MENU

by • 2012/12/09 • Köpguide, Ryktet, VassComments (18)2841

Ryktet – Vass erbjuder Dainite-sulor

Ungerska Vass tillverkar oerhört prisvärda skor. För omkring 4000 kronor får du skor sydda helt för hand och med bland de bättre materialen som finns tillgängliga (du kan läsa min kompletta köpguide till Vass här). Det fina med Vass är att de tillverkar alla skor på beställning, och därför kan du modifiera befintliga modeller utefter tycke och smak och välja exempelvis läder, läst, färg på spännen och så vidare utan extra kostnad. Skorna är klara för leverans inom fem veckor. Vass använder ekbarkgarvade lädersulor från tyska Joh. Rendenbach, men för den som velat ha en sko med gummisula har det enda alternativet som Vass erbjudit varit italienska Vibrams grövsta modell.

Den typen av gummisula från Vibram som hittills varit den enda som Vass tillverkat sina skor med. Utmärkt för en grov vinterkänga, men till alla typer av höstskor eller nättare varianter av kängor är dessa i mångas ögon alldeles för brutala.

Ett exempel på hur det i mina ögon inte riktigt blir bra med den grova Vibram-sulan på en typisk höstsko som den här derbyn på P2-lästen i dark brown grain. Båda bilderna ovan: Styleforum


Men enligt uppgift har nu Vass tänkt om och efter diverse påtryckningar till slut bestämt sig för att erbjuda även den nättare gummisulsvarianten som i folkmun kallas för Dainite (Dainite är en brittisk tillverkare av gummisulor som precis som Vibram erbjuder flera olika varianter, men som är mest förknippade med en sula med runda cirklar undertill). Det handlar med största sannolikhet av Vibrams egen version av den så kallade Dainite-sulan som ser i princip identisk ut, och från och med början av nästa år ska de ta emot beställningar med den nya sultypen. Riktigt trevliga nyheter som gör det möjligt att beställa de där mellantingen mellan sommar och vinterskorna även från Vass. Blir själv väldigt sugen på att beställa modellen Osloer, en elegant derby snörkänga med split-toe, som med Vibrams Dainite-variant skulle göra sig perfekt tidig vår, sen höst eller mildare vinterdagar.

Så här ser Vibrams variant av det som i folkmun kallas för Dainite-sula ut, som i början av nästa år alltså kommer att vara möjlig att beställa skor med från Vass.. Med andra ord är sulan i princip identisk med ”originalet” från brittiska konkurrenten Dainite, och betydligt nättare än den grova Vibram-sulan ni sett ovan.
En liknande modell som visades med den grova sulan ovan, för att visa hur mycket nättare skon blir med den här varianten av gummisula. Bild: Leffot
Vass oerhört eleganta känga Osloer, här på P2-lästen och i antique cognac, som skulle passa utomordentligt ihop med den nya sultypen som Vass kommer erbjuda. Bild: Vass-Cipo

18 Responses to Ryktet – Vass erbjuder Dainite-sulor

 1. Anonymous skriver:

  Hej,

  P2 lästen beskrivs inte i din eminenta köpguide.
  Har du någon information om den?

 2. j_ingevaldsson skriver:

  P2 är ett annat namn för New Peter-lästen. Det står också i parentes i New Peter-beskrivningen i köpguiden, men förstår att man kan missa det.

 3. Anonymous skriver:

  Aha,

  Tack, läste slarvigt…Ska prova en beställning. Svårt att bestämma sig bara…De har en riktigt trevlig austerity brouge på hemsidan, på U lästen. Är nog mest sugen på F lästen själv. Kan man kombinera så att man kan ta en modell/mönster från en läst till en annan?

 4. j_ingevaldsson skriver:

  Austerity broguen är mycket fin. Du kan välja läst helt själv ja, oavsett modell. Så länge du utgår från en av modellerna på hemsidan kan du modifiera det mesta, dubbel- eller enkel sula ex och allt annat som jag skriver om i köpguiden. Det man inte kan göra om utan att det kostar mer är om man vill ändra mönstret, då måste de ju ta fram och skära ut nya schabloner.

 5. Anonymous skriver:

  Har du besökt Vass? Jag har besökt dom. Kvaliten är bra. Men tyvärr måste jag säga att dom har det fulaste lästerna jag någonsin sätt hos en kvalitets tillverkare.
  Ungern är tyvärr inte kända för design och känsla för kläder hur man skall bära skorna.

 6. Anonymous skriver:

  Smak är subjektivt. Jag håller med om att en del läster är grova och osnygga i min smak.
  Men U lästen är en riktigt fin ”modern” läst och F en lika fin mer klassiskt brittisk läst. I mitt tycke helt på nivå med C&J, G&G etc.

 7. Anonymous skriver:

  Är Vass handgrade eller fully bespoke 100% handsydd? Då du skriver att dom är helt handsydda!

  Tack för svar

 8. Calle Z skriver:

  Bespoke är det knappast tal om eftersom det är RTW det handlar om. Randen sys för hand och ej av maskin, därav begreppet ”handsytt”.

 9. Calle Z skriver:

  Förlåt, jag korrigerar ovanstående felaktiga akronym i det här fallet. Jag menar MTO gällande beställningar från Vass, och inget annat.

 10. Anonymous skriver:

  Bra då är dom handgrade. Hand welted inte 100% handsydda.

  Tack

 11. j_ingevaldsson skriver:

  Du har nog fått begreppen lite om bakfoten. En förenkling av de vanliga begrepp som finns:
  • Benchgrade: Skor gjorda till stor del med hjälp av manuellt styrda maskiner, med flera inslag av traditionellt handarbete. Den vanligaste formen av kvalitetsskor som är Goodyear randsydda tillhör den här kategorin.
  • Handgrade: Skor gjorda till viss del med hjälp av manuellt styrda maskiner, med många inslag av traditionellt handarbete, fler än hos benchgrade. Men exempelvis welt och avlappssöm sys fortfarande med maskin och är alltså Goodyear randsydda.
  • Handgjorda: Skor som tillverkas i princip helt med traditionellt handarbete, det som ofta är undantaget är att ovandelens olika bitar sys ihop med maskin. Men randsöm och avlappssöm sys helt för hand. Dessa skor är handrandsydda.

  För enkelhetens skull exemplifierar jag bara med randsydda skor ovan, men andrs konstruktionstyper faller naturligtvis också in i dessa kategorier. Ovanstående tillverkningsprocesser är egentligen oavsett om det är RTW, MTO eller bespoke. Där handlar det om andra kategoriseringar:
  • RTW: skor med en färdig läst och modell som skotillverkaren själv har bestämt.
  • MTO: Skor där kunden själv får välja modell läst, läder och andra detaljer med utgångspunkt från vad tillverkaren erbjuder.
  • Semi-bespoke eller MTM: En lite mittemellan kategori som egentligen är lite sisådär med vad man kallar den, men handlar i stort om att skotillverkaren gör skor efter kundens mått, helt efter dennes önskemål om läst, modell läder osv. Fittings ingår inte.
  • Bespoke: Skor som är tillverkade helt efter kundens önskemål, där skotillverkaren har mätt och bedömt kundens fötter på plats och där man har en eller flera fittings för att säkerställa en sko som passar kunden precis enligt dennes önskemål.

  Vass är alltså handgjorda skor som går att få som RTW eller MTO. De är inte handgrade skor, och de är inte bespoke-skor. Vass gör inte traditionell bespoke längre, de har däremot en utökat MTO tjänst där de kan anpassa befintliga läster efter bärarens fot. Det som krånglar till det lite i Vass fall är att man betalar RTW-priser även om man beställer skor som man skälv valt exempelvis läst och läder på, detta då alla deras skor tillverkas först på beställning.

  För mer info om olika skokonstruktioner läs mitt inlägg med samma namn, hittas under fliken Populära inlägg. Fråga gärna om det är något mer du undrar.

 12. j_ingevaldsson skriver:

  Nej jag har inte besökt Vass. Däremot äger jag två par och har så att säga handhavt ett flertal. Vass har dels en del traditionella östeuropeiska läster, men också mycket moderna läster framtagna av lästmakaren Roberto Ugolini från Florens, lästerna F, U och K. Att dra den klumpiga Budapester-lästen över samma kam som exempelvis den mycket mejslade och eleganta U-lästen känns i mina ögon mycket märkligt, då det är två helt olika typer av skor. Jag skulle säga att det är få tillverkare som har en sådan spännvidd mellan sina olika läster som Vass.

 13. Calle Z skriver:

  Har hört och läst en del om att även om kvalitén på materialet och hantverket till stor del är utmärkt, så kan storlekarna variera väl kraftigt inom samma typ av skomodell (samma storlek, läst och ovanläder). Detta är ju uppenbart ett kvalitetsproblem i sig om man inte klarar av att standardisera storlekarna gällande produktionen av samma skomodell.

 14. j_ingevaldsson skriver:

  Ja det är ett problem jag också hört om, däremot aldrig själv behövt erfara. Vet inte hur stort problemet är heller. Vass bytte ut alla gamla läster för ett par år sedan då de gamla var slitna och nedbankade. Då blev det problem för många som måttat in sig efter de gamla lästerna, när de nya sedan var större iom att de inte blivit utsatta för hundratusentals hammarslag under många år. Hur stort problemet med variation i storlekarna är även efter det bytet vet jag inte, tycker inte att det pratas om det på samma sätt iaf. Sen är det vad jag förstått ett problem för alla tillverkare som jobbar med träläster att de kan skifta i storlek något beroende på årstid och luftfuktighet och annat, något som inte alltid är så lätt att påverka med slutna verkstäder/fabriker där man försöker kontrollera luftmiljön.

 15. Andreas skriver:

  Tycker Jesper summerar skillnderna mellan de olika graderna av hantverk och benämningarna på ett fantastiskt bra sätt. Den kommentaren hade utan tvekan kunna vara ett separat inlägg.

  Min personliga uppfattning om Vass är extremt bra och håller de utan minsta tvekan i samma nivå som skorna från Lobb, G&G och Edward Green. Dock skall jag villigt erkänna att Finishen hos Vass är väldigt mycket simplare än hos de ovanstående. Även om de inte är i klass med några av italienarna och fransmännen som handpolerar och ”målar” skorna till fantastisk finish så är De brittiska premiumtillverkarna mer fokus på skiftningar och Antiquing.

  Vass riskerar att se väldigt enfärgade ut till en början och tar längre tid att ge den fina patina även om skinnet är i absolut toppklass.

 16. j_ingevaldsson skriver:

  Tack Andreas! Har planer på ett inlägg där olika begrepp sammanfattas och då är det inte omöjligt att jag återanvänder det ovan för en del av inlägget.

  Vad gäller Vass finish så är den som du säger i princip obefintlig, det är bara rent färgat kalvskinn. Det är lite efter tycke och smak vad man anser om det, personligen kan jag se tjusningen både med den typen av neutralt skinn som man själv får jobba upp en så att säga helt egen patina på, och med riktigt avancerad antique-behandlat läder som ju italienarna och även fransmännen är mästare på. Det är bara två olika saker.

 17. Anonymous skriver:

  Om det stämmer att Vass syr ALLT för hand för 4000 kr/par är det ett fantastiskt bra pris. Finns exempel på andra tillverkare som säger att deras skor är ”helt” handgjorda och sedan visar det sig att randen sys med maskin trots allt. Oftast sys bara randen för hand på ”bespoke”. Vore kul och sprätta upp en Vass och se om de verkligen är handsydda eller maskinsydda.

 18. j_ingevaldsson skriver:

  Ja det är inget tvivel om att Vass är helt handsydda, absolut inte. Det handlar ju om att Ungern är ett låglöneland, det är därför billigt att ha anställda som syr skor för hand, då blir priserna för oss som dessutom har en stark valuta fantastiskt bra. Att det är vanligt att många tillverkare av Goodyear randsydda skor använder termen hand made är ett välkänt fenomen, alla insatta vet ju att det förhåller sig om handstyrda maskiner med inslag av traditionellt handarbete.

  Hos Vass är det som sys med maskin är ovandelen, men så är det ju i princip alltid, även hos fina bespoke-makare. De allra flesta bespoke skor sys helt för hand (förutom ovandelen), det är ett faktum. Några undantag finns, som ex Grenson och Trickers bespokeservice i England.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet