MENU

by • 2012/11/05 • Butiksguide, Guide, Paolo Scafora, PremiumComments (8)7104

Butiksguide – Socrates

Ett av skyltfönstren till butiken Socrates på Odinsgatan i Göteborg, med tre par Paolo Scafora uppradade.

Socrates i Göteborg är en lite bortglömd butik som ligger på Odinsgatan, som har ett relativt stort utbud av skor från italienska premiumtillverkaren Paolo Scafora. Butiken har funnits i ungefär ett år och drivs av en trevlig italiensk herre. Det är dock tyvärr lite tveksamt hur det är med kunskapsnivån, men har svårt att avgöra om det handlar om reell brist på kunskaper eller om det är på grund av språkförbistring som jag aldrig lyckats ha någon djupare diskussion om skorna med honom.

Skorna som säljs är dock fantastiska. Neapelbaserade Paolo Scafora var från början en ren bespoke-tillverkare, men har på senare år satsat allt mer på Ready to Wear-utbudet. Och det här är italiensk skokonst på riktig hög nivå, med fantastisk finish på skorna.
Paolo Scaforas skor är helt handgjorda, och använder framför allt en hand welted-konstruktion eller handsydd norwegese. Scaforas signum är en kraftigt fyrkantig tå som återfinns på ett antal modeller, framförallt de mer extravaganta, men det finns även andra mer traditionella läster och modeller. Det finns också vissa limmade loafers och sneakers-liknande modeller, men Socrates har inte särskilt många av de varianterna.
Jag har själv aldrig ägt ett par, men kvalitetsnivån känns riktigt hög, och Paolo Scafora räknas till toppskiktet av RTW-tillverkarna.

Läcker variant av en split-toe derby längst till vänster.

Priset på Paolo Scafora hos Socrates ligger på mellan 6900 och 7500 kronor, men även norvegese-modellerna ligger i det här spannet, och ibland även neråt 7000. Prisnivån är lite över den nere i Italien, men då ska man också komma ihåg att euron är riktigt låg nu. Det fina är dock att just nu pågår en rea hos Socrates, och de har 50 procent på hela utbudet av Paolo Scafora. Det börjar bli rätt utplockat, men bor man i Göteborg eller har vägarna förbi bör man absolut kika in. Ett par Paolo Scafora för 3500 är inget annat än ett kap. Då det inte går överdrivet bra för butiken – tyvärr är inte Göteborg rätt stad för den här typen av butiker med kvalitetsskor för 7000 – så skadar det ju inte att stötta med åtminstone ett reaköp. Rean pågår till mitten av december, sedan kommer en ny omgång modeller att anlända.

En helt fantastisk norvegese wholecut med tre snörhålpar.

Undersidan på norvegese wholecuten, med Paolo Scaforas lite omdiskuterade stora sigill. Vissa menar att märket är så pass stort och djupt att en stor bit av slitdelen på sulan redan är borta. Jag har dock svårt att se att det skulle påverka nämnvärt, på ett bara par veckor har man slitit ned hela ytskiktet på sulan till ungefär samma nivå.
En överblick av butiken.

En klassisk brun oxford, men med Paolo Scaforas kraftigt fyrkantiga tå och en ordentligt arbetad finish.

8 Responses to Butiksguide – Socrates

 1. Anonymous skriver:

  Jackpot!!

  Bloggen din blir bedre og bedre!

  Jeg har siklet på skoene på hjemmesiden til P.S. i lange tider og tenkt på å sende mail for å finne ut hvor jeg får tak i slike sko i nærheten av Oslo. Nå vet jeg det….

  Skoene ser helt fantastiske ut. Akkurat slik jeg liker at italienske sko skal være; som et litt mindre konservativt tilbehør til klassiske britiske sko, men ikke for gale som dessverre en del italienske produsenter tenderer mot å være….. Er fargene og antiquingen like fin som den ser ut på bildene på hjemmesiden?

  Sammen med Enzo Bonafe er Paolo Scafora definitivt høyt oppe på ønskelisten min. Under 6000 norske for de billigste modellene er vel heller ingen skandale om det er snakk om en av de beste RTW skoene.

  Mvh

 2. Adam skriver:

  Först och främst, mycket bra inlägg och en fantastisk blogg.

  Då jag bor i Göteborg känns definitivt Paolo Scafora som ett fantastiskt val vid 50% rabatt, men jag undrar hur du ser på Paolo Scafora jämfört med en MTO-beställning från Vass? Jag tänker då ur kvalitets- och finishsynpunkt snarare än det estetiska.

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Anonym: Tack tack! Och ja, antiquingen är riktigt fin även i verkligheten. Enzo Bonafe är också riktigt fina, men jobbar inte med finishen på samma sätt som Paolo Scafora. Beställ en Bus4You biljett hit i helgen vet ja så kanske du hittar nåt på rean! 🙂

  Adam: Tack för berömmet! Svårt att säga vilket som är bästa valet av de två, då det handlar mycket om tycke och smak. Kvalitetsmässigt gör båda fantastiska skor, som är helt handgjorda. Mitt råd är att besöka Socrates och kolla in utbudet, se vad du tycker om skorna irl och om du hittar någon modell du faller för som dessutom finns inne i din storlek. Med Vass är det lättare att bara göra en beställning som du vill ha den när du vill. Och skulle du exempelvis hitta ett par Scafora du gillar finns det inget som hindrar att du beställer ett par Vass en liten bit in i framtiden…

 4. Alexandre skriver:

  Hei,

  Buss til Gøteborg høres litt stressende ut, men det er klart at kostnaden med bil gjør skoene en del dyrere hvis en legger på over 600 km med bensinutgifter. Vi snakker vel fortsatt rundt 4000 norske for et par fra Scafora og det er slettes ikke galt. (Kan jo fylle opp bilen med norske ”shoelovers”, men jeg er litt usikker på om det finnes så mange som 5 inkludert meg:)

  Hvor utplukket er det? Snakker vi både om svært få modeller i ”uvanlige” størrelser? Tenker litt at det ikke er noe vits i å kjøpe et par sko du ikke hadde kjøpt til full pris bare fordi de er på salg. Da er det som regel heller bedre å betale full pris for noe du virkelig vil ha!

  Skomaker Dagestad i Oslo har et lite utvalg med sko fra Bonafê. Jeg er enig i at finishen på Scofora er mer spektakulær, men spesielt de mørke brune modellene til Bonafê har en sinnsyk ”dyp og rik” farge(vet ikke hvordan jeg ellers skal beskrive det:)som antageligvis vil se helt fantastisk ut etter noen runder med Saphir produkter… Jeg synes Norvegese modellene til Bonafe er noen av de mest forseggjorte og fine jeg har sett. Det skulle kanskje bare mangle i og med at vi vel snakker om en produsent som har laget sko for bla. Brioni og som Edward Green (husker ikke om det var E.G. eller John Lobb…) tok initiativ til et samarbeid med for å utveksle ”secrets of the trade”.

  Vet du om det finnes noen forhandlere i Sverige som har Bonafê og da fortinnsvis et godt utvalg?

 5. Andreas skriver:

  Scafora är säkert av samma höga hantverksnivå som Vass och jag är den första att uppskatta en fin finish men personligen så känns Scafora lite för ”italotacky”.

  Det är lite likt berluti och de värsta modellerna från Santoni för fyrkantiga tår och för extrem patina för min smak.

  Vass är långt ifrån kända för någon form av finish men skinnet kommer med tiden utvecklas fantastiskt med hjälp av krämer. Sen känns skor från vass betydligt mer användbara.

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Alexandre: Det verkade ganska random i vilka storlekar han hade kvar, men de flesta skyltexen var i storlek 42 eller 41, 43, det vet jag. Lättast är kanske att ringa och fråga vilka modeller som finns i din storlek, för inte så kul att chansa på en resa hit och sedan finns ingenting intressant.

  Vet ingen återförsäljare av Enzo Bonafe tyvärr, har aldrig fått uppleva ett par i verkligheten själv.

  Andreas: Allt är så klart en smaksak, och kan förstå att du tycker att de mest extrema modellerna kan vara ”italotacky”, men som sagt har Paolo Scafora gott om mer traditionella modeller och läster också. Se exempelvis på andra bilden uppifrån, den med split-toe derbyn, så har du en väldigt traditionell brun oxford längst till vänster, och hela översta skoraden på näst nedersta bilden kan knappast klassas som ”italotacky”.

  Sedan kan jag absolut hålla med om att ett par Vass kan åldras riktigt vackert om man behandlar de med krämer i olika nyanser.

 7. Jihad Hevaoui skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 8. Jihad Hevaoui skriver:

  you are all welcome to visit my shop , in gothenburg or to send me mail as well as to call me
  Socrates
  Odins gatan 24
  41103 Gothenburg
  0046-707 569954
  0046-768349990
  0046-31-714 8188
  swedmedia@hotmail.com
  http://www.socrates-shoes.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet