MENU

by • 2013/01/01 • Foster and Son, Gaziano and Girling, George Cleverley, Guide, John Lobb Paris, VassComments (13)7752

Guide – Olika typer av läder

Det finns många olika typer av läder som används till skor, här listar jag flera mer eller mindre vanliga samt respektives egenskaper.

Kalvläder
Den absolut vanligaste typen av läder i skor av högre kvalitet. Anledningen är att kalvskinn är mjukt, formbart och tåligt. Skinnet kommer från djur som är under året i regel, och allt skinn från nötdjur som används i sko- och klädtillverkning är restprodukter från matproduktion. Kromgarvat full-grain kalvläder är väldigt lätt att putsa fint med skokräm och polish. Om narvsidan slipas blir det nubuck, om köttsidan slipas blir det mocka.

Kalvläder är standard i de allra flesta kvalitetsskorna. Pressat full grain kalvläder känns igen på sina små fina porer.

Ko- och oxläder
Skinn från kor och oxar är tjockare och inte lika tåligt som kalvskinn. Det är också svårare att hitta helt perfekta skinn från de fullvuxna djuren då de levt längre och utsatts för mer. Används främst i billigare skor och som innerfoder.

En sko i koläder, som påminner mycket om kalv till utseendet, något ruffigare bara, och med sämre egenskaper.

Hästläder
Mycket tålig typ av läder. Absolut vanligaste typen av hästläder bland skor är cordovan som framställs genom en speciell garvningsprocess av skinn från hästrumpa, och i dag har Chicagobaserade garveriet Horween mer eller mindre monopol på marknaden för cordovanskinn, även om det finns andra mindre kända garveriet i bland annat Argentina och Polen. Skor i cordovan veckar sig på ett speciellt sätt, istället för traditionella mindre gångveck bildas större vågor.

En robust derby i cordovan, med de karaktäristiska vågiga vecken. Bild: StyleForum

Grisläder
Har blivit vanligare som material i skor på senare år, dock framför allt till damskor, detta då ny teknik gjort det lättare och billigare att kromgarva även grisläder.Mjukt och följsamt, enkelt att färga, men inte jättetåligt.

Grisläder har små prickar som går att färga över, men som om det behålls ger en lite speciell känsla.

Krokodil- och alligatorläder
Det är främst delarna från magen och sidorna hos krokodiler och alligatorer som används, ett skinn som är mjukt och flexibelt. Krokodilen är utrotningshotad, och det krokodilskinn som används i skor och accessoarer kommer i regel bara från djur avlade på certifierade farmar i främst Australien, Asien och Sydafrika. Dyrt skinn.

Vacker bespoke-sko i krokodilläder från Foster & Son. Bild: Foster & Son

Kajmanläder
Likt krokodil- och alligatorläder på många sätt, men är av sämre kvalitet och det bildas lättare småsprickor, därför billigare och inte lika vanligt bland kvalitetsskor som krokodil och alligator.

Kajmanläder, som krokodil- eller alligatorskinn, fast sämre.

Strutsläder
Mycket mjukt och formbart skinn, som har en speciell karaktär med cirkulära upphöjningar där strutsens fjädrar suttit. Skor i strutsskinn är bekväma då det mjuka lädret formar sig väl efter foten och andas väldigt bra. Strutsskinnen kommer också från djur avlade på speciella farmar. Inte jätteovanligt och går att få tag på till relativt okej priser.

Två varianter av strutsläderskor, båda från ungerska Vass. Bild:  A suitable wardrobe

Stingrocka
Mycket hårt och tåligt skinn, som är svårbearbetat och därför görs skor i stingrocka oftast som wholecuts eller modeller med få olika delar. Dyrt, både på grund av hantverkskraven som ställs för att göra skor i materialet, och för att skinn från stingrocka är relativt ovanligt.

Skor i stingrocka blir väldigt speciella och vackra, här en från Gaziano & Girling. Bild: StyleForum

Känguruläder
Är lika tåligt som kalvskinn, men tunnare och med en annan yta som är lenare och mjukare.

Australiensiska RM Williams gör flera av sina populära chelseaboots i känguruskinn. Bild: Elm of Burford

Ödleläder
Har lite olika utseende och egenskaper beroende på vilken typ av ödla det är ifrån, men generellt är det ett något känsligare skinn, och då ödlor oftast är ganska små krävs ofta skinn från flera djur för att få ihop ett par skor.

Ödleskinnsskor från John Lobb. Bild: Selectism

Renläder
Mjukt skinn med en fin grainkaraktär. Nästan allt renskinn som används till skor kommer från Ryssland.

Cleverley har gjort dessa bespokeskor i ryskt renläder. Bild: StyleForum

Hjortläder
Väldigt mjukt skinn, så mjukt att det sällan görs skor i det utan materialet passar bättre för exempelvis handskar, men det finns undantag. Oftast försöker man använda ett hårdare skinn som foder för att ge stadga åt skor med hjortovandel.

Alla som ägt eller sett ett par hjortskinnshandskar känner igen looken på den här skon. Bild: Treccani Milano

Navelsvinsläder
Skinn från navelsvin, eller pekarisvin, går oftast under benämningen peccary och är precis som hjortskinn ett mycket mjukt skinn som är vanligt i handskar, men som det också går att göra skor av.

Ett par svarta wingtips i peccary, ett mjukt skinn som är omöjligt att putsa till någon glans.

Getläder
Tunt och känsligt skinn, som passar sig bäst för skor för sommaren.

Skor i getläder är inget man gör kängor i, utan detta känsliga material gör sig bäst för exempelvis såna här car shoes. Bild: Lyst

Hajläder
Mycket tåligt skinn, som däremot är väldigt ovanligt, och därmed dyrt.

Ett par rejäla derbys i hajskinn som troligen kommer att hålla i generationer. Bild: Classic Shoes for Men

Nästa inlägg kommer att handla om olika garvnings- och behandlingsmetoder av lädret.

13 Responses to Guide – Olika typer av läder

 1. Anthon skriver:

  Trevlig artikel. Påståendet ”krokodilskinn som används i skor och accessoarer kommer enbart från djur avlade på certifierade farmar” misstänker jag dock är lite vågat. Ordet Enbart är mycket begränsande, och sannolikt inte sant 🙂

  Om du ursäktar mitt egentligen orelevanta språkpoliseri, tycker jag det är riktigt kul med lite mer exotiska skinn. Min basuppsättning av skor är klar inom loppet av ett fåtal ytterligare skor, och alligatorskinn står därefter högt på önskelistan. Keep up the good work.

 2. Mats Flördeg skriver:

  Bra genomgång.

  Man kan kanske tillägga att det finns ett utbud av hästläderskor som inte är av cordovan. RM Williams tillhandahåller sina boots i ”vanligt” hästläder, exempelvis. Vilket kanske gör underrubriken om cordovan lite missvisande.

  Allt gott! / Mats

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Tack båda för berömmen! Och tack också för era påpekanden, ni har båda helt rätt, jag gör lite korrigeringar så att det blir mer korrekt.

  Vad gäller olika exotiska skinn är det något jag kan tycka är väldigt vackert och fascinerande, men har av någon anledning aldrig känt mig intresserad av att skaffa skor i något mer exotiskt material själv. Vet faktiskt inte varför, och mycket möjligt att det kommer ändra sig.

 4. HPR skriver:

  Apropå det ryska renskinnet så är det inte vilket renskinn som helst som avses när man talar om ”Russian reindeer”, utan ett parti skinn bärgat från ett skepp som förliste 1786: http://www.atheneenglish.com/2010/03/29/200-year-old-russian-reindeer-leather/

 5. HPR skriver:

  För övrigt undrar jag om du inte satt fel bild under Hjortläder, tycker det är mer likt peccary/navelsvin.

 6. Calle Z skriver:

  Tycker också det påminner mer om peccaryläder. Skor av hjortläder brukar väl ha följande struktur:

  http://2.bp.blogspot.com/-9Rz0tTX_AVk/UL_pVjps8oI/AAAAAAAAGL0/fJKr5r1EQP4/s1600/Norwegian+SplitToe+Monk4.jpg

  För övrigt, ett nytt härligt år väntar med förhoppningsvis mängder av intressanta inlägg om skor 😉 God fortsättning!

 7. HPR skriver:

  Calle Z: Skon på bilden du länkar ser ut att vara gjord av just Russian reindeer-skinnet jag nämnde.

 8. j_ingevaldsson skriver:

  HPR och Calle Z: Tur att man har uppmärksamma läsare som noterar ens trötta misstag. Ja, skon är definitivt i Peccary-läder, byter ut den till en hjortskinnssko. Däremot så bör ju så klart Peccary också vara med som en egen kategori, så det lägger jag till. Och som HPR är inne på, skon du länkar till Calle Z är gjord i renskinn.

  Vad gäller det gamla renskinnet från 1786 så hade det varit väldigt trevligt att ha en sko i det, innan det hinner ta slut hos alla som köpte på sig efter bärgningen av fartyget. Sen tror jag inte att russian reindeer per defintion innebär det gamla lädret, utan ryssarna är fortfarande ledande på renskinnsgarvning och levererar även mycket av det nya skinn som används. Sen har det gamla skeppsbrottslädret av naturliga orsaker varit väldigt populärt de senaste decennierna för de som varit inne på renskinn, så det är mest det som använts av ex bespokeskotillverkare.

 9. Calle Z skriver:

  I stand corrected. Ni har helt rätt, skon jag länkar till är av renläder och inget annat.

 10. Anonymous skriver:

  Intressant läsning och förmodligen korrekt för skoläder.

  Dock görs ju tex sadlar och hästutrustning inte i kalvskinn utan i ox och koläder för att de är tåligare och starkare…

  Sen finns det ju uppgifter på flera ställena hos producenter och garvare att känguruläder är ett av de starkaste ”vanligt” tillgängliga lädret tätt följt av svin som skall vara starkare än kalv.

  Dock beror ju lädrets styrka mycket på garvningsmetod, så den relativa styrkan kan ju skilja en hel del. Och allt läder passar sig ju inte att forma till skor…

 11. Andreas skriver:

  Bra inlägg.

  Jag sittter på en sån här känga, nån som kan se vad det är för typ av läder?
  http://www.timberland.se/index.php?mapping=18&gruppe_nr=110100&produkt_nr=81524#

  De har inte en riktig blank läderyta utan det är en mjukare,, mattare, porösare yta. Det var bara fettade vid inköp, men det gjorde dem ömtåliga och fläckiga. Varje stöt gav en mörk fläck. Jag tävttade bort fettet med gallsåpa och drog på med skokräm. Efter en hel tub på paret så fick jag till slut en bra yta, men jag misstänker att det är fel metod. Har inte lyckats klura ut vad det är för slags material och därflör inte kunnat läsa mig till mer på egen hand.

 12. Stephan skriver:

  Vilket fantastiskt bra inlägg. Mycket lärorikt. Det verkar dock som att många bilder saknas. Vore ju fint om det åtgärdades så man kunde få se det som beskriv i texterna.

 13. Stephan: Tack så mycket! Ja, tyvärr är det ett av alla inlägg som jag inte hunnit fixa bilderna i sedan jag flyttade bloggen från Blogger till WordPress. Är tidsbrist, men ska försöka beta av allt eftersom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet