MENU
Fina mocka derbys.

by • 2012/10/21 • Guide, Mocka, SkovårdComments (29)14438

Guide – Mockavård

En seglivad myt är den om att mocka skulle vara ett ömtåligt material som inte klarar regn, rusk och lite tuffare tag. Jag stöter alldeles för ofta på påståenden om att mockaskor absolut inte gör sig på höst eller vinter, att skorna blir dyngsura så fort det kommer regn, att en enda promenad i saltslask förstör de för alltid och så vidare. Det må ha stämt när det handlat om DinSko-skorna man hade i sin ungdom som bara fick en snabb sprayning med Bostons allroundimpregnering innan första användningen och som sedan användes dagligen utan att någonsin få så mycket som en tillstymnelse av vård. Men det stämmer absolut inte om det handlar om ett par kvalitetsskor som impregnerats ordentligt med bra produkter, som  borstas av efter varje användning och som regelbundet får vård och tillsyn (se filmen nedan för beviset på vilken motståndskraft mocka får med rätt produkter).

Nedan följer en genomgång av hur jag vårdar och skyddar mina mockaskor. Det finns så klart många olika skolor, men det här fungerar utmärkt för mig. Jag använder produkter från franska Saphirs finaste serie Medaille d’Or, men i Saphirs standardutbud och hos flera andra märken finns motsvarande produkter som i många fall också fungerar bra.

 
 

Steg för steg – ”helrekond” av mockaskor.

Samtliga produkter som används för nedanstående procedur.

Samtliga produkter som används för nedanstående procedur.

 

1. Rengöring. 

Ta bort eventuella skosnören och borsta av den värsta smutsen med en vanlig tagelborste, och gå snabbt över skon med en mockaborste för att lyfta fibrerna inför rengöringen. Häll upp en skvätt av Saphirs Medaille d’Or Omni’nettoyant (skonsam men effektiv rengöring för mocka, nubuck och textil) i locket till en polishburk och använd medföljande borste för att jobba in medlet i hela skon. Det ska bildas ett vitt lödder som snabbt sugs upp. Gnugga extra på eventuella fläckar och missa inte området mellan sula och ovandel.
Låt stå ett par minuter, sätt sedan på vattenkranen och blöt borsten, gå sedan över skon en gång till med borsten samtidigt som du med jämna mellanrum tillför vatten för att jobba upp löddret. Skölj sedan av skorna under kranen ordentligt. Fyll sedan upp hela skorna med tillknycklat tidningspapper och låt torka lagda på högkant en hel dag eller över natten. Byt eventuellt papper någon gång om du vill att det ska gå fortare. Låt de bli helt torra innan du plockar ur tidningspappret och går vidare med nästa steg, men vänta inte heller för länge då det är onödigt om skorna får stå helt uttorkade i flera dagar.

 

2. Vård.

Börja med att gå över de med mockaborsten, som du med små cirkulära rörelser borstar hela skon med för att lyfta fibrerna igen. Fyll öppningen med tidningspapper och se till att det täcker öppningen ordentligt och inte innerlädret glipar fram någonstans. Gå utomhus och ställ skorna på en tidning. Spraya på cirka 20-25 centimeters avstånd med Saphir Medaille d’Or Renovateur med pigment (rengör och vårdar mockan, och ger även ett visst skydd mot väta) i den nyans som är närmast skons färg. Se till att hela skon blir täckt, lyft försiktigt vid plösen och spraya även där. Låt stå i 10-15 minuter innan du går över dem med mockaborsten igen.

 

3. Skydd.
Ställ tillbaka skorna på tidningen utomhus och spraya hela skon på cirka 20 centimeters avstånd med Saphirs Medaille d’Or Super Invulner (mycket effektiv impregenring som skyddar mot väta och smuts). Låt sedan stå i en halvtimme innan du en sista gång går över de med mockaborsten.
Ta sedan en skokräm i samma nyans som sulkanten och stryk försiktigt på ett lager runt kanten på sulan. Akta så att du inte får kräm på mockan, skulle det ändå hända är det bästa sättet att få bort märket att mycket försiktigt gnugga med ett så kallat mockasudd.
Borsta till sist upp sulkanten med en tagelborste och sätt tillbaka eventuella skosnören.

En sådan här noggrann genomgång ger skorna en grundlig tvätt och ordentligt skydd mot smuts och väta. Nedan en film som tydligt visar hur fantastiskt dagens bättre impregneringsprodukter skyddar mockan:
 

 
 
Löpande vård.
Ovanstående procedur genomför jag ungefär ett par, tre gånger om året beroende på hur ofta skorna används, eller om de varit utsatta för värre förhållanden och blivit riktigt skitiga eller saltindränkta. När det gäller den mer regelbundna omsorgen så borstar jag alltid av skorna efter varje användning med tagelborste och/eller mockaborste beroende på behov. Är det vinterskor och de utsatts för salt torkar jag de också med en fuktig trasa eller gnuggar de med den mjuka sidan av en blöt tvättsvamp, återigen beroende på behov.
Du behöver också bättra på lagret med impregneringsspray med jämna mellanrum. Ibland kör jag bara med Super Invulnern, ibland både med den och Renovateurn. När man köpt ett par helt nya mockaskor bör man absolut genomföra steg 2 och 3 innan användning.

Följer du ovanstående kan jag garantera att mockaskorna kommer att klara sig genom även tuffa förhållanden lika väl som vanliga skinnskor.
 

29 Responses to Guide – Mockavård

 1. Brummel skriver:

  Mycket trevlig guide, man tackar och bugar.

 2. Kenny Lorentzon skriver:

  Bra beskrivning, precis inhandlat ett par bruna chelseaboots i mocka som kommer behöva vård. 🙂

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar för berömmet!

 4. Per skriver:

  Finns de någon vits att använda Saphir Medaille d’Or Renovateur men
  utan färg, mao neutral? Vad jag vet så finns den inte med färgen ljusbrunt/snuff suede.

  Skillnad på den vs Saphirs Medaille d’Or Super Invulner?

  Bra blogg!

 5. Per skriver:

  Ingen som vet om Saphir Medaille d’Or Renovateur i neutral fyller en vettig funktion eller räcker det med Saphirs Medaille d’Or Super Invulner?

 6. David A Ericsson skriver:

  Jag antar att steg 2 och 3 i helrekonden skall göras innan första användningen av ett par nyinköpta skor i mocka? Vore även trevligt med ett svar på Per’s fråga.

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Ja, absolut. Ska förtydliga det i texten.

  Och ber om ursäkt att jag missat Pers fråga, trots att han faktiskt ställt den två gånger. Brukar inte missa så. Men som framgår i inlägget så har de alltså delvis olika användningsområden, Renovateur rengör, vårdar och återpigmenterar (om man har en neutral färg går det sistnämnda såklart bort, men inte det andra) och ger viss impregnering, och Super invulner skyddar och ger en mycket bra impregnering. Vill du ha en med pigment så har Saphirs vanliga serie betydligt fler färger i sin renovateur. Det fungerar naturligtvis med bara en av produkterna, men med bara invulnern förlorar man vård och med bara renovateurn förlorar man i skydd, sen är det upp till en själv om det är värt att betala för båda produkterna.

 8. David A Ericsson skriver:

  Tack så mycket för svar! Känns som jag är närmare mitt första inköp av ett par kvalitetsskor i mocka.

 9. Jag köpte ett par Meermin-skor i mörkbrun-mocka och var så ivrig med att använda dem direkt… Nu har jag fått små vattenstänksprickar på skorna. Hur bär jag mig åt för att få bort dessa?

  Nu har jag dock beställt en Renovateurn i mörkbrun och en mockaborste men inte använt dessa än i okunskap om hur jag löser problemet.

 10. j_ingevaldsson skriver:

  Följ guiden ovan från början så bör de försvinna. Du kan tvätta med ex galltvål istället för omninettoyant och har du inte invulnern kan du bara hoppa över det steget, renovateurn ger bra skydd även den.

 11. Niklas skriver:

  Tack för utmärkta råd! En fråga bara: när du säger ”borstas av efter varje användning”, avser du då borstning med en vanlig tagelborste eller är det mockaborsten i gummi du menar (jag gissar på det förstnämnda, men känner mig så osäker på mocka att jag vill försäkra mig).

 12. Niklas: Ja precis, med vanlig tagelborste efter vanlig användning, Mockaborste använder jag ”efter behov”, om man behöver få ut lättare fläckar osv.

 13. Niklas skriver:

  Stort tack, Jesper! En sak till jag vid närmare eftertanke undrar: min mockaborste är en såndär i gummiartad plast, men det jag ser på din produktbild ser jag ingen sådan. Vilken typ av mockaborste rekommenderar du, med andra ord?

 14. Niklas: En smaksak, men personligen föredrar jag borste med mässing och tagel ytterst. De lyfter fibrerna bättre tycker jag, men man får vara lite försiktigare då den inte är lika skonsam som gummivarianten.

 15. Owen skriver:

  Hej Jesper
  Tack för en underbar blogg!
  Använder du neutral eller mellan brun Renovateur till dina nya Downings?

 16. Owen: Stort tack! Har tyvärr fått sälja dem, då de inte fungerade passformsmässigt (hade hoppats kunna gå ner till 9,5 iom att de är mocka och derbys, men blev för tajt). Hur som så hade jag mellanbrun renovateur till dem. Föredrar pigmenterad renovateurspray, då jag tycker den ger mycket liv tillbaka i skorna och gör att de återfår djupet i färgen bättre.

 17. Anon skriver:

  Jag gillar Saphir’s pigmanterade spray för mocka skor (mellan/mörk brun & svart) men undrar om någon har hittat något liknande för snuff mocka? Tacksam för alla tipps.

 18. Mattias skriver:

  Tack för en bra guide! Jag har ett par Gucci-loafers i brun mocka, som har det där klassiska Gucci-betsel-spännet i metall framtill (gulmetall i mitt fall). Är det något särskilt att tänka på när man sprayar här? Ska jag försöka plasta in spännet på något sätt (verkar svårt)? Bara använda opigmenterad spray? Eller är det bara att spraya loss och sedan torka av?

 19. Har aldrig haft mockaskor med spännen, men pm de inte är väldigt matta och trötta i mockan skulle jag nog köra neutral spray. Annars fungerar det säkerligen med att torka av dem också, lär inte fastna direkt på metallen. Plasta in och hålla på behöver du inte göra.

 20. Ran skriver:

  Jätte bra guider och blogg!

  Har skaffat mig ett par boots i nubuck. Velar fortfarande på om jag bör lämna tillbaks då jag tillhör dem som hört så negativt om nubuck vs snö och slask men dem är så sköna! och man slipper fula rynkor som med slät läder. Men vad jag förstått bör impregneringsmedel göra dem motståndskraftiga mot väta, vad jag undrar är: Torkar inte dessa medel ut lädret? Man kan ju inte fetta in nubuck om man inte vill förstöra utseendet och att spreya den med silikoner och liknande torde torka ut lädret i längden? Eller har jag fel?

 21. Ran: Tack för vänliga orden! Nubuck är absolut inte känsligare än mocka och slätpressat läder i regel, så ingenting att oroa sig över. Använder du en spray som exempelvis Saphir Renovateur så vårdar den lädret också, så det torkar inte ut lädret. Innehåller ingen silikon.

 22. Ran skriver:

  Hej Jesper! Tack för svaret! Köpte Saphir invulner spray i torsdags för skydd mot väta.
  Jag är glad att jag hittat ett skovårdsmedel som efter research visade sig vara uppskattad och rekommenderad av alla som använt den. Jag blev nyfiken på vad sprayat innehåller, men hittade ingen innehållsförteckning någonstans. Märkligt tyckte jag men ja det stod tydligt att den är silikon fri så jag köpte en kanna.

  Fick sprayat igår men till min förfäran hittar jag en dekal som visar tydligt att ämnena i produkten är livsfarlig och super giftigt för vattenorganismer! Allt som vi applicerar på skorna hamnar ju förr eller senare i vatten, i våra dricksvatten och reningsverk kan inte effektivt rengöra dessa toxiska ämnen som är i nivå med de förbjudna DDT. Så ja jag blev mäkta besviken, känns inte etiskt och moraliskt rätt att spraya sina skor med supertoxiner.

  Hur har detta företag kunnat få priser för detta spray? Och hur kan dem ha mage att använda så giftiga ämnen? Detta är ändå 2015 då konsumenter är mycket mer medvetna om miljögifter.

  Haha förlåt jag vet att jag låter som en surgubbe. Nä jag tänker faktiskt skicka ett mejl till detta företag och ifrågasätta deres val av ”gifter”. Ska bli intressant att se hur dem svarar, om dem svarar :p Tack igen för en jätte bra blogg Jesper!

 23. Ran: Som jag förstått det ska mängderna vara så små att det inte ska vara alltför miljöfarligt, men självklart är det inte supermiljövänligt, tyvärr. Jag skulle rekommendera dig att prova Springyards nya linje Shoe-Therapys impregneringsspray. Den är ekologisk, kan läggas på inomhus, och helt ofarlig för miljön. Lite bökigare använda då skorna måste stå ett dygn, men kan man ta.

  Sedan så du vet så är det Renovateur som är bra om du ska ha något som vårdar mockan också, invulner skyddar mest bara.

 24. Ran skriver:

  Hej Jesper! Ja du har rätt, det är ganska små mängder man sprayar 🙂

  Tack för tipset! Hade helt missat de märket! Låter bra! Har du möjligtvis prövat deras waterproof spray? Hur bra presterar den jämfört med Saphirs invulner spray? Har googlat lite efter test av shoe therapys produkter men ingen napp än.

 25. Ran skriver:

  Efter lite velande bestämde jag mig för att chansa på Shoe therapy men jag mejlade först Brunngård för att fråga lite om hur effektiv produkten är. Dem svarade väldigt kortfattat ”Den innehåller akrylpolymer som lägger sig ett skyddande nät”. Men alla mina andra frågor blev hängandes i luften :/ Att det är akrylpolymer säger mig inte så mycket då jag inte ens vet hur dessa polymer beter sig och besvarar tex inte frågan hur effektivt det skyddar mot väta och hur ofta man behöver applicera osv.
  Så jag skrev igen och tog upp mina frågor, igen. Men samma sak. Inget bra svar annat än att dem skickade en fakta pdf fil som inte svarade på mina frågor. Haha jag ger upp. Antingen är det jag som inte kan formulera mig eller så vet dem absolut ingenting om produkten dem säljer och alternativt även inget vet om hur man bemöter frågvisa kunder.

 26. Ran: Tyvärr kan det nog vara så att en del kundtjänstpersonal inte har superkoll i alla lägen. Jag håller på att testa Springyards produkter nu, mockasprayen provade jag skölja skorna under vatten när sprayen var nypålagd (efter torktiden då så klart) och det stod emot som andra bra impregneringssprayer. Ska se hur det klarar sig efter användning och så nu, kommer komma recension på bloggen vad det lider.

 27. Ran skriver:

  Du har nog rätt i det där^^ jag skyller lite på mig själv dock nu när jag tänker till lite, jag var nog inte tillräckligt förklarande med vad jag ville med mina frågor ^^

  Jag skaffade mig impregneringssprayen jag också igår! Ska testa på mina nya nubuck/mocka boots. Ska bli kul att läsa din recension senare:)

  Är så glad att jag hittade hit till din blogg! Har lärt mig massor om skor och skovård och är glad för att jag nu kan behandla mina skor på rätt sätt och förhoppningsvis kunna förlänga deras liv^^

 28. Profilbild på Ajop Ajop skriver:

  Hej Jesper!

  Vad säger du nu efter ett antal månader; hur upplever du Springyards mockaspray jämfört med Saphirs?

  Stort tack på förhand!

 29. Ajop: Den känns riktigt bra måste jag säga. Kanske att man får spraya aningen oftare för att behålla samma bra skydd, men det övervägs tycker jag av att man kan använda den inomhus och att den inte är lika skadlig för miljön som vanlig spray.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet