MENU

by • 2013/05/24 • Crockett and Jones, Guide, Skovård, VassComments (18)6247

Guide – Korrigeringar av passform 2

Jag skrev tidigare om enkla korrigeringar av passform, men då fokuserade jag på snabbvarianter som olika ”klisterlappar” och dylikt. Här tänkte jag visa på hur det kan bli om man låter skomakaren göra jobbet, ett resultat som naturligtvis är klart mycket bättre. Att RTW-skor inte passar ens fötter helt perfekt är väldigt vanligt, men i många fall kan nedanstående modifieringar göra att det blir riktigt bra, och man kan få en sko som sitter utmärkt.

Hälfoder
Hälglapp är en vanlig åkomma på skor som är lite för långa eller har en för bred hälkappa. Så kallade hälkuddar eller hälgrepp kan hjälpa, men en bra skomakare kan sätta dit ett utfyllnadshälfoder som både är snyggare, bekvämare och mer hållbart. Skomakaren sätter helt enkelt dit en tjockare läderbit täckt av en tunnare för mjuk övergång till ovankanten och vid sidorna. I och med att lädret skärflas, alltså fasas ut mot kanterna, så blir det inga vassa kanter som skaver. Priset för jobbet ligger oftast på mellan 300-400 kronor.
Ett par snyggt gjorda utfyllnader i hälen, som minskar storleken baktill med ungefär en halv storlek. 
En skicklig skomakare gör ett sådant här arbete så att det i princip är omöjligt att se att skon är modifierad. Här är alltså den övre sömmen baktill gjord av skomakaren, men man får verkligen närinspelteta skorna för att se upptäcka att det inte är originalsömmen.

Tidigare glappade de lite i hälen, och slöt inte helt tätt kring ankeln heller. Nu sitter de riktigt fint. Jag ska lägga lite skokräm på kanten av hälfodret för att dölja det lite mer, även om det inte syns direkt när byxorna täcker (det extrema uppviket är alltså för att skons passform ska synas). Skorna är på Vass U-läst i storlek 44,5.
Plösdistans
Här handlar det om i princip samma typ av arbete som ovan, bara att det görs på plösen istället. Detta för att rätta till om skons insteg är för högt. I detta fall slöt snörningen på derbysen helt tätt innan, och det var även lite glapp kring anklarna. Hör räckte det inte heller med en läderbit som utfyllad då dessa riskerade att bli för tunna, så skomakaren tog istället en bit naturgummi och satte under lädret. Även detta brukar kosta cirka 300-400 kronor.
Förutom att plösen nu är lite styvare än innan, så märks detta ingrepp knappt av alls, förutom då att skon sitter bättre.

Arbetet med stygnen är inte lika fint gjort av skomakaren som gjorde detta, men fortfarande är det ingenting som syns nämnvärt.

Med plösdistansen så är glipan vid snörningen helt okej, och glappet kring anklarna är nästan helt borta. Även dessa är på Vass U-läst, men i 44 G-vidd.
Utlästning

Att lästa ut skor är ett välkänt ingrepp för att få för små skor att ändå fungera. Faktum är att det går att förstora ett par skor rätt ordentligt, uppemot en hel storlek. Framför allt är det vidden och till viss del höjden som det går att göra något åt, men inte längden. Dessa Crockett & Jones Connaught var av oklar anledning alldeles för små, trots att de skulle vara i storlek UK10 i standardvidd som jag vet passar mig i lästen 236. Men med utlästning i två omgångar satt de sedan finfint. Prisnivån är i regel mellan 100-250 kronor.

En bra utlästning ska knappt synas alls. Många tänker att sömmar har svårt att töja på sig, men faktum är att de klarar det utan problem, det är lädret som man får vara försiktigast med.
Här ser man det egentligen enda tydliga tecknet på att de genomgått en utlästning, de lite diagonala vecken precis framför tåhättesömmen ovanför sulkanten. Tittar man noga kan man också se att sidan går ut lite extra över randen.

18 Responses to Guide – Korrigeringar av passform 2

 1. Anonymous skriver:

  Jag skulle behöva lästa ut två par C & J och väljer mellan Skomakeri Framåt i Gamla Stan eller Grafford. Någon som ser något skäl att inte välja Skomakeri Framåt (som ligger smidigare till för mig)?

  Spink Bottle

 2. Frans skriver:

  Intressant inlägg som vanligt! Måste säga att jag allt mer imponeras av dina inlägg, både ämnesvalen, kunskapsnivån och publiceringsfrekvensen!

  Plösdistansen/glappet intresserade mig särskilt! Hur tycker du den optimala plösdistansen bör vara (och var går gränsen för vad som är ok), både för oxfords och derbys?

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Spink bottle: Skomakeri Framåt, utan tvekan. Carina där är en av Sveriges främsta skomakare, och de tillsammans med Bäckmans håller klart högst klass i Stockholm. Grafford är mest en skobutik numera, med en skomakeridel som det inte satsas så mycket på.

  Frans: Tack så mycket, roligt att höra! Det där med glipa vid snörningen är lite individuellt, men helt ihop är inte optimalt på varken oxfords eller derbys, framför allt inte om de är nya och lädret inte töjt sig ännu. Men annars skulle jag säga att 0,5-1,5 cm är lagom på ett par oxfords, give or take lite, och på derbys kan glipan vara betydligt större än så utan problem då det är en mycket mer flexibel skotyp

 4. Anonymous skriver:

  Är skorna köpta på Grafford brukar de vara väldigt generösa med lagningar och dylikt, en av fördelarna med att köpa sina CJ:s där, ett ingrepp som på Bäckmans kostar runt 500 kr kan de bjuda på.

 5. Anonymous skriver:

  Ang plösdistansen, så har jag gjort ngt liknande själv. Det är bara att ta en bit läder och limma fast på undersidan. För mig blev det i tunnaste laget, så då tog jag en bit till. Busenkelt. Iom att man inte alls sliter på något under plösen så räcker det med kontaktlim. Dessutom syns det ju inte så det spelar ingen roll om det inte är matchande färg på lädret eller om finishen blir fel etc. Det är bara att klippa till en bit läder, sticka in den och prova, klippa lite igen och när det känns rätt så limamr man med kontaklim. Fördelen med att göra det själv tycker jag är att man kan prova hemma med olika lösningar och i lugn och ro justera och ändra hur mycket man vill. Jag tog en bit läder från en gammal soffa men det borde funka lika bra med en väska eller jacka som ska kastas.

  Jag skulle dock inte föreslå att man gör samma sak på hälen. Dels måste det sys för att hålla och dessutom vill man ju att det ska se snyggt ut så man vill ha en matchande färg och fin finish. //DrDre

 6. Anonymous skriver:

  En fråga ang utlästning. Jag har ett par skor som är lite smala men de ä lite för smala ända fram till den lite hårdare blanka delen längst fram på skon (vet inte vad ”framändan” på skon heter). Hur blir det när man lästar ut det? Kommer även den blanka toppen att bli lite bredare? (Det är ett par Meermins).

 7. Anonymous skriver:

  Riktigt trevligt inlägg! Bra information och intressant läsning. Keep up the good work!

 8. j_ingevaldsson skriver:

  Dr Dre: fint att det funkade för dig, men det låter inte som någonting jag skulle rekommendera att man ger sig på. Jag tror att det ärver att lägga de hundralappar det kostar för att få det professionellt gjort och exempelvis slippa skarpare kanter nedtill, risk för limrester på innerfodret mm.

  Anonym 13.59: De kommer inte att töjas nämnvärt framme vid tåhättan, då den plast- eller läderbit som sitter mellan innerfoder och ovanläder inte är flexibel på samma sätt.

  Anonym 01.42: Tackar!

 9. Anonymous skriver:

  Hej! tack för en väldigt intressant och välskriven blogg!

  Jag har ganska höga vrister vilket gör att mina Carmina brouges sitter ganska tight över snörningen. Jag trodde detta skulle töja sig lite men så har inte skett. Dels ser detta inte så snyggt ut när man har skorna på sig då det blir ett stort mellanrum under snöringen och dels blir det obekvämt efter en tids bärande av skorna.

  Är detta något man kan åtgärda med hjälp av utlästning?

  Någon som har bra erfarenheter av utlästning från något skomakare i malmö?

 10. j_ingevaldsson skriver:

  Tack tack! Det går att göra mindre där än på vidden framme på skon, men en bit upp på vristen kan man lästa åtminstone. Och det går nog att ta lite på bredden mitt på skon som kanske kan göra att snörningen sluter åt mer, men kanske lite osäkert och kan bli fel. En vettig skomakare kan hjälpa dig med vad som fungerar. Av skomakare i Malmö är Rolf Hansson troligtvis den främsta.

 11. Anonymous skriver:

  Hej! Jag undrar vilken skomakare i GBG som är kompetent nog att göra en sådan utfyllning av hälen? Vilken skulle du rekommendera? Tack för din fantastiska blogg!

 12. j_ingevaldsson skriver:

  Den skomakare i Göteborg som jag har bäst erfarenheter av är Bassam som driver Larssons Skomakeri vid Heden. Han är ganska dyr, men duktig. Sedan håller dock en sådan som Jörgen på Hojs i Borås ytterligare en högre nivå, så är det mer avancerade jobb eller skor jag vill att jobbet garanterat ska vara helt fläckfritt på brukar jag sätta mig på bussen till Borås och lämna in skorna där. Hälfoder är dock inga problem för Bassam.

 13. Anonymous skriver:

  Hej!

  Tack för ett jättebra blogg! Alltid roligt att läsa om dina inlägg:) Förra veckan lästade jag ut ett par C&J och nu kommer det ett ”pysande” ljud när jag trampar ner foten. Förmodligen har det blivit ett hålrum framtill som fylls med luft för att sedan släppas ut när skinnet veckar sig i steget. Är detta något du upplevt? hoppas att det går över när jag gått in skon lite till för nu låter det lite roligt när jag går:)

 14. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar! Det är ingenting jag upplevt själv, men jag vet vad du menar. Det har egentligen inte så mycket med själva utlästningen att göra, utan vara passformen på din fot.
  Kan lika gärna låta så om en ny sko, om passformen är på samma sätt. Det borde ge med sig med tiden när lädret anpassar sig efter din fot mer igen.

 15. Nils Svensson skriver:

  Angående hälfodret så fick jag precis hem ett par double monks från Meermin och de är bra på längden men skulle behöva tightas till lite runt ankeln och hälen. Var var det du lämnade in ditt par på bilden ovan för hälfodret?

  //NS

 16. j_ingevaldsson skriver:

  Det jobbet gjordes på Hojs i Borås.

 17. Anonymous skriver:

  Jag har ett par Loake Savoy som är riktigt sköna, bortsett från att den yttre fotknölen på höger fot trycker i ovankanten på skon. Vet du om detta är något som en skomakare kan åtgärda på ett snyggt sätt? Jag antar att man behöver skära bort en liten bit för att bli kvitt problemet?

 18. j_ingevaldsson skriver:

  Det där låter absolut som något som man kan lästa ut. Gå till en skomakare och fråga. Att skära bort en bit av innerfodret är ingenting man normalt gör.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet