MENU

by • 2013/05/02 • Bexley, Carmina, Crockett and Jones, Gaziano and Girling, Guide, Inspiration, Italigente, Jan Kielman, JM Weston, John Lobb Paris, Loake, VassComments (30)15121

"Guide" – Min skosamling

Så, ”by popular demand”, tänkte jag här visa upp och skriva lite om min skosamling, som den ser ut just nu. För mig har det alltid varit en dynamisk process att bygga en skogarderob, där jag ofta säljer av gamla skor som jag av olika anledningar inte använder så mycket. Det kan handla om att kvaliteten är sisådär, passformen dålig, jag har en annan liknande sko som jag gillar bättre eller liknande. Framför allt har jag sålt av de budgetskor som var större i antal under första tiden som kvalitetsskointresserad, men även skor från exempelvis Crockett & Jones och Vass har sålts av olika anledningar. I många fall ersätts dessa sedan av nya modeller. Det känns inte särskilt meningsfullt att ha 30 par skor om man bara använder hälften och resten mest tar plats i garderoben.

Som synes är jag mycket förtjust i bruna oxfords i olika varianter. Man kan tycka att det borde finnas åtminstone någon traditionell derby, men de jag haft användes knappt, så då har de fått lämna. Skor som inte är med på bilden men kan nämnas är ett par semi-bespoke adelaides i ljus tan från Riccardo Freccia Bestetti som är beställda, och ett par svarta JM Weston-monkstraps som är undanlagda för försäljning. Planerade inköp i framtiden är ett par svarta wholecuts, troligtvis Vass K-läst, ett par lite grövre lågskor med dainite-sula (kanske rent av en Plain toe derby, för att säga emot mig ovan), och ett par lite elegantare kängor, lutar åt Vass Theresianer high boot på F-lästen i cordovan. Plus eventuellt ett par wholecuts i hatch grain, om en grupp-MTO på StyleForum från Meermin blir av.

För att ge lite mer än att bara visa upp min skogarderob skriver jag i de fall det finns något värt att säga lite om hur jag upplever de storleksmässigt och så vidare. Min standardstorlek, enligt Brannock, är 10UK i standardvidd, eller 44EU.

Så, här är dagens variant av den Ingevaldssonska skogarderoben:

Övre raden, från vänster:Crockett & Jones Chelsea 5, Bexley Enfield, Italigente Stoccolma, Carmina 905, Italigente Orsole, Loake Aldwych.

Mellersta raden: Crockett & Jones Sherborne, Gaziano & Girling Westbury, JM Weston Flore 402, Crockett & Jones Connaught, Vass 3-eyelet London, Vass Double monk.

Nedre raden: Grenson masterpiece adelaide, Vass Budapest oxford, Jan Kielman quarter brogue bespoke, John Lobb Towcester, Crockett & Jones Sydney.

Bilderna går att förstora om man klickar på dem. Alla bilder: Erik Karlsson Landén
Crockett & Jones Chelsea 5

Färg: Antique nubuck, läst:335. Ett par riktiga trotjänare som är perfekta under vintrarna på västkusten. Dubbel dainitesula och det aningen vaxiga antique nubuck-lädret, som ändå går att få en fin puts på. En av Crockett & Jones rymligare läster, där vissa kan gå ner en halv storlek mot normalt.

Bexley Enfield

Färg: Chocolate, läst: ?. För det ytterst humana priset på en dryg tusenlapp är Bexley helt okej skor, men det märks att de är billiga. Lädret är torrt, stelt och rätt trist, de har en del småskavanker, och som synes på bilderna så är vänsterskon lite skev framtill, något som också blivit värre med användning. Man får vad man betalar för helt enkelt. Jag använder de mest bara när det är riktigt slaskigt och gatorna är saltindränkta, när det är riktigt mycket snö eller när jag är ute och leker med sonen på vintern.
Italigente StoccolmaFärg: Chocolate suede, läst: Italigentes boots-läst. Trevlig chelsea med Vibrams tjocka variant av en dainite-sula. Mockan är helt okej, och hantverksnivån håller bra nivå. Italigente är stora i storlekarna, och i den här lästen har jag faktiskt fått gå ner en hel storlek, från min standardstorlek 44 till 43.

Carmina 905

Färg: Cuero, läst: Rain. Riktigt trevlig chukka som är lite annorlunda med sina fem snörhålpar. Personligen gillar jag den här varianten mer än den vanligare chukkavarianten där det lutar svagt framåt från överdelen på hälpartiet och mot de då oftast tre snörhålparen. En mycket mångsidig sko med sin enkla dainite-sula, har använt de mycket den gångna vintersäsongen, och de fungerar även bra nu under våren. Rain-lästen är en rymlig läst, jag har gått ner från 10UK till 9,5UK.

Italigente Orsole

Färg: Svart, läst:Italigentes förra lågskoläst. Den obligatoriska svarta plain cap toen. Då jag jobbar som journalist är inte formalitetsnivån på mitt jobb särskilt hög, och dessa används inte jätteofta. Särskilt inte då jag föredrar skor i olika bruna nyanser. En väldigt långsmal läst som Italigente inte tillverkar skor på längre, men precis som på Italigentes nya standardlågskoläst så kan de flesta gå ner en halv storlek mot normalt på denna.

Loake Aldwych

Färg: Dark brown, läst:Capital. Man brukar prata om ”fylle-brogues”, skor som man inte är särskilt rädd om som man kan ha på sig ute på krogen där de kan få utstå allt från klampande skor i trängsel till spilld alkohol, eller i andra tuffare sammanhang där man inte vill ha skor man är så rädd om. Det här är min variant av dessa. Kvaliteten på Loake 1880 är helt okej konstruktionsmässigt medan lädret åldras rätt trist. De har gummislitsula pålagd och används också när det är riktigt regnigt sommartid. Capital-lästen är en rymlig läst.

Crockett & Jones Sherborne

Färg: Brown, läst: ?. Gjord för brittiska butiken Shipton & Henage. Har lite wholecut-känsla över sig, och jag gillar att tån inte har någon söm utan en ensam medaljong. Inte den sko jag använder mest i garderoben kanske, men är trevlig att plocka fram ibland.

Gaziano & Girling Westbury

Färg: Antique oak, läst:TG73. Senaste tillskottet i garderoben, och då jag knappt hunnit använda de kan jag inte uttala mig jättemycket om dem. Men som sig bör är det mycket hög nivå på finish och hantverk, och lädret är mycket mjukt och smidigt. TG73-lästens fyrkantiga tå är lite på gränsen, men jag tycker att den håller sig på rätt sida. En långsmal läst, bredden är ganska normal (dessa är i standardvidden E) sett till storleken men lite extra lång.

JM Weston Flore 402

Färg: Burgundy vocalou, läst: 402. Älskar de här skorna, med sin långa spetsiga tå, djupa patinerade burgundy-färg och mycket tajt skurna sulkant. Franska JM Weston är tyvärr en lite bortglömd tillverkare i Sverige, men fortfarande riktigt stora på hemmaplan och i exempelvis Japan. Är unika med att äga egna garverier för både ovanläder och sulläder, vilket gör att de kan erbjuda riktigt bra material för en förhållandevis billig peng. JM Weston är mycket knepiga storleksmässigt, det skiljer mycket mellan olika läster, men så erbjuder de också sex olika vidder. Rekommenderas att prova innan köp.

Crockett & Jones Connaught

Färg: Brown, läst: 236. En äldre Connaught tillverkad för Shipton & Heneage, i en nyans som modellen tyvärr inte görs i längre. Det är verkligen en oerhört mångsidig sko, med en traditionellt brittisk läst som fungerar till det mesta. Sticker inte ut, men gör heller aldrig bort sig.

Vass 3-eyelet London

Färg: 6125 dark cognac, läst: U. Mycket eleganta derbys med tre snörhålpar, en modell som gör sig perfekt på den mejslade U-lästen. Dessa är i storlek 44EU men i bredare G-vidd (F är standard), som passar mig väldigt bra.

Vass Double monk

Färg: Antique cognac, läst:U. Till skillnad från föregående modell gick jag upp en halv vanlig storlek i dessa, från 44 till 44,5 i standardvidd. Fungerar bra, men är aningen långa. Den fantastiska antique cognac-nyansen och mässingsspännena gör tillsammans med U-lästen dessa till de perfekta double monksen i mina ögon.

Grenson masterpiece adelaide

Färg: Light brown, läst: ?. Grensons finaste skor, som de numera bara tillverkar för amerikanska Paul Stuart och brittiska New & Lingwood under gamla namnet Poulsen & Skone. Dessa är en några år gammal variant för de sistnämnda. Traditionell brittisk form, med en av Grensons smalare läster. Var ljusare från början men har gjort en egen patinering på dem (se detta inlägg) som också mörkade de något.

Vass Budapest oxford

Färg: 6319 cognac, läst: F. Ugolini-designade F-lästen är en sådan där läst som är mycket vackare och elegantare i verkligheten än på bild. Lagom mix av traditionalism och modern elegans, en oerhört mångsidig läst, som påminner mycket om Crockett & Jones klassiska 337 men med en rundare tå. Den ljusbruna full brogue-modellen gör sig perfekt till exempelvis jeans.

Jan Kielman quarter brogue bespoke

Färg: light brown, läst: bespoke. Tillverkade av polska bespokemakaren Jan Kielman med en form av distans-bespoke där jag själv tog mått och skickade bilder på fötterna med mera (läs mer om dem här). Ruskigt bekväma och stabila skor, speciell känsla att gå i dem. Är nöjd med den diskreta brogueingen.

John Lobb Towcester

Färg: Polo suede, läst:7000. Lite speciell modell med brogue-vingen på sidorna och den runda medaljongen som ser ut lite som en sol. Ljuvlig brun mockanyans. 7000-lästen är relativt stor, framför allt på längden, och många kan gå ner en halv storlek mot vad de är vana vid.

Crockett & Jones Sydney

Färg: Polo suede, läst:341. Perfekt sommarsko, där 341-lästen enligt mig fungerar perfekt till loafers där de inte blir gubbiga men inte heller överdrivet italienskt ”sprezziga”, utan bara eleganta. Mockan gör de mjuka och bekväma. Gått ner en halv storlek mot vad jag brukar ha hos Crockett & Jones, till 9,5UK, då loafers i regel behöver sitta tajtare för att inte börja glappa, då de ju saknar justeringsmöjligheter.

Lite av en favoritsyssla för många är att jämföra kvaliteten. Det är inte helt lätt att göra, då det ju finns många parametrar att ta ställning till. Här är ett försök att grovt dela in märkena ovan i kvaliteten rörande material och konstruktion. Se det som en vägledning bara, inget facit:

Bexley < Loake 1880 < Crockett & Jones Benchgrade, Carmina, Italigente < Grenson Masterpiece, JM Weston < Vass, John Lobb, Gaziano & Girling, Jan Kielman

30 Responses to "Guide" – Min skosamling

 1. Mats Flördeg skriver:

  Snyggt! Och imponerande. Även om jag har en liten annan smak.

  Det där med att man med tiden säljer av och byter ut delar av sin skogarderob ser jag också som naturligt. Finns som du säger ingen anledning att samla på sig massa skor man inte använder.

 2. Jerry skriver:

  Riktigt fin samling och kul med ett så ingående inlägg! Tack! Dina G&G är ju löjligt fina. Något som jag tycker är förvånande, inget negativt, bara förvånande, är att du köpt ett par John Lobb i mocka. Hade jag köpt ett par skor i den prisklassen så hade jag valt skinn som kan åldras vackert. Finns det någon speciell anledning till varför du valde mocka?

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Mats: Tackar så mycket!

  Jerry: Tack tack! Jo förstår hur du tänker, och just de köpte jag faktiskt begagnade, även om de var lite använda och fortfarande kostade en hel del. Men jag kan också tycka att mocka kan vara värt att betala för, det är trots allt ganska stor skillnad på den ”riktiga” mocka, reversed calf, som JL-skorna är gjorda av och split mockan som annars är standard bland tillverkarna under premiumskiktet.

 4. Mats Flördeg skriver:

  ”…split mockan som annars är standard bland tillverkarna under premiumskiktet.”

  Jag väntar fortfarande på någon form av bekräftelse på detta. Har som sagt hört motsatsen : )

 5. j_ingevaldsson skriver:

  Läs mitt svar i kommentarsfältet på kostnadskapningsinlägget.

 6. Unknown skriver:

  Mycket fin samling du byggt, håller också med om att det är naturligt att sälja av skor man inte använder. Bättre att de kommer till nytta hos någon som kan ha dem.

  Nästa inköp på min lista efter de Corthay Arca kopior jag redan beställt är en båtsko till sommaren, funderar på att testa Oak Street Bootmakers. Därefter vill jag ha en enkel mockaderby, St Crispin och Sutor Mantellassi har många fina. Skulle vilja ha ett par sneakers också på sikt, OAT Shoes från Holland verkar intressanta.

  Nu behöver du bara ett par lämpliga bilskor till sommaren så är du i hamn 😉

  //lano

 7. Anonymous skriver:

  Så var är bra ställen att sälja av skor man inte längre använder? Blocket? Tradera? …?

 8. Andreas skriver:

  En fantastisk samling Jesper!

  Tycker du har helt rätt inställning. Skogarderoben behöver inte vara konstant från start till mål utan handlar ju om en ständig rörelse efter preferenser och behov.

  Står ofta själv i valet och kvalet när man skall köpa skor för tuffare klimat och användningstillfällen om man skall välja en budgettillverkare för att det inte gör så mycket om de blir slitna eller en premiumtillverkare för att de bäst skall klara de tuffa förhållandena. Klart att t ex krogbesök inte kan räknas då inte en bespokesko är mer skyddad mot revor eller spritfläckar än ett par Bexley.

  Tycker det är ett ypperligt val av material på dina Lobb! Modellen funkar perfekt i den nyansen av mocka.

  Angående rangordningen som jag vet är svår. Skulle du säga att Vass ligger snäppet bakom G&G och hur skulle du säga att Kielman står sig utöver hantverket mot dessa två aktörer?

 9. claes500 skriver:

  Kul att se skogarderoben!

  En mini rättelse vad gäller modellnamn dock =) G&G Westbury ska det vara, trevlig sko!

 10. Anonymous skriver:

  Fantastiskt fin samling!

  Har du lust att berätta mer exakt vad du valde för Bestettis? Vilken linje, konstruktion, modell, skinn etc? Har själv ett par mellanbruna Maverick i blakekonstruktion på ingång.

  Adam

 11. Anonymous skriver:

  Bra bilder. Trevlig text. Mina ögon öppnas allt mer för bruna skor. Det ser ut om att du har hittat riktigt snygga bruna nyanser och putsen bidrar verkligen till det elegant, vackra intrycket.

  Fråga: Har du erfarenhet eller kunskap om The Left Shoe Company?

 12. Pär skriver:

  Fel tråd men gamla trådar brukar falla i träda
  Någon som var på Meerin/Saint Crispin Trunkshow idag?

  http://shoegazingpunktse.blogspot.se/2013/03/nyhet-meermin-saint-crispins-trunk-show.html

 13. j_ingevaldsson skriver:

  Tack så mycket alla för alla vänliga ord!

  Anonym 09.40: Framför allt säljer jag på brittiska Ebay, men ifyllt att jag skickar internationellt. Även StyleForum kan vara bra. Någon gång har jag sålt på Tradera, aldrig på Blocket.

  Andreas: Det är som sagt inte helt lätt, och Gaziano & Girling skorna har jag knappt använt, vilket gör det ännu svårare. Men om jag ska göra någon sorts dragning av dem tre märkena, så skulle jag säga att Vass och Gaziano & Girling har ungefär samma riktigt höga läderkvalitet, med ett läder som är enormt mjukt och smidigt. Däremot är finishen på Gaziano & Girlings skor överlägsen Vass, inte bara om själva lädret, utan sett över hela spektrat. På Vass är det lite sulkantsfärg på ovanlädret här och där, lite sned ritsnedläggning och sånt, som jag visserligen kan tycka är väldigt charmigt, men som ändå säger något om noggranheten i finishnivån. GG:s skor är nästan läskigt kliniska, och i princip helt perfekta vad gäller såna detaljer. Men att Vass skorna är helt handgjorda på ett helt annat sätt, och med alla fördelar det medför, gör ändå att jag bedömmer de likvärdigt. Jan Kielman skorna är i en klass för sig bland mina skor rent konstruktions- och hantverksmässigt, helt fantastiska. Ex hälkappan som går hela vägen in och blir hålfotsstöd, vilket gör skon oerhört stabil, osv. Däremot är materialet inte riktigt lika fint som på Vass och GG.

  Claes500: Helt riktigt ang namnet, ändrar det. Tack.

  Adam: Kul, visa gärna bilder när du fått dem! Jag gick också på ett par Maverick, men i ljus antique tan. Novecento-linjen som då är gjorda till samma standard som hans bespoke-skor, med träpeggad midja och sulan handrandsydd. Novecento innebär att man kan modifiera lästerna lite också, så blir en kombo av två läster nu, för att det ska passa mina fötter, det var vad Riccardo trodde på. Ingår testskor då också, de tillverkas nu.

  Anonym 15.12: I princip allt jag vet om Left Shoe Company finns att läsa här: http://shoegazingpunktse.blogspot.se/2013/01/kopguide-tre-outsiders-nr-2.html

  Pär: Här finns lite bilder: http://imgur.com/a/UqBcq

 14. Wooster skriver:

  Ett efterlängtat inlägg som dessutom gör mig grön av avund. Du delar uppenbarligen min kärlek till Oxfords och min lilla samling har ett par gemensamma nämnare med din. Fin puts har du fått till också. Jag går också i tankar på att avyttra något par och om du skulle få såna tankar igen, kontakta mig, ty vi har samma rejäla storlek!

  http://skoprojektet.blogspot.se/2013/05/meermin-och-st-crispin-trunk-show.html?m=1

  Keep up the good work!

 15. Anonymous skriver:

  Du har ingen sko av cordovan, hur kommer det sig?

 16. Anonymous skriver:

  Väldigt fin skokollektion!

  Hur kommer det sig att du inte har några skor från Meermin? Trodde du faktiskt skulle ha minst ett par.

  Angående din kvalitetslista, var skulle du placera Meermin och C&J Handgrade?

 17. j_ingevaldsson skriver:

  Wooster: Tackar! Bra inlägg från trunk showen, känns surt att jag missade den.

  Anonym 16.15: Har bara ägt ett par cordovan-skor, ett par begagnade Alden var det, som jag aldrig kom överens med och sålde. Har lite svårt för hur cordovanen veckar sig, föredrar fint kalvläder. Men det kommer säkerligen bli några sådana par framföver vad det lider, ex kängan jag nämner i inlägget.

  Anonym: Hade ett par Meermin derbys på Rui-lästen, som jag tyckte var alldeles för rund, och då jag inte var överdrivet imponerad av kvaliteten sålde jag dem. Gällande klassificeringen så är Meermin Classic kanske i nivå med Loake 1880, och deras Linea Maestro borde hamna mellan Loake 1880 och nästa nivå med C&J BG, Carmina osv. C&J Handgrade är i nivå med Grenson Masterpiece och JM Weston.

 18. Anonymous skriver:

  Hur kommer det sig att du gick upp från 44 G i Vass-derbyn till 44.5 F i Vass-monksen, med tanke på hur väl du skriver att 44 G passar dig i U-lästen?

  I övrigt en mycket trevlig skosamling!

 19. j_ingevaldsson skriver:

  Enkelt, det är tvärtom. Mina första U-lästade var monksen i 44,5 F, sen gick jag alltså ”ner” till 44 G.

  Och tackar!

 20. Anonymous skriver:

  Okej! Uppföljningsfråga på det. Skulle du säga att bredden på 44 G är jämförbar med bredden på 44.5 F? Står nämligen inför ett sådant val – storlek och bredd på U-lästen, det vill säga. Har nämligen breda fötter med högt insteg.

  Du gillar oxfordskor, uppenbarligen, men hur ligger åsikterna kring kängor med stängd snörning? Det var nästan så att jag skulle förvänta mig att se ett par i samlingen.

 21. j_ingevaldsson skriver:

  Ja absolut. Det är så viddstorlekar fungerar i regel, en storlek upp i vidd är samma som en vanlig storlek upp, bara att det enbart sker på bredden. Så 44G är lika lång som 44F och lika bred som 44,5F. På samma sätt är 44E lika bred som 43,5F. Har du väldigt breda fötter kan du behöva gå upp en storlek på både vidd och bredd så att säga när det gäller U-lästen, alltså till i mitt fall 44,5G. För jag skulle säga att 44G motsvarar 44 i standardvid på de flesta lästerna, iaf när det gäller tåutrymme. Men det är svårt att slå fast helt, du kanske får räkna med att lägga en beställning och i värsta fall vara beredd på att byta storlek och vänta ytterligare ca fem veckor. Det är ju alltid så att första beställningen är svår, därefter är det betydligt enklare att få det rätt direkt även om man privat andra läster, då företagen ju har bra koll på skillnaderna sina läster emellan.

  Jag gillar absolut oxfordkängor, och det kommer garanterat bli någon sån nån gång i framtiden.

 22. Anonymous skriver:

  Den ljusbruna fullbroguen från Vass måste vara, VASS 77 Old English model http://www.vass-cipo.hu/Eng/Modellek_08_Olasz/Modell_08_076_Nagy.html

 23. Anonymous skriver:

  VASS 76 Old English Medalion model menade jag

 24. j_ingevaldsson skriver:

  Nej, det är en Budapest oxford, som det står ovan. Old English medallion är Vass half brogue med en rak cap toe istället för wingtipen.

 25. Anonymous skriver:

  Sorry, my bad. Jag var så inställd på att hitta en tåmedaljong som stämmer överens med din sko, på Vass hemsida har modell 74 och 75 ett annat mönster på medaljongen än vad du har. Är det ett val du gjorde när du beställde skorna?

 26. j_ingevaldsson skriver:

  Ja det har du rätt i, har faktiskt inte tänkt på det. Är ingen specialbeställning eller så. Du kan säkert få vilken av de två medaljongerna du vill, iom att de har mönster för båda, utan att det kostar extra oavsett vilken modell det handlar om. Det är när man ska ha egendesignade medaljonger som det blir komplicerat för tillverkarna.

 27. Jonas skriver:

  Jag är lite avundsjuk på din garderob. Jag måste fråga, hur klär du dig i övrigt? Funkar oxfords med jeans eller chinos? Själv har jag aldrig kostym på jobbet (eller ens kavaj för den delen) utan brukar köra skjorta med en tröja över och ett par jeans eller chinos. Vad ska man köra för skor till det? Funkar oxfords då? De allra flesta derbys jag har sett har dubbel sula och stormrand, vilket drar ner elegansnivån en hel del.

 28. j_ingevaldsson skriver:

  På jobbet och till vardags klär jag mig nästan alltid i udda byxor och kavaj. Ganska sällan i slips, väldigt sällan kostym. På sommarhalvåret mycket chinos, vinterhalvåret flanellbyxor, mollskin och manchester. Jeans ibland båda säsongerna, och jag tycker absolut oxfords funkar till jeans och chinos utan kavaj. Den i mina ögon mest mångsidiga skon är en mörkbrun plain cap toe oxford som jag tycker fungerar till allt från jeans och bara skjorta till mörkblå/grå kostym.

 29. Erik skriver:

  Hej, jag är intresserad av Bexley Enfield utifrån samma användningsområde som du. Kan du säga något om storleken? Jag har också vanligtvis 44, vilken storlek ha du på skon?

 30. j_ingevaldsson skriver:

  Går man på deras EU-storlekar så är de relativt True to size. Jag kör 44 (som dock är UK9,5 enligt Bexleys egna konverteringstabell) och de passar helt okej. Lite tajta upptill över vampen, men funkar. En storlek upp hade blivit alldeles för stort för mig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet