MENU

by • 2013/03/09 • Bilden, OinspirationComments (17)2059

Bilden – Statsministerns skräpskor

Statsminister Fredrik Reinfeldt har tyvärr precis som merparten av Sveriges politiker- och näringslivsmän tyvärr en skogarderob som håller en skrämmande låg standard. Det handlar om limmade skräpskor av läder i dålig kvalitet, som byts ut regelbundet. Visst, det är inte DinSko, men närmre det än budgetkvalitetsskor som exempelvis Loake 1880 eller Meermin. Skorna på bilden är ett slående exempel på detta. Man kan ju tycka att åtminstone folk med ekonomiska resurser kunde bry sig om att föregå med gott exempel och inte gynna slit- och slängkulturen i onödan, utan köpa gedigna grejer som med lite omvårdnad håller decennier. Fast å andra sidan så har väl Reinfeldt och hans kompanjoner alltid prioriterat konsumtion före miljö.

17 Responses to Bilden – Statsministerns skräpskor

 1. Anonymous skriver:

  Det är för att han inte har tid att läsa din blogg. Kräver engagemang för att bli upplyst. Tog mig själv ett halvår och det rätt sent i livet. Men så nöjer jag mig med C&J:s också…

 2. Mats Flördeg skriver:

  Reinfeldt bär alldeles uppenbart ganska billiga kostymer, också. Tycker över lag det är rätt dåligt på beklädnadsfronten bland våra toppolitiker. Trots att de som du är inne på, borde ha råd att klä sig med mer omtanke. I Reinfeldts fall tror inte inte det handlar om att ”prioritera konsumtion framför miljö”, utan snarare som ett misslyckat sätt att vara folklig.

  Göran Hägglund sa för övrigt i en radiointervju att han bar ”brittiska kvalitetsskor”, men det innebär troligen Loakes billigare segment om jag skulle gissa.

 3. Anonymous skriver:

  Jag tycker inte att han klär sig så illa. Inte precis snobbigt eller fåfängt, men givet hans position så är det i alla fall hyggligt korrekt. Så här säger han i en intervju för Aftonbladet:

  Var har du köpt dina kläder, Fredrik Reinfeldt?

  – Kostymen är en Hugo Boss, köpt på NK.

  – Skjortan är från Stenströms. Skorna är också köpta på NK.

  Aftonbladet.se:s modeexpert Nina Johansson ger höga betyg.

  – Han var klädd som äkta moderat, inte helt oväntad svidad i dyra märken. Man kan inte hjälpa att undra om han tagit hjälp av en stylist, eller om Filippa (Reinfeldts fru) haft ett finger med i spelet. Det var snyggt, stilrent, mäktigt men ändå enkelt. Så här ska en statsminister se ut på Gotland.

  http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article2889630.ab?dxwIndex=4

  DrDre

 4. Anonymous skriver:

  Tycker det finns all anledning att nyansera bilden av Loakes skor från 1880-serien. Ofta nämns Loake som exempel på dåliga skor i kommentarsfälten i olika bloggar. Visst, jag säger absolut inte att Loake är i nivå med t ex EG, eller C&J, men det är ändå skor av mkt god kvalitet vi talar om, låt vara i en mer överkomlig prisklass. Det är ändå randsytt, kalvläder, gedigen tillverkningsprocess osv. Att respekterade skomakare som Bäckmans saluför dem och dessutom talar väl om kvaliteten bör ju också rimligen betyda något.
  Om man skulle jämföra med bilmarknaden blir det lite som att kritisera fina bilar i miljonklassen för att vara dåliga bara för att de inte motsvarar en exklusiv Rolls-Royce. För om vi behåller perspektiven lite, så är ju ett par Loake (och skor i motsvarande segment) fortfarande att betrakta som lyxskor i material och utförande om man jämför med 99% av vad som säljs och bärs av svenska män generellt (från t ex Wedins, Nilsson, Eurosko osv… eller limmade skor som modemärkena säljer dyrt på t ex NK just bara för att det är ett känt märke).

 5. Mats Flördeg skriver:

  Anonym: Vet inte vem du argumenterar mot, har inte sett någon som hävdat motsatsen? Tvärt om, brukar ju Loake lyftas fram som ett bra alternativ för dem som börjat intressera sig för kvalitetsskor.

  Frågan är väl snarare varför så få av våra offentliga personer – politiker som Reinfeldt inkluderat – inte lyckas förmå sig själva att ens köpa skor i prisklassen Loake 1880. Utan blir kvar i Ecco-träsket, eller möjligen köper limmade skor från någon av de stora modemärkena (Boss, Gant ec)

 6. Anders skriver:

  Hear, hear! Det är faktikst skrämmande så mycket skitskor man ser när man går förbi de stora kedjornas skobutiker. Skor för 499 kronor säljs som fynd. Vem är det som har gjort ett fynd? Inte kunden i alla fall.

 7. Hasselblad skriver:

  Kanske är han helt enkelt inte intresserad? En tanke som slagit er? 😉

 8. Anonymous skriver:

  @Hasselblad, exakt!

  Man ska inte underskatta hur dåligt klädda även höginkomsttagare kan vara. Jobbar själv på en firma där majoriteten av personalen har en årslön vida överstigande en medelinkomsttagares, men där en försvinnande minoritet har kvalitetsskor. Många kör fula limmade squared toes och liknande. Min slutsats är att folk inte är så intresserade och/eller vet inte att det existerar ett segment ovan Ecco och limmade Hugo Boss. Synd, med tanke på att skor är en av få klädesplagg där det verkligen är skillnad i utseende på ett par dåliga och bra skor.

 9. j_ingevaldsson skriver:

  M.F: Hägglund kör ”engelska kvalitetsskor” alltså, ska försöka spana extra på hans skor framöver.

  Dr. Dre: Visst klär han sig möjligtvis korrekt, men väldigt inspirationslöst. Att bli hyllad av Aftonbladets ”modeexpert” som pratar om Hugo Boss och Stenströms som dyra märken säger enligt mig inte särskilt mycket, om man ska vara krass och lite elitistisk.

  Anonym 10/3 18.50: Precis som Mats undrar jag vem du vänder dig till? I bildtexten har jag ju Loake 1880 som början på ”den goda sidan”, inget annat.

  Hasselblad och anonym 11/3: Ja visst handlar det troligtvis om det. Men jag förbehåller mig rätten att tycka att det vore fint om män som Reinfeldt hade brytt sig om att inte stödja slit- och slänget i onödan i fall som med exempelvis skor. Jag kan ju säga att det var inte bara så att skorna han bär är av tveksam kvalitet, de var ordentlig misskötta också (även om det inte syns så tydligt på bilden). Nästan så jag fick moderskänslor och ville springa hem och hämta en saphirburk för att ge stackarna en välbehövlig vårdomgång 🙂

 10. Anonymous skriver:

  Ibland går det fort och jag får be om ursäkt om mitt inlägg tolkades som kritik främst mot din text där du nämner Loake 1880 eller Flördegs första inlägg för den delen. Just det ni skriver var ju att Loake är instegsnivå för kvalitetsskor eller budgetnivå, vilket ju är sant bl a utifrån prisnivån. Det jag ville säga var väl egentligen att även om så är fallet är det fortfarande mycket bra skor, inte i nivå med mer exklusiva märken, men inte heller så väsensskilda som en del vill påstå. När jag skrev inlägget hade jag just läst kommentarer på bl a Manolo och Styleforum där många är hatiska mot Loake på ett sätt som är rent löjligt. Jag antar att ni som läsare av bloggar om skor kan känna igen det. Det jag skrev blev lite missriktat. Nåja.

  Uppskattar bloggen mycket för övrigt – initierade texter och frekvent uppdatering!

 11. j_ingevaldsson skriver:

  Jag förstår. Och tack för berömmet!

 12. HimmelsBlau skriver:

  Frågan är om männen förr, innan sjuttiotalet, var särskilt intresserade av kläder? Eller klädde sig helt enkelt tjänstemännen sig bra, bara sådär?
  Det handlar förstås om vad man inspireras av och vad ”modet” just nu svängt om till. Just nu är stillösheten och vulgariteten på modet och har just så varit sedan sextiotalets slut. Detta återspeglas i makthavares billiga skräp. Kläder har tyvärr förlorat rollen som en markör och ett ställningstagande.

 13. j_ingevaldsson skriver:

  Du har dina poänger, även om du kanske drar vissa väl långt.. Men visst var män generellt mer välklädda under den första halvan av förra seklet.

 14. Anonymous skriver:

  Haha! En underbar blogg. Sluta inte.
  Om jag får önska. Varför inte pytte lite om italienska skor, typ Augusta?

 15. j_ingevaldsson skriver:

  Tack! Italienska skor behandlas med jämna mellanrum här på bloggen, naturligtvis, exempelvis Enzo Bonafe, Paolo Scafora och bespoke-tillverkare som Ugolini och Maninna har varit uppe den senaste tiden. Vad gäller Augusta (eller A1923 som de väl heter numera) så kan jag dessvärre nästan garantera dig att de aldrig kommer att nämnas här, jag tycker nämligen personligen att deras skor är rent fruktansvärda, både modellerna och de uppböjda tåpartien.

 16. Anonymous skriver:

  Men … Skorna är ju ganska välputsade …

 17. j_ingevaldsson skriver:

  Som jag skriver i nån kommentar här ovan, det är bilden som ger en för bra bild av skovården, de var i själva verket rätt misskötta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet