MENU

by • 2013/02/13 • Budget, Carmina, Edward Green, Enrile, Herring Shoes, Italigente, Köpguide, Markowski, Mellanpris, Septieme LargeurComments (13)5337

Köpguide – Budgetvarianter av split toe derbyn

Edward Greens split toe derby Dover, en riktig ikon bland skomodeller, som är utgångspunkten för detta inlägg. Här i den  kanske mest klassiska nyansen chestnut. Bild: Skoaktiebolaget

Idén till den här posten kom från en kommentar till det senaste inlägget på Andreas Weinås eminenta blogg, där han skrev om Edward Greens klassiker Dover – split toe derbyn framför andra. Kommentareförfattaren efterfrågade billigare alternativ till Dovern, som kostar nästan 8000 kronor. Samma fråga jag fick av en bekant för ett tag sedan, och faktum är att det finns mängder av mer eller mindre billiga split toe derbys, som påminner mer eller mindre mycket om ”originalet” Dover. Man kan kanske inte räkna med riktigt samma höga hantverksnivå i alla dessa fall, exempelvis är själva ”split toen” oftast maskinsydd, men det får man räkna med när det handlar om skor i lägre prisklasser. Så, här kommer alltså en form av systerinlägg till Weinås med lite billigare varianter av en split toe derby:

Markowski Arolde. Byggd på fransmännens rätt eleganta 195-läst, i den fantastiska bruna nyansen  vocalou marron, som översatt blir antikbrun. Priset är knappt 1700 SEK. Markowski har flera andra varianter av split toe derbys också, där vissa är på rea just nu och går att få för dryga tusenlappen. Bild: Markowski

Septíème Largeur Gaspar. Det lite finare systermärket till ovanstående Markowski har sin variant av split toe derbyn, som finns i många olika läderalternativ, dubbel lädersula som modellen ovan eller med gummisula, och också i en norwegiansydd-variant. Den på bilden är just nu nedsatt med 50 procent och kostar knappt 1200 kronor (ordinarie pris 2400), vilket så klart är riktigt bra. Bild: Septíème Largeur

Herring Classic Hopkins. Nätjätten Herring Shoes har också en split toe derby i sitt sortiment av skor under eget namn. Den är i grainläder, med gummisula, men är ändå hyfsat smäcker. Pris 2000 SEK. Bild: Herring Shoes

Italigente Biella. Nu börjar vi komma upp lite i kvalitetsnivå, och även lite högre prismässigt, denna kostar 3400 kronor. Svenska Italigentes split toe derby är riktigt trevlig. Här i den ljusare nocce-nyansen, som tyvärr inte finns till salu på hemsidan för tillfället, där finns bara den mörkbruna caffè-färgen. Men hos Herr Karl i Göteborg där Italigente numera har sitt huvudshowroom finns den ljusa, och kommer säkert dyka upp i webbshopen igen. Bild: Tumblr

Carmina Taylor. En modell framtagen för amerikanska butiken Epaulet, i nyansen Burnished caramel.  Den modell av de listade här som påminner allra mest om Edward Greens Dover. Byggd på den långsmala Simpson-lästen, till ett pris på 3500 kronor. Går troligtivs att beställa som MTO-sko genom Skoaktiebolaget, om man inte vill beställa från USA, men då blir priset något högre, även om man skulle räkna på att man åker på tull vid en Epaulet-beställning. Bild: Epaulet
Enrile Blucher mod norwegian. Vi spar det i mina ögon bästa till sist. Ljuvlig och ren variant av split toe derbyn i härlig nougatbrun ton. Här är också hantverksnivån riktigt hög, med handsydd split toe. Kostar 3100 SEK, och då får man mycket sko för pengarna. Bild: Enrile

13 Responses to Köpguide – Budgetvarianter av split toe derbyn

 1. Andreas Weinås skriver:

  Ett fantastiskt bra inlägg som vanligt! Det var flera modeller jag inte sett tidigare även om tillverkarna var kända. Bra jobbat!

  Flera intressanta modeller här ovan även om jag har lite svårt för de med lite längre delad tå. Jag vet inte om det är tillverkaren, hantverket eller de närmast perfekta proportionerna som gör att Dover blir så förbannat bra. Förmodligen en kombination av alla tre…

  Carmina eller Italigente är nog de modeller som låg mig varmast om hjärtat efter EG när det kommer till split toes. Skoaktiebolaget har ju en riktigt fin från Carmina som ”tyvärr” endast säljs i Cordovan vilket springer i väg på ca 5400kr vilket är prisvärt i sammanhanget men fortfarande mycket pengar.

  Markowskis modell var fin men jag gillar en lite ledigare sko som split toes i ett ljusare kalv eller grainskinn om jag får bestämma fritt

 2. David skriver:

  Loake har precis lanserat en split toe i sin 1880-serie. Skon är gjord på en smalare läst än tidigare.
  http://www.loake.co.uk/cavendish.html

  Finns redan hos Pediwear

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Andreas: Tack! Håller med om att split toe derbys med en lite kortare söm längst fram är finast. Nog delvis därför jag tycker att Enrile-skorna är så fantastiska, för att de har en relativt kort tå.

  David: Där ser man, ser helt okej ut. Synd dock att de bara har den i mörkbrunt, Loakes dark brown-nyans är så himla mörk.

 4. David skriver:

  Det kan jag bara hålla med dig om. Deras Brown Burnished är oftast mörk nog.
  Som alltid myckt trevlig blogg!

 5. Anonymous skriver:

  När jag läser split toe derby kommer jag och tänka på Paraboot som har flera stycken modeller i sina kollektioner, från riktigt fula till ganska snygga. Prismässigt verkar de ligga ganska bra till men är det någon som vet hur kvalitén är? Med överdel i full grain-läder och sula i naturgummi fäst med norwegian stitching verkar det som det vore helt okej.

 6. Anonymous skriver:

  Baserat på diskussioner här och Weinås blogg så köpte jag ett par Meermins som faktiskt kom idag. Mitt första intryck var mycket bra. Så här ser de ut: http://www.meermin.es/ficha_articulo.php?id=1947 //DrDre

 7. Per skriver:

  Argh, det är så orättvist hur snygga EG-skorna är. De får allt annat att se ut som skit i jämförelse. Bara att börja spara…

 8. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym: Jag har själv inte någon erfarenhet av Paraboot alls, men vad jag hört så ska de vara helt okej, även om det finns mer prisvärda skor.

  Dr Dre: Trevligt, hoppas du är nöjd med dem!

  Per: Jag kanske inte håller med om att de får allt annat att se ut som skit, men nog är de vackra allt.

 9. Per skriver:

  Här är en kille som lyckats få till en helt spektakulär Dover-kopia med hjälp av Meermins MTO-program:

  http://www.styleforum.net/t/277707/meermin-carmina-2nd-brand/855#post_5528729

 10. j_ingevaldsson skriver:

  Ja den var riktigt fin. Man ser dock att hantverksnivån är en bit från Edward Greens, framför allt när det gäller ”apron-sömmen”.

 11. Per skriver:

  Absolut, men så kostar den en fjärdedel också. 🙂

 12. j_ingevaldsson skriver:

  Nja, ska man vara petig så är det ”bara” halva priset, Meermin MTO kostar ca 3500 kr (260€+150€ i MTO-kostnad). Men självklart kan man inte förvänta sig samma hantverksnivå då (om man inte köper från Vass 🙂 ).

 13. Anonymous skriver:

  Nu när jag säkrat ett par så kan jag tipsa om att Paul & Friends har en mycket trevlig split toe från Carmina för 2995:-. Mycket lik Dover men inte lika mejslat tå utan mer spetsig.
  /Robert

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet