MENU

by • 2013/04/21 • Bilden, Inspiration, Reflektion, VassComments (8)1325

Bilden – Skonörd på vårbete

För oss skonördar är det här troligtvis den bästa tiden på året. De tunga, klumpiga och just nu rätt trista gummisulade kängorna ställs undan, och fram plockas de nätta lågskorna med enkla lädersulor. Jag som är gammal cyklist jämför det med hur man efter en lång vinter med trist testcykelträning och många långa distanspass med en klumpig gammal mountainbike med dubbdäck och stänkskärmar, sedan kom iväg på vårens första träningsläger och fick lufta landsvägscykeln igen som vägde hälften så mycket, dessutom på soliga, torra och grusfria vägar i Italien eller på Mallorca eller var det nu var.
Det här är samma sak. Gruset är borta, stegen känns lätta, skorna bekväma och luftiga, lite som att vara nykär varje år. Ovan Vass double monks på U-lästen i antique cognac, och med ljusa chinos.

8 Responses to Bilden – Skonörd på vårbete

 1. Anonymous skriver:

  Mycket snyggt! Instämmer helt gällande årstiden.

  /doughie

 2. Unknown skriver:

  Denna känsla är svår att slå. Här i Shanghai lyser solen genom smogen och våren har kommit, dock inte alls så tidigt som man kanske kunde tro att den bör. Angående mitt köp av bespoke blev det aldrig av, läs gärna varför här (ett klassiskt kinaproblem för övrigt):

  http://www.styleforum.net/t/267332/bespoke-shoes-from-shanghai-jack-peng-all-goodyear-welted-supposedly/20_20#post_6255864 Mitt inlägg är det sista i tråden.

  Jag beslutade mig för att testa en helt annan tillverkare i en halt annan prisklass, Yan Ye.

  http://thefrenchconcession.com/2009/yan-ye-hand-made-leather-shoes-great-quality-small-price/

  Har bett honom göra en kopia av Corthay Arca enligt nedanstående bild, fast någon nyans ljusare (inklusive patinering). Han bedömde att han kunde göra det till 80 %. Ska bli riktigt kul att se hur detta går, har min första fitting på lördag. Valde honom eftersom det var den enda tillverkare här som jag bedömer använder fullnarvat läder, vi får se om jag har rätt. Priset slutade på RMB 1500 med riktiga skoblock.

  http://blog.leffot.com/wp-content/uploads/2009/02/dsc_00037.jpg

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Doughie: Tackar!

  Lano: Visst, 8000 är inte mkt för ett par bespokeskor, men det beror förstås på vad kvaliteten håller för nivå, och relativt vad man kan få betala i Kina. För 1500 för ett par bespoke-skor är sjukt bra, hoppas att de håller någorlunda kvalitetsmässigt också. Kom gärna med fler uppdateringar, och gärna bilder sen när de är klara! Bra val av modell att utgå ifrån också, må jag säga.

 4. Unknown skriver:

  Min bedömning var helt enkelt att 8000 kr är för mycket här, lägger hellre de pengarna på valfri tidigare nämnd bespoke makare i t.ex. Polen. De jag gick till nu (Yan ye) är inte heller riktig bespoke, de ”bara” ritade av foten samt tog två mått. Helt ärligt har jag inga större förväntningar, jag är bara galet förälskad i Corthay Arca 🙂 Men givetvis ska jag fixa några bilder på hur slutprodukten blev samt hur skorna åldras!

 5. Anonymous skriver:

  Väldigt fina skor.

  Tänkte fråga dig som har erfarenhet från både Vass och Meermin. På grund av nytt jobb behövs nya svarta oxfords och jag står faktiskt och väljer mellan dessa märken. Har ett antal bruna skor från Vass som åldrats oerhört väl men känner mig tveksam om det är värt att lägga sådana pengar på svarta skor, även om de håller länge. Blir man för besviken på Meermin efter Vass?

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar! Båda tillverkarna gör prisvärda skor, men skillnaden på Meermin och Vass är stor, framförallt om det handlar om Meermins Classic-linje, det går det inte att komma ifrån.

  Det är svårt att ge råd om vad du ska köra på, men rent generellt kan man väl säga att i längden ångrar man sällan att man gick på den finare varianten i högre kvalitet, och att det oftast lönar sig att spara lite extra om ekonomin är tajt. Ska du dessutom använda de ofta i jobbet så kommer de ju att nötas en del.

 7. Anonymous skriver:

  Jag får tacka för en väldigt trevlig blogg!

  Jo, håller med och kör alltid den linjen när det gäller bruna skor. Uteslutande använt C&J HG och Vass de sista 10 åren. Alla skorna är fortfarande fina och patinan på vissa börjar bli riktigt vacker. Fick faktiskt frågan häromveckan om ett par tio år gamla Vassskor var nya.

  Svarta skor känns bara så själlösa och de kommer ju inte åldras med samma värdighet. Svårt val..

 8. j_ingevaldsson skriver:

  Tack! Visst är det så att svarta skor inte åldras vackra på samma sätt som bruna, när det gäller patinering, men det spelar fortfarande stor roll för hur fina skorna kommer vara tio år senare. I mina ögon kan även tio år gamla svarta cap toes från en bra tillverkare vara helt fantastiska och livfulla, även om det inte handlar om just färgen på samma sätt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet