MENU

by • 2012/11/11 • Budget, Crockett and Jones, Köpguide, MellanprisComments (11)6675

Köpguide – Budgetvarianter av Crockett & Jones-kängor

Vi börjar det här inlägget med några generaliseringar. Det absolut vanligaste kvalitetsskomärket i Sverige är Crockett & Jones, i och med att Hammargruppen lyckats få in märket på minst ett skomakeri eller butik i stort sett i varenda stad. I och med detta är det för väldigt många modeller från Crockett & Jones som är utgångspunkten när man tittar på vad man ska utöka skogarderoben med. Många anser dock inte sig ha råd med ett par C&J, skorna är relativt dyra i Sverige, och även om man beställer från England över nätet där de är ett antal hundralappar billigare så kostar de en del. Dessutom har nätshoppande av märket blivit svårare i och med det hårda tryck som är efter deras skor vilket gjort att lagerhållningen hos webbutikerna ofta är ganska dåliga vilket kan innebära långa väntetider. Nedan följer några tips på budgetalternativ till olika Crockett & Jones-kängor, något som många är på jakt efter just nu när hösten anlänt med besked och vintern snart tågar in.

Crockett & Jones Coniston – Barker Lambourne
Coniston är en populär känga som gör sig bra i den svenska vintern, med scotch grain-läder, stormrand och en Dainite-sula (den går även att få tag på med en grövre Ridgeway-sula, men den är inte alls lika vanlig). En ”fattigmans”-variant är den nästintill identiska Barker Lambourne.

Crockett & Jones Coniston, som kostar ca 4900 kr i Sverige, ca 4000 kr på nätet från exempelvis  We Sell Shoes. Bild: Manolo.

Barker Lambourne som kostar ca 2600 kr. Finns även i nyansen cherry grain, går att köpa från bland annat Pediwear. Bild: Sarenza.

Crockett & Jones Cottesmore – Charles Tyrwhitt Barton
C&J:s version av jodhpuren är klassiskt stilren i en vacker tan-nyans. Skorna är av oklar anledning dyrare än alla deras andra boots, och ligger på samma prisnivå som Handgrade-serien trots att den är gjord till Benchgrade-standard. Ett billigare alternativ är en boot från brittiska konfektionstillverkaren Charles Tyrwhitt.

Crockett & Jones Cottesmore, pris i Sverige ca 5600 kr, pris i England ca 5000 kr. Går att köpa från exempelvis  Bodiley’s. Bild: Styleforum.

Charles Tyrwhitt Barton, pris drygt 2100 kr. Finns till salu på Charles Tyrwhitts hemsida. Bild från densamma.

Crockett & Jones Chelsea 5 – Shipton & Heneage Towcester

Chelseaboots är en klassiker som de senaste vintrarna suttit på var och varannan person, ofta i form av ett par RM Williams som lika ofta ser obehagligt misskötta ut. Crockett & Jones mest vintermässiga version av chelseabooten är Chelsea 5 med en Dainite-sula och i färgerna svart, gråbruna rough out suede och mörkbruna antique nubuck (även om det inte har någonting med traditionell nubuck att göra). Shipton & Heneage, som bland annat har en hel del skor från Crockett & Jones men under eget namn i utbudet som faktiskt är billigare än vanliga C&J, även om de är gjorda till samma standard, har också en billigare variant av en Chelsea 5:a i brunt eller svart under namnet Towcester. Den är dock inte gjord av C&J.
Crockett & Jones Chelsea 5 antique nubuck, som i Sverige går på 4400 kr och i England  ca 3700 kr. Robert Old är en webbutik som säljer dem. Bild: Skomakaren.se
Shipton & Heneage Towcester, finns på Shipton & Heneage brittiska sida för  1900 kr. Bild från samma sajt. 

11 Responses to Köpguide – Budgetvarianter av Crockett & Jones-kängor

 1. Anonymous skriver:

  Barkerkängan var synnerligen trevlig medan Tywhitt kängans färg såg nästan äcklig ut på bilden…

 2. Anonymous skriver:

  Köpte själv Cambridge från Alfred Sargent Exclusive istället för CJ Coniston för ca en månad sedan. Efter att ha provat Coniston så tyckte jag att den var lite väl grov i jämförelse med den nättare Cambridge. Gav ca 3600 kr från England men kvaliteten känns åtminstone lika bra som på mina andra CJ skor. Har du någon uppfattning om kvalitetskillnad mellan AS Exclusive och CJ Benchgrade?
  /Robert

 3. Andreas skriver:

  Värt att tänka på när man tittar på jämförelsen mellan t ex Crockett och Shiptons ”Crockett-tillverkade” är att bara för att produkten är tillverkad i samma fabrik, på samma läst och med samma maskiner är det inte nödvändigtvis samma materialspecifikationer. Logiken att du skall kunna köpa ”samma” sko från S&H till lägre pris är ju rätt orimligt då de också behöver tjäna något.

  Med det sagt behöver det inte vara sämre men ofta något annat skinn.

 4. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym: AS Exclusive är riktigt fina skor. Har inte ägt ett par själv, men det intryck jag fått av att klämma och känna på dem kombinerat med vad jag läst om andras upplevelser av dem så skulle jag säga att de ligger någonstans mellan C&J benchgrade och handgrade. Framförallt är det ju sulmaterialet med ekbarkgarvade sulor och finare konstruktion med fiddle waist och ritsnedläggning. Nu är det ju inget av detta på bootsen med gummislitsula, men skulle inte säga att det är ett sämre köp än Coniston iaf.

  Andreas: Så kan det absolut vara, självklart. Men i Shipton & heneage fall har de själva uppgett på en rak fråga att de skor C&J gör för dem tillverkas med samma specifikationer som benchgrade. Och faktiskt så har två av paren jag beställt varit rena Crockett & Jones-skor utan Shipton-märkningen överhuvudtaget, bara två klistermärken över C&J-loggorna på kartongen. Hur det kan komma sig att de säljer de så billigt har jag dock ingen aning om.

 5. Brummel skriver:

  Är ALLA S och H-skor CJ-tillverkade?

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Nej absolut inte. Nedan en lista på vilka skor som C&J gör åt dem, men den har några år på nacken så är inte helt korrekt, vissa modeller finns ex inte längre medan andra kan ha tillkommit:
  Wilton
  Somerset
  Cavendish
  Bruton
  Grosvenor
  Fitzroy
  Blandford
  Albemarle
  Chatham
  Winchester
  Bingham
  Sherborne

  Andra jag vet gör skor åt Shipton är Cheaney och Barker. Är tex ganska så säker på att chelseabootsen i inlägget är gjorda av Barker.

 7. A. skriver:

  Modellen Pelham är gjord av Chaney, har jag fått bekräftat via mail.

 8. Anonymous skriver:

  Hej,
  Har inte någon erfarenhet av AS Exclusives kängor, men jag har två av deras oxfords, Armfield och Hunt. Min uppfattning av dem är att nivån är högre än C&J Benchgrade med ekbarksgarvade sulor, ritsnedlagd avlappssöm och ett sularbete, framförallt midjan, som slår C&J Handgrade på fingrarna.

  Så, i min bok är de på nivå med mina C&J Handgrade’s i alla avseende utom möjligen kvaliteten på ovanlädret, där Handgrade har liiite vassare lyster. Klart vassare än C&J Bechgrade alltså.

  Är du nöjd med kängorna? Funderar på att göra samma beställning. För er som är intresserade av AS Exclusives så rekommenderar jag varm Afinepairofshoes.co.uk. Supertrevliga, bredare sortiment än Pediwear och fri frakt över £300.

 9. Brummel skriver:

  Bara för att Crockett & Jones kan sälja en sko för £ 320 behöver det väl inte betyda att de inte går med vinst om de säljer den för £ 150?

 10. Andreas skriver:

  Självklart kan det vara så!

  Skulle förvåna mig om Shipton valde att tillverka en sko hos C&J man inte har 100% påslag på men jag tror att C&J inte är överlyckliga med att skor de producerar på licens i samma specifikationer skall kosta markant mindre än deras egna då kunderna riskerar att ifrågasätta hur vida skon är prisvärd eller ej hos C&J. Något företaget varit väldigt duktiga på att förmedla tidigare.

 11. Andreas skriver:

  Alfred Sargent har även tillverkat en hel del Shipton&Heneage åtminstone tidigare vilken man ofta ser på Ebay om man söker på Shiptons skor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet