MENU

by • 2012/12/02 • Guide, SkovårdComments (32)10463

Guide – Skoblock

När det gäller att maximera livslängden på sina skor finns det tre hörnstenar: skovård, skoblock och vila. I det här inlägget tänkte jag avhandla den ena av dessa: skoblocken. Som de allra flesta vet används skoblock framför allt för att hjälpa skorna att hålla formen, samt för att bidra till att skorna torkar upp. Det sistnämnda gäller naturligtvis bara om blocken är av trä, vilket de absolut bör vara. Sedan är det inte lika viktigt att de är av cederträ, som många verkar tro, utan trä har i sig god uppsugningsförmåga och andra vanliga träslag till skoblock är björk och lönn. Den främsta fördelen med ceder är den angenäma doft den sprider. Och dessutom hjälper inte träet nödvändigtvis till med att suga upp så jättemycket fukt i sig, den mesta dunstar av utåt, utan det allra viktigaste är att träet låter foderlädret andas. Exempelvis plastskoblock täpper igen lädrets porer, och tänk själv hur det känns om du har en plastpåse mot huden under längre tid, inte särskilt angenämt. Vad som däremot är viktigt är att träet inte är lackat, då försvinner uppsugningsförmågan, men är de betsade är det inga problem och ibland kan det vara svårt att se skillnad. Fråga försäljaren om du är tveksam.

Används inte skoblock spelar det ingen roll hur god kvalitet skorna håller, med åren kommer de att se förjävliga ut i alla fall. Det är inte minst nedanstående bild på ett par, faktiskt inte alltför gamla, John Lobb ett slående bevis för.

Ett par John Lobb som trots att de bara använts i några år ser så här illa ut, då de aldrig fått stå i skoblock. Kanske ett extremfall, men ett talande sådant. Bild: Ebay


Olika typer av skoblock

Det finns mängder av olika typer av skoblock, som fungerar på lite olika sätt och som i många fall är olika bra för dina skor. Nedan följer ett antal exempel.
Från vänster:
1. Spiralblock i trä. Möjligen bättre än att inte använda block alls, men då spiralblocken gör att trycket på skon blir vertikalt i stället för horisontellt finns risk att den skadar och deformerar skon.
2. Skoblock där tåpartiet är delad i två lika stora delar, men med en mindre häldel. Främsta nackdelen med denna modell är att hälen inte får hjälp med formen eller torkningen.
3. Skoblock där tåpartiet är delad i två lika stora delar, och med en stor häldel. En nackdel är att den här typen av block inte kan följa skons form längre upp mot slutet av plösen.
4. Skoblock där tåpartiet är delat i en större massiv del och en mindre. Fyller upp stora delar av skon väl.
5. Lästade skoblock. Block som är formade precis likadant som lästen som skon är byggd på, vilket har fördelen att skon kommer att behålla sin ursprungsform betydligt bättre än med block som inte är anpassade efter skon.
Skoblock där man trycker ned häldelen för att spänna ut blocket. Går att finjustera då metalldelen är gängad. En fördel med dessa är att de är väldigt lätta att ta ur, men de fyller ut häldelen dåligt och kräver att tådelen passar bra in i skon. Bild: Ebay
Herring-Herring-1966-Tree-Beech-wood-7019-3756-3-e1370854230775
Gängade skoblock. Här används ett sorts gångjärn istället för de mer vanliga små fjäderdelarna. I princip bara vid lästade block, då passformen måste vara mycket god för att det ska fungera bra.
Tredelade skoblock. Det här är skoblockens Rolls Royce, som är vanligt bland bespoke-tillverkare, och i princip inte finns i annat än lästade versioner. Fördelen med dessa är att de fyller ut precis hela skon, ända upp till överdelen av plösen. Bild: http://claymoor.blogspot.com

DSC02172

Ihåliga skoblock. Om de ovan är skoblockens Rolls Royce, är det här dess Ferraris. Görs i princip enbart som gängade, lästade block, och kräver mycket hantverksmässigt. Hjälper skon torka extra bra, då fukten bara behöver gå genom tunna delen trä sedan rätt ut i luften.

Boot-skoblock. Anpassade för boots som fyller ut även ankeldelen på skon. Ganska så ovanliga.

Räta ut sulan

Skoblockets uppgift när det gäller att återställa passformen på skon är dels att direkt trycka ut gångvecken genom att någorlunda väl fylla ut skons främre delar, men minst lika viktigt är att blocken rätar ut sulan på skon. Både för att sulan inte ska böja sig uppåt, något som annars är vanligt med tiden, och för att när sulan sträcks ut så rätas också gångvecken ut indirekt så att säga och skorna återfår sin ursprungliga form. Det är alltså viktigt att kolla hur skoblocken man köper är formade framtill så att de har en bra form som kan tänkas räta ut de skor du ska använda de till (det är naturligtvis relativt detta, vissa skor har ett högre tåparti från början och är inte på samma sätt i behov av ”helt platta” skoblock).
Exempel på ett par skoblock där främre tådelen är alldeles formad på ett sätt som inte kommer att räta ut sulan på ett bra sätt, då den är böjd alldeles för mycket uppåt.
Det här blocket är istället betydligt bättre formad med relativt platt underdel som kommer att räta ut sulan på ett bra sätt.
För att illustrera skillnaden mellan båda ovanstående blocken, på denna bild används de första skoblocken som inte rätar ur sulan…
…och på denna bild används det andra skoblocket som plattar ut sulan på ett helt annat sätt. Som synes hamnar tåspetsen nästan en centimeter längre ner när detta block används, föreställ dig då själv vilken skillnad på skons form de olika blocken kommer att ha när skorna stått med dem varje dag i flera år.

Form på hälen

En annan del som är viktig är att hälpartiet har en bra form. Som nämnts ovan är det att föredra att blocket fyller ut även hälen, men det får inte vara så att det töjer ut hälen för mycket. Det kan göra att skon börjar glappa i hälen så småningom.
Om man tittar på hur en häl är formad så smalnar den av kraftigt upp mot hälsenan, och så bör även ett skoblock vara format. Ovan är ett bra exempel.
Dessa block är i princip lika breda som de ovanstående på det bredaste stället, men istället för att smalna av i den övre delen är bredden relativt konstant och då får skon en onaturlig form som också gör att skon kan riskera att börja glappa i hälen med tiden.
I nästa inlägg kommer jag att jämföra skoblock från några av de populäraste leverantörerna för oss svenskar: franska Bexleys, de från holländska webbshopen Quality-Shop, samt svenska nätbutiken Herrstils skoblock Aquila.

32 Responses to Guide – Skoblock

 1. Anonymous skriver:

  Fantastisk genomgång, ska bli mkt spännande att se vad domen blir för de för oss lättillgängliga blocken.

  Tack för din blog! Mkt lärorik.

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar för de vänliga orden!

 3. John H skriver:

  Tycker John Lobb-skorna med gångveck ser misstänkt lika ut cordovan-veck.

  Sen ska det väl också sägas att lackade skoblock inte är ett problem om man låter skorna vila 2-3 dagar mellan brukstillfällena, snarare än en dag.

 4. j_ingevaldsson skriver:

  Enligt Ebay-annonsen som jag tagit bilden ifrån skulle det vara vanligt kalvskinn, men håller med om att det påminner mycket om cordovanveck. Det ska dock sägas att på andra bilder på skorna ser man att sulan har böjt sig ordentligt mycket uppåt och antagit en riktig banan-form, så skinnet har väl inte haft någonstans att vägen annat än att bilda dessa bubblor. Och sen, även om det är cordovan, så skulle det knappast sett så illa ut om ägaren använt skoblock.

  Vad gäller lackade block så visst, skorna kan väl torka ordentligt om de får stå ett par dagar till, men varför ska man utsätta de för det om man inte behöver? Dessutom har jag förstått det som att det faktum att fukten inte kan försvinna inåt utan bara avdunsta utåt, och att yttersidan av innerfodret därmed aldrig får andas ordentligt, gör att fodret tar skada med tiden.

 5. John H skriver:

  Vad jag menade var att det ser ut som cordovanskor utan block, snarare än boxkalv utan block. Och om så var fallet så kanske det inte var så representativt för gångvecksskador utan block. Gångvecken i kalvläder är ju i regel täta, inte storböljande.

  Nåväl. Ang lackade block. C&J saluför lackade block, har svårt att tro att de skulle saluföra skoblock som skadar fodret.

  Se även Graffors produktbeskrivning av C&J-s block:
  ”Ett lackat cederblock från Crockett & Jones.
  Blocket för dig som har många skor då detta blocket är lackat och saknar den uppsugningsförmågan som obehandlade cederblock har. Detta är inte ett problem om skorna får vila minst 3 dygn mellan användningstillfällena.”

  http://www.grafford.se/varumrken/crockett-jones/shoe-trees

 6. John H. skriver:

  … ser nu även att C&Js lästade block till 337:an är lackat.

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Jo förstod, menade alltså att bilden, även om det skulle vara cordovan, kan visa på hur illa det blir utan skoblock.

  Anledningen till att det finns lackade skoblock är egentligen bara estetisk, och många köper dessa för att de ser och känns riktigt exklusiva. Det finns alltså en marknad för dem, därför väljer exempelvis Crockett & Jones att göra blocken lackade. Men om de gör att skorna torkar upp betydligt sämre säger det sig ju självt att de lackade skoblocken de facto är sämre än obehandlade, då poängen med skoblock är att de ska få hjälp med torkningen samtidigt som formen återställs.
  Uppgiften att fodret skulle skadas har jag fått från en erfaren skomakare, men inget jag kan bekräfta på annat sätt.

 8. Calle Z skriver:

  Tips på bra skoblock av plast? Eftersom jag reser med endast handbagage numera så är all typ av viktreducering viktig med tanke på vissa flygbolags regler kring maxvikt.

  Har ett antal skoblock från hammargruppen som jag är nöjd med eftersom jag tycker de fyller ut mina skor väl. Har även ett antal block av typ nummer 3 från vänster. Men du skriver att en nackdel är att den här typen av block inte kan följa skons form längre upp mot slutet av plösen. Är detta egentligen en nackdel? Det är väl viktigast att fylla ut längst fram på skon samt fylla ut skon i dess fulla längd?

  P.S. Äntligen kan man publicera ett inlägg! Tydligen så är man tvungen att acceptera cookies från tredje part för att det ska fungera… D.S.

 9. j_ingevaldsson skriver:

  Välkommen till kommentarsfälten, skönt att krånglet löste sig!

  Det finns faktiskt riktigt schyssta lätta reseskoblock i plast som Justin ”The Shoe Snob” Fitzpatrick tagit fram. De är dessutom hyfsat billiga, och går att köpa på Ebay: http://www.ebay.co.uk/itm/THE-SHOE-SNOB-LIGHTWEIGHT-TRAVEL-PLASTIC-SHOE-TREES-/261127720147?pt=UK_Clothing_ShoeCare_Shoe_Care_LE&var=560169927507&hash=item3ccc6cccd3
  Inget att rekommendera att låta skorna stå och vila med hemmavid, men på resan är de riktigt praktiska.

  Är man bara borta några dagar är annars ett helt okej alternativ den gamla hederliga metoden att stoppa skorna ordentligt med tidningspapper, det är bättre än inget.

  Vad gäller blockens utfyllnad av skorna så är det absolut så att det är viktigast att de fyller ut bra på längden och i det främre partiet där gångvecken bildas. Men likväl är det en fördel om skon även fyller ut upp mot plösen, då det även där bildas veck och kan tappa formen. Det är därför de tredelade blocken är ideala, för att de verkligen fyller ut precis hela skon och rätar ut och återställer formen fullt ut.

 10. John H skriver:

  … klart motivet är estetiskt. Men om man ändå har så många skor så att de enskilda paren automatiskt får vila lite extra, kan man ju lite gärna även köpa block utifrån estetiska överväganden.

  Och jag betvivlar helt enkelt att C&J skulle tillverka skoblock som skadade skorna.

 11. Anonymous skriver:

  Tack för mycket trevlig läsning. Ser med spänning fram emot nästa inlägg som då bör behandla ”vila”. Det är nämligen min paradgren:)

  /Peter

 12. David skriver:

  Vet du vart man kan köpa boot-skoblocken du visade ovan? har sökt med lampa och lykta utan framgång för ett par bra.

  Ska även passa på att berömma för en oerhört bra och välskriven blog, första sidan som besöks varje dag.

 13. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym: Tackar! Hehe, ja inte omöjligt att det kan komma ett inlägg om vila i framtiden, även om det då av naturliga skäl blir ett kortare inlägg än detta..

  David: Tyvärr, väldigt svåra att få tag i. Blocken jag har med på bild är från Dasco, men de har slutat tillverka den modellen. Jag vet att man kan beställa liknande block från John Lobb Paris, men då kostar de också över 5000 kr då de bara tillverkas på beställning, och det är det kanske inte riktigt värt. Mitt bästa tips är nog att hålla koll på Ebay, spara sökningar som ”Boot tree” och ”Ankle shoe tree” och se om det dyker upp en modell likt dessa. Problemet är ju att man oftast får upp sk stövelsträckare även på de sökningarna, så blir en hel del felträffar.
  Och tack, roligt att du gillar bloggen!

 14. Anonymous skriver:

  Hej,

  Väldigt intressant inlägg! Jag undrar dock, hur gör jag med t.ex. mina chelseaboots, och alla andra boots?
  Ska med glädje läsa dina andra 2 inlägg om skoblock nu! 🙂

 15. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar! De boots-blocken på bild ovan är ju för ankelhöga boots, men de är som sagt svåra att få tag på. Vanliga skoblock fungerar alldeles utmärkt även i boots då de rätar ut sulan och fyller ut de viktigaste bitarna.

 16. Jonase E skriver:

  Hej,

  Tack för en bra och intressant blogg!

  Jag har en fråga gällande ickelästade skoblock. Jag köpte nyligen ett par Carmina i Rainlästen från Skoaktiebolaget. När jag frågade efter skoblock ville de sälja på mig G&G:s lästade skoblock för 800 sek. Jag tyckte det var lite för dyrt eftersom de, uppenbarligen, inte främst är gjorda för att passa Carmina skor.

  Jag undrar vilka skoblock jag bör inskaffa för mina Carmina. Jag har ett par skoblock köpta hos Grafford anpassade för C&J som funkar ok på Carmina-skorna. Jag har prövat ett par ickelästade skoblock från Bäckmans som var för breda.

  Jag har sneglat på block från herrstil, Bexeley och Quality Shop men vet inte vilket som kan tänka sig vara bäst anpassat för mina behov. Kan tilläggas att jag även har kollat på att beställa från Carmina i Spanien men atm är deras skoblock slut i min stl. (42).

 17. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar! Sitter Grafford blocken hyfsat fungerar de säkert, viktigt är som jag är inne på att även sulan rätas ut också. Har själv ett par Carmina på Rain-lästen och i de har jag blocken från Skolyx.se, de fungerar helt okej, även om det inte är någon superpassform. Vill du absolut behålla skons originalform så bra som möjligt kan det kanske vara värt att beställa ett par lästade från Carmina när de finns i din storlek igen, men kör på Grafford-blocken tills dess iaf.

 18. Lars skriver:

  Lade en beställning på lite Saphir MDO-burkar igår från http://www.valmour.fr, och upptäckte då när jag klickade runt att de även säljer skoblock av flera modeller, och då bland annat sådana boot-block som du har med i artikeln. Lite i dyraste laget kanske (€79,40 för ett par), men de kör ju med viss mängdrabatt om man har behov av flera. De säljer även plastblock som ser ut att vara av samma modell som Justin Fitzpatricks resevariant, dock till lägre pris. Beställde ett par, så jag får se när leveransen har kommit hur de tar sig!

  Boot-block: http://www.valmour.com/cleaning-products/shoe-trees-for-boots,633
  Plast-/reseblock: http://www.valmour.com/cleaning-products/travel-shoetrees,476

 19. j_ingevaldsson skriver:

  De såg riktigt fina ut, tack för tipset!

 20. Jonas E skriver:

  Tack för ditt snabba svar.

  Jag får lov att testa med att beställa från Skolyx eller köpa från Carmina. Mina skor är wholecuts så det kanske det senare är för att lädret ska hålla sig så bra som möjligt.

 21. Lars skriver:

  Nu har jag fått mina reseblock från Valmour, och jag är helnöjd. Kommer göra sig väldigt bra i skor när jag är på resande fot. Hittade även ett användningsområde för dem här på hemmaplan. Konstruktionen med en skruv för att justera storleken gör att de fungerar väldigt bra i mina vandringskängor, som annars är väldigt svåra att sträcka ut sulan på. Hårt åtskruvade sitter de som berget, och ovanlädret i kängorna har aldrig varit så slätt!

 22. Albin skriver:

  Hejsan,

  Jag undrar om du kan hjälpa mig? Jag har väldigt svårt det här med känsla kring hur tajta skoblock skall sitta.Man vill ju inte skada blocken eller skorna. Jag har hittat en sida som heter skolyx och undrar om du är insatt i deras storlekar? Jag har ett par Loake Kemton storlek 11 med en F anpassning. Jag har nu även skaffat mig ett par Clarks Sheepskin Curling i storlek 46:a och undrar det där vilken storlek på blocken du rekommenderar till dessa?

 23. Niklas skriver:

  Hej!

  Jag har hört att man inte alls ska vilja ha ett skoblock som inte har delad tå, framför allt inte med en större del och en mindre del. Detta av två orsaker, den ena är att skarven blir vass och kan därmed skada insidan på skon och den andra är att man sätter ett tryck på skon som man egentligen inte vill ha, man vill inte töja skon utan bara göra den rak och hålla formen. Vad tycker du om det?

 24. Niklas: Nja, fjädern i den typen av block är så pass svag att det inte är några problem direkt i min mening, varken med att skarven blir vass eller att det blir ett felaktigt tryck. Idealt är alltid ett helt block som fyller ut skon helt och hållet, allra helst tredelat, men det är inte möjligt med lästade sådana block i många fall, då tycker jag att den typen av block med delad tå är en bra lösning för att fungera klart skapligt i många olika typer av modeller.

 25. Ben skriver:

  När rekommenderar du att man sätter i skoblocken i sina skor. Anta att jag varit ute och gott i ett par skor som jag vanligtvis har ett par skoblock i för att jag önskar att behålla formen på dem. Borde jag sätta i skoblocken med det samma efter att jag tagit av skon, medan skon fortfarande är varm och fuktig, eller ska man vänta en stund, låta skon ligga på bredsidan för att svalna och låte lite fukt dra sig ur skon på egen hand för att sedan sätta i blocken en stund senare?

 26. Skoblocken ska sättas i direkt, när skorna fortfarande är varma. Det är då som lädret har störst tendens att dra ihop sig, under första torkningsperioden, så därför allra viktigast att blocken är i då.

 27. Rasmus skriver:

  Hej!
  Jag köpte nyligen ett par C&J connaught som är smalare än normalt (E). Köpte även ett lästande skoblock som dock är anpassade för ”vanlig” bredd på C&J. Hur hade du gjort i detta fallet? Ska jag försöka slipa ner skoblocket eller tror du att det fungerar så som de är?

 28. Rasmus: Hos Crockett & Jones är E-vidd standardvidden, så det är vanliga lästvidden du har där. C&J:s skoblock är inte gjorda efter 236-lästen (utan 337-lästen) så det är ändå inte ett par ”riktiga” lästade block för just den lästen, men sitter säkerligen bra ändå. Det är väldigt svårt att slipa ned block på ett bra sätt, då det är väldigt kompakt trä som används, tar tid och lätt blir mer fel än rätt.

 29. Rasmus skriver:

  Tack för snabbt svar och en riktigt bra hemsida!
  Då har jag fått fel för mig, trodde F-vidden var standard och E-vidden smalare. (Googlade nu och såg att F brukar vara standard men E är det hos C&J).
  Okej, då struntar jag i att slipa ner dem:)

 30. Profilbild på Daniel Daniel skriver:

  Hej!

  Jag har ett par skoblock som sitter bra framtill i skon men glappar litegrann i hälen, den ligger mot skon i hälen men om man lyfter skon i blocket känner man glappet. Om jag går upp en halv storlek på blocket, kommer det att töja skon då? Vilket av alternativen är bäst tro?

  Grym artikel!

 31. Daniel: tack! Låter som är på gränsen till för litet. En storlek större bör fungera, då det ju finns en del spela med i de flesta ledder så att säga.

 32. Per Arvidsson skriver:

  Rasmus, 337-lästen är rymligare än 236 så det kan vara värt att fundera på att slipa ner blocken om du märker att de är svåra att få i. Risken finns att de deformerar tåpartiet på skorna om du måste bruka våld för att få i dem. Min skomakare har vid något tillfälle slipat om skoblock åt mig utan kostnad (Olles skomakeri i Lund), du kan ju höra dig för ifall du tror att det behövs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet