MENU
- DSC_1086-2

by • 2013/01/21 • Crockett and Jones, Guide, Putsa skor, SkovårdComments (110)55600

Skovård – Den kompletta guiden

Så var det då dags för ett sådant här inlägg ändå, by popular demand. Nedan beskriver jag hur jag tar hand om och putsar mina skor, efter att under flera års tid provat mig fram på olika sätt. Det är naturligtvis inte det enda sättet att putsa skor på, men det är ett jag kan skriva under på fungerar. Då tanken är att personer med olika kunskapsnivåer ska förstå och ha nytta av guiden kommer jag skriva den så tydligt som möjligt. Därför kommer den fullständiga guiden bli rätt lång, men som ni förstår nedan går det bra att välja delar av den som man använder, och då den är grundlig hoppas jag att även nybörjare ska få svar på sina flesta frågor.

 

Till att börja med: Grundläggande punkter är att efter varje användning borsta av skorna med en borste eller torka av skorna med en fuktig trasa. Sätt därefter i skoblock direkt som rätar ut sulan och gångveck och gör att skorna behåller formen. Låt sedan skorna vila minst en dag mellan användning. Är de riktigt blöta kan de må bra av att torka på kant och få återhämta sig ytterligare en dag. Anledningen till att det är viktigt att låta skorna bli helt torra är att både ovanläder, sulor och korkfyllningen inne i skon slits betydligt mycket mer om de belastas när de är fuktiga.

 

Vad som används i guiden. Övre raden från vänster: Lexol Leather Cleaner, svamp, större tygstycke att ha i knät, Saphir Medaille d'Or Dubbin Graisse, bomullstrasa, Saphir MdO Renovateur. Nedre raden, fr. v.: Saphir MdO Pommadier medium brown, stor hästtagelborste, liten påstrykartagelborste, bomullstrasa, Saphir MdO Pate de Luxe, nylonstrumpa.

Vad som används i guiden. Övre raden från vänster: Lexol Leather Cleaner, svamp, större tygstycke att ha i knät, Saphir Medaille d’Or Dubbin Graisse, bomullstrasa, Saphir MdO Renovateur.
Nedre raden, fr. v.: Saphir MdO Pommadier medium brown, stor hästtagelborste, liten påstrykartagelborste, bomullstrasa, Saphir MdO Pate de Luxe, nylonstrumpa.

 

Och så då, så krävs det att man putsar skorna med jämna mellanrum. För att göra det enkelt är guiden skriven i olika steg, och beroende på behov, vilja och möjligheter kan man välja vilka steg man vill använda.

 

 

Så här är guiden upplagd:
Steg 1- 5: Fullständig rengöring och grundputsning. En sådan här ”helrekond” är lämplig att göra kanske någon gång om året, beroende på hur mycket skorna används, för att få bort en del gammal skokräm och återfukta skorna från grunden.
Steg 3 – 5: Grundputsning. Något man bör göra ungefär varannan-var tredje månad eller något sådant, för att bygga upp skons grundskydd och ge den vård igen. Återigen beroende på hur ofta skorna används.
Steg 4 – 5, men bara en omgång vardera: Vardagsputsning. När skorna väl genomgått en grundputsning räcker det med att bara putsa skorna med kräm och polish/vax en omgång med vardera, eller ibland bara polish, ungefär var femte till åttonde användning, beroende på vad de får utstå. Ibland kan steg 3 inkluderas här om skon är rätt smutsig och törstar efter extra vård.
Bara steg 4: Om man bara vill göra det absolut minsta möjliga för sina skor, är det steg 4 – skokrämen – som inte går att hoppa över. Den vårdar och skyddar. Du ska inte använda impregneringsspray till läderskor, det har man bara till mocka och nubuck.

Jag är också av den bestämda uppfattningen att nya skor bör få en grundputs, även om nya kvalitetsskor har behandlats vid fabriken så är ofta det skyddet inte tillräckligt, och har skorna stått länge kan lädret ha torkat och mår bra av vårdomgång innan användning. Man kan säga att det kanske inte alltid behövs vård av nya skor, men det kan aldrig vara fel, därför är min rekommendation att alltid göra det.
Personligen använder jag mig av Saphirs Medaille d’or produkter, förutom till rengöringen, det är de produkter jag personligen tycker fungerar bäst både resultatmässigt och arbetsmässigt. Men det finns naturligtvis många andra märken som håller likvärdig eller nästintill samma kvalitet, exempelvis Saphirs standardserie, Collonil, Burgol, Turms, Kiwi (de produkter som inte innehåller för mycket silikon och andra kemiska ingredienser). Boston skulle jag inte rekommendera, deras produkter innehåller mycket kemikalier och är utspätt med mycket vätska.

 

 

Steg 1 – Rengöring

Först och främst ska skorna strippas på gammal skokräm och bli helt rena från grunden. Börja med att plocka bort eventuella skosnören och torka av skorna med en fuktig trasa, så de är helt fria från damm och grövre smuts. Ta därefter läderrengöringen och häll en skvätt på en svamp, självklart inte på den ruggade sidan (observera att vissa produkter ska användas ihop med vatten, andra inte, följ instruktionerna på flaskan). Jag använder Lexol Leather Cleaner, den är hyfsat effektiv men väldigt skonsam. Galltvål kan också fungera bra, eller sadelsåpa, och andra produkter som finns är exempelvis Saphir Renomat eller Leather Cleaner, eller Saphirs Decapant. Ett tuffare alternativ om man vill få bort mer kräm är kemiskt ren bensin (går att köpa i matbutiken för en femtiolapp), men det sliter också betydligt mer på skon, hur mycket är lite omtvistat.

 

Bearbeta skorna ordentlig med läderrengöringen.

Bearbeta skorna ordentlig med läderrengöringen.

 

När du känner att du fått bort tillräckligt med gammal kräm sköljer du skon noggrant under vatten, stoppar de ordentligt med ihopknycklat tidningspapper och lägger de sedan på kant att torka över natten. När de är lite torrare kan man sätta i skoblock för att räta ut sulan ordentligt. Det är viktigt att skorna är helt torra innan du påbörjar nästa steg.Ta svampen och gnugga ordentligt med rengöringsmedlet över hela skon. Man får ofta hålla på ett bra tag för att se resultat, och ju mer man gnuggar desto mer kräm försvinner. Känn själv hur mycket du vill ha bort. Tänk också på att när skon torkar syns det mer att kräm är borta än när den är fuktig av rengöringsmedlet och vattnet.

 

Här syns att en hel del gammal kräm gått bort, inte minst på den numera bruna svampen.

Här syns att en hel del gammal kräm gått bort, inte minst på den numera bruna svampen.

Skölj skorna grundligt under rinnande vatten.

Skölj skorna grundligt under rinnande vatten.

Skorna torkar bättre om de får ligga på sidan.

Så här ser skorna ut när de är helt torra igen. Matta och slitna, och på höger tå syns en större reva som varit väl dold under kräm och polish innan (se länken nederst i inlägget till posten om att behandla revor för att se ”before”-bilden), men som nu dyker upp igen. Den kommer med lite tid och nya lager snart vara borta igen dock.

Så här ser skorna ut när de är helt torra igen. Matta och slitna, och på höger tå syns en större reva som varit väl dold under kräm och polish innan (se länken nederst i inlägget till posten om att behandla revor för att se ”before”-bilden), men som nu dyker upp igen. Den kommer med lite tid och nya lager snart vara borta igen dock.

 

 

Steg 2 – Djupvård

Det här steget är egentligen lite överkurs och inte nödvändigt. Men framför allt äldre skor kan må bra av lite läderbalsam för att mjukgöra skinnet på djupet och förhindra sprickor. Jag använder Saphir Medaille d’Or Dubbin Graisse, ett läderbalsam som inte gör skon mörkare, som vissa varianter kan göra.
Ta en ren del på en bomullstrasa, applicera en mycket liten mängd läderbalsam och lägg i mjuka cirkulära rörelser på ett extremt tunt lager på en avgränsad yta. Upprepa tills du på över hela ovanlädret. Tar du för mycket kan det ta väldigt lång tid att torka och risken finns att lädret blir sladdrigt. Lägg alltså på väldigt lite, mindre än du tror.
Låt sedan skon torka i minst ett dygn, tills läderbalsamet absorberats helt av skinnet och det återfått sin originalfärg och är helt torrt. Skon behöver inte borstas innan nästa steg.

 

Ett mycket tunt lager läderbalsam är bra särskilt för äldre, mer slitna skor.

Ett mycket tunt lager läderbalsam är bra särskilt för äldre, mer slitna skor.

 

 

Steg 3 – Ytrengöring, vård och skydd

Här använder jag Saphirs Medaille d’Or Renovateur som är rengörande, mycket vårdande och till viss del skyddande.
Ta en bomullstrasa och lägg på en mycket liten klick renovateur, som precis som ovan stryks på steg för steg över skon med cirkulära rörelser. Här stryker du även på sulkanten. Inte heller med renovateur krävs mycket utav produkten, den är dryg och det behövs bara ett mycket tunt lager. Renovateur kan användas för att avlägsna smuts och viss mängd skokräm, mycket beroende på hur hårt du arbetar med det. Läggs det bara på mjukt i liten mängd är det mer vårdeffekten som man får, gnuggar man ordentligt i lite fler omgångar rengör och lösgör man kräm mer.
Låt torka ca fem-tio minuter innan du snabbt borstar över skon med en tagelborste.

 

En liten klick Renovateur, som med råge räcker till hela tåhättan och lite till.

En liten klick Renovateur, som med råge räcker till hela tåhättan och lite till.

 

 

Steg 4 – Återfärgning, viss vård och skydd

Nu är det dags för skokräm, alltså en tjock kräm på tub eller burk, icke att förväxla med polish/vax som vi använder i nästa steg.
Den är till viss del vårdande, mycket skyddande och om den är pigmenterad färgar den också skon. Jag rekommenderar att man använder pigmenterad kräm, eller åtminstone polish (som inte färgar lika mycket), då det har den gyllene funktionen att det täcker över de märken som man oundvikligen får på ett par skor. Det gör inte neutral kräm på samma sätt. Bara neutral kräm och polish tycker jag personligen bara ska användas om man har en avancerat antique-behandlad sko eller tvåtons-modell som man inte vill förändra.

Använder man pigmenterad kräm och vill behålla originalfärgen på skon bör man använda en kräm i samma eller något ljusare nyans. Den behöver absolut inte vara helt exakt i samma färg. Vill man ha en med tiden mörkare sko med mer skiftningar ska man använda en kräm som är något mörkare än skon. För ännu större djup är det trevligt att variera färgen på krämen, på ett par mellanbruna skor brukar jag exempelvis växla mellan färgerna mellanbrun, mörkbrun, burgundy, blå och svart. Även den allra mest pigmenterade skokrämen är fortfarande långt ifrån någon målarfärg, det tar tid innan nämnvärda färgskiftningar framträder.

 

En liten påstrykarsborste för att komma åt ordentligt i kanten.

En liten påstrykarsborste för att komma åt ordentligt i kanten.

 

När krämen ska läggas på rekommenderar jag att man börjar med utrymmet mellan sula och ovanläder, och där använder en liten borste (har man inget annat fungerar en avdankad tandborste), ett viktigt område då mycket av den fult som kan tränga in i skon tar den vägen. Till ovanlädret föredrar jag att lämna appliceringsborsten och ta en bomullstrasa igen, då jag upplever att det är lättare att få ett jämnt fint resultat. Ta bomullstrasan och linda den runt ett eller två fingrar (själv föredrar jag två så det ger mer stadga), applicerar en liten mängd skokräm och bearbetar steg för steg hela skon i små cirkulära rörelser. Mer kräm läggs på duken för varje nytt område. Med krämen bör man lägga lite mer tryck i rörelserna för att verkligen jobba in det i lädret, men fortfarande ingen dundergnuggning. Glöm inte plösen och sul- och hälkant. När hela skon har fått ett mycket tunt laget kräm får den torka i fem-tio minuter. Borsta sedan skon med en stor tagelborste, för att jämna ut krämlagret, få bort överflödig kräm och härda det en aning.
Upprepa vid grundputsning denna procedur två-tre gånger.
Det kan också vara att rekommendera att smörja in lädersulan, om sådan finnes, med ett lager neutral skokräm, och sedan borsta över sulan snabbt.

 

Ungefär så här mycket kräm räcker till hela tåhättan, för att ge en bild av mängden som behövs.

Ungefär så här mycket kräm räcker till hela tåhättan, för att ge en bild av mängden som behövs.

Stryk på krämen med cirkulära rörelser, med relativt hårt tryck.

Stryk på krämen med cirkulära rörelser, med relativt hårt tryck.

Även sulkant och klackant behöver kräm.

Även sulkant och klackant behöver kräm.

Så här ser de ut efter att ovanstående är färdigt. Skorna har fått en viss glans, det åstadkommer krämen, men för ett riktigt bra resultat behöver skorna också en omgång polish. Är det något steg i den här guiden som absolut inte går att ta bort, som verkligen är ett måste, är det skokrämen här i steg 4.

Så här ser de ut efter att ovanstående är färdigt. Skorna har fått en viss glans, det åstadkommer krämen, men för ett riktigt bra resultat behöver skorna också en omgång polish. Är det något steg i den här guiden som absolut inte går att ta bort, som verkligen är ett måste, är det skokrämen här i steg 4.

 

Här är absolut en bomullstrasa att rekommendera, linda den runt fingrarna och lägg på en liten mängd polish. Doppa därefter den snabbt i vatten, bara så den nästan nuddar ytan, och lägg på skon med små, snabba cirkulära rörelser. Här tycker jag att det fungerar bäst när man bara använder ett mycket lätt tryck, och låter värmen som bildas av snabbheten i rörelserna göra jobbet. Fukten gör att det glider mycket lätt utan friktion, men det ska inte bildas vattenstänk på skon, då har trasan blivit för fuktig. Byt då del på trasan till en torr och fortsätt.

 

 

Steg 5 – Glans och skydd

Sista steget i denna skovårdsraket är en omgång med polish/vax. Det är en hård massa uteslutande återfunnen i en plåt- eller plastburk, som visserligen ger en liten gnutta vård, men framför allt glans och skydd. Det finns de som ogillar glänsande skor, men även om det är så rekommenderar jag att man lägger på polish då det bildar en hård hinna som ger ett mycket bra skydd mot både regn och repor. Vill man inte ha det för glansigt kan man nöja sig med ett par lager och bara gå över en snabb gång med borsten på slutet, och strunta i att jobba upp den ordentligt.

 

Ta först en liten mängd polish på trasan, och doppa den sedan snabbt i vattnet, som du förslagsvis har hällt upp i polishburkens lock.

Ta först en liten mängd polish på trasan, och doppa den sedan snabbt i vattnet, som du förslagsvis har hällt upp i polishburkens lock. Man kan också doppa bara ett finger i vattnet och lägga på det separat.

 

Till att börja med brukar jag gå över hela skon två vändor med mycket tunna lager polish. Här behöver man inte vänta på att det ska torka emellan. Men lägg också polish på sulkanten, strunta däremot i plösen, det är inte nödvändigt. Mer polish än så behövs inte på nyss nämnda sulkant eller de rörliga delarna av skon, då den glansiga ytan ändå kommer försvinna där när skon rör sig, och för tjockt lager spricker också bara där och det kan bli riktigt fult. Man kan däremot välja att gå vidare med tå och hälparti, för att jobba upp en ännu finare glans där. Man fortsätter helt enkelt med samma procedur, tunna, tunna lager med polish som med snabba rörelser byggs på varandra. Efter ett tag kommer du märka hur ytan förändras och en naturlig glans kommer att framträda. I det här fallet som syns på bilderna här har jag inte orkat lägga ner den tid som krävs för att få en riktig så kallad spit-shine, utan slutat på en mer modest nivå. Här handlar det egentligen bara om tid. Men tänk på att inte lägga på för mycket, då blir det ett tjockt polishlager som kommer att spricka och se risigt ut. Och när man väl lagt en bra grund är det lätt att putsa tillbaka den fina glansen, och man ska inte genomföra en timmes spit-shine-arbete varje gång man putsar skorna.

 

Som synes börjar en djupare och tydligare glans nu framträda, efter en liten stunds behandling av tåhättan enligt ovan.

Som synes börjar en djupare och tydligare glans nu framträda, efter en liten stunds behandling av tåhättan enligt ovan.

 

När man är helt klar med polishen tar man fram borsten igen och borstar med mycket snabba rörelser hela skon ordentligt. Har man lagt mer glans på tån bör man undvika den med borsten, tå taglet är för hårt och gör repor i en spit shine. Har man en gethårsborste rekommenderar jag den för den här delen. Och för det sista pricken över i:et använder man en tunn nylontrasa (förslagsvis en närstående kvinnas gamla strumpbyxor, har man inte tillgång till det kostar de inte många kronor i valfri klädbutik). Trä trasan/strumpan över handen och gnugga med mycket snabba rörelser hela skon. Även här är det värme som ska bildas, och som gör att produkterna reagerar och ytterligare glans framträder.

 

Borsta först med tagelborsten...

Borsta först med tagelborsten…

...och följ sedan upp med en nylontrasa för slutfinishen. Här gäller det att gnugga så snabbt man bara orkar.

…och följ sedan upp med en nylontrasa för slutfinishen. Här gäller det att gnugga så snabbt man bara orkar.

 

Sedan ska du förhoppningsvis ha en välmående och mycket vacker sko i din hand:

 

-

-

-

 

Är man nybörjare är det inte säkert att resultatet blir lyckat trots att man följer ovanstående till punkt och pricka. Det handlar om att man måste få en känsla för hur man ska göra, för att resultatet ska blir riktigt bra, och det enda sättet att få det är genom övning. Precis som att det inte är säkert att en maträtt blir lyckad även om man följer receptet exakt, saknar man känsla för matlagning kan det ändå bli fel.

Har ni frågor ställ de gärna i kommentarsfältet nedan. Är de relevanta och jag missat något/varit otydlig någonstans korrigerar jag detta, tills inlägget verkligen lever upp till sin rubrik.

För mockavård, läs detta inlägg.
Läs mer om behandling av saltfläckar här.
I det här inlägget kan du läsa om hur du får bort större revor.
Och här finns en guide till ämnet skoblock.

 

110 Responses to Skovård – Den kompletta guiden

 1. Anonymous skriver:

  Den lilla borsten, hur rengör du/lagrar den mellan gångerna? Jag upplever att den blir mkt stel om man inte gör något.. men jag har inte funnit ett bra sätt att handskas med problemet.

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Lade till detta i inlägget nu: ”När borsten använts ett antal gånger blir den stel av intorkad skokräm, rengör den då med kemiskt ren bensin eller lacknafta, så blir den som ny igen.”

 3. Anonymous skriver:

  Tack för en fantastiskt bra guide! Fortsätt i samma stil som du har gjort hittills, det uppskattas verkligen.

 4. Anonymous skriver:

  Utmärkt som vanligt och inte bara instruerande utan även inspirerande! En fråga, var köper du din Lexol Leather Cleaner?

 5. Anonymous skriver:

  En mycket bra beskrivning!

  En fråga ifrån steg 2
  ”Jag använder Saphir Medaille d’Or Dubbin Graisse, ett läderbalsam som inte gör skon mörkare”
  Läderbalsam, är inte det ett fett?

 6. Anonymous skriver:

  Vad är anledningen till att man inte ska använda impregneringsspray till skorna? Är det skadligt på något vis? Läser man på flaskorna står det att man kan använda det samt att flera skomakare/försäljare jag pratat med rekommenderar ett varv spray efter att man putsat skon.
  /Robert

 7. Jonas skriver:

  Impregneringsspray innehåller ofta silikon och liknande otyg. Efter impregnering blir det svårt att applicera kräm och vax.

  Tyvärr är det få svenska skoförsäljare som vet hur man tar hand om riktiga skinnskor. Många ”skinnskor” i svenska butiker har plastliknande ytskikt som ändå inte går att behandla med annat än impregneringsspray. Ingen skomakare värd sitt namn skulle rekommendera impregneringsspray till riktiga skinnskor.

 8. Jonas skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 9. Jonas skriver:

  Tack för en oerhört intressant och informativ guide!

  Innan jag hittade den rätta känslan för skoputs kunde jag spendera timmar på ett par skor utan att uppnå riktig spit-shine. Använder man för mycket vax eller vatten får man inte den rätta glansen och det är svårt att backa processen. Då gäller det att få bort överflödet och låta det torka en stund.

  Jag tycker det är svårt att kontrollera vattenmängden när man doppar trasan i vattnet. Råkar trasan suga upp lite för mycket vatten är det kört. Därför föredrar jag att doppa en fingertopp istället.

  Mitt tips till nybörjaren är alltså att man inte kan ta för lite vax eller vatten, och underskatta inte effekten av 5-10 min torktid mellan lagren.

  Bra arbetsbelysning är också ett måste.

  Steg 1 – Rengöring. Jag brukar köra med Shoeboys Combishaum. Men den lilla Lexoldunken ser ju för rolig ut så det blir nog till att skaffa en sådan!

  Steg 2 – Djupvård. Detta var något nytt för mig. Jag brukar gå direkt på Renovateur efter rengöring. Även jag är såld på Saphirs produkter så jag ser fram emot att testa en burk Dubbin Graisse!

 10. Brummel skriver:

  Mycket fin guide! En fråga bara, var hittar du Lexol Leather Cleaner?

 11. Anonymous skriver:

  Jag brukar köra lite YES i handflatan och ‘putsa’ handflatan tills borsten blir ren.

  Tack för en superb guide förresten 🙂

 12. j_ingevaldsson skriver:

  Tack så mycket alla för de vänliga orden!

  Anonym 09:21 och Brummel: Lexol Leather Cleaner säljs nästan uteslutande i USA, och går att beställa billigt från Ebay, en dryg hundring inklusive frakt. Ex här: http://www.ebay.com/itm/LEXOL-Leather-Cleaner-Renewer-Leather-Care-NEW-/160861925639?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25741e3107

  Anonym 09:46: Jo du har rätt, det bör nog benämnas läderfett. Läderbalsam är det man brukar använda i folkmun för alla former av djupvårdande fett och balsam, men ändrar det så det blir helt tydligt.

  Anonym 12:09: Som Jonas är inne på i sitt svar, impregneringsspray innehåller silikon och både täpper till porerna i lädret och gör att det andas sämre, samt försvårar kommande skoputsning då kräm och polish inte kan tränga in i skinnet på rätt sätt. Personal i Nilson-butiker och dylikt har sällan någon koll på korrekt skovård överhuvudtaget, tyvärr.

  Jonas: Jo rätt mängd vatten kan vara svårt, har funderat på att köpa en sån där pumpflaska där man trycker ner en kork och får ut en lagom liten mängd. Shoeboys Combishaum använde jag också förut, den fungerar riktigt bra, men den tas mig veterligen inte in i Sverige längre tyvärr, och jag har inte hittat något ställe på nätet att köpa den. Plus att jag är nöjd med Lexol.

 13. Anonymous skriver:

  Hej!

  Tänkte bara fråga vad du tycker om Saphirs Omninettoyant?

 14. j_ingevaldsson skriver:

  Den använder jag själv, men bara till mockaskor. Det är en rengöringsprodukt som är anpassad för just mocka, nubuck eller tyg, och passar mindre bra till vanligt läder. Till det är den alldeles utmärkt.

 15. Anonymous skriver:

  Håller inte med, Omninettoyanten funkar minst lika bra till skinn.

 16. j_ingevaldsson skriver:

  Bra att du är nöjd. Jag tycker personligen att den är för mjäkig och hade svårt att få bort tillräckligt med kräm med den, men jag har å andra sidan bara provat en gång till vanligt läder, kanske får testa igen. Det är alltså absolut inte så att jag säger att omninettoyant skulle vara skadlig och inte funka till vanligt läder på så sätt, utan tvärtom har jag upplevt att den var för skonsam och inte klarade av att lösa upp den gamla skokrämen ordentligt.

 17. Anonymous skriver:

  För rengöring – Galltvål, en strålande svensk naturprodukt, får bort nästan allt men är klart skonsammare än bensin….

 18. j_ingevaldsson skriver:

  Så klart, det glömde jag bort, lägger till det. Skulle inte säga att det är lila effektivt som kemiskt ren bensin dock, men så klart väldigt mycket skonsammare. Det fungerar bra på mocka och tygskor också.

 19. Calle Z skriver:

  Galltvål är väl ursprungligen snarare en tysk naturprodukt? Annars håller jag med om att det är utmärkt för effektiv rengöring på ett skonsamt sätt.

 20. lano skriver:

  Rengör den med Galltvål, fungerar hur bra som helst. Jag brukar rengöra skorna med borsten och galltvål, så får jag ren borste och rena skor på samma gång.

 21. lano skriver:

  Jag använder också Galltvål för dagligt bruk, tycker lädret blir mycket rent och ser aldrig några rester av skokräm när jag är klar. Äger Renomat och Omninettoyant från Saphir även jag, men de använder jag mycket sällan, max en gång vartannat år. Säkert är Galltvål inte lika effektivt som kemiskt ren bensin, men ej heller lika slitsamt för lädret. Sen är det garanterat 100 gånger miljövänligare.

 22. Anonymous skriver:

  Grym guide tack!

  Vad heter dina skor på SH? Kan du länka?

 23. j_ingevaldsson skriver:

  Tack tack! De heter alltså Connaught, men de är ganska gamla och Shipton har inte exakt den modellen längre. Däremot har de denna, som också är gjord av C&J och som ser väldigt lik ut: http://www.shiphen.se/mens/mens-oxford-shoes/fitzroy-brown-calf.html
  Du kan ju alltid maila och fråga vilken läst de är gjorda på. Connaught är på 236-lästen.

 24. Poja skriver:

  Hej!

  Tack för en fin blogg! Jag undrar om det går att använda renovateur för att smörja in lädersulan om man inte har neutral skokräm?

 25. j_ingevaldsson skriver:

  Tack! Det fungerar nog alldeles utmärkt. Observera att smörja in sulan är ingenting man behöver göra varje gång man putsar skorna, det kan snarare ha motsatt effekt att det bara mjukar upp sulan för mkt, utan många gång varannan månad kanske.

 26. Björkman skriver:

  De ni var inne på ang. imp. spray stämmer för många av sprayerna, fast idag finns de gott om impregneringssprayer som inte innehåller silikon, finns till och med varianter i pumpflaska och sådana man penslar på. Men helt klart täpper de igen lädrets porer, därav att lädret inte suger åt sig vatten.

 27. Anonymous skriver:

  Köpte två par skor för 1 vecka sedan, ett par Clarks och ett par från G-Star. Dem var på rea och eftersom jag försöker spara ihop pengar till ett dyrare inköp kände jag att dessa såg helt ok ut och var värda sitt pris. Men nu undrar jag, hur ambitiös bör jag vara för att vårda dem bör jag vara lika noggrann som med finare skor, samt bör jag använda de dyrare produkterna som saphir även för dessa? Här är en bild på dem http://oi47.tinypic.com/mkkv1e.jpg

 28. j_ingevaldsson skriver:

  Det skadar naturligtvis inte att använda fina produkter även till sämre skor, även om man kanske inte får ut lika mycket utav det. Tex så ser skorna till vänster ut att vara i nån form av corrected grain, och i sånt läder går inte vanlig skokräm in i skinnet på samma sätt och då är det rätt bortkastat med bättre kräm. Viktigast är dock alltid att skorna behandlas med någon form av kräm någorlunda regelbundet.

 29. Anonymous skriver:

  Tack så mycket, då köper jag de 3 billigare produkter i butiken som var från Bama och Kiwi.

 30. Anonymous skriver:

  Underbar guide!
  Jag kan inte så mycket om skor men har tänkt fördjupa mig i ämnet, efter att ha letat runt länge på internet hittade jag denna hemsida http://www.afinepairofshoes.co.uk/pages/using-saphir
  Jag är väldigt nyfiken på vad du anser om den Saphir skovårdsguiden som finns där?

  Jag har tänkt beställa från hemsidan, här är Saphir produkterna http://www.afinepairofshoes.co.uk/collections/saphir-price-asc, men innan jag gör det har jag några frågor till dig.

  1. Dem föreslår Renomat, vad anser du om denna produkten, är den jämförbar med Lexol?

  2. Efter att Saphirguiden har fullgjort det steget som du har sist, använder dem även Super Invulner Spray, hur ser du på det, kommer det ge bättre skydd tror du?

  Så snart jag kommit hem har jag tänkt lägga en beställning och i dagsläget har jag inga skovårdsprodukter över huvudtaget. Det jag har tänkt köpa är nedanstående.
  3. Jag undrar om du har några synpunkter om det kanske är något som bör bytas, läggas till eller tas bort?

  (1) Saphir Polishing Cloth
  (2) Saphir Small Applicator
  (2) Saphir Medaille D’Or Pate-de-Luxe Wax Polish 50ml (Svart, Neutral)
  (2) Saphir Medaille D’Or Pommadier Cream Polish 75ml (Svart, Neutral)
  (1) Saphir Horsehair Brush
  (1) Saphir Polishing Brush (svart eller vit, ej bestämt ännu)
  (1) Saphir Medaille D’Or Renovator Cream 75ml

  4. Det finns även en Saphir Pommadier Brush, är det bättre att lägga på Pommadieren med en sådan borste än en sån Small Applicator, eller är kanske en Large Applicator det man bör skaffa. Hur bör man köpa borstarna och vad bör man ha de olika till?

  Jag har tänkt använda hästhårsborsten för att borsta bort smuts innan jag börjar. Därefter Polishing Clothen till att applicera Renovatorn och därefter Pommadiern, de små borstarna har jag tänkt ha till pommadiern där man inte når med Polishing Clothen, detsamma gäller även Pate-de-Luxen. Som jag har tänkt nu köper jag bara en Polishing Cloth för att använda alla tre ”kräm-produkterna”, är det bättre att köpa fler och dela upp dem för olika delar? Ser att du har två olika bommullstrasor på bilden. Slutligen har jag tänkt använda Polishing borsten innan jag använder en nylonstrumpa.

  Om du anser att Renomaten går lika bra som Lexolen kommer jag även köpa den. Ifall du tror att Pommadier borsten kan vara bra testar jag även en sådan. Ifall du anser att en Super Invulner Spray kan skydda extra mycket slänger jag med en sådan också. Då även om jag har ett intresse för skor och tänker försöka ta hand om dem så gott som möjligt är rädd att det kan dröja lite för långt mellan gånger ibland.

 31. Anonymous skriver:

  Hejsan!
  Får tacka för en underbar blogg. Nu en fråga. Letar efter saphir pommadier i vit utan att lyckas.
  Finns inte Saphir MDO Pommadier i vit?
  Tänkte fräscha upp mina vita Paul Smith gummi skor. Tacksam för andra tips.

  Hälsningar
  Christian

 32. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym 1: Tack så mycket! Ska försöka svara på alla dina frågor:
  1. Den är absolut jämförbar med Lexol. Lite skonsammare, på gott och ont, men ingen större skillnad.
  2. Det skulle jag absolut inte rekommendera. Impregneringssprayer täpper igen porerna i lädret och gör att det andas sämre, plus att det tar upp de vårdande ämnena från skokrämen sämre nästa gång du ska putsa skorna. En bra skokräm räcker gott och väl som impregnering för vanliga läderskor.
  3 och 4. Ser överlag bra ut. Huruvida man lägger på kräm med borste eller med trasa är en smaksak. Jag föredrar trasa då det är lättare att få det jämnt och jobba in det i lädret, har bara en liten borste till sulkanten. Borstar räcker det med ett par, en för bruna nyanser och en för svarta, de kan man rengöra också. Trasor är det bra att ha en för varje nyans, och en för renovateuren.

  Anonym 2: Tackar! Nej, MDO finns bara i neutral (pga att den bara använder naturliga pigment). Men i Saphirs vanliga serie finns färgen vit. Men frågan är om det fungerar så bra med skokräm på gummiskor?

 33. Anonymous skriver:

  Tack så mycket för svaret!
  Eftersom Renomaten är jämförbar med Lexolen så köper jag den då det blir för dyrt med frakt från ebay USA med. Jag ökar på med polishing cloth och borstar. Eller menade du att jag skulle enbart köra med hästhårsborsten och skippa tagelborsten för polishen? Är det dumt om man använder den borsten för bruna även till grå/blå/grön/burgundy färgade? Började även fundera när jag såg skopåsen, hur förvarar du dina skor när du har dem på lager och ej använder dem? Jag har ställt dem med skoblock (kanske är onödigt?) i garderoben bara utan påse eller kartong rakt upp och ner bara.

  (1) Renomat
  (4) Saphir Polishing Cloth
  (1) Saphir Small Applicator
  (2) Saphir Medaille D’Or Pate-de-Luxe Wax Polish 50ml (Svart, Neutral)
  (2) Saphir Medaille D’Or Pommadier Cream Polish 75ml (Svart, Neutral)
  (1) Saphir Horsehair Brush (en för svart, en för bruna/övriga färger)
  (1) Saphir Polishing Brush (en för svart, en för bruna/övriga färger)
  (1) Saphir Medaille D’Or Renovator Cream 75ml

 34. Anonymous skriver:

  Lexol finns här i Sverige.
  http://www.scandinavianwestern.se
  Tillbehör–>Lädervård

  /C

 35. Anonymous skriver:

  Tack så mycket för tipset, det är inte den Lexolen som finns ovan utan någon PH grej efteråt ser jag dock. Vet inte om det har betydelse

 36. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym 1: Det räcker absolut med den borste som heter Saphir horsehair brush, skippa polishing brushen. Att förvara skorna med skoblock i är enormt viktigt. Däremot är det onödigt att ha de i skopåsarna eller i skolådan till vardags, det är bara bökigt, där kan de stå om de vilar under dess icke säsong. Se bara till att de inte står i närheten av ett element, och kanske på avstånd från kattklor och klåfingriga barn, så är det lugnt sen. Garderob är tex utmärkt.

  Anonym 2: Bra tips med Scandinavianwestern.com, visste faktiskt inte att det gick att få tag på Lexol i Sverige. Anonym 1, det där är precis samma produkt som jag använder, bara en annan dekal på flaskan.

 37. Anonymous skriver:

  När du enbart skall utföra steg 3-5 eller 4-5, hur gör du då för att få bort smuts? Ta bort med vatten och en trasa antar jag, men skall skorna stå och vila med skoblock eller liknande för att torka efteråt isåfall?

 38. Anonymous skriver:

  Shit vilken bra guide!

  Jag tvättade mina westbourne med saphirs produkt och tyckte att lite av den röda tonen försvann. Vilken färg på skokrämen rekommenderar du för att få tillbaka lite av den röda tonen? Jag har congac samt mahogny hemma som jag funderar på.

 39. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym 25 mars: Ledsen att jag missat din fråga. Torkar jag bara av skorna med en fuktig trasa så behöver de bara torka i kanske tio minuter, så är de good to go sen.

  Anonym 29 maj: Tack! Absolut mahogany om du vill förstärka den röda tonen, den passar perfekt till C&J:s chestnut för att få en fin lite rödaktig patina med tiden.

 40. Anonymous skriver:

  Tack för snabbt svar! Jag var lite rädd att jag ”strippat” för mycket men då ska jag putsa upp med magogany ikväll:)

 41. Anonymous skriver:

  Hej,
  Tack för en bra blogg! Jag har en fundering kring vård av matt, lite mjukare skinn. http://www.nittygrittystore.com/women/footwear/leather-mocassin-loafer är ett exempel på skinntypen. Det är alltså kalv men min erfarenhet säger att om man använder vanlig kräm, tex Saphir tenderar skinnet att tappa sin matthet och stelna en aning. Eftersom jag helst inte vill prova mig fram undrar jag om du/någon har ett tips?

  Tack på förhand,

  //Andréas

 42. Anonymous skriver:

  Min trasa som jag änvänder för renovatorn blir riktigt svart efter att jag använt renomaten, var jag för oambitiös i tvättningen tror du? http://tinypic.com/view.php?pic=aph7r6&s=5#.UkwRdaNvloI

 43. j_ingevaldsson skriver:

  Att trasan blir svart är inga problem, det kommer den bli då du alltid har en del kräm kvar. Renomat tvättar mer än tar bort kräm, medan kemisk ren bensin tar bort kräm mer än den tvättar, men båda gör båda grejerna. Sen beror det såklart på hur mycket man gnuggar hur mkt man får bort, men har man gått över skon ordentligt med renomat så har du oftast fått bort det värsta överskottet.

 44. Anonymous skriver:

  Perfekt, hade på mig skorna idag och tyvärr upptäckte jag under lunchen att mina jeans har färgats lite svarta på insidan där dem gått emot skorna. Har jag för mycket paté-de-lux då eller bör man använda en bomullstrasa och dra mot skon för att dra försöka få bort det som ej är ”intorkat”.

 45. j_ingevaldsson skriver:

  Nja, troligtvis har du inte borstat ut lagren ordentligt. Se till att använda borste mellan varje nytt krämlager, och sen ordentligt efter polishen.

 46. Anonymous skriver:

  Hej,
  Uppskattar bloggen, mkt intressant att läsa!

  Ett problem: Jag har svårt att få skorna att stå emot väta, trots polish. I regn ser man hur de mörknar av vätan. När jag var i London pratade jag med C&J på Jermyn St. o de rekommenderade en impregneringsspray. Såg att du skrev ovan att det är ngt man bör undvika. Hur ser du på deras rekommendation?

 47. j_ingevaldsson skriver:

  Ja, alltså läder fungerar på det sättet att det blir mörkt när det blir fuktigt, sedan återfår det sin färg igen. Ibland, störst risk på ljust läder, kan det bli vattenmärken längs kanter som torkat, om de varit riktigt blöta. Det brukar bara vara på tåhättan där man har många lager polish som de blir ordentligt vattentäta. Men läder tål alltså att bli blött, ingen fara. Och att spraya med impregneringsspray är inte att rekommendera, vilket gör det märkligt att C&J personal rekommenderar detta. Impregneringsspray täpper igen porerna i lädret och hindrar det från att andas. Dessutom hindrar det de vårdande ämnena i skokrämen att ta sig in i lädret när man lägger på det sen. Kort sagt kan man säga att lädret kommer att torka ut och med tiden se riktigt risigt ut om man behandlar det med impregneringsspray.

 48. Mattias skriver:

  Hej, var hittar jag dessa produkter? Finns det en sida som innehar allihop eller nästan alla som någon vet är en seriös sida som man inte blir lurad på?

 49. Svenska Skolyx.se har det mesta, och gratis frakt. Ett annat svenskt alternativ är Herrstil.se. Sedan finns det några internationella som blir billigare om man ska beställa mycket på en gång, även om frakten är väldigt dyr, ex Quality-Shop och Valmour. Alla dessa fyra är seriösa och bra företag.

 50. Sevan Minasian skriver:

  Thank you for including my website in your most interesting and cultivated Blog. You might also be interested in my ”Gentlemen’s Guide to the Ideal Shoe Wardrobe”, an attempt to provide an overview to the spectrum of classic shoes. While it reflects only one man’s practiced opinion, it may be useful to your readers to present the range of handsome possibilities while reminding them of the bounds of the traditional. If you will call for the ”Guide…”, I will be pleased to send it along. And, again, congratulations on your excellent Blog.
  Sevan Minasian
  Classic Shoes for Men. com

 51. Thank you very much for the compliments on the blog! You have a great site, really interesting. This guide, is it a book? I’m not sure I completely understand. If you’d like you’re more than welcome to contact me on j_ingevaldsson ( at ) hotmail.com and explain more. Thank you!

 52. Zara skriver:

  Ser att du är väldigt insatt i det här med skovård så tänkte fråga dig i hopp om lite hjälp… har nämligen suttit hela kvällen och sökt runt efter något lämpligt sätt att rädda mina boots men inte hittat något. Köpte nyligen ett par boots i nubuck. Oerfaren och dum som ja var la jag på en skokräm(neutral)för läder, vilket resulterade i vit-fläckiga skor. Sprayade dessutom på ett x antal lager impregneringsspray. Vad ska jag göra nu? Hur tar jag bort skokrämen som redan torkat in? Försökt borsta bort med borste men det blev snarare värre. Vet i efterhand att jag borde använt en nubuck/mocka kräm istället. Men som sagt finns det något sätt att ta bort den gamla skokrämen på dessa nubuck/mocka skor?

 53. Ja, problemet nu är troligtvis att du kapslat in krämen med sprayen också. Men ingen fara, köp galltvål (finns i välsorterade livsmedelsbutiker, Hemtex mm) och tvätta och gnugga skorna med den snälla sidan av en svamp, se till att få lödder med hjälp av vatten. Sedan sköljer du dem under kranen, stoppar i papper och låter de torka i vanlig rumstemperatur. Så börjar du om med nubuckprodukter sen.

 54. Zara skriver:

  Tack så hemskt mycket för svar! Sjukt tacksam!! Hade frågat de i skobutiken men de kunde inte ge något direkt svar på vad jag skulle göra. Det enda råd de kunde ge var att försöka lösa det med annat fett…

 55. Ja, personal i vanliga skobutiker har tyvärr sällan någon koll överhuvudtaget. Fråga alltid en vettig skomakare om råd i skovårdsfrågor istället. Hoppas du får ordning på dem!

 56. Johan skriver:

  Hej och tack för alla bra tips. Om man nu som jag, gör misstaget som du beskriver under:
  Steg 2 – Djupvård
  Dvs, tar för mycket Graisse. Jag upplever att skorna efter ett dygn är mycket mörkare och de känns dessutom som du beskriver, lite sladdriga.

  Kan man backa bandet och göra om genom tvätt med tex galltvål, bensin eller liknande? Detta gäller nya skor som bara har fått fett, ingen skokräm.

  /Johan

 57. Johan: Nja, efter ett dygn så har det gått in så pass mycket i lädret att det inte går bort med tvätt. Det du bör göra är att låta dem torka i ytterligare ett par dygn, så bör nyansen ljusna något. Lägg inte på kräm för tidigt nu. Sladdrigheten kommer försvinna med tiden om du inte behandlar dem med mer graisse eller för mkt reovateur, och även vara lite sparsam med kräm närmsta halvåret.

 58. Johan skriver:

  Tack Jesper, bra att jag bara gjorde samma process på 3 par nya skor 😉

 59. Andreas skriver:

  Jag ska ge mig på mina skor enligt guiden. Har ett par Carmina i navy shell cordovan. Min fråga är om du rekommenderar saphirs cordovankräm eller deras blå kräm (jag har båda hemma).

  Tack för en grym blogg! Har 2 par vass tack vare din köpguide.

 60. Johan skriver:

  Finns det något bra sätt att ta hand om ett par skor likt dessa? http://www.polyvore.com/bottega_veneta_intrecciato_leather_derby/thing?id=105050695

 61. Aldrig ägt ett par skor med flätat ovanläder, men rimligtvis behöver de också ha vård i form av kräm, så skulle satsa på att lägga på en tunnare skokräm över skon och sedan borsta omedelbart för att få bort öveflöd som samlats i skarvar och dylikt.

 62. N skriver:

  Som jag har förstått det så borstar man skon efter att skokrämen torkat. Undra bara om det också gäller vid polish? Eller används borste direkt efter man ansett lagt tillräckligt med polish för den glansen man vill ha?

 63. David skriver:

  Hej,

  Jag har följt din blogg ett antal år och är mycket imponerad. Jag har dock stött på ett problem. Efter att jag tagit av smuts och gammal skokräm med hjälp av kemisk ren bensin eller galltvål, låtit skorna torka och sedan lagt på skokräm i flera lager kan jag inte riktigt få krämen att fästa. Även efter flera dagar räcker det att jag drar med en tagelborste över skon och ser hur cremen ”försvinner” och skon blir ljusare på en eller flera punkter. I gångvecken ligger det snyggt och fint men när jag använder skorna så blir vecken alldeles ljusa precis som att lädret inte dragit åt sig någon kräm alls just där. Jag kan även dra fingret över vecken och få torkad kräm på huden. Jag använder uteslutande Saphires creme medaille d´or creme och ingen pate deluxe.
  Vad kan jag tänkas göra för fel?

 64. David: Till att börja med: Tack!
  Hmm, låter dessvärre som att lädret är rätt ordentligt uttorkat. Kan vara att kemiska bensinen gått för hårt år skon, eller bara att lädret är lite äldre och rätt tort. Jag skulle ge skorna en eller kanske till och med två omgångar med Saphir dubbin graisse eller annat bra läderbalsam, sedan en eller par lager renovateur, och låta detta ta lite tid. Sedan prova med kräm igen.

 65. David skriver:

  Hej igen,

  Jag har använt galltvål till skorna när jag gör det medan skomakaren använder kemisk ren bensin. Skorna är ett par Herring Lambeth från deras billigare classic-serie och är inhandlade i april/maj. Jag har haft liknande problem med ett par andra herring-classic skor. Det första lagret kräm flyttar sig när jag lägger på nytt för att ”fylla” sprickorna som bildas i gångvecken vilket ser väldigt underligt ut. Användandet av renovateuren går isär. En del säger att det blir svårare att för cremen att gå in i lädret om man först har smörjt med renovateuren. Jag ska dock köpa mig en dubbin graisse och pröva för skorna ser förjävla taskiga ut just nu. Får återkomma med resultat! Tack för ditt svar.

 66. Felix skriver:

  Hej! följde guiden för mina loakes och blev helnöjd med allting – förutom att min bruna polish gjorde en lite stor, mörk fläck på ena skon. Ska jag tvätta hela skon med galltvål och sedan börja om från början, eller vad säger du är bästa sättet för mig att gå till väga? och blir det svårare att rädda skon ju längre tid som passerar efter dådet? Tack för en himla bra blogg och guide, mvh Felix

 67. Felix: Tack för de vänliga orden! Jag skulle prova att göra som när man får en vattenfläck, vilket jag beskrivit i det här inlägget: http://www.shoegazing.se/2013/02/09/tipset-vattenskada-vid-putsning/

  Fungerar inte det så är ett alternativ till att tvätta hela skon igen att köra med en rengöring som inte kräver att man genomblöter lädret, ex lite OmniDaim eller OmniNettoyant från Saphir kan funka så, eller lite kemiskt ren bensin om man är väldigt försiktig kan också vara ett alternativ. Det går också att värma tåpartiet med en hårtork på relativt låg värme, och sedan torka bort krämen, även här bör man vara försiktig. Sedan får man göra om det, men bara på tån då.

  Fläcken blir inte nödvändigtvis värre med tiden, men det som händer är att du bakar in den under fler lager kräm och puts, och det gör ju att den blir svårare att få bort.

 68. Henrik skriver:

  Hej och tack för en mycket bra sida, en fråga , har ett par J&M som veckat sig samt börjat spricka, några tips på hur man ev kan återställa skicket?

  Tack på förhand

 69. Henrik: Tack så mycket! Veck blir det på alla skor, det är inget konstigt. Men sprickor är värre. Se till att återfukta lädret ordentligt med ex Dubbin och renovateur, gärna i flera omgångar. Kan vara bra att gå med dem till en skomakare och höra vad de tro.

 70. Robin skriver:

  Rekommenderar du att man kör steg 4-5 även på helt nya skor? Har nämligen införskaffat ett par nya som jag är väldigt rädd om.

 71. Robin: Japp, som jag skriver i guiden tycker jag att det är bra att vårda även nya skor. Man vet aldrig hur länge lädret legat innan skorna gjorts, och hur länge skorna stått innan de sålts, om lädret därav torkat något. Oavsett kan det aldrig bli fel om man vårdar och skyddar skorna direkt.

 72. M skriver:

  Finns det någon annan kräm som man kan använda istället för Saphirs Renovateur? Vill gärna ha någon som inte innehåller minkolja!

 73. M: Ja det finns det, den här från Collonil har liknande egenskaper: http://italigente.com/collections/shoe-care/products/leather-lotion

 74. M skriver:

  Jaha… Jag hann läsa ett annat inlägg du gjort om Collonil och där stod det att leather creamen skulle vara liknande renovateurn så jag har redan hunnit beställa den. Hoppas det funkar lika bra!

 75. M: Ja absolut, det är väldigt lika till innehåll.

 76. S skriver:

  När jag sköljde av med vatten efter att ha använt Renomat började löddra lite grann från lädret, är detta tecken på något som jag bör ändra eller fullt normalt?

  Hur mycket tid lägger du på varje steg?

  Om man bara vill få upp shine på sina skor efter att dem blivit risiga, kan man hoppa skokrämen och bara borsta av skorna, köra på med polish och så är det klart?

 77. Ja absolut, renomat ska löddra. Du ska egentligen jobba upp ett lödder med vatten, och så skölja det.

  Svårt säga hur mkt tid som läggs på varje steg, varierar också beroende på hur skorna är i skick och så.

  Ja då det går bra lägga på bara polish ibland.

 78. Andreas skriver:

  Hej,

  Hur ska man bete sig när man har ett par skor som säg Allen Edmonds Sturgis eller Darmstadt som är lite mer ”matt” i det svarta lädret? Jag har renovateur och svart sapphir pommadier.. Kan jag använda det eller är det ett no-go?

  /Andreas

 79. Simon skriver:

  Försökte få bort all skokräm och puts genom att gnugga en del av ett gammalt lakan, använder detta för att smörja in skorna också. Men hur mycket jag än gnuggar färgar skorna sedan av sig på mina byxor! Vad ska jag göra?

 80. Adam Conrad skriver:

  Hej,

  och först och främst tack för en fantastisk guide!

  Tror jag talar för många när jag säger att den här guiden är otroligt inspirerande, och sättet du förklarar på är mycket lätt-tillgängligt, också för en novis. Har själv återkommit flera gånger och har nu, genom dina tips och tricks, officiellt hoppat på skoputsar-tåget och sitter med ett skoputs-set framför mig motsvarande det du visar i start-bilden – tack!

  Är också nyfiken på att läsa de fyra länkarna i slutet, dvs

  ”För mockavård, läs detta inlägg.
  Läs mer om behandling av saltfläckar här.
  I det här inlägget kan du läsa om hur du får bort större revor.
  Och här finns en guide till ämnet skoblock”

  Men när jag klickar på länkarna står det något i stil med att ”bloggen är låst och nås enbart genom att din epost-adress blir inbjuden”. Kunde du gett mig tillgång till de fyra blogg-inläggen? Hade varit mycket tacksam för det! 🙂

 81. Adam Conrad: Tack så mycket för de vänliga orden! Bra att du sa till om det, inlägget är ju överflyttat från gamla bloggen och då följer länkarna till de gamla blogginläggen med. Ska uppdatera dem så de går till inläggen på den nya sidan. De flesta av dessa och ännu fler inlägg om skovård hittar du förövrigt under menylänken Populära inlägg och rubriken Skovård.

 82. Rickard skriver:

  Hejsan!

  Har nyligen intresserat mig väldigt mycket mer av skovård (tack vare den här bloggen) och precis beställt hem skovårdsprodukter för mina läderskor.
  Nu till mitt problem: Jag har förut endast impregnerat mina läderskor och min fråga är hur jag får bort impregneringen effektivast nu när jag ska ge mina skor en omgång med skokräm?

  Tack för en riktigt intressant och bildande blogg!

 83. Rickard: Tack för vänliga orden! Kör du en tvätt à la steg 1 här så får du absolut bort den impregnering som eventuellt finns kvar.

 84. Gabriel skriver:

  Hallå!

  Jag tänkte bara kolla det som du skriver om nya skor ovan. Det är så att jag har fått hem ett par nya skor idag i skinn, och tänkte kolla vilket/vilka steg som du tycker är lämpliga att göra på ett par helt nya skor? Tacksam för svar!

  Mvh, Gabriel Wennberg

 85. Gabriel: Jag brukar rekommendera att man kör nån eller ett par omgångar av steg 4, och om man vill också steg 5, på nya skor. Det är inte alls alltid det behövs, men det är ingenting som skadar, och i de fall då skorna är sämre vårdade och skyddade från fabrik och/eller stått länge så mår de absolut bra av detta.

 86. Sebastian skriver:

  Lexol köper min ryttarkompis härifrån:
  http://www.scandinavianwestern.com/ladervard.html

  Väldigt sent svar ser jag…

  Mvh
  Sebastian

 87. Gabriella S skriver:

  Hejsan!

  Tack för mycket intressant läsning!

  Jag har köpt ett par svarta bättre stövlar i läder och jag vill få dem så blanka det bara går.
  Efter att inte ha vetat ett jota om skovård (läs: köpt Boston och kört med Torky-papper), har jag nu en burk Saphir Medaille d’Or creme 1925, samt en Saphir Medaille d’Or Pâte de Luxe och en bomullstrasa.
  Ja, jag vill ha en spit shine över så stor del av stövlarna det går!

  Nu blev jag dock lite väl entusiastisk igår kväll och det slutade med att jag smorde in hela stövlarna i Pâte de Luxe, för att jag sedan idag åter ska skrida till verket och polera upp dem. Grejen är att jag använt ganska mkt wax. Stövlarna ser nu matta ut. Jag har blivit tvehågsen.

  Kan jag fortsätta här genom att polera enligt dina instruktioner med pytteliten vatten? Eller bör jag avlägsna waxet och börja om från början?

  Och framför allt, är det realistiskt med spit shine på hela stövlarna, hela skaften och allt? Eller är det är det bättre att koncentrera sig på skodelen av stövlarna, då? 🙂

 88. Gabriella S: Ursäkta sent svar. Tack för berömmet! Hmm ja lägga på mycket vax över hela stövlarna är nog ingen idé, och om det blir matt som du beskriver är det nog risk du lagt för mkt vax, och att du aldrig får till bra yta på det, utan dessvärre kanske får börja om. Men prova gå över med nylontrasa och gnugga frenetiskt över kängan och se om du får en glansig fin yta av det, kanske går rädda. Spit-shine kan du bara lägga på tå- och hälparti, överallt annars kommer det bara krackelera och bli fult och risigt. Kör du kräm och ett-två tunna lager polish på det kan du få till skaplig glans även där dock.

 89. Max skriver:

  Snygg guide!
  En fråga angående vardagsputsen. Om det ligger ett antal lager med polish på skon, tränger då skokrämen in och vårdar?

 90. Emil skriver:

  Fantastisk blogg med mycket intressant läsning. Jag har nyligen beställt Allen edmonds Park avenue i svart, Dalton i walnut och Strand i walnut. Skulle vara väldigt tacksam om du känner att du har tid att rekommendera vilka produkter jag bör köpa för att vårda dem på ett bra sätt.

 91. Profilbild på Skoprodukter.se Skoprodukter.se skriver:

  Vi har precis öppnat upp skoprodukter.se där vi kommer erbjuda ett brett sortiment av skovårdsprodukter, skotillbehör och skorelaterat. Vi vill gärna ha tips på produkter som ni skofantaster tycker borde ingå i ett välsorterat skovårdsutbud. Tips oss gärna till oss på info@skoprodukter.se om ni har några bra produkttips.

  PS. vi kommer inom kort gå ut med ett öppningserbjudande så håll ögongen öppna. Följ oss gärna på tictail ( skoprodukter.se ) https://www.facebook.com/Skoprodukter/ eller på titter ( @skoprodukter )

 92. Johan skriver:

  Hej!
  Tack för en grym blogg! Har nyligen hittat intresset för kvalitetsskor och ser verkligen fram emot att sköta dem i framtiden. Dock har jag en fundering. Du har skrivit ovan att du enbart har 2 borstar, en för brunt och en för svart. Men hur borstar du av dina Mockaskor? Har läst någon annanstans att man inte bör borsta av mockaskorna med samma borste som man borstat av skor med kräm på.
  Kanske jag som över tänker det hela men vill bara inte förstöra mockaskorna!

  Tack!
  Mvh
  Johan

 93. Skoprodukter.se skriver:

  Använd en mockaborste för mockaskor – (inte en vanlig skoborste som det kan finns skokräm på)

  Med vänlig hälsning,

  Heini

 94. Johan skriver:

  Tack för svaret. Men mockaborste känns väl slitsamt för att använda varje gång man använt skorna? Tänkte mer en borste för att bara borsta bort dam och ytlig smuts. I Jespers inlägg om mockavård säger han att han använder en tagelborste och/eller mockaborste beroende på hur smutsiga de är varje gång han använt dem.
  Mvh
  Johan

 95. Skoprodukter.se skriver:

  Hej, ja det stämmer. Om det vara är för att borsta bort smuts / damm etc så funkar en vanlig skoborste bra. Men du då borde använda en ren sådan som inte har skokräm på sig. Såna borstar hittar du i närmaste skoaffär.

  PS. Impregnera skorna ofta så går det lätt att få bort lös smuts

 96. John skriver:

  Fantastisk guide! Men jag har svårt att tro att ni utför denna process varje gång ni använt ett par skor, så min fråga är:

  Vad är ”quick-fixen”? Alltså säg att ni använt ett par skor en dag eller kväll, det har regnat ute och lite smuts har hamnat på skon exempelvis. Vad gör man innan man ställer dom på hyllan och väntar på nästa användartillfälle? 🙂 Jag brukar torka av dom med fuktig trasa, alternativt borsta av dom innan och sedan applicera saphir creme nappa för att lätt få upp lite glans igen (fick tips av skomakare).. Börjar dock tveka att det är rätt tillvägagångssätt…

  Tips? 🙂

 97. John: Som jag skriver i inlägget är det inte tänkt man gör hela den här processen mer än max ett par gånger om året, beroende på hur ofta skorna används. Min vanliga procedur till vardags är att jag torkar av skorna med fuktig trasa eller borstar av, beroende på hur skorna ser ut, efter användning, sedan innan jag använder dem igen går jag över dem med en nylontrasa och gnuggar upp lite glans igen. Kräm och polish inte oftare än nån gång i månaden i regel, men då ska sägas att jag har ganska många par varva mellan också.
  Créme nappa har jag aldrig använt, är ju tänkt för tunnare mjukare läder, men kan säkert funka.

 98. […] För ytterliggare information och tips gällande skovård rekommenderar vi läsning av Shoegazing´s blogginlägg i ämnet. Länk till inlägget. […]

 99. Oscar Haglind skriver:

  Tack för en bra och informativ guide!
  Jag har flera par cognacsfärgade skor och upplever att de är svåra att vårda. Antingen använder jag färgad skokräm, varvid de mörknar, eller ofärgad, vilket inte täcker repor och skador. Har just köpt medaille d’or i cognac, men inte vågat testa då den är lite mörkare än skorna. Några tips?

 100. Skossingen skriver:

  Hej och tack för en bra guide!

  Har precis gjort en grundputsning på ett par nya läderbrogues från Meermin.
  En dum fråga kanske, men vad gör man med bomullsdukarna och borstarna efter putsning?

  Jag sköljde borstarna med vatten och diskmedel, dukarna gjorde jag ingenting med; bör man tvätta dem, och hur i så fall?

 101. Skossingen: Tack! Borstarna kan man rengöra med exempelvis just diskmedel någon gång emellanåt, men behöver inte göras efter varje gång. Man får mjuka upp dem lite bara innan användning. Dukarna är det bara köra vidare på tills de blivit väldigt sunkiga, då kan man byta.

 102. Johan skriver:

  Hej!

  Jag har införskaffat mig ett par C&J chelsea 5 i rough out suede och undrar hur jag på bästa sätt vårdar dessa? Följer jag din mocka-guide eller denna, eller någonstans mitt emellan? Tack för en grym blogg!

 103. Johan: Det kräver rätt lite vård egentligen, är slipad narvsida (nubuck) som också är mättad med vaxer och oljor. Behandla som nubuckskor, med impregneringsspray emellanåt, och borsta med grövre borste för få bort smuts. Är material som tål mycket.

 104. Ellinor Gustavsson skriver:

  Hej!
  Jag har en ”Leather Cream” från Vagabond, en ”Fix – skinn och läderbalsam” som innehåller lanolin och bivax och en sportvax hemma samt skokräm.
  Svårt att veta hur jag ska använda dem och vilka av dem jag ska ha på mina nyköpta skinnskor.

 105. Johpe skriver:

  Hej
  Om man varit ute i regnet med sina skinnskor med lädersula så de blivit blöta, vad göra man då? Stoppar i skoblocken och låter torka eller fyller med tidningspapper o låter torka?

 106. Ellinor: Det beror lite på vilken sorts läder det är, men på vanliga skinnskor är det Leather creamen av de produkterna du nämner där som ska användas. Är du osäker så gå till din lokala skomakare och fråga, där får du sannolikt bra hjälp.

  Johpe: Bara låta de torka med skoblocken i, men lägg dem gärna på kant så torkar de snabbare. Vänta gärna minst två dagar innan användning igen om de blivit riktigt blöta, så de säkert hinner torka helt.

 107. Profilbild på Magnus Magnus skriver:

  Mycket trevlig blogg.

  En fråga angående skovård som kanske har en mer lämplig tråd, som jag isåfall inte hittat.

  Hur gör man när man vet att det kommer att ta några månader innan man kommer att använda (och dessutom inte har någon möjlighet att vårda skorna) igen. Putsar man dom som vanligt och ställer på hyllan?
  Finns det möjlighet att skapa en guide om hur man förbereder sina skor på bästa sätt inför en längre tid utan användning och vård?

  /Magnus

 108. Skossingen skriver:

  Tack för svar Jesper!

  Har en fråga till; hur ofta bör man spraya sina mockaskor med impregnering? I guiden står det ”ibland”, hur ofta är det? 🙂

  Har en ljusbrun (snuff) loafer i mocka, köpte neutral spray då jag inte hittade pigment i den färgen. Gjorde jag rätt som körde på neutral? Kan jag köra med mörkbrun pigment spray om den skulle tappa färg över tiden eller bör jag fortsätta leta efter en snuff-färgad?

 109. Magnus: Tack så mycket! Här har du information om det du efterfrågar: http://www.shoegazing.se/2016/02/22/tipset-sasongsforvaring/

  Skossingen: Ja det går liksom inte att säga att var fjärde vecka ska du spraya mockaskorna, allt beror på hur ofta de används och vad de utsätts för vid användning. För egen del sprayar jag inte mockaskorna mer än varannan-var tredje månad kanske, ibland ännu mer sällan. Har man färre par skor så de får gå ofta och dessutom används i risigt väder regelbundet så kanske man måste gå över dem redan efter några veckor. Det beror på helt enkelt. Ofta brukar man märka på att de suger åt sig vatten eller att de är skitiga och ser risiga ut, och behöver tvätt och vård.

  Neutral funkar. Vill du få åter färg sedan så kör inte mörkbrunt, det kan lätt bli lite flammigt, utan leta upp en mellanbrun spray (Saphir och Collonil har exempelvis).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet