MENU

by • 2013/05/19 • Guide, Skovård, TipsetComments (10)2342

Tipset – Tvätta påstrykarborstar

Två påstrykarborstar som använts lite för länge utan att tvättas. En för brun skokräm, och en för svart. Jag använder de bara till kanten mellan sula och ovanläder, men på några veckor blir de ändå rätt sunkiga. Lite kemiskt ren bensin får de som nya.

Det här är ett ämne som jag skrivit om i kommentarsfälten här på bloggen, men då det är någonting jag fortfarande får en del frågor om känns det som att ett eget inlägg är på sin plats. Det handlar alltså om rengöring av påstrykarborstar. Efter ett antal omgångar med skokräm som torkat in ordentligt, blir funktionen kraftigt försämrad, och även om man bara har borstarna till skarven mellan sula och ovanläder kan det vara svårt att få jämna lager. För de som dessutom använder borsten för hela skokrämsappliceringen är det ännu viktigare med borstar i dugligt skick. Efter ett tag räcker det liksom inte längre med att gnugga upp de mot en trasa för att få de att mjukna.

Och att få bort den intorkade krämen är egentligen hur enkelt som helst, bara man använder rätt produkt. Min erfarenhet är att ett mycket säkert kort är kemiskt ren bensin, som många redan har hemma för att ta bort gammal kräm. Häll en skvätt kemiskt ren bensin på borsten och gnugga runt den i en plastkopp eller dylikt. Vid behov kan man ta till en till omgång bensin. Sedan är det bara skölja rent borsten och låta den torka. Voilà, som ny.

Efter ovanstående procedur så är borstarna återigen väldigt fina. Gör man bara detta regelbundet kan man ha en påstrykarborste väldigt länge utan att behöva byta.

10 Responses to Tipset – Tvätta påstrykarborstar

 1. Anonymous skriver:

  Om man vill undvika de hälsovådliga och miljöfarliga lösningsmedlen bensin och aceton går det alldeles utmärkt att använda en lädertvål.

  Själv använder jag http://www.agerstaridshop.nu/images/g_ekol_skinn_o_ladertval.jpg som UTAN problem tvättar bort tex Velour produkter effektivt med vanligt vatten. Inte bara från borstar utan även från läder, vilket gör en ”helrenovering” utan hälsovådliga och uttorkande lösningsmedel möjlig

  /M

 2. Unknown skriver:

  Jag passar gärna på att liksom ovanstående vara lite ”miljölarvig”. Jag rengör mina borstar med galltvål, fungerar hur bra som helst, är dessutom billigare än bensin om jag inte minns fel. Vill man kan man passa på att tvätta skon med galltvål och använda skokrämsborstarna, så rengör man både skor och borstar på samma gång lite mer miljövänligt. Håll gärna alla typer av bensin och starka rengöringsmedel borta från våra vattendrag, vi ska vara oerhört försiktiga med dem och allt som lever i dem, annars får vi till slut börja köpa vatten på flaska även i Sverige…

  //lano aka stolt sportfiskare och älskar röding, makrill, öring, regnbåge osv… 🙂

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Självklart finns det andra produkter, som i vissa fall är mer miljövänliga, som går bra att använda för att rengöra borstar. Jag orkade bara inte räkna upp alla dessa, utan böjde mig med bensinen, som jag tycker fungerar bäst. Då det är en extremt liten mängd som används till detta så känns det i mina ögon inte överdrivet miljönegativt. Det är ju också att rekommendera att källsortera burken med bensinen som miljöfarligt avfall. När man sköljer av den under kranen är det i princip ingen bensin kvar på borsten, den har man skrapat av i behållaren. Men vill man vara extra försiktig kan man ha en extra vattenbehållare att skölja ren dem i.

  Sedan när det gäller att få bort kräm från skor så har jag i min guide med miljövänliga produkter som lexol (den ska tydligen vara helt ok) och galltvål.

 4. Anonymous skriver:

  Det här var fasiken det dummaste jag hört på mycket länge!

  Att hälla ut en flaska bensin i vasken med källsortera flaskan för miljöns skull!

  Du har onekligen en jädrans koll på skor, heder för det, men lite vanligt folkvett angående vad som betyder något angående vår gemensamma miljö saknar du uppenbart!

  Saxat från säkerhetsdatabladet för bensin:
  ”Får inte tömmas i avloppet”
  ”Giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljö.Möjlig risk för nedsatt fortplantningsförmåga:”

  /Magnus Anderlund
  Disputerad kemist för den som undrar varför jag uttalar mig i frågan

 5. j_ingevaldsson skriver:

  Men, läs vad jag skrivit, jag säger ju just det att man ska källsortera bensinen. Med burk bensin menade jag alltså till den plastburk jag använder för att tvätta borsten i.

 6. Per skriver:

  Vill börja med att skriva att jag uppskattar din blogg och ditt kunnande om skor och läser med stor behållning.

  Om jag ska ge lite konstruktiv kritik så är det precis ovan dialog (har sett samma fenomen i andra trådar) som jag uppfattar som lite negativ.
  När konstruktiv kritik ges så faller du lätt in i försvarsställning, vilket inte behövs map ditt kunnande i området.

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Tack för beröm och den konstruktiva kritiken! Kan säkert stämma ibland att jag går in i försvarsställning onödigt mycket, samtidigt mäste jag också säga att det är ganska ofta jag till exempel ändrar i texter efter påpekanden l något som är galet. Så konstruktiv kritik tar jag gärna emot. Men ett inlägg som börjar med ”Det här var fasiken det dummaste jag hört på mycket länge!” och som dessutom missuppfattat det jag skrivit är svårt att inte hamna i försvarsposition mot.

 8. Anonymous skriver:

  Åter slå ett slag för jättemiljövänliga galltvålen!

 9. Unknown skriver:

  Tycker generellt du varit duktig på att ta åt dig kritik, hoppas inte mitt inlägg uppfattades riktigt lika hårt som ovanstående. Jag ville bara passa på att uppmuntra nyttjande av den billiga och förhållandevis miljövänliga galltvålen! Någon länkade till en annan lädertvål som jag också sett tidigare, kanske ska testa den nästa gång.

  //lano

 10. Anonymous skriver:

  Jag förstår inte hyllandet av galltvål, i jämförelse med bensin så är den usel.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet