MENU

by • 2013/03/18 • Budget, Meermin, Nyhet, Premium, Saint Crispin'sComments (6)1629

Nyhet – Meermin & Saint Crispin’s trunk show i Stockholm

Så här vackra skor kommer visas upp i Stockholm i början av maj, Saint Crispin’s adelaides på classic-lästen.

Tidigare idag kungjorde spansk-kinesiska budgetuppstickaren Meermin och österrikisk-rumänska premiumtillverkaren Saint Crispin’s på respektives Facebook-sida att de kommer att anordna en gemensam trunk show i Stockholm i början av maj. Riktigt intressant att två av de just nu hetaste kvalitetsskotillverkarna i världen går ihop för en gemensam tillställning, och att man dessutom gör det i Stockholm. Det sker den 3 och 4 maj på Bizapartment Hotell Gärdet. De båda tillverkarna kommer där visa upp delar av sitt utbud och många av sina läster, för Meermin kommer Pepe Albaledejo vara på plats och Phillip Car från Saint Crispin’s. Även om en del skor kommer säljas på plats kommer man framför allt ta emot beställningar, dels av RTW-modeller men kanske framför allt av MTO. Saint Crispin’s kommer också ta emot bespoke-beställningar om kunder är intresserade av det.

Meermin MTO i form av en side-laced-sko med tåmedaljong.

Vid en första anblick kan Meermin och Saint Crispin’s ses som en udda duo att slå sig ihop för en gemensam trunk show på det här sättet, men tänker man efter lite är det inte så konstigt. Dels så konkurrerar de inte riktigt om samma kunder, och dels så har de trots de skiljda prisnivåerna en hel del gemensamt. Båda är märken med säte i väst, medan tillverkning sker i öst för att hålla nere prisnivån. I spanska Meermins fall alltså i Kina, och i österrikiska Saint Crispin’s i Rumänien. Båda gör handrandsydda skor (Meermin gör det i sin finare linje Linea Maestro och i MTO-modeller), båda har vuxit mycket de senaste åren och är idag väldigt populära inom respektive segment, och båda satsar mycket på sina generösa MTO-program.

Saint Crispin’s är inte minst kända för sitt fantastiska hantverk på undersidan av skon, med några av världens vackraste sulor. Här med en träpeggad midja, insänkta tåjärn och någon form av signatursymboler närmst klacken.

Meermin har två huvudserier, Classic-linjen som är Goodyear-randsydda och kostar 160 euro och Linea Maestro som alltså är handrandsydda och går på 260 euro. De har också cordovan- och norvegeseskor för 320 respektive 360 euro. För MTO tillkommer en summa på 150 euro, och de tillverkas alltid till Linea Maestro-standard. Meermin gör prisvärda skor, som ger mycket kvalitet för en relativt liten peng.
Saint Crispin’s gör en del RTW framför allt åt olika butiker som gör beställningar, men framför allt tillverkar de MTO-skor. Priserna börjar på 12 000 kronor, och för en liten extra summa kan man alternera befintliga läster för bättre passform. Saint Crispin’s håller mycket hög kvalitet på både hantverk och material, och räknas till den absoluta toppnivån av RTW- och MTO-tillverkare. Vill man gå full bespoke går det på drygt 25 000 kronor.

Svarta wholecuts från Meermins billigaste Classic-linje, gjorda på Ama-lästen.

En översikt av de modifieringar av sina standardläster som Saint Crispins erbjuder för en mindre summa för alla som beställer MTO.

Meermin cap-toe derby i karangrain. Alla Meermin-bilder: Meermins Facebook-sida

En lite robustare modell från Saint Crispin’s, chukka i så kallat krympt kalvläder. Alla SC-bilder: Saint Crispin’s Pinterest

På onsdag kommer en till nyhet, denna gång en som framför allt kommer att intressera er som bor i de allra södraste delarna av landet.

6 Responses to Nyhet – Meermin & Saint Crispin’s trunk show i Stockholm

 1. lano skriver:

  Fantastiskt kul, detta sätter Sverige på skokartan! ;D Hade garanterat kommit om jag varit i stan då.

 2. Anders skriver:

  Som Göteborgare blir man bara trött! Varför skall allt alltid göras i Stockholm. Kan ingen skoälskare ta tag i detta och se till att vi får några bra trunk show i Göteborg. Vi har ju flera potentiella herrbeklädnadsaffärer som skulle passa bra.

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Lano: Ja man undrar lite varför de valt att komma till just Sverige för första ”trunken” ihop.

  Anders: Jag förstår hur du känner, är själv göteborgare. Och man vet aldrig vad som händer i framtiden…

 4. lano skriver:

  Är egentligen inte så konstigt att dessa märken vill in här. För några år sedan (vet inte hur det ligger till i dag) var Skandinavien världens tionde största marknad, och ska man in på den Skandinaviska marknaden måste man in i Sverige, vi är trots allt den största delen av den. I en värld med allt tuffare konkurrens och pressade marginaler blir varje del av kakan bara viktigare och viktigare.

  Riktigt kul ändå att de tar sig hit, hoppas på mer av detta.

 5. Pär skriver:

  Någon som var där idag?

 6. Anonymous skriver:

  3:e bilden uppifrån, på Saint Crispin’s sulorna. Ser ut som 林 på kinesiska, vilket betyder ”skog” eller möjligtvis ”samling av liknande ting”. Sammanträffande? 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet