MENU

by • 2013/06/06 • Anthony Cleverley, Barker, Church's, DC Lewis, Inspiration, John Lobb Paris, Köpguide, Markowski, Meermin, Septieme Largeur, VassComments (7)3453

Köpguide – Oxfords i antique brown-bonanza

En sak som är tydlig när man läser senaste numret av franska herrskomagasinet Pointure (ett av mig veterligen tre renodlade magasin om herrskor som finns i världen. Pointure är ett systermagasin till franska livsstilsmagasinet Dandy, och utkommer fyra gånger om året) är att allt fler tillverkare lanserar modeller i en flammig brun finish, likt det mycket populära Ilcea Radica-lädret, eller Museum Calf, som John Lobb döpt och etablerat det som. Det handlar alltså om en finish som är jämnt flammig över hela skon, och i regel är hela lädret antikbehandlat från garveriet och alltså inte handgjort i efterhand, som annars är vanligast vid patinering. Då jag uppmärksammat den ökade populariteten av lädertypen i andra sammanhang också och bland tillverkare i alla prissegment, så tänkte här ta och rada upp ett antal oxfords i olika varianter av finishen.
John Lobb Paris Chigwell New Gold Museum. John Lobb får väl anses vara ”originalet”
när det gäller användandet av den här typen av brunt, flammigt läder. De hade länge mer eller
mindre monopol på att använda garveriet Ilceas Radica-läder till skor, och är därför tätt
förknippade med det. Här modellen Chigwell på den fina 2511 lästen. Priset är på
knappt 8000 SEK (€900).
DC Lewis Porter Ilcea Radica medium brown. Det här är en tillverkare som också använder sig av Ilcea Radica-lädret i många av sina modeller. Här till en half brogue på en svagt fyrkantig läst. Skon kostar bara drygt 3000 kronor ($475), vilket ger riktigt mycket sko för pengarna. Sulan är kastanjebarkgarvad och har en läcker ”fiddle waist”. Anledningen till att prisnivån är så låg är att skorna tillverkas i Laos och Taiwan.
Meermin special Made to Order. Vi fortsätter med asiatiskt tillverkade skor, i detta fall spanskägda Meermins specialgjorda MTO-sko, även det i Ilcea Radica-lädret. Det var en grupp-MTO på StyleForum som styrde upp en beställning av modellen, och just nu är en ny omgång av samma sko på gång att beställas, så är du intresserad får du vara snabb. Priset är på cirka 2900 SEK (€330), och de tillverkas med handrandsöm. Leveranstiden är dock relativt lång, först till hösten väntas nästa omgång vara klara. Ryktet säger också att Meermin kollar på att börja erbjuda Ilcea Radica-modeller i det ordinarie utbudet eller åtminstone som ett möjligt MTO-val.
Anthony Cleverley Bodie Bourbon Calf. Nu lämnar vi Ilcea-lädret därhän och går över på andra varianter med liknande brunflammig antiquing. George Cleverleys finaste RTW-linje Anthony Cleverley är helt fantastiskt fina skor, tillverkade i Crocket & Jones fabriker. Den här plain cap toe oxforden är ohyggligt vacker, i det AC kallar Bourbon calf. Kostnaden är dock därefter, 10 500 kronor ($1600).
Septieme Largeur Joffre 199 vocalou old brown.  Franska Septieme Largeur som gör skor i det övre budgetsegmentet, med bland annat ritsnedlagda sulor med träpeggade midjor, har nyligen lanserat flera av sina modeller i ett läder de kallar för ”vocalou old brown”, allså ”antik gammal brunn”, rätt och slätt. Kostar drygt 2100 kronor (€245). Här en adelaide på fint balanserade 199-lästen.
Markowski Hubert 195 marron vocalou. Septieme Largeurs systermärke Markowski som ligger ytterligare ett snäpp billigare prismässigt, den här på 1700 SEK (€195), har också ett nytt antikbrunt läder i sortimentet. Det här lite mindre flammigt än SL:s, men gör sig fint på en sådan här klassiskt plain cap toe på något rundare 195 lästen. Markowski håller i mina ögon absolut minst samma nivå som betydligt populärare Loake 1880 eller Herring Classic, men till ett lägre pris.
Barker Lincoln Brown Shadow Antique Calf. Även en sådan ärkebrittisk tillverkare som Barker235 pund.

Förutom ovanstående alternativ fanns nya Church’s modeller i Custom Grade-serien i ett liknande läder på bild i Pointure, som jag dock inte lyckats hitta bilder på på nätet, och som jag skrivit om tidigare så har Vass nyligen börjat erbjuda skor i Ilceas Radica-läder.

7 Responses to Köpguide – Oxfords i antique brown-bonanza

 1. Lars skriver:

  Italienska Gergo har också en sko i liknande finish; se http://www.ilgergo.se/men/plain/palazzo-9497.html

  Dock med durksöm.

 2. Anonymous skriver:

  Har Septieme Largeur full grain på sitt läder? Dvs kan man putsa upp en bra finish på dom? hoppas jag använder rätt term med full grain:)

  hur kan man avgöra det när man håller skon i sin hand?

  /Markus

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Lars: Ja den var fin! De hade också en double monk i samma läder, dock också blake-sydd, samt en lite grövre randsydd derby i det. Lite synd att de inte hade fler Goodyear-randsydda i det lädret.

  Markus: Septieme Largeur är absolut full grain, det är alla deras modeller. Alla skor ovan (faktum är i princip alla skor i vanligt läder som överhuvudtaget figurerar på den här bloggen) är full grain. Generellt kan man säga att corrected grain känns igen på sin onaturliga jämna glans, plastliknande känsla och att man inte ser lädrets porer när man tittar på det nära. Full grain ser man tydligt små porer över hela lädret, och känslan är en helt annan mer naturlig när man tar på det.

  Om du vill kan du läsa mer om olika behandlingsmetoder av läder här: http://shoegazingpunktse.blogspot.se/2013/01/dags-da-for-den-utlovade-uppfoljningen.html

 4. Anonym skriver:

  Off topic:
  Vet inte vart du står i frågan men om man vill köra barfota i sina skor, har du koll på nån vettig sula man kan använda för att inte sunka ner skon för mkt? Plus att sulan inte ska ”ändra” storleken i skon för mkt.
  Tack på förhand!

 5. Giosman skriver:

  Hej och stort tack för din eminenta blogg. Fantastiskt kul för oss skointresserade att läsa dina inlägg och med så varierande teman. Fastnade själv i intresset i Budapest tack vare dina inlägg om VASS.
  Fortsätt skriv – jag är övertygad om att många läser med stor behållning.
  Har i många år ansett att den svarta skon var den klassiska och eleganta i ”alla” sammanhang. Inser nu att den bruna är det jag vill ha framöver – tänka sig. Ovan inlägg visar ju hur snyggt och livfull en brun sko är.
  En annan insikt jag fått när man surfar runt och tittar på snygga skor är ju konsten att välja model som passar till den övriga garderoben och matchar den på ett bra sätt. Det blir lite som att köpa en ”supersnygg” tavla som inte passar någonstans när man kommer hem till sin egen bostad. (Jag vet; i-landsproblem)!
  Hur som helst, stort tack för din blogg och vi ser fram emot kommande inlägg,
  /från en nybliven skonörd.

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Tack så mycket för de vänliga orden! Ja, svarta skor kan vara fantastiska, framför allt med en ordentlig glans, men det liv som bruna skor har kommer i mina ögon ändå alltid vara så mycket intressantare och vackrare. Och visst är det viktigt att köpa skor i modeller och läster som man trivs i och som passar med ens klädsel i övrigt, för att de inte bara ska bli stående i garderoben. Jag kan bli förälskad i skor som jag tycker är helt magnifika, men som jag inser att jag aldrig kommer kunna köpa för att de inte skulle användas knappt.

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Upptäckte precis den här kommentaren i skräppostmappen. Vet inte varför den hamnat där, och troligtvis har du som ställt den för länge sedan gett upp om ett svar, men iaf: Jag kör själv aldrig barfota i skor, utan när jag kör ex loafers på sommaren använder jag tunna loafersstrumpor som bara går långt ner på foten och inte syns alls. Jag skulle säga att tunna ”engångssulor” som finns att köpa i de flesta skobutiker kan fungera för ändamålet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet