MENU

by • 2013/05/07 • Enzo Bonafe, SkoaktiebolagetComments (5)3692

Köptips – Enzo Bonafe spat boot

Två rent fantastiska spat boots från Enzo Bonafe. Den svarta varianten är den som Skoaktiebolaget har i lager.

Som utlovat kommer här ett uppföljningsinlägg om italienska Enzo Bonafe som Stockholmsbutiken Skoaktiebolaget nu säljer. För den kanske mest intressanta modellen av alla de fyra butiken tar in nu i vår dök upp lite senare än de andra, men var sannerligen värd väntan: spat boots. Dandy-skon framför andra. Den modell som finns till salu är på en rund läst med klassiskt spat boot-utförande med svart kalvläder till nederdel och ljusgrå mocka till överdelen. Skoaktiebolaget har också ett ex av en nästan ännu vackrare brun variant.

Spat boots är rakt översatt till svenska alltså ”damask-känga”, och det är precis vad det är. En känga där man helt enkelt byggt ihop damasken med själva skon. Det sägs vara en av de svåraste modellerna som finns att tillverka. Dels handlar det om att det är väldigt svårt att få till passformen med tanke på att de inte går att justera överhuvudtaget, dels utsätts knäppningen för stora påfrestningar kräver ett skickligt hantverk för att hålla i längden. Och spat boots är knappast särskilt praktiska, det tar sin lilla stund att knäppa alla knapparna, även med det medföljande specialverktyget. Nuförtiden är det vanligare att spat boots säljs med en dold dragkedja på insidan av skon. Men det är ju inte på riktigt…

Handsydda knapphål som kommer att utsättas för stora påfrestningar. Priset för kängorna är 6500 kronor.

Enzo Bonafes spat boots är mycket eleganta och känns riktigt fint byggda. Tyvärr fanns inte specialverktyget för knäppningen tillgängligt när jag besökte butiken, så kunde inte prova de fullt ut då det är ett halvt företag att knäppa skorna utan verktyget. Och tyvärr tror jag inte heller att jag skulle känna mig bekväm med att använda spat boots, de är helt enkelt för extravaganta. Jag älskar de dock i teorin, och på andra.

Lästen som Skoaktiebolaget valt att beställa modellen på är klassiskt rund men ändå hyfsat elegant.
På foten, tyvärr då inte i knäppt tillstånd, då verktyget som är nästintill nödvändigt för att knäppa skorna inte fanns tillgängligt.
Riktiga spats, damasker, har som så mycket annat sin bakgrund inom det militära, men kring sekelskiftet 1900 var det en accessoar som förknippades med framför allt välbeställda män som bar de, gärna i vitt, med blankputsade svarta skor under.
Då det inte finns någon justeringsmån på modellen krävs det att passformen är bra direkt.
Enzo Bonafes skor är helt handrandsydda, och dess sulor har ritsnedläggning med en svagt välvd midja.

5 Responses to Köptips – Enzo Bonafe spat boot

 1. Poja skriver:

  Vad är det för sorts verktyg du menar? Vore jättespännande att få se en bild på verktyget!

  Tack för en jättefin blogg förresten!

 2. Kopparstaden skriver:

  Håller med. Extremt coola skor men helt omöjliga för mig att bära. Möter jag någon med ett par ska jag bjuda på en öl 🙂

 3. Anonymous skriver:

  Det är ju roligt med annorlunda stil och hantverket är ju väldigt fint, men frågan är om de ändå inte är roligare på bild eller i en butik än i ens vanliga vardag. Det kan bli lite för mycket excentriker och ”lustig kuf” över dem och de kan dra till sig mer uppmärksamhet än vad man kanske ofta vill ha.

 4. Anonymous skriver:

  De svarta är betydligt mer diskreta på än vad man tror!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet