MENU

by • 2013/08/07 • Ilcea, John Lobb Paris, NyhetComments (6)1098

Nyhet – Ilcea-konkursen ett faktum

Har du funderat på att köpa ett par John Lobb City II i Ilceas Dark brown museum calf? Slå till nu, snart finns de troligtvis inte att köpa längre. Bild: Stulen Stil

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg om att det anrika och världsberömda italienska garveriet Ilcea var på obestånd och riskerade konkurs. Man hade svårt att få ut leveranser av läder, och läget för företaget såg osäkert ut. Precis som många andra trodde jag ändå att företaget skulle räddas, med exempelvis nya investerare som såg potential i företaget, men tyvärr blev så inte fallet. Det var många som var intresserade och som undersökte möjligheterna, men uppenbarligen var ekonomin i företaget så dålig att ingen såg det som en möjlig investering. Ilcea har nu gått i konkurs.

De här vackra Radica/Museum calf-hudarna är vad Ilcea är mest förknippade med, men företaget gjorde också mängder av andra typer av läder.

Nu får vi se vad som händer med konkursboet och om någon är intresserad av att gå in där och försöka fortsätta Ilceas verk, annars är det verkligen ett stort slag mot Italiens lädertillverkning och något som kan påverka många kvalitetsskotillverkare både i hemlandet och internationellt. Oavsett, läget ser onekligen mörkt ut, så har du gått och funderat på att slå till på ett par skor i Museum Calf från John Lobb eller Vass så är nu ett bra läge, det lär vara stort tryck på de nu och det är inte omöjligt att de hudar som finns ute på marknaden nu är de sista som någonsin kommer att framställas av ”originalet” bland de speciella anilinfärgade, flammigt patinerade lädertyperna.

UPPDATERING: Lite nya uppgifter, som kan lugna lite grann. John Lobb Paris ska ha bytt leverantör av sin Museum calf redan för omkring ett år sedan (troligtvis till franska garveriet Haas i Strasbourg, som har ett liknande läder), och kommer alltså inte påverkas alls av Ilceas konkurs. För Vass del så hade de en stor leverans bokad till september som nu inte ser ut att bli av. Man är dock angelägna om att ha ett bredare utbud av lädersorter, och tittar redan på alternativ till Ilcea. Bland annat har man kontaktat flera italienska garverier, däribland Zonta som har en variant av anilinpatinerat-läder som precis som Haas-variant påminner väldigt mycket om Ilceas Radica-läder.

6 Responses to Nyhet – Ilcea-konkursen ett faktum

 1. Anonymous skriver:

  Nu var du jäkligt snabb från instagram till blog 🙂

  tråkiga nyheter hursomhelst.

  /Niklas

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Hehe, är man journalist så är man 🙂

 3. Anonymous skriver:

  … och som alltid, intressant läsning

  /Niklas

 4. Anonymous skriver:

  Tråkigt, jag hade ju just börjat tycka om museum calf.

 5. Anonymous skriver:

  Köp en sko snabbt som f-n då, sen kan det vara försent 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet