MENU

by • 2013/06/25 • Guide, Jan Kielman, John Lobb Paris, Skovård, Tipset, VassComments (21)6119

Tipset – Infällda tåjärn i gummi

Infällda tåjärn i gummi, snyggt och praktiskt.

Tån längst fram på sulan slits alltid snabbare än övriga sulan, och för vissa som tar ut stegen ordentligt kan den slitas rätt rejält. Då är den naturliga lösningen för de allra flesta (som vill behålla lädersulan och inte täcka den med en hel slitsula i gummi) att låta skomakaren sätta dit utanpåliggande tåjärn i metall. Infällda är väldigt ovanligt att det går att få till om det inte görs direkt i fabrik, då formen på järnet måste vara precis som sulans tå för att det ska se bra ut. Utanpåliggande järn ger naturligtvis ett riktigt bra skydd, men personligen är jag inte jätteförtjust i det. Jag tycker att det känns lite obekvämt när man går, det kan se lite sisådär ut om de syns från sidan uppifrån, det kan vara svinhalt om man går i trappor eller på hårt golv, och skorna går inte att använda inomhus på parkett.

Jag har känt till infällda tåjärn i gummi rätt länge (vet att uttrycket är en självemotsägelse, men då tåjärn är den etablerade termen på svenska kör jag på den här språkliga varianten) men hade aldrig provat det, förrän jag beställde ett par Vass med det förra året. Vass, precis som många andra tillverkare, vill inte sätta dit infällda tåjärn i metall på enkelsulade skor då skruvarna riskerar att gå igenom hela sulan ut på ovansidan, utan kör bara med gummivarianter på dessa. Efter att ha provat detta insåg jag snabbt att det är en väldigt bra lösning. Känslan blir precis som att gå med lädersula, det syns knappt överhuvudtaget och slitstyrkan är ändå riktigt bra.

Fem par med infällda tåjärn i gummi. De tre till vänster har skomakare satt dit i efterhand, de till höger är ditsatta vid tillverkningen.

Efter detta har senaste beställningen från Vass också haft infällda tåjärn i gummi, och jag har dessutom låtit skomakare sätta dit gummitåjärn på flera andra av mina par. Det behöver absolut inte göras när de är helt nya, utan man kan gott slita på de ett tag, men vill man sätta dit det bör det finnas lite marginal till randen för att skomakaren ska kunna slipa det jämnt utan att behöva riskera att också slipa ned randen. De flesta duktiga skomakare grejar proceduren, även om det inte är något som är särskilt vanligt (faktum är att alla skomakare jag frågat om det aldrig hade gjort det innan). Prismässigt kostar det mellan 200 och 400 kronor. För att sätta dit infällda tåjärn slipar man ned avlappssömmen, men då dagens lim är så kraftigt och sömmen dessutom är låst i varje stygn under resten av sulan är det här ingenting som försvagar skon. Och skulle skomakaren inte förstå vad du menar är det bara att visa de det här blogginlägget som vägledning.

En jämförelse av tre lite olika varianter av infällda tåjärn i gummi. Vass-paret till vänster har gummitåjärn ditsatta vid tillverkningen, och med den mörka sulkanten syns det knappt alls. John Lobb-skorna i mitten har en lite tunnare variant som skomakare satt dit, medan Jan Kielman-paret till höger har ett betydligt tjockare gummi.

Vass-skorna sedda snedd underifrån. Stilrent och mycket funktionellt.

Här en tunnare variant som skomakare satt dit. Det slits kanske ned lite snabbare, men är ännu diskretare. Som synes vill skomakarna jag varit hos inte gärna slå i mässingsspik, som Vass gjort, då det är sulan ändå är rätt tunn, men det kraftiga limmet gör att det, korrekt utfört, inte är något risk att det lossnar.
Här har skomakaren satt dit en rejälare gummibit. För mig som gillar när tån på sulan ligger ganska nära marken är infällda tåjärn en stor fördel, då en sliten tå direkt gör att det blir ett större lyft från marken.

Mer om tåjärn kan man läsa om i det här inlägget.

21 Responses to Tipset – Infällda tåjärn i gummi

 1. Jocke skriver:

  Snyggt. Har funderat på tåjärn rätt länge själv men aldrig tagit steget eftersom jag varit skeptisk till att ha metall i tån. Visste inte att det erbjöds i gummi förrän för nåt halvår sedan och med ditt inlägg väcktes tanken igen 🙂

 2. David skriver:

  Hur påverkar det möjligheten att få sina vass omsulade av vass ifall du sätter dit tåjärn av gummi med hjälp av en tredje part?

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Jocke: Tackar, ja det är något som inte alls drar ner skons estetik, utan snarare tvärtom.

  David: I Vass fall påverkar det inte alls, de har inga problem med att sula om skor även efter att tredje part satt dit tåjärn eller slitsula eller dylikt. Faktum är att jag fått ett par av gummitåjärnen som skomakaren satt dit från Vass själva, för att sätta dit på det Vass-par jag inte hade det på från början. Sedan vet jag att ett par brittiska tillverkare (ex Edward Green om jag inte minns fel) vägrar sula om skor i fabriken om någon annan än de själva varit på skorna, men tror inte den lite trista inställningen är särskilt vanlig.

 4. Anonymous skriver:

  Tack för en mycket trevlig blogg!

  Finns det någon skomakare i Göteborg som du kan rekommendera för ovanstående jobb?

  MVH
  /Niclas

 5. David skriver:

  Perfekt, tack för som alltid bra inlägg och snabba svar!

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar för berömmet! Bassam som har Larssons Skomakeri på Södra vägen kan absolut fixa det, han är den skomakare jag har bäst erfarenhet av i Göteborg.

 7. Anonymous skriver:

  Detta är min absoluta favoritblogg! Keep up the good work!

  Jag måste slå ett slag för denna sida som jag hittade: http://sizeadvisors.com/

  Man lägger in vilka skor man har i vilka storlekar och hur bra de sitter, så får man tips på vilka andra skor som skulle passa och i vilken storlek. Man kan även lägga in måtten på sina fötter så kan man få tips på skor utifrån det också. Jag har själv inget med sidan att göra, tror killen som byggt den är tysk men jag tycker att idén är så pass bra och sidan är väldigt användbar för alla oss som inte bor i London. Desto fler medlemmar sidan får desto säkrare blir resultatet. Skulle vara kul att se vad du har att skriva om sidan!

  /Jonas

 8. j_ingevaldsson skriver:

  Roligt att höra, tack! Ja Size advisors är en intressant sida. Har registrerat mig och börjat fylla i uppgifter och skor, men kom av mig och orkade aldrig fylla i allt klart, så inte haft riktig nytta av den än. Men den ligger på listan över Webbtips, så kommer säkert bli ett inlägg om den här på bloggen såsmåningom.

 9. johol355 skriver:

  Härlig blogg! Kul att läsa om dessa typer av skor utan att det blir för elitistiskt.

  Jag inser att jag skulle beställt infällda tåjärn i gummi när jag köpte mitt par Vass, eftersom jag verkar kunna slita ganska hårt på tån. Är det en enkel operation för en genomsnittlig skomakare att operera in ett infällt tåjärn i gummi? Talar något emot att låta en skomakare göra det såhär i efterhand? Finns det någon poäng i att jaga rätt i en gummibit från just Vass för ändamålet?

 10. Unknown skriver:

  Hehe, fin samling du radat upp där, Vass, Lobb och Kielman. Nu ”behöver” du skaffa dig några nätta skor. En durksydd tasselloafer från Santoni eller en car shoe 😉

  //lano

 11. j_ingevaldsson skriver:

  Johol355: Det är ingen jättesvår procedur, alla vettiga skomakare klarar av det, sedan är skillnaden i hur snyggt det görs. Men har du en skomakare i stan som du brukar gå till och vet gör ett bra jobb så fixar han/hon nog detta också. Inga problem att göra det i efterhand, Vass sätter själv dit sina efter att skon är klar. Och som sagt, tre av mina ovan är gjorda i efterhand, ingen skillnad på resultatet, förutom att det inte är mässingsspik då. Och den biten gummi jag fick från Vass vara bara två standardbitar som var tänkt att skomakaren själv skulle skära till sen, så det är helt onödigt, skomakarna har bra gummi (oftast från vibram) själva.

  Lano: Har redan ett par car shoes från Septieme Largeur, så det är täckt 🙂

 12. Anonymous skriver:

  Angående Vass: Tar de betalt för att sätta dit tåjärn? Har ett par skor som håller på att tillverkas som kommer att bli klara första eller andra veckan i september, tror du att det är för sent att lägga till tåjärn på dem?

 13. j_ingevaldsson skriver:

  Ja, det kostar €30. Men bör inte vara för sent att lägga till det, då de sätts dit precis på slutet i tillverkningen. Maila Rezso och fråga.

 14. Anonymous skriver:

  Hej & tack för dina goda råd! Kommer helt klart skippa mina gamla järn och i stället låta sätta på infällda ”tå-sulor” i gummi på mina nästa C & J (hand grade). Hur var det, hade du anlitat Larsson Skor för att fixa tå-sulor på några av dina skor? Hörde någonstans att det även fanns en riktigt duktig skomakare på Norra Gubberogatan i Gbg!?

  Med vänlig hälsning

  Ola

 15. j_ingevaldsson skriver:

  Nej, han har inte satt dit några åt mig ännu, men han har sagt att han kan. Har inte varit hos någon i gbg med detta, utan gjorts hos Hojs i Borås. Vet att det ligger ett skomakeri där ganska mitt på Norra Gubberogatan, cyklat förbi några gånger, men aldrig varit där. Men trevligt om det är bra!

 16. H skriver:

  Sent inlagg – gar igenom gamla bloggposter sedan jag upptackte din blog via SF. Trevlig lasning.

  Jag har haft flera tajarn I metall insatta av av Koko’s I London med utmarkt resultat for 21 pund, aven for skor med mer kilformad taform, sa jag forutsatter att de bara slipar ner metallen. Svenska skomakare som kan gora det har jag samre koll pa.

  Med meermin kan man som bekant fa det som tillval for bara 20 euro.

  Utanpaliggande tajarn har jag ocksa provat, men det ser inte sa snyggt ut, och forstar profilen pa skon.

 17. Errol skriver:

  Gillar din blogg alltmer! Tackar för detta tips.

 18. Errol skriver:

  Funkar detta bra även på en blake rapid-konstruktion? Eller finns det risk att man försvagar skon?

 19. Erroll: Tackar! Hmm, det beror nog på hur tjock slitsulan är, men borde inte vara problem. Då de flesta blake-sydda skorna inte är gjorda med skomakarsöm/lock stitch utan kedjesöm/chain stitch vill man inte slipa i den sömmen. Randsömmen ligger liksom djupare in. Men skulle säga att man inte bör nå så djupt, är bara avlappssömmen som kan slipas ned en aning och den är med skomakarsöm vilket innebär att övriga delar av sömmen inte riskerar fallera.

 20. Peter skriver:

  Hallo Jesper

  Vi nere på Servicehörnan kallar det för tåstöttning eller tåbitar,kan fås i både gummi eller läder (även Ekgarvat JR),vi kan även sy en durksöm på om kunden vill.
  Har sagt det förut men säger det igen,en grym sida,blogg har du.
  Ger dig fem klackar av fem möjliga 😉

 21. Peter: Tåbit har jag hört förr, men tåstöttning var nytt 🙂 Tack så mycket för vänliga orden!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet