MENU

by • 2013/03/11 • Altan Bottier, Buday Shoes, Budget, Gerald Gerard, Köpguide, Mellanpris, Tre outsidersComments (4)3914

Köpguide – Tre outsiders nr. 3

Dags för ytterligare ett inlägg där jag lyfter fram några mindre välkända tillverkare (tidigare inlägg i serien här och här).
Altan Bottier

Sanslöst vackra adelaides med en lite annorlunda kantig brogue-form som fungerar väldigt bra med det rena tåpartiet.

Altan Bottier är ett franskt märke som är förvånansvärt ouppmärksammat. Grundat av Altan Sensozlu, uppvuxen i Turkiet där han redan som elvaåring började lära sig skotillverkningens grunder. Han flyttade sedan till Paris där han jag gick som lärling hos bland andra Berluti. Senare öppnade han en egen bespoke-verkstad, och så småningom lanserades även en Ready to Wear-serie.

Nätta somriga penny-loafers.

Altan Bottier är precis som i fallet med flera andra franska kvalitetsskotillverkare mycket ”bang for the buck”. Det handlar om eleganta modeller i bra material med i många fall vacker antique-behandling, och priserna ligger på mellan 2500 och 3400 SEK. Skor som verkligen ser ut att kosta betydligt mer än så. De har bara butiker i Paris, och ingen regelrätt webbshop, men enligt uppgift tar de utan problem emot beställningar och skickar till andra europeiska länder om man antingen mailar företaget eller ringer någon av butikerna.

Ett par 2-eylet derbys som inte så lite påminner om franska kollegan Corthays signaturmodell, särskilt i detta blåa utförande.

En wholecut med en brogue-detalj som jag faktiskt aldrig sett hos någon annan tillverkare, med en kortare rak linje rätt över tåpartiet. I mina ögon riktigt snyggt. Bilder: Altan Bottier
Buday Shoes
Traditionella ungerska budapesters från Budapestbelägna Buday Shoes.

Ungern och Budapest rymmer, som sig bör med sin anrika Austro-ungerska skotradition, betydligt fler intressanta tillverkare än välkända Vass. En av de är Buday Shoes, som har sin butik precis granne med Vass, och även på flera andra plan påminner de om varandra. Buday Shoes är också ett litet familjeägt företag som startades på 70-talet, och som tillverkar handrandsydda skor i fina material, med lädersulor från Joh. Rendenbach och cordovan från Horween.

Buday Shoes har också flera riktigt eleganta läster och modeller som drar både åt det italienska och brittiska hållet.

Buday erbjuder tolv olika läster och många olika modeller, dels så klart flera varianter av den klassiska budapestern, men även elegantare skor. Det går att beställa direkt på hemsidan. Tyvärr listas inte priserna där, men de ligger, återigen precis som Vass, på en bit under 4000 kronor för kalvlädermodellerna. Då är det är riktigt bra skor man får för de pengarna.

Skorna är gjorda helt och hållet för hand, och sulorna på märkets budapesters är så här läckra med den riktigt traditionella looken för den typen av skor.

En lite speciell tvåtons-oxford med fyrkantig tå. Bilder: Buday Shoes

Gerald Gerard

Ett par chukkaboots med handmålad finish, gjorda i Italien för amerikanska Gerald Gerard.

Firman med det lite annorlunda namnet Gerald Gerard är också i mångt och mycket en rätt annorlunda firma. De säljer Made to Order-kläder och skor genom dels kringresande anställda säljare, genom direkftörsäljning à la Tupperware och så på nätet. Det kan låta aningen suspekt, och det finns inte jättemycket information om företaget. Däremot finns det en hel del bilder på deras MTO-skor, som faktiskt ser riktigt fina ut. De ska vara tillverkade i Italien och priserna ligger kring 3000 SEK.

Några av de modeller som Gerald Gerard erbjuder.

Alla skorna tillverkas först på beställning, och det går både att uppge storlek som vanligt eller mäta ens fot och skicka måtten, så går de på det. Det går att välja fritt bland de färger och antique-varianter som finns på bild på företagets hemsida, och även visa andra detaljer kan kunden styra. Hur kvaliteten på skorna är har jag haft svårt att hitta uppgifter om, har faktiskt bara läst ett enda utlåtande, den kunden var visserligen väldigt nöjd med sina skor men det är svårt att säga vad denne hade för referenspunkter. Lite att köpa grisen i säcken kanske, men vem vet, det kanske kan vara ett riktigt fynd. Bilderna skvallrar i alla fall om skor med riktigt fin finish, välvda midjor och ritsnedlagda sulor.

Fina sulor som också de är handmålade, här i excentriskt lila.

Ännu ett par med klassiskt italienskt finisharbete. Bilder: Gerald Gerard

4 Responses to Köpguide – Tre outsiders nr. 3

 1. Anonymous skriver:

  Vet inte om det är något annat inlägg som denna kommentar hör hemma i bättre, men har tänkt köpa ett nytt burgundyfärgat bälte. Vad bör man se efter när det gäller bälten, som jag har förstått det så är skotillverkare bland de bättre märkena?

  Vore även intressant att läsa ett inlägg om hur man kan se att det är kvalitetskor. På t.ex. skjortor eller kostymer ser man det ofta kanska enkelt tycker jag, men angående skor så är det helt omöjligt för mig personligen iallfall att uppskatta kvalitén.

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Ja precis som med skor så är läderkvaliteten det viktigaste även hos bälten. Iom att skotillverkare använder samma läder till sina bälten som till skorna så kan man i princip rätt av säga att bra skotillverkare gör bra bälten (då själva hantverket bakom ett bälte är småpotatis jämfört med skotillverkning). Några som gör fina och hyfsat prisvärda bälten är Carmina, Vass och Jan Kielman. Edward Green och Ceockett & Jones gör också bra bälten, men kostar mer, framför allt EG är dyra. På budgetfronten finns ex Herring och Shoepassion. Undvik dock Bexley, deras bälten må vara extremt billiga, men kvaliteten är också därefter, rätt usel.

  Vad gäller hur man ser kvalitet på skor är det absolut ett ämne som skulle funka för ett inlägg, kanske blir när sånt framöver.

 3. Anonymous skriver:

  Nu när du nämner Bexley får det mig att börja fundera, har tidigare köpt skoblock därifrån för länge sedan. Efter ditt inlägg om skoblock testade jag och en vän att köpa från herrstil, vars skoblock jag tycker mer om. Såg när jag var utomlands för 2 veckor sedan skoblock från Saphir. Men dels efter vad du skrev, samt känslan när man hanterade dem kändes dem inte alls så bra. Är det så inom skobranschen att vissa företag lever mycket på sitt varumärke, även när man ser till dem mer exklusiva märkena. Saphir är ju känt som om inte det bästa skovårdsmärket, åtminstone ett av dem bättre. Men skoblocket kändes, vill inte säga det men något amatörmässigt…

  Kul att du gillar mitt inläggsförslag! Ser fram emot att läsa det om du tar upp det 🙂

 4. […] synes i rubriken är det här sjätte inlägget i den här serien (här finns nr. 1, nr. 2, nr. 3, nr. 4 och nr. 5). Jag hade fått uppfattningen att ni läsare inte var så intresserade av den […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet