MENU

by • 2013/03/05 • Crockett and Jones, Marknad, Ryktet, Tärnsjö garveriComments (9)1910

Ryktet – Dyrare kvalitetsskor att vänta

De här populära double monkstrapsen, Lowndes från Crockett & Jones, kommer inom kort att kosta tio procent mer än idag. Bild: Ethan Desu

Vi har redan sett på sina håll, förra året höjdes priserna hos flera tillverkare, exempelvis Alfred Sargent, Vass, Loake och Cheaney drog upp priserna på hela eller delar av sitt utbud. Nu den här månaden väntas Crockett & Jones höja sina priser med tio procent, åtminstone i England. Hur märkets svenska grossistHammargruppen gör är oklart, med tanke på det låga pundet och den hyfsade marginal de har så kan vi förhoppningsvis slippa se motsvarande höjning direkt åtminstone. Men vi kan med stor sannolikhet vänta oss fler prishöjningar under 2013 hos flera kvalitetsskotillverkare i Europa, och i flera fall kommer det att vara mer än bara marginella standardhöjningar.

Anledningen är att priserna på läder skjutit i höjden den senaste tiden. Det är en direkt reaktion på att efterfrågan och därmed produktionen av kalvkött har minskat kraftigt i Europa. Allt ko-, ox-, får- och kalvläder som används i skor, kläder och accessoarer är som bekant restprodukter från matproduktion. I exempelvis Frankrike, som är en av de främsta leverantörerna av högkvalitativt kalvläder till kvalitetsskoproducenter, så sjönk produktionen av nöt- och kalvkött med runt 15 procent 2012 jämfört med 2011. Och enligt franska Institut de l’Élevage (ung. boskapsinstitutet) väntas en fortsatt nedgång i år, även om den branta kurvan planar ut en aning.

När inte ens fransmännen och italienarna äter ordentligt med kalvkött numera får bland annat vi kvalitetsskointresserade ta smällen. Bild: 123rf

Frågan är nu också vilken påverkan den pågående så kallade hästköttskandalen och andra uppmärksammade missförhållanden i köttproduktion runt om i Europa kan komma att ha på konsumtionen av kött och därmed priserna på läder. Vi kvalitetsskointresserade är så klart mest intresserade av priset på kalvläder, och antingen blir det så att köttkonsumtionen minskar i stort, även åtgången på kalvkött, och priserna fortsätter att gå upp. Eller om vi har tur, så väljer folk i allt högre utsträckning bort olika halvfabrikat, blandfärsvarianter och annat där kalv i princip aldrig ingår, och riktar in sig på renare varianter av kött som exempelvis lamm och så då kalvkött. Då skulle möjligtvis priserna på kalvläder om inte minska så åtminstone stagnera.

Det här blir allt mer eftertraktat, i takt med att färre hudar går att få tag i. Bilden är från Sveriges främsta garveri i Tärnsjö. Bild: Limex

Mest troligt är dock att vi kan räkna med fortsatta prishöjningar på våra kära kvalitetsskor. Det är med andra ord inte ett så dumt läge att slå till på det där köpet du funderat på ett tag med en gång. Särskilt med tanke på att pundet är rekordlågt och euron är på en fortsatt låg nivå jämfört med den svenska kronan. Shoppa loss.

När pundet för ovanlighetens skull är nere en bra bit under tio svenska kronor, och med prishöjningar att vänta från flera tillverkare, är det just nu utmärkt köpläge av brittiska skor.

UPPDATERING: Enligt Hammargruppen kommer det inte ske någon prisökning på Crockett & Jones i Sverige, utan dagens priser ligger kvar tills vidare. Detta med anledning av det låga pundet.

9 Responses to Ryktet – Dyrare kvalitetsskor att vänta

 1. Anonymous skriver:

  Tycker det är jättebra med lite hästkött här och där – Det håller väl priset på cordovan nere? 🙂

 2. Anonymous skriver:

  Det kan nog också vara att det blivit mer populärt med kvalitetsskor på senare år och att tillverkarna därmed ser en chans att höja priset på skorna. Jag förmodar att kostnaden för skinnet inte står för huvuddelen av kostnaderna.

  Om du funderar på framtida uppslag för ämnen, så tycker jag att det skulle vara intressant om du kan ta upp ämnet Dainitesulor, byte av dessa, erfarenheter, konkurrent, skomakare som kan byta sådana, priset etc. Så här i slutet av vinterna är det väl något många av oss har i åtanken. Och som vanligt, tack för en väldigt trevlig blogg. Denna och Välklätt med Weinås är favoriterna inom ämnet. DrDre.

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym: Hehe, sant, dock har mig veterligen USA och Kanada hittills inte blivit indragna i ”hästköttsskandalen”, och det är därifrån Chicago-baserade Horween tar alla sina hudar.

  Dr. Dre: Självklart kan det finnas andra anledningar till prishöjningar också, men exempelvis Crockett & Jones och Cheaney har uttryckligen sagt att de varit tvungna att höja priset på grund av just ökade kostnader för läderinköp. Även andra branschföreträdare har sagt att det är främsta anledningen till att vi ser en så konsekvent prishöjning över stora delar av marknaden just nu.

  Ett inlägg om Dainite-sulor skulle säkert kunna vara intressant, tack för tipset!

 4. Andreas skriver:

  Svårt att se att materialkostnaden utgör största delen av priset men självklart måste priset höjas för att behålla samma marginaler. Dock låter inte detta lika trevligt mot kunden…

 5. j_ingevaldsson skriver:

  Självklart står inte materialkostnaden för större delen av kostnaden när en sko tillverkas, det har jag heller aldrig påstått. Det jag skrivit är att ökade läderpriser är största anledningen till prisökningen, det är en helt annan sak.

 6. Anonymous skriver:

  I hur stor utsträckning används skinnet på djur i Sverige till skor, tar alla slakterier i Sverige till vara på det?

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Mig veterligen går i de flesta fall skinn från svenska slakterier till garvning. Däremot är det sällan det blir skor, svenskt läder används oftast till andra läderprodukter.

 8. Anonymous skriver:

  En kanske vimsig reflektion: Jag hörde av en luguber skomakare, för några år sedan, att älgskinn oftast inte tas till vara. Den lugubre skomakaren ville tillverka gevärsfodral mm av älgskinnen men eftersom han var och förmodligen fortfarande är luguber så fick han ingen kontakt med jaktlagen.

  Till saken: Duger älgskinn till skor?

 9. j_ingevaldsson skriver:

  Det görs faktiskt en del skor i älgskinn, men framförallt är det ofodrade loafers eller dylikt. Det är för att älgskinn är riktigt mjukt, och egentligen passar bäst till handskar eller tofflor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet