MENU

by • 2012/12/16 • Herrstil, Köptips, Skolyx, SkovårdComments (10)7452

Köptips – Nya billiga svenska skoblock

En ny aktör på ”billiga bra skoblock-marknaden” är svenska Skolyx.

Efter mitt inlägg där jag jämförde de tre mest populära skoblocken för oss svenskar blev jag kontaktad av ett relativt nystartat svenskt företag som precis som Herrstil satsat på en webbshop med sko- och klädvårdsprodukter som bland annat billiga skoblock i cederträ: Skolyx. Ett företag som påminner mycket om Herrstil med dels då skoblock men även riktigt billiga cederträgalgar och skovårdsprodukter från Saphir. Det intressanta med Skolyx är att deras skoblock håller riktigt bra nivå prismässigt, framför allt om man bara vill ha ett par block. Företaget erbjöd att skicka mig ett par skoblock för utvärdering, och efter lite fundering tackade jag ja (jag skriver mer kring att ta emot gratisprodukter sist i inlägget).

Skolyx block har en bra, platt form undertill som sträcker ut sulan på skorna på ett bra sätt.
Blocken från Skolyx är precis som de övriga populära skoblocken tillverkade så att tådelen är delad i en större del och en mindre, och de fjädrar dels på längden, och den lilla tådelen fjädrar i sidled. Materialet är röd ceder, likt Herrstils och Bexleys block. Formmässigt påminner de också väldigt mycket om Herrstils skoblock från Aquila, som ju konstruktionsmässigt ”vann” kampen senast. Nedan ser ni ett antal bilder där jag jämför blocken från de båda svenska aktörerna.

Herrstils skoblock till vänster, Skolyx till höger. Som synes är de två leverantörernas block väldigt lika varandra till form och konstruktion, med den lilla skillnaden att Skolyx block är aningen större. Även den lilla tådelen på Skolyx block har den större fjäderkapaciteten som jag berömde Herrstils block för när de jämfördes med Bexleys och Quality shops i ett tidigare inlägg.
Till vänster Herrstil, höger Skolyx. Även här syns den stora likheten i form, där båda blocken har en bra och fotriktig form som också går relativt högt upp mot plösen.

Till vänster Herrstil, höger Skolyx. Häldelen är egentligen den som skiljer mest, även om det inte är dramatiskt annorlunda. Men Herrstils häl är lite smalare och ännu mer droppformad, vilket i mina ögon är bättre än den något bulligare form som Skolyx block har. Däremot är Skolyx häl många gånger bättre än den nästan helt runda och klumpiga hälen hos Quality Shops block, för er som minns det.
Som sagt så ligger Skolyx block riktigt bra till prismässigt. Ett par kostar 249 kronor, vilket gör de till det klart billigaste alternativet jag känner till om man bara ska beställa ett par högkvalitativa skoblock. Mängdrabatten ser sedan ut så att två par kostar 458 kr (229 kr/st), fyra par 796 kr (199 kr/st) och sex par 954 kr (159 kr/st). Frakten är alltid gratis. Det absolut största problemet med Skolyx block är att de bara finns i dubbelstorlekar, alltså exempelvis 41-42, 43-44 och så vidare. I och med att de är rätt stora i storlekarna också, så innebär det i princip att det bara är för de större av respektive storlek som de passar bra för. Enligt företaget kommer de dock att börja med enkelstorlekar till våren, och då blir de i mina ögon absolut ett intressant alternativ till de mer etablerade företagen på marknaden.


———————————–


Angående gratisprodukter:
Det här med att som bloggare ta emot gratisprodukter eller få saker billigare är i mina ögon en rätt svår fråga. Det finns fördelar, som att man kan få möjlighet att testa produkter man annars inte hade fått erfarenhet av och förmedla de intrycken man får av produkten till läsarna, men självklart också nackdelar, där den främsta är trovärdighetsfrågan och huruvida läsarna kan börja känna sig osäkra på om omdömena från bloggaren är korrekta. 

Jag har vid ett tillfälle tidigare blivit kontaktad av ett företag som erbjöd mig gratisprodukter, då tackade jag nej då det handlade om skovårdsprodukter som jag redan hade erfarenhet av, och då såg jag ingen poäng i att ta emot dem och testa något jag redan kände till. I fallet med Skolyx block hade jag ingen erfarenhet, och kände att det kunde vara intressant att få hem ett par för att jämföra med de andra skoblock som jag skrev om tidigare. Det kändes som något som kunde vara intressant för er läsare, att få ett utlåtande om ännu en aktör som säljer bra och billiga skoblock. Det var heller inget tal från Skolyx sida om någon motprestation, det enda de erbjöd var att jag skulle få prova blocken, att jag skulle skriva om dem också ingick så att säga inte i ”dealen”, även om det rimligtvis var något de hade som baktanke.

Men, så har vi då frågan om ni kan lita på det jag skriver om något som jag fått gratis. Självklart har jag som utgångspunkt att göra en objektiv bedömning av produkten även om jag fått den gratis, men jag är också medveten om att man omedvetet eller medvetet kan bli påverkad av att man fått någonting, det kan vara svårare att skriva ner någonting av den anledningen och så vidare. Därför kommer jag alltid att vara väldigt tydlig med när jag skriver om någonting som jag tagit emot gratis, så får ni läsare själva får göra bedömningen om ni vill lita på det jag skriver om den produkten. Det kommer troligtvis inte ske särskilt ofta hur som helst.

10 Responses to Köptips – Nya billiga svenska skoblock

 1. Anonymous skriver:

  På den tredje bilden har du nog skrivit fel, ”Herrstils skoblock till höger, Skolyx till vänster” bör bog vara ”Herrstils skoblock till vänster, Skolyx till höger.”

  Jäkligt trevlig blogg 🙂

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Tack, ändrat det nu. Och tack även för berömmet!

 3. Andreas skriver:

  Intressant inlägg och framför allt tankegångarna angående gratis produkter eller rabatterade produkter.

  För mig som trots allt är i en liknande situation handlar det väldigt mycket om 1. Vad det är?, 2. Vilket nyhetsvärde har det? och 3. Vad förväntas som ”motprestation”.

  Om jag skulle få möjlighet att testa något jag själv inte tycker verkar intressant skulle jag aldrig göra det även om produkten är gratis då det förmodligen inte är intressant för min målgrupp av läsare och inget jag kan stå bakom.

  Vad jag tycker motiverar att man som skribent skall med gott samvete kunna ta emot prover/rabatter är om dessa ger möjlighet till artiklar och intressanta ämnen som annars inte skulle gå att genomföras. Om vi tar måttsydda kostymer t ex så vore det omöjligt att göra en serie av guider eller djupgående analyser där man testar en tjänst om man varje gång var tvungen att betala fullpris. Skulle detta vara fallet skulle den enda typen av artiklar som skrevs vara baserade på skribentens absoluta behov och även budget vilket skulle dels bli mindre omfattande och definitivt mindre inspirerande. Alternativet vore att ett stort förlag betalade för all form av testprodukter som de och inte skribenten ägde när artikeln var skriven. Detta är dock i princip obefintligt i nuläget.

  Angående en partisk vs objektiv bedömning så är det självklart så att man inte kan utesluta att en gratis produkt uppfattas som mer positiv än något man betalat fullt för men samtidigt så handlar det för mig inte om att hylla eller såga tillverkare i den typen av artiklar.
  Det handlar om att lyfta fram bra och mindre bra egenskaper och möjligheter i produkten och man behöver som sagt inte säga att kvaliteten är varken superb eller katastrof då detta sällan går att avgöra efter så kort användningstid.

  Det viktigaste för min del när det kommer till detta ämne är den sista punkten. Vad förväntas som motprestation? Där är för mig det alltid solklart att detta måste vara – Absolut ingenting!

  Väljer man som företag att kontakta en skribent med gratisprover för att testa så bör man för det första kunna stå bakom sin produkt så att man inte kan kräva en positiv recension men även att produkten eventuellt inte kommer nämnas i varken outfitinlägg eller artiklar om det visar sig inte lämpligt enligt skribenten.

  Summa sumarum – Jag känner inte att trovärdigheten i en recension behöver vara lidande för att jag inte betalat fullpris och särskilt inte om det är något jag väljer att bära och använda såväl privat som på bilder på bloggen. Vilken skribent skulle vilja sänka sitt eget varumärke genom att bära något han eller hon inte kan stå bakom. Då är det bättre att skicka tillbaka varan till företaget och tacka för möjligheten att testa produkten.

 4. j_ingevaldsson skriver:

  Intressanta tankar Andreas. Håller med om att det är en förutsättning att det inte ställs några krav på motprestation, och att företagen bör vara så säkra på sin produkt att det inte behövs.

 5. Anonymous skriver:

  Du är ett föredöme!

 6. Jocke skriver:

  Säger som jag sagt när detta tagits upp på The drones club och Andreas blogg på kungamagazinet 😉

  Bryr mig inte det minsta om det som bedöms är gratis. Som läsare märker man rätt fort om skribenten är intresserad av att göra att bra jobb och sen det viktigaste. Det du/ni skriver är åsikter och inte ”sanningen”, ibland verkar folk som läser bloggar etc inte ha någon förmåga alls att kritiskt analysera det som skrivs.

  Bloggar som denna fyller funktionen att den samlar information på ett bra sätt. Dels genom att Jesper är intresserad och påläst (du är ju inte ute och cyklar, pun intended) om ämnet men också genom kommentarerna, andra intresserade och pålästa dras ju hit.

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym: Tack!

  Jocke: Instämmer, det är bara våra åsikter och erfarenheter vi skriver om, inte sanningen. Och uppskattar när det blir diskussion i kommentarsfälten och man kan framföra olika syn och upplevelser av saker och ting, och att många likasinnade samlas.
  Cyklar…du har koll.

 8. laphroaigman skriver:

  Bra tips.

  Ett annat alternativ som jag själv varit nöjd med är tyska Langer & Messmer där man får tre par inkl frakt för drygt 600 kr.

  Helt Ok priser på skor också, ett par Loake Kempton ligger t.ex. på 199 euro, vilket gör att grundpriset blir någon hundralapp billigare än att köpa från England just nu. Och ca 900 kr billigare än i Svea Rike…

 9. N skriver:

  Hej!

  Vad skulle du rekommendera för RM Williams Comfort Craftsman? Har nämligen testat mina 36Dam från Skolyx men tycker att de pressar ut en aning för mycket vid tån. De är ju något smalare vid tån än tex deras Garderner.

  Funderar på att kanske köpa Herrstils 36or eller Davidssons, där skoblocken är smalare vid tån men dubbelt så dyra.. Har ingen erfarenhet av dessa men Herrstils tycks ju vara en aning nättare än Skolyxs (om man utgår från din bild och antar att det är samma strl du jämför?).

  Davidssons:
  http://www.davidsonsskomakeri.com/skoblock/helfotsblock-dam-1

 10. N: Herrstils och Skolyx 36-block är rätt lika varandra, min fru har från båda. Så kanske värt testa Davidsons block, om de inte fungerar går det ju att skicka tillbaka dem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet