MENU

by • 2013/04/27 • Enzo Bonafe, Premium, SkoaktiebolagetComments (13)3692

Köptips – Enzo Bonafe hos Skoaktiebolaget

De tre modeller som landade hos Skoaktiebolaget i veckan. Kängorna till vänster på en mejslad läst med fyrkantig tå, split toe-derbyn på en rundare mer traditionell läst.

För knappt två månader sedan skrev jag här på bloggen om att  butiken Skoaktiebolaget i Stockholm gjort klart med ett till märke, italienska Enzo Bonafe. Nu har den första leveransen av skor kommit till butiken. De har bara köpt in fyra modeller som test den här omgången, men räknar med att utöka med betydligt fler till hösten. De modeller som kommit in nu är en ljuvlig chukkaboot i djup burgundy med tåmedaljong, en handrandsydd derbyboot med ljusbrunt slät nederdel och grain-ovandel och norvegese-konstruktion, och en norvegese split toe-derby i ljusbrun grain. Ytterligare en modell kommer inom ett par veckor, en magisk äkta spat-boot, som kommer föräras ett eget inlägg senare.

Som sig bör i den här prisklassen: ritsnedläggning och en välvd midja.
Enzo Bonafe tillverkas i Bologna och görs helt och hållet för hand. Priserna på skorna de tre modeller de fått in nu är alla 5500 kronor, alltså ingen extrakostnad för norvegese-skorna, vilket är trevligt. Jag har än så länge inte ägt ett par av dem själv, men intrycket är mycket gott, både material- och konstruktionsmässigt. Många klassificerar de som precis under det absoluta toppskiktet bland RTW-skor, vilket med andra ord gör de riktigt prisvärda.
Chukkasen med tåmedaljong, i en mycket vacker burgundy-ton.
Och, nu till det riktigt trevliga: Enzo Bonafes made to order-program. Här finns det riktigt mycket möjligheter att välja bland, och priserna är även de förnämligt låga. Extrakostnaden för MTO är bara 15 procent, alltså drygt 800 kronor för vanliga modeller, och det räcker med att beställa tre par för att slippa extrakostnaden helt. Det är betydligt lättare att få med sig två andra än fem till, för standardnivån på sex par för att slippa MTO-kostnad som är vanligast. Det finns också mängder med olika lädertyper och tillägg att välja mellan (se bilder nedan). Enzo Bonafe har också väldigt många olika typer av modeller och läster. Här har vi dock det största problemet med märket, att det inte finns någon riktigt bra överblick någonstans (mig veterligen) över vilka läster de har. Bonafes hemsida har bara bilder på ett fåtal olika modeller och läster. Förhoppningsvis kommer Skoaktiebolaget kunna lösa detta på ett bra sätt, om inte annat får vi se fler möjligheter när de beställer in fler modeller till hösten, och så får man väl helt enkelt fråga. Hur de olika lästerna är storleksmässigt är ett annat aber, och då internet inte direkt svämmar över av jämförelser med andra välkända läster gör det inte saken lättare. Men vi får tänka att ju fler som beställer skor från dem, desto fler upplevelser och jämförelser får vi.
Alla vanliga lädersorter som går att välja mellan för en MTO. Vanligt kalvläder, mocka, nubuck, grain och foderläder. Till detta kommer också exempelvis alla exotiska lädertyper som Bonafe har som lite av ett specialområde. Skapligt gott om valmöjligheter med andra ord.
Enzo Bonafes skor är tillverkade helt för hand (förutom då ovanlädret som sys med maskin, men det är väl typ bara  Zonkey Boot som gör även detta moment för hand).
Split-toe derbyn på foten.
Närbild på norvegese-sömmen.
Och till sist, ännu en bild på burgundy-chukkan. En bild att drunkna i.
Förövrigt har Humlegårdsgatan i Stockholm verkligen blivit ”it”-gatan för alla skoconnoisseurer. Förutom Skoaktiebolaget med Bonafe, Gaziano & Girling, Edward Green och Carmina, har vi Grafford i sina hyfsat nya, stora lokaler som har ett av världens största utbud av Crockett & Jones, flertalet av de specialgjorda för butiken. Enda trista är prissättningen. Sedan mellan dessa två renodlade kvalitetsskobutiker finns Morris flaggskeppsbutik som har hela märkets uppsättning av modeller tillverkade av spanska John Spencer, och måttskrädderiet Douglas som saluför Cheaney och deras fina topplinje Imperial, Crockett & Jones, Allen Edmonds och Magnanni. Tiotalet kvalitetsskomärken inom hundra meter, inte fy skam. 

13 Responses to Köptips – Enzo Bonafe hos Skoaktiebolaget

 1. Unknown skriver:

  Riktigt kul att de väljer att utöka sortimentet. För övrigt vill jag bara tipsa om följande läsning, kan vara av intresse eftersom ämnet ständigt återkommer:

  http://www.theshoesnobblog.com/2013/04/mythbuster-gemming-is-bad.html?m=1

  http://www.theshoesnobblog.com/2013/04/mybuster-gemming-is-bad-part-2-plus.html?m=1

  //lano

 2. Anonymous skriver:

  Riktigt fina, split-toen kan vara den snyggaste jag sett.

 3. Alexandrê skriver:

  Har skaffet meg et par Bonafe og kan anbefale de på det varmeste. Læret er utrolig ”rikt” og med litt pussing får skoene en fantastisk ”dyp” glans.

  Jeg mener definitivt at Bonafe er blant det ypperste Italia har å by på.

  For de prisbeviste har de også en enklere linje med Blake konstruksjon som ellers holder samme høye kvalitet. Vet ikke hva den ville komme på i Sverige, men sikkert det samme som i Norge, men i svenske kroner (mao ca. 10% mindre enn i Norge). I Norge koster Goodyear og Norvegese rundt 5500 norske og Blake linjen ca. 3900 norske.

  Mvh.

 4. j_ingevaldsson skriver:

  Lano: Jo läst det förut, han har en del poänger, men tycker personligen att det är rätt uppenbart det han skriver, och har svårt att se att det skulle handla om ”mythbuster”. Det stora felet han gör är att slå emot de allra mest nitiska gemming-motståndarna, som faktiskt är rätt få, och få det att verka som att alla som pratar om gemming vs handrandsytt tycker som dem. Det är i mina ögon helt fel. De flesta som diskuterar gemming resonerar kring just det han själv skriver om, att helt handrandsytt de facto är bättre, inte att gemming per definition är dåligt, bara inte riktigt lika bra. Att det skulle vara svindyrt och i princip omöjligt att massproducera handrandsydda skor i ex England är väldigt uppenbart. Sedan är en aspekt i diskussionen kring gemming som han inte tar upp, det att de flesta är överens om att det går alldeles utmärkt att reparera en sko även om gemmingen rasat, men att det då bör göras i fabrik på originalläst för att bli korrekt. Så få påstår att om gemmingen pajar är skon bara att slänga, det handlar bara om att det blir lite krångligare och dyrare att reparera skon då.

  Anonym: Kanske inte håller med om att det är den finaste split toen jag sett, men fin är den!

  Alexandre: Kul att höra att du är nöjd med dina Bonafe! Är själv sugen på att prova en MTO hos dem, måste bara komma på vad det ska bli också..

 5. Anonymous skriver:

  Köpt Bonafe på Dagestad eller? Vill minnas att han saluför märket.

 6. EL skriver:

  Haha, smaken är som sagt delad. Personligen har jag lite svårt att förstå vurmen för exempelvis EGs Dover eller för den delen G&Gs motsvarighet.

 7. Alexandrê skriver:

  Stemmer; kjøpt hs Dagestad i Josefinesgate. Norges beste skobutikk med landets hyggeligste innehaver.

  Han har også tatt inn sko fra Silvano Sassetti (husker ikke om det var en eller to s`er, men skoene er like smashing uansett:) og G&G er på vei inn. Begynner å bli meget bra med Edward Green, Alden, Alfred Sargent, Bonafe mfl. i tillegg til ovennevnte produsenter:)

  Mvh,

 8. Unknown skriver:

  Så sant, så sant, både att Enzo bonafes split toe derby inte är den snyggaste och att gemming är här för att stanna 🙂 //lano

 9. Alexandrê skriver:

  En MTO order på E.B. høres alt annet enn galt ut!

  Jeg hadde aldri sett burgundyfargen på Bonafe sko før. Den ser vanvittig fin ut. Tror det hadde vært en sikker vinner hos meg.

  Gå for den:)

  Mvh,

 10. j_ingevaldsson skriver:

  Ja den burgundyn är verkligen nåt alldeles extra. SkoAB kanske har kvar chukkan i din storlek 🙂

 11. Alexandrê skriver:

  Now you`re talkin` dirty to me:)

  Får ta en tur innom & sjekke ut neste gang jeg er i Sholm…

 12. Anonymous skriver:

  Dessutom ryktas det att Church’s kommer att öppna butik på Humlegårdsgatan redan till hösten. De finns ju representerade lite här och där, men detta ska tydligen bli en mer gedigen butik à la C&J. Även om märket minst sagt är ute i snålblåsten i vissa kretsar är det ju alltid trevligt med tillskott i den lilla nisch som kallas kvalitetsskor. Låt oss hoppas att ryktet stämmer!

  Med vänlig hälsning, Johan

 13. j_ingevaldsson skriver:

  Jaha, vad trevligt! Church’s gör fortfarande mycket fina skor, bara synd att utvecklingen av de i mina ögon vettiga skorna stagnerat till förmån för mer eller mindre galna modeskor, det är det stora problemet efter Pradas köp.

  Men ja, hoppas absolut det blir verklighet. Bara vänta på att Meermin väljer att placera sitt showroom på Humlegårdsgatan också, och att ”vem-det-nu-blir-som-tar-in-Saint-Crispin’s” också slår upp en liten ny butik där, så har vi riktigt hög standard på gatan sen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet