MENU

by • 2013/02/26 • Guide, Herring Shoes, Melker Shoes and BootsComments (6)2511

Guide – Få rätt storlek vid nätköp

Det är alltid trist när skorna inte passar, en risk som ökar betydligt när det handlar om skoköp över nätet. Men det går att göra en hel del för att undvika större storleksmissar. Bild: Centerworks

Kvalitetsskor köps i allt större utsträckning över nätet. Framför allt handlar det om att utbudet i Sverige trots allt fortfarande är relativt begränsat och att priserna vid köp över nätet ofta blir betydligt bättre. Att prova ut ett par skor i butik kommer som jag tjatat om innan här alltid att vara det bästa alternativet för att säkerställa en bra passform, men jag tänkte här lista några tips på hur man ska tänka för att få till passformen även vid nätköp.

Brittiska Herring Shoes är en av de verkliga jättarna inom näthandeln av kvalitetsskor för män. De har också, som många andra i branschen, en kompetent kundservice som utan problem kan hjälpa till med de flesta storleksfrågor. Bild: Skj Designs

Fråga tillverkaren/butiken
I olika forum som behandlar ämnet kvalitetsskor är den överlägset vanligaste typen av frågor någon som undrar över storlekar, och vill ha utlåtanden om vilken storlek som de bör välja ofta baserat på en jämförelse med andra tillverkare eller andra läster, eller i relation till det egentligen rätt svårdefinierade begreppet ”true to size”. Visst, det skadar inte att ta lite extra input från folk på forum, men det man alltid bör göra i första hand är att kontakta tillverkaren och butiken och ställa frågan till dem. De om några är experter på sina skor, särskilt om det handlar om att gå direkt till tillverkaren, och de känner i de allra flesta fall till hur deras läster och storlekar förhåller sig till andra välkända läster som exempelvis Crockett & Jones 337, 348 eller 325, John Lobbs 8000 eller Church’s 73-läst.

Ett Brannock-instrument som används över hela världen för att mäta fötternas storlek.  BIld: UGS Sportslink

Mät dina fötter och andra skor
Ett rent systertips till ovanstående, är att ta hjälp av mått och tillverkaren/butiken för att bättre få en bild av vilken storlek och läst som passar. Dels handlar det om att ta mått på sina egna fötter, standard är att man mäter längden och vidden på bredaste stället (alltså ungefär knöl till knöl), och skicka dessa till säljaren för att få deras syn på vilken storlek som är rätt. Ännu bättre är om man låter en kompetent skomakare mäta ens fötter i ett brannock-verktyg, ett standardiserat instrument som används över hela världen för att mäta fötter och som alla vettiga tillverkare och webbutiker bör kunna förhålla sig till.

Det går också så klart att jobba åt andra hållet, att få mått på skorna från säljaren för att jämföra med ens egna. Då brukar standard vara att mäta sulans mått från tåspets till häl och sulans bredaste ställe. De måtten jämför man sedan med andra skor som man själv har som passar bra. Det blir självklart bara på ett ungefär korrekt, saker som hur bred rand och grov sulan är spelar roll, hur långt bakom sulkanten som hälkappan sticker ut och var skon är som bredast, men det kan i alla fall vara praktiskt för att få ett hum om storleken.

Att be att få måtten på sulans längd och bredd är ett sätt att få ett hum om storleken. Och blir det fel så är det praktiskt att ha räknat med fraktkostnaden för ett byte och helt enkelt räkna med att det är vad skon kommer att kosta. Den läckra sulan på bilden är gjord av svenske bespoke-makaren Janne Melkersson. Bild:  The Hcc

Budgetera för byte
Det sista tipset handlar om vad man gör om ovanstående ändå inte lett till att skorna man får hem sitter bra. Är det mindre passformsmissar kan det hjälpa med mindre korrigeringar (något jag tipsar om här), annars bör man alltid byta skorna till en storlek eller annan modell och läst som passar bättre. Det kan kännas surt att behöva betala för ytterligare två vändor frakt, men det är alltid värt det. Mitt råd är därför att alltid inkludera fraktkostnad för ett byte i den budget man har vid ett skoköp. Räkna med att få betala frakten både tillbaka till butiken och sedan när de nya skorna skickas ut till dig, även om det inte är ovanligt att säljaren bjuder på det sistnämnda. Har man med detta i sin kostnadskalkyl tar det emot bedydligt mindre att skicka tillbaka skorna, enda trista är väntan. Och behöver man inte byta så har man helt enkelt ”fått lite pengar över”.

Är det dock så att man inser att lästen inte är någonting som passar ens fot, så kan det absolut vara smartast att helt enkelt ge upp den modellen från den tillverkaren, inse att det inte var gjort för en, skicka tillbaka och titta på andra alternativ. Att behålla skor som egentligen inte sitter bra är sällan särskilt lyckat i längden.

6 Responses to Guide – Få rätt storlek vid nätköp

 1. Claes500 skriver:

  Bra blogg! Alltid kul att läsa och jag är inmponerad över uppdateringsfrekvensen! Finns inga svenska skobloggar som skirver så ofta som jag känner till!

  Håller med om att man bör skicka tillbaka när det gått snett! Det är allt för vanligt att folk kör vidare med ett par bara för att man inte orkar skicka tillbaka och vänta osv men det blir ju mycket värre om man har ett par skor som ska hålla i 10 år som inte passar ens fot!

  Jag föll för det själv i början när jag köpte ett par Vass (trots att jag visste min storlek men återförsäljaren skrev 43,5 på nätet men var i själva verket 44..)

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Tack så mycket! Jo försöker uppdatera ett par gånger i veckan iaf, det var det jag saknade innan jag startade bloggen, någonstans där det skrevs oftare om skor.
  Just väntebiten är säkerligen en stor anledning till att många inte byter storlek, men som du är inne på, vad gör ett par veckor hit eller dit om man tänkt ha skorna i tio år?

 3. Anonymous skriver:

  Sidan sizeadvisors.com brukar promotas en del på styleforum har jag för mig, men har inte sett den nämnas på svenska sidor. Har folk dåliga erfarenheter? Självmätning är ju ingen perfekt metod, och utbudet är ju inte direkt heltäckande men man kan ju hoppas det växer med tiden. Någon som kan kommentera guiden till mätningen? Bra? Dålig?

 4. Anonymous skriver:

  Jag undrar varför inte tillverkarna kan ha ha PDF filer/bilder där man helt enkelt har ritat hur stor insidan på skon är. Då är det bara att ladda ned den storlek man vill ha, skriva ut den, sätta foten ovanpå och man borde få rätt i minst 85% av fallen. DrDre.

 5. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym: Jag registrerade mig på sizeadvisors för ett tag sedan, men sedan var det sä krångligt att komma igång att jag aldrig orkade ta tag i det ordentligt. Men det är en bra idé som kan bli en bra hjälp om det blir fler som registrerar sig och listar sina skor och mått. Man ska dock aldrig ta resultatet där som något mer än en hjälp på vägen, och ingen definitiv sanning. Vad gäller guiden till mätningen så är det som det är med alla de här fallen, det är bara intressant att jämföra med annat som mäts på samma sätt. Om en tillverkare inte mäter på samma sätt och kan översätta, så hjälper det föga.

  Dr Dre: Jag förstår hur du tänker, och återigen, lite hjälp på vägen kan det vara. Men man måste vara medveten om att storleken på innersulan är en sak, men sedan beror det ju på hur lästen är formad i övrigt, hur mycket det så att säga ”sticker ut” från själva innersulan på olika ställen.

 6. Anonymous skriver:

  Intressant inlägg! Har länge varit nervös för att beställa skor över internet 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet