MENU

by • 2013/05/14 • Berwick Shoes, Budget, KöptipsComments (10)7334

Köptips – Berwick Shoes hos Scoop i Göteborg

Spanska budgetuppstickaren Berwick Shoes finns till salu på Scoop i Göteborg, och är ett riktigt intressant alternativ för den som letar kvalitetsskor i budgetsegmentet. 

Berwick Shoes är en spansk budgettillverkare som gjort lite av en relansering på senare år, och försöker växa så smått. Jag skrev om märket i ett outsiders-inlägg för ett tag sedan. Vad jag inte kände till då är att märket faktiskt finns representerat på den svenska marknaden, och dessutom i min egen hemstad Göteborg. Det är Scoop, som har en butik i Kungspassagen och en på Vallgatan, som saluför märket. Scoop har ett brett utbud av olika typer av skor, varav flera mer eller mindre okända tillverkare av Goodyear-randsydda budgetskor, men Berwick är det klart intressantaste.

En klassisk plain toe derby i riktigt fin varm brun nyans.

Berwicks skor är gjorda i Spanien av full grain-läder från välkända franska garverier som Tannerie du Puy och Tannerie D’Annonay, och även om det handlar om barskrapet från dessa garverier är det någon form av kvalitetsstämpel. Märket har två linjer, standard och premium, där skillnaden är att premium-serien har ekbarkgarvade lädersulor från Joh. Rendenbach samt delvis görs på en lite elegantare läst. Ovanlädret ska dock vara detsamma. Tyvärr har Scoop bara modeller från standard-linjen, och det verkar lite oklart om de kan beställa hem premium-modeller eller inte. I butikerna i Göteborg har de ett tiotal olika modeller, mest klassiska varianter som full-brogues och plain toe derbys, i lite olika läderval. Vissa har lädersula, andra york (gummi på sulans slitdelar) eller dainite-sula.

De flesta av modellerna hos Scoop hade Berwicks vanliga lädersulor.

Priserna ligger på 2100 kronor. Det är förvisso 800 kronor mer än om man beställer skor från standard-serien direkt från Berwick (plus fraktkostnad på drygt 200 kronor dock), där kostar standard ca 1300 (€150) kronor och premium med JR-sulorna går på ungefär 1550 (€180). Men då har Scoop å andra sidan vissa modeller som inte visas på Berwicks hemsida, man kan få rätt storlek direkt, och då Berwick än så länge inte öppnat sin webbshop utan bara tar emot mailordrar är det rätt bökigt att beställa via dem. Och jag måste säga att 2100 kronor fortfarande känns som ett helt okej pris för dessa skor. Kvaliteten på lädret känns fin för att vara skor i den här prisklassen, och konstruktionen är okej även om man märker att det är relativt billiga och ganska snabbt tillverkade kvalitetsskor. Intrycket man får är att de håller ungefär samma nivå som exempelvis Loake 1880 eller Herring Classic åtminstone, och att beställa de från England med fraktkostnaden blir faktiskt mer, och att köpa Loake 1880 i Sverige går på ytterligare ca 400.

De här klassiska plain cap-toe oxfordsen i en chestnut-nyans var riktigt trevliga. Skorna kändes hyfsat bekväma, och jag hade min vanliga storlek UK10 i den här runda lästen som de flesta av standard-modellerna är byggd på. Inga konstigheter med passformen alls, förutom att tåpartiet är rymligare än normalt.

Modellen från föregående bild i närbild.

Tre derbys i lite olika utförande. Cognac- och svarta paren till vänster är vanliga wingtips, medan de burgundyfärgade närmst är ett par longwings.

Självklart finns en svart plain-cap toe oxford i uppställningen.
Även om Scoop då tyvärr inte har Berwicks premium-linje med de fantastiskt fina Joh. Rendenbach-sulorna, så har man en del sulvarianter att välja på. Förutom standardlädersula och full gummi-Dainite, så har de också sådana här så kallade York-sulor.

En annan variant av PTB:n, i grain-läder med rödbrun ton.

10 Responses to Köptips – Berwick Shoes hos Scoop i Göteborg

 1. Anonymous skriver:

  Vad roligt! Jag ska nog ta och kolla in dem lite mer noga. Vad var ditt intryck jämfört med den självklara konkurrenten Meermin? //DrDre

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Ungefär likvärdigt som Merrmins classic-linje. Sedanhar Meermin betydligt fler roliga läster i mina ögon, men det är en annan femma.

 3. Anonymous skriver:

  Hejsan! Först, som sig bör – tack för en fantastisk blogg. Jag har precis upptäckt den och håller på att ta mig igenom även äldre inlägg.

  Nåväl; till saken… Jag hittade precis mina drömskor och eftersom du hade kommenterat en artikel där dessa figurerade så tänker jag att det är överflödigt att länka – jag pratar om Riccardo Bestettis ”Maverick” gjorda för Salvatore Ambrosi. Jag noterade att du nyligen hade beställt ett par av dessa, så jag tänkte ställa några frågor och hoppas att det är OK. Jag vill ha dessa i exakt samma utförande som på bilderna på de som är gjorda för Ambrosi, så det är inte exakt samma modell som du ska ha, men nästintill.

  1. Beställde du via mail/telefon eller besökte du tillverkaren? Fungerade det bra?
  2. Kostnader; pris, eventuella tillägg, frakt och totalsumma?
  3. Leveranstid från och med att beställningen läggs?
  4. Hur vårdar man skor med färdig finish om man endast vill bibehålla den? Ofärgad skokräm och neutral polish?

  Tack på förhand!

  Med vänliga hälsningar,
  Robin

 4. Unknown skriver:

  Precis fått mina beställda skor, säkerligen i ungefär samma kvalitet som ovan nämnda fabrikat. Ska bli kul att se hur de håller sig. Finishen är riktigt fin, en gnutta dandy i vardagen har aldrig skadat någon 🙂 Får se om jag kanske tar en tur med skokrämen och putsar upp lite mer patina.

  http://www.tumblr.com/blog/lanord för bild!

 5. j_ingevaldsson skriver:

  Robin: Ja det är verkligen helt fantastiska skor!

  1. Jag har beställt via mail (frecciabestetti@frecciabestetti.com) med Riccardo själv. Han är mycket trevlig, men halvdan på engelska. Funkar dock helt okej kommunikationen, man får se till att vara tydlig med vad man vill bara.

  2. Han har fyra olika varianter av RTW/MTO:
  RTW Blake €600.00, €100.00 extra för skoblock
  MTO blake €900.00, €100.00 extra för skoblock
  MTO good year €1,200.00 skoblock ingår
  Novecento €1,500.00 skoblock ingår
  Fraktkostnaden är €50.

  Jag beställde Novecento-linjen, de görs till samma standard som hans bespoke-skor, med enda skillnaden att man utgår från hans befintliga läster. Man kan dock modifiera dessa något för att de ska passa bra. I Novecento skickar man över bilder på fötterna, mått mm, och då görs också ett par testskor först, för att säkerställa passformen och eventuellt göra mindre ändringar innan det färdiga paret tillverkas. Jag väntar på mina testskor nu. Även MTO Goodyear görs med handrandsöm, bara att han som italienare ofta gör kallar detta för Goodyear.

  3. Vill du ha RTW och de finns i lager går det nog fort. MTO-modeller och Novecento tillverkas på 4-6 veckor, med tillägg för proceduern med testskor för Novecento-linjen.

  4. Ofärgad skokräm och/eller renovateur. Sen kan man prova med färgad polish om man vill utveckla patinan lite, annars kan man köra med neutral polish också.

  Lano: De ser riktigt fina ut! Finishen är klart över Loake eller Berwick nivå iaf. Hoppas de åldras med värdighet!

 6. Anonymous skriver:

  Tack för ett snabbt och utförligt svar! Jag har (dessvärre) inte för avsikt att följa ditt exempel och köra på bespoke – investerade i ett par John Lobb William i april och tydligen så måste även räkningar betalas – så jag kör förmodligen på något av blakealternativen. Känns gott nog för mig.

  Vet du om Maverick i antiqued calf finns som RTW eller är det endast MTO som gäller? Tack för tipsen om skovård! Tror inte jag vågar mig på att utveckla patinan, åtminstone inte till en början – men där kanske jag svänger med tiden.

  Ditt par blir nog fantastiskt! Ska bli intressant att se. Om jag blir nöjd med mitt par så kan det definitivt bli några traditionella bespokeskor från Bestetti i framtiden.

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Blake-varianterna är fantastiska skor även de, så du lär inte bli besviken (sen är det inte riktig bespoke jag kör på ju, utan ”bara” semi-bespoke). Var bara beredd på att skicka tillbaka dem till Bestetti för omsulning, då jag tror det garanterat är värt den extra kostnaden istället för att låta en skomakare här hemma ge sig på det.

  Maverick är den modell som det finns flest varianter av som ren RTW iaf, men osäker på om antique brown och exakt den lästen Ambrosi har finns.
  Här är två varianter iaf, som säljs av en butik i Sydkorea, den ena kallar de bara brown: http://www.bntailorstore.com/shop/item.php?it_id=136581697
  Och den andra antique camel: http://www.bntailorstore.com/shop/item.php?it_id=1365821422

  Men lättast är så klart bara att maila Riccardo och fråga.

 8. Anonymous skriver:

  Hej, jag undrar vad färgen på skorna på bild 4 och 5 kallas? Har ett par i ungefär den (strävar iaf efter den) och har tänkt göra en beställning av ett par burkar saphir över nätet men är inte säker på vilken av dom jag ska ha, är det cognac eller medium brown som blir rätt? Söker för övrigt efter exempelbilder på skor med de olika färgerna av saphirs medaille d’or, skulle underlätta mycket vid en beställning.

 9. Anonymous skriver:

  Hej! Tack för en intressant blogg. Har precis upptäckt den, men det verkar som att jag kommer spendera många timmar här framöver.

  Till min första fråga, ovannämnda Scoop saluför även skor från en tillverkare som heter Palanco. Har du någon uppfattning om kvalitén på dessa skor?

  Mvh Martin

 10. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym: Det är en variant av chestnut, som mellanbruna nyanser som går i rött ofta kallas. Vill du åt just den röda tonen skulle jag köra med Saphirs MDO-färg Mahogany, är det mer av det mellanbruna så välj medium brown.

  Martin: Tack så mycket! Minns inte exakt hur Palanco är, men sämre intryck än Berwick åtminstone.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet