MENU

by • 2012/10/29 • Crockett and Jones, Guide, Skovård, Tipset, VassComments (11)4092

Tipset – Få bort revor i skinnet

En reva likt denna är aldrig roligt att få, men det går att få ordning på det riktigt bra även på egen hand. Bild: Styleforum.

Med jämna mellanrum händer det för de flesta att man råkar få en reva på sina skor, när man råkat fastna till i en metallbit under bussätet framför en eller missbedömt en skrovlig trottoarkant eller liknande. Alltid surt, men sådant som händer, och oftast går det att fixa till revan alldeles utmärkt. Är det riktigt illa är det alltid bäst att gå till en skomakare, men för de där mer ”normala” risporna går det ofta att bearbeta dem alldeles utmärkt själv. Nedan en liten guide med ett par tips som kanske kan vara nya, i vissa fall är det lite svårt att förklara exakt hur jag menar, men ska göra så gott jag kan.

Till att börja med ser man till att skon är ren, borstar av den och torkar av den med en fuktig trasa, och går sedan över den med en cleaner/conditioner som Lexol Leather Conditioner eller Saphir Medaille d’Or Renovateur. Ta därefter en riktigt fet skokräm med mycket pigment, som exempelvis Saphir MDO Pommadier, och med en bommullstrasa arbetar du in kräm vid revan samtidigt som du pressar ihop skinnet och skadan igen. Tryck så hårt du orkar.Om rispan har några lösa delar är det sällan en bra idé att försöka riva av dessa, då risken är stor att man får med sig en större bit av lädret. Oftast är det bäst att låta allt vara kvar och försöka arbeta fast det med krämen. Låt torka ett par minuter. Upprepa proceduren åtminstone tre-fyra gånger.
Ett till exempel på hur det kan se ut när olyckan varit framme. Bild: Styleforum.
Ett misstag som är vanligt är att man väljer en kräm som är mörkare än skon för att man tänker att det täcker över skadan bättre (det här rör då inte svarta skor, av naturliga skäl). Problemet är att de mjuka läderfibrer som blottats i och med revan suger upp krämen betydligt mer än skinnet runt omkring, vilket gör att rispan istället förstärks. Använd istället en kräm som är i samma eller helt något ljusare nyans än skon för bästa resultat.
När du bearbetat revan med kräm, pressat ihop revan och fått ett täckande lager, putsar du resten av skon som vanligt och lägger även på ett lager polish. Förhoppningsvis ser skadan betydligt bättre ut nu. Och kom ihåg, självklart är det med de lager efter lager av kräm som skorna kommer att få på sig med åren som skadan kommer att täckas på allvar. Och, även en reva kan ses som patina…
Anledningen till att jag kom att tänka på att skriva ett sånt här inlägg: En ilsken reva på mina Vass double monks som jag fick förra veckan. Tyvärr har jag ingen före bild, men ta mitt ord, det såg förjävligt ut. På den här bilden har de precis genomgått en behandling enligt ovan, och även om revan fortfarande syns tydligt ser det väldigt mycket bättre ut än innan.

Med tiden hoppas jag att revan på mina Vass kommer att ha täckts över på samma fina sätt som den som jag fick på dessa Crockett & Jones Connaught för något år sedan. Revan var av ungefär samma storlek som på Vass-skorna, men syns knappt alls idag (skulle du inte se den alls på bilden är det ett gott betyg, men den är allra längst fram på tåspetsen).

11 Responses to Tipset – Få bort revor i skinnet

 1. Per skriver:

  Bra tips
  Fastnade lite för din text:
  ”Ett misstag som är vanligt är att man väljer en kräm som är mörkare än skon för att man tänker att det täcker över skadan bättre”

  På väg att köpa Saphir MDO Pommadier till mina Loake Badminton och Litchfield. Bägge är ju klassade som Dark Brown men Dark Brown Pommadiern från Saphir verkar vara väldigt mörk. Är den kanske för mörk för dessa skor?
  Har du själv erfarenhet av deras Dark Brown Pommadier?

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Det skljer sig lite på Loakes olika mörkbruna nyanser, har exempelvis fått för mig att grain-skinnet hos Badminton är ljusare än det vanliga hos ex Aldwych. Hur som helst har jag till exempelvis de mörkbruna Aldwych som jag har använt Saphirs MDO i dark brown, där är det den som stämmer bäst överens. Men visst är den en ganska mörk brun nyans, och tyvärr är det ett rätt stort steg ner till medium brown. Det stycket du citerar handlar dock främst om när du ska täcka över en reva, att annars använda mörkare kräm är inget problem, så länge man är medveten om att det kommer att göra skon lite mörkare med tiden. Vill man behålla samma nyans som när de är nya är det bättre med en kräm i samma eller något ljusare nyans.

 3. Per skriver:

  Jo, Badminton vs Litchfield skiljer sig åt en del map nyans av brunt. Badminton med sitt grain skinn är lite ljusare.

  Citeringen var kanske inte helt korrekt map min frågeställning

 4. lano skriver:

  Tråkigt och kul ämne på samma gång, men precis som du säger, är revor faktiskt också en form av patina. Var med om exakt samma sak själv förra veckan. Skulle gena över en trottoar och vips hade jag en stor reva på tåhättan på mina C&J Westbourne (fattig mans G&G St. James?).

  Finns det någon anledning till att använda Renovateur-krämen och inte den ”vanliga” saphirkrämen?

 5. Andreas skriver:

  Renovateur är mer vårdande och rengörande än den vanliga Pommadier utan pigment.
  Dock ger Pommadier högre glans.

  Angående Saphirs MDO dark Brown kan jag hålla med om att den är väldigt mörk. Jag rekommenderar och väljer själv en ofärgad kräm alt. medium brown på mörkbruna skor.
  Dock är det ingen fara att använda dark brown Pate de luxe då den är mindre täckande.

 6. lano skriver:

  Okej, det låter bra, då kan man ha den att varva med mellan Pommadier krämen. Har ni den på Linnégatan mån tro?

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Lano: Jag använder Renovateurn som komplement till Saphirs vanliga kräm. Som Andreas skriver ovan, Renovateuren rengör och vårdar, Pommadier vårdar, skyddar och ger glans. Jag skulle dock inte byta ut krämen mot bara renovateurn.

 8. Anonymous skriver:

  Det kanske är värt att nämna att jag brukar använda den runda trädelen på skokrämsborsten för att med kraft trycka igen revan om en sådan uppstått. Sen tar jag på ny kräm och upprepar ett par gånger innan jag putsar upp.

 9. Anonymous skriver:

  Vilken pommadier å pate deluxe använder du till dina Connaughts?

  Vilken tror du är bäst att bevara fabriksfärgen?

  Vill minnas att följande skor tillhör Dashpole från flashback
  http://i.imgur.com/bQsmZ.jpg

  Där skon är snarare tan än chestnut. Ska införskaffa ett par snart men vet inte hur jag vill utveckla färgen på skorna.

 10. Anonymous skriver:

  *Counnaught hittar ni i mitten på andra raden*

 11. j_ingevaldsson skriver:

  Mina Connaught är en gammal variant med tygfoder, som tillverkats för Shipton & Heneage, och just den nyansen görs inte längre. Men använder Saphirs mdo medium brown. Men ett par i chestnut, som jag skulle tippa att det är på bilden bara att de ser lite ljusa ut pga blixten, skulle jag säga att Saphir medium brown borde passa bäst också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet