments (21)4956

Bildspecial – "Helrekond"

Kom över ett par Alfred Sargent Benson Handgrade förra veckan, till ett pris som var för bra att säga nej till. Ett par till synes slitna skor från en mindre tillverkare som AS går inte för mycket på Ebay, och att få skor som håller kvalitetsnivå i klass med exempelvis Edward Green för några hundralappar är alltid trevligt, även om de var lite sargade. Ett bra tillfälle att visa på hur man kan återställa ett par slitna skor till riktigt fint skick igen blev det i alla fall, därav den här bildspecialen. 

Gillar modellen och vill gärna fylla på med lite annat än snörskor, ska använda de lite grann och se om jag trivs med dem, i så fall blir det nog en tur för dem till Northampton för en fabriksomsulning (kostar £90 hos Alfred Sargent, och då kan man också få infällda tåjärn på en gång).


Så här såg skorna ut när jag fick dem. Som synes har tidigare ägaren inte tagit hand om skorna särskilt väl…

…utan de hade en hel del märken och repor, och sulkanterna och klackkanterna såg riktigt risiga ut.

Det sätt sulorna var slitna på gör att jag tror att de gått en del i regn, snarare än att de gått väldigt långt.

Har har skorna strippats med kemiskt ren bensin, tvättats med galltvål och sedan fått torka.

Så, efter en mycket grundlig vårdomgång så ser de ut så här, i lampljus. I princip har jag gjort exakt som beskrivet i skovårdsguiden, med skillnaden att jag lagt på fyra lager kräm för att verkligen täcka över alla gamla märken.
Ett antal bilder på dem i dagsljus. De har fått vad man kanske kan kalla en mild spit-shine.

Sulorna och klackarna har smorts in med neutral skokräm, midjorna med svart kräm.

Så avslutningsvis ett par bilder med skorna på fötterna.


21 Responses to Bildspecial – "Helrekond"

 1. Andreas skriver:

  Fantastiskt!

  Precis detta som kvalitetsskor handlar om tycker jag! Att kunna rädda även de mest hårt slitna skor och få ett par 5 år skor att vara nästan snyggare än i nyskick efter god vård.

  Riktigt intressant att AS bara tar 90 pund för omslutning. Gör ju valet av slitsula i gummi än mindre intressant.

  Har du någon koll på vad Lobb tar för en fabriksomsulning?

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Andreas: Tack, och håller helt med! Ja AS är riktigt billiga, John Lobb tar 2000 kronor för det jobbet, har jag för mig.

  Antonio: Gracias!

 3. Snogge skriver:

  Alla tummar upp! Måste ha tagit en stund dock?

 4. Anonymous skriver:

  Hur är det med att innersulan samt korken har formats efter foten innan? Om du kör på en sulning hos AS så får du ny kork vilket gör att den också formas bättre efter din egna?

 5. Sven skriver:

  Mycket bra och väldigt stiligt!
  Håller med Andreas här och tycker att detta är själva essensen av skonörderiet. Det handlar inte om vem som lägger mest pengar på dojerna utan snarare tvärtom för min del; kom undan så billigt som möjligt med ett så bra resultat som möjligt. Där reflekteras ditt egentliga intresse på nått sätt.
  Tack för en GRYM blog.

 6. Calle Z skriver:

  Vilket kap för endast några hundringar! Och dessutom ett perfekt exekverat underhållsarbete �� Man kan ju undra varför förre ägaren bestämde sig för att göra sig av med dessa godisbitar? /C.

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Tack så mycket alla!

  Snogge: Arbetet med tvätten går fort, sen tar ju torkningen en stund. Själva vårdproceduren tog en kväll.

  Anonym 23 aug: Jo, naturligtvis har de formats efter förra ägaren, och där beror det på dels så klart hur länge denne burit de och hur lik dennes fötter är ens egna för hur mycket det märks. Ibland blir det helt fel, oftast enligt min erfarenhet så är det dock inget större problem, utan skon anpassar sig efter ens egna fötter ganska snabbt sedan. Skickas de till AS fabrik så beror det på lite hur slitet saker och ting är för att det ska bytas ut eller inte, men ex korken kommer absolut bytas, eventuellt bindsula om det behövs.

  Sven: Jo håller med, till viss del i alla fall. Kan inte säga att det handlar om att komma undan så billigt som möjligt för mig, utan att ha en så fin och funktionell skogarderob som möjligt. Det innefattar för min del allt från nya bespoke/semi-bespoke skor för femsiffriga belopp, till begagnade skor som inköpts för hundralappar. I dagsläget tror jag att jag har fyra-fem par skor som köpts begagnade, de flesta av dessa visserligen i betydligt bättre skick vid köptillfället än AS:en ovan.

  Calle Z: Han menade att han inte använde de så mycket längre.

 8. Anonymous skriver:

  Jäklar vad snygga de blev. Älskar monks 🙂

  Fantastiskt kul att se sådana här före/efter bilder också, speciellt när resultatet blir så här bra.
  Grattis till ett riktigt bra fynd.

  Vet inte om du känner till denna sida (troligen), men för andra kan jag rekommendera den.
  Förstår inte ett ord eftersom det är på tyska, men bilderna räcker.

  http://shoeshinecoach.wordpress.com/

  /Niklas

 9. Sven skriver:

  Jag köper givetvis också nytt men känslan av ett lyckat secondhand kap samt renovering är speciell och svårtoppad=)

 10. Sven skriver:

  Grym sida!

 11. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar tackar! Den sidan är fantastisk ja, väldigt imponerande många av deras jobb. Framför allt när de reparerar riktigt fula repor är kul att se. Använd Chrome som webbläsare eller googla fram sidan och välj översätt sida, så kan du läsa den också (om än halvdant översatt). Den står förövrigt på listan över webbtips, så kommer säkert bli ett inlägg om den framöver.

 12. Anonymous skriver:

  Lite off topic kanske men ställer frågan ändå. Ska man göra något åt ett tuggummi man fått under sulan eller bara låta det nötas bort?

  Kan inte nog betona hur bra din blogg är! Keep up the good work!
  /Junior

 13. Anonymous skriver:

  Hej!
  Efter att ha hört så mycket gott om lädersulor runt om bloggosfären men framför allt från dig och Weinås har jag struntat i att lägga på slitsula på mina två senaste köp, Carmina och Meermin. Men det problemet jag har haft är att de är fasligt hala! Om det regnar lite och blir blött ser jag ut som Bambi på hal is när jag går på t.ex. plattorna runt Sergelstorg som blir glashala i regnet. Det känns alltså som att jag måste vara bombsäker på att det inte ska börja regna för att våga mig ut med mina skor, inte för att jag är rädd för att slita dem utan för att det inte är så kul att halka. Är det här någonting som försvinner med tiden eller hur ser ni på det här?
  /A

 14. laphroaigman skriver:

  Ebay är ett säkert tips för den som vill hitta bra skor. Med risk för att kapa tråden/inlägget, så såg jag att Ascot Shoes har sänkta priser i sin butik på engelska eBay för tillfället, 20-50% rabatt på bl.a. Cleverley och Vass.

 15. j_ingevaldsson skriver:

  Junior: Nu var det ett tag sedan jag råkade ut för det, men har för mig att jag brukar skrapa av så mycket jag kan med en kniv eller liknande och sedan nöta bort det sista när de används. Och tack så hemskt mycket!

  A: Nu vet jag inte hur länge du haft dem, men det stämmer att lädersulor kan vara väldigt hala på vissa underlag när de är nya, framför allt när de blir blöta. När man nött ner de och de blivit mer porösa blir det betydligt bättre. Men visst, vissa underlag kan fortfarande vara lite hala när sulorna blir blöta. Kan inte påstå att det är något som någonsin orsakat mig något större problem dock, då jag knappt tänker på det.

  Laphrogain: Ja, ex ett par semi-bespoke från Cleverley för 3000 kr är riktigt kap, även om det var fler som var på 20 procents rabatt än 50, så klart.

 16. Unknown skriver:

  Vill passa på att berömma den rätt smickrande modellen, den ser ju riktigt bra ut. Då syftar jag på single monk straps som modell generellt, framför allt i ovan utförande. Har kollat runt lite och tycker även den är helt fantastisk som balmoral, förslagsvis med ovandel i mocka (kanske mörkgrön?) och underdel i cognac/mörkbrunt läder. Eller varför inte hela skon i marinblått?

  Hur som helst en fin sko och en single monk står numera på min inköpslista.

  //lano

 17. j_ingevaldsson skriver:

  Ja, gillar den verkligen. Jag tror att anledningen till att jag gillar munkskor (och då single monks som denna i synnerhet) är att det är modeller som verkligen visar mycket rent läder så att säga. Samma anledning som gör att jag gillar chelseas mycket. Läder är oerhört vackert, och skor som framhäver lädret är bra skor.

 18. Unknown skriver:

  Ja, du har helt rätt, och som balmoral blir det ju ”ännu mer läder” på något vis 🙂

  //lano

 19. Profilbild på Giovanni Giovanni skriver:

  Mycket fint jobb! Jag står inför en liknande utmaning, då jag precis fyndade ett par C&J-kängor (postade bilder och utförligare detaljer i forumets skovårdstråd). Ett par frågor:

  Jag har ännu inte tillgång till läderlotion eller dubbin grease. Är det nödvändigt att använda dessa efter tvätt, eller går det bra med Renovateur och sedan skokräm?

  Måste man rippa helt med bensin eller Renomat för att få nyttan av galltvålstvättningen?

  Använde du neutral skokräm?

  Använder du galltvålen även för tvätt av skons insida? Det känns som det skulle vara skönt när man köper begagnat?

 20. Giovanni: Tack! Ursäkta sent svar.

  Renovateur funkar bra.

  Nej du får bort en del kräm med galltvål med.

  Nej, använde pigmenterad kräm, minns inte vilken dock.

  Du kan absolut tvätta insidan med galltvål med.

  Läs mer i skovårdsguiden, som sagt är det i princip efter den jag gjort jobbet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet