MENU

by • 2012/11/25 • Guide, Skovård, TipsetComments (3)5641

Tipset – Huskur mot saltfläckar

Vinterns största otyg, otäcka saltfläckar på skorna. Bild: Leffot

Nu när vintern sägs vara på ingång i stora delar av landet mot slutet av veckan, kommer också det onda ting som stavas salt att dyka upp på våra vägar och trottoarer. Att hålla skorna intakta från allvarligare saltfläckar är alltid en utmaning, och grundregeln är alltid att se till att torka av skorna ordentligt med en fuktig/blöt trasa/papper så fort man kommer inomhus till jobbet, skolan eller hemmet eller var det nu är. De flesta känner igen fenomenet att man torkar rent skorna och allt ser bra ut, men sedan upptäcker man efter någon timme att det likförbannat blivit saltränder på skorna. Det är för att man torkat för dåligt och bara förflyttat saltet på skorna, ta därför rikligt med vatten och torka hela skon först, och krama sedan ur trasan helt, eller byt papper till ett lite mindre fuktigt, och torka skorna igen.

I de fall där det av en eller annan anledning ändå bildas dessa förhatliga saltfläckar där saltet hunnit sätta sig ordentligt i skinnet och bildat fula märken. Då räcker det inte med bara vanligt vatten, men det absolut bästa receptet för att få bort saltet från grunden är en enkel huskur med saker man oftast har hemma.
Citron, vatten, ättika. Allt som behövs för att få bort även det mest ingrodda saltet.
Du tar helt enkelt lika delar vatten och ättika/ättiksprit och sedan en skaplig skvätt citron (det går lika bra med pressad citron på flaska) och häller i en liten skål. Doppa sedan en trasa i blandningen och bearbeta fläckarna och området runt omkring ordentligt, ta gärna längs med kanten mellan sula och ovandel också då salt gärna kan gömma sig där utan att man ser det. Torka av med en trasa med vatten och upprepa, doppa dock en annan del av trasan i blandningen denna gång så att du inte riskerar att föra tillbaka en del salt. Och så en sista gång över skon med en fuktig trasa igen. Detta får i princip alltid bort även de mest ingrodda fläckar med salt, även om det i värsta fall kan ha hunnit skada skinnet ändå. Då får man lägga på conditioner och kräm och hoppas att det täcks med tiden. Det är dock väldigt viktigt att man är helt säker på att allt salt är borta innan man lägger på ny kräm, annars är risken att man så att säga bakar in saltet i krämlagret på skon och det ligger där och fräter. Har man varit så slarvig att skorna fått stå med salt på sig så pass länge att skinnet spruckit är det stor risk att saltet tar sig in i lädret och förstör det ordentligt. Sådant vill man undvika.
Så här ser de ut, giftspridarna. Bild: http://ovenordstrom.webblogg.se

3 Responses to Tipset – Huskur mot saltfläckar

 1. Frans skriver:

  Läste diskussion som du och Weinås hade för ca en månad sedan om hur man bäst hanterar nya skor. Vårda dem direkt (du) eller vänta (Weinås).
  http://www.kingmagazine.se/bloggar/valklatt-med-weinas/20121011/att-varda-sina-skor

  Länkade där till en sida som talar för din ståndpunkt och hävdar att skorna behöver vårdas innan användning.

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Intressant artikel!

 3. Andreas skriver:

  Fast nu handlade ju inte min artikel om vad som får skorna att hålla längst utan om hur jag anser att man snabbast och lättast uppnår en smakfull patina. Jag pratar om att skorna skall få törsta efter fett (obs inte vara uttorkade) vilket uppstår när en sko fått stå i en butik en längre tid.

  Hela poängen med det jag syftar till är att för att få fram skiftningar i t ex en mörkbrun sko behöver man få den att ljusna och sedan återfukta då annars skon blir så mörk att nyanserna inte syns och ljusare nyanser av krämer inte kommer fram.

  Vill man att en sko skall se som ny ut så länge som möjligt är det tvärt om bra att smörja skon regelbundet så den är mättad med kräm i samma nyans eller något ljusare.

  Jag säger inte att det är fel att göra på annat sätt än jag förespråkar men har erfarenhet av bägge tillvägagångssätten med samma grundnyans och det är vad jag baserar min åsikt på. Kan ångra än idag att jag valde att smörja en mörkbrun sko med Saphir MDO Dk Brown från första veckan då skon direkt blev så pass mörk och än i dag är i mörkare nyans än vänners exemplar av samma sko som de just lämnat relativt orörd i början och smörjt mer sällan. Bägge skorna är mycket välmående så det är inte så att min väns skor har torkat ut heller.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet