MENU

by • 2012/10/17 • TipsetComments (10)12497

Tipset – Snörning och knut

Det är på många sätt förvånande att en sådan fundamental sak som hur man snörar och knyter sina skor ägnas så lite tanke i många fall. Många gör som de alltid har gjort, knyter sin rosett som ens föräldrar lärde en att göra det och låter snörningen vara som den är när man plockar upp skorna ur kartongen. Det kan i många fall vara ett misstag. Nu finns det självklart ett visst mått av subjektivitet inom detta ämne, men jag tänkte bidra med vad jag anser vara det optimala sättet att snöra och knyta sina någorlunda formella skor, både vad gäller funktion och visualitet.

När det gäller snörningen utgår vi från en klassiskt lågsko med fem snörhålspar. Då är det enligt mig en så kallad Boston two-step-snörning som gäller, se filmen nedan för en mer ingående beskrivning av hur den går till. Det är en snörning som ger de klassiska horisontella linjerna, men som också ger en jämn belastning över snörningen och är enkel att dra åt och släppa på. Detta till skillnad från den vanliga ”skobutikssnörningen”, där man bara drar ena änden av snöret upp fram och tillbaka genom hålen och den andra änden direkt upp till sista hålet, som ger ojämn belastning och då respektive ände är helt olika i längd är den också svår att släppa och dra åt. Tyvärr är det många som använder den sistnämnda då man fått skorna snörade så från butiken och inte brytt sig om att fundera på om det är bästa sättet. Nackdelen med Boston two-step jämfört med butikssnörningen är att det kan bli lite rörigare med de bakomliggande snörbitar som syns om man har en derby eller en oxford där glipan är lite större, men i mina ögon är det en bagatell.
”Skobutikssnörning”, snygg men opraktisk. Bild: http://angga6688.wordpress.com
Vad gäller hur man knyter själva rosetten är det allra vanligaste sättet att knyta på att göra en ögla av den ena snöränden, och medsols dra den andra änden runt den öglan och sedan dra åt. Det ger en både ful och opraktisk knut. Gör man istället tvärtom och drar den andra änden motsols runt öglan, så bildas en helt perfekt rosett som dessutom håller bättre då belastningen på snöret som blir vid gång drar åt rosetten istället för som i den andra variantens fall släpper på den. Även denna rosett visas mer ingående i filmen nedan.
För många är ovanstående inga nyheter, men min erfarenhet är att väldigt många inte använder sig av någon av dessa metoder, antingen av slöhet eller av okunskap. Så kan vi inte ha det.

Skorna i filmen är ett par John Lobb Towcester på 7000-lästen.

10 Responses to Tipset – Snörning och knut

 1. Filip Ryberg skriver:

  Roligt att se att du uppdaterar bloggen så ofta! Personligen visste jag inte om det där med rosetten så det blir att användas i framtiden.

 2. Anonymous skriver:

  Känner mig stolt att jag faktiskt visste hur man knöt en rosett på det viset du visar, den används var dag.
  Hade varit mycket trevligare om du pratade på videon istället för en tråkig text.

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Filip: Tackar, ja tanken är att det ska hända något ett par gånger i veckan i alla fall.

  Anonym: Funderade på det där, och provade att köra en tyst med text denna gång, men inte omöjligt att jag pratar om det blir någon annan typ av videoguide i framtiden.

 4. Junior skriver:

  Grymt informativt!
  Hur gör man bäst med 4 hålpar? 🙂

 5. Junior skriver:

  Fick köra på ”butikssnörningen”, det var den enda jag lyckades få till som såg acceptabel ut =)

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Tack! och inga problem, här hittar du alla svar: http://www.fieggen.com/shoelace/straighteuropeanlacing.htm
  Boston two step kallas alltså European straight lacing på den sidan, som förövrigt är helt fantastisk. Du får alltså välja till vänster om varje bild hur många snörhålpar du har.

 7. Junior skriver:

  Stort tack! Keep up the good work!

 8. Michael Håkansson skriver:

  Älskar ditt ”aja baja” finger i filmen 😀

 9. ANONYMOUS skriver:

  Finns några tricks för att knyta sneakers så att de bara är att dra på och av. Ja, vet att det inte är det finaste eller bästa, men det finns fina sneakers i bra läder också som ska se snygga ut till helgens avslappnade fest.

 10. ^^^ Nja, alltså rent krasst så är ju inte skor gjorda för att tas på och av utan att man släpper på snörningen, och det gäller även sneakers. Man förstör bakkappan på skorna då. I så fall måste man ha de så löst snörade, att de istället sitter dåligt när man går i dem. Så skulle ändå rekommendera att du bemödar dig drar åt snörningen och knyter sneakersen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet