MENU

by • 2013/02/21 • Allmänt, Crockett and Jones, Gaziano and Girling, Ilcea, ReflektionComments (8)2206

Reflektion – Kvalitetsskor, för djurens skull

Ett lyckligt djur ger goda förutsättningar för lyckade skor. Bild: JennyEatWell

Med anledning av djurrättsorganisationen Petas bilder på hur ormar och reptiler bland annat flås levande och i slutändan blir förhållandevis billiga accessoarer och skor, tänkte jag att det kan vara värt att skriva ett inlägg om det faktum att handlar man riktiga kvalitetsskor så innebär det faktiskt också att man betalar för att lädret kommer från djur som haft det förhållandevis bra.
Nu handlar Petas bilder alltså enbart om exotiska läder som orm och krokodil, och i de fallen är det viktigt att bara köpa skor som är gjorda med CITES-certifierat läder. De skinnen kommer från djur som hanterats väl och slaktats på rätt sätt. Ansedda Ready to Wear och bespoke-tillverkare använder uteslutande CITES-certifierat läder, det är delvis därför priserna är så pass höga. Hittar man exempelvis krokodilskinnsskor för neråt 10 000 kronor från en mindre etablerad tillverkare bör man dock vara mer försiktig.

En välrenommerad tillverkare som exempelvis Gaziano & Girling använder bara krokodilläder som är CITES-certifierat. Bild: Film Noir Buff

Nu är ju dock exotiska skinn inte det vanliga när det gäller kvalitetsskor, utan här handlar det ju om kalv (och skinnet är naturligtvis enbart rester från matindustrin, de dödas aldrig bara för att bli produkter). Här finns ingen certifiering på samma sätt, som fastslår att djuren behandlats väl både under levnadstiden och vid slakt. Men faktum är att även här innebär köp av riktiga kvalitetsskor oftast också att man per automatik köper läder från djur som mått bra.

Det handlar helt enkelt om att de djur som haft det bäst blir det bäst läder av, då skinnkvaliteten påverkas i hög grad av djurets välbefinnande. Kalvar som får beta mycket fritt, har en avslappnad miljö, taggtrådsfria hagar, stressfri transport till slakt och så vidare, lämnar också ifrån sig ett skinn som har goda förutsättningar att bli riktigt högkvalitativt läder. Det höga priset på lädret är en direkt avspegling av att det faktiskt kostar att föda upp djur på ett bra sätt. Billiga skor använder skinn som är i dåligt skick, där märken från exempelvis taggtråd täcks över med hi-shine-lager och där en stressig livstid gjort att djuret mått dåligt, vilket sedan avspeglar sig i en låg kvalitet på skinnet.

Högkvalitativt läder från italienska garveriet Ilcea, som högst troligt kommer från en kalv som levt ett förhållandevis gott liv, vilket ger goda förutsättningar för ett riktigt jämnt, fint och friskt läder. Bild: Chestermox

Så nästa gång någon ifrågasätter att du lagt flera tusen på ett par kvalitetsskor, så kan du inte bara lägga fram de givna argumenten att det är ekonomiskt i längden (då skorna kan hålla i många, många år), de har tillverkats under bra arbetsförhållanden (istället för av barnarbetare i Kambodja) och de är miljövänliga (då varken skornas delar eller de färdiga skorna fraktats fram och tillbaka över världen, eller har läder som behandlats med giftiga kemikalier i fabriker utan bra reningssystem). Du kan också säga att du köpt dem för djurens skull.

Ett par Clifford från Crockett & Jones Handgrade-linje kommer att hålla länge, är gjorda av miljövänligt vegetabiliskt garvat läder  från djur som troligtvis mått bra, och tillverkade av hyfsat välbetalda fabriksarbetare i England. Full pott med andra ord. Bild: Rugged Old Salt

8 Responses to Reflektion – Kvalitetsskor, för djurens skull

 1. Anonymous skriver:

  Hej, intressant vinkel. Men skribenten måste lära sig skillnaden mellan krokodil och alligator. Alligatorskor är oftast 2-3 gånger dyrare än krokodil. Du kan få krokodil från en seriös tillverkare från ca 4-5000, men sällan under 10000 kr för alligator.

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Tack. Jo jag är mycket medveten om att alligatorläder är dyrare och finare än krokodil, då alligatorlädret i regel är mjukare, smidigare och med jämnare mönster, men då Petas bilder bara handlade om ormar, ödlor och krokodiler var det de skinnen jag tog upp här. Du får gärna tipsa om vilka kvalitetsskotillverkare som säljer krokodilläderskor för 4000-5000, eller alligatorskor för 10 000? Mig veterligen kostar kvalitetsskor i båda lädersorterna från ansedda tillverkare i regel betydligt mer än så. Visst går det att köpa krokodilläderskor för 4000-5000, men då är det enda jag sätt limmade varianter av rätt undermålig byggkvalitet. Sen har vi ju Caymanskinn som finns till lägre priser, och där gör exempelvis Vass skor i det lädret för strax över 10 000, men då är vi nere på en ännu lägre kvalitetsnivå än krokodil.

 3. Magnus Persson skriver:

  Tack för en tänkvärd artikel, det behöver belysas mer att de billiga kläder/skor man kan köpa är billiga av väldigt otrevliga anledningar. Likadant med maten vi äter för övrigt.

 4. Anonymous skriver:

  Kanske inte det allra mest högkvalitativa hantverket men ändå certifierat läder i en Randsydd sko kan man hitta på shoepassion.de . Gillade ödleläderskorna

 5. Olof skriver:

  Hej och tack för en läsvärd blogg. Jag har ett önskemål som jag inte vet om du vill/kan uppfylla, men jag hade varit tacksam om du implementerade funktionen som gör att länkar visas i nya flikar i webläsaren, istället för att som nu ersätta fliken där din blogg ursprungligen låg.

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Hmm ja jag försöker göra så att alla länkar som går till externa webbplatser öppnas i eget fönster, länkar till andra sidor på bloggen öppnas dock i samma fönster. Det fungerar för mig i alla fall med Chrome. Vilken webbläsare har du?

 7. lano skriver:

  Apropå detta var jag förbi Jack peng i dag, de tar 18000 kr för krokodilskinn och 8000 kr för strutsskinn. Huruvida detta är representativt eller ej, låter jag vara osagt. Likaså om deras djurhudar kommer från certifierade farmar.

 8. Olof skriver:

  Okej då kanske det är hos mig det är fel. Jag läser oftast från min iPad och på den har jag safari, ska kolla om jag kan ändra något där.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet