MENU

by • 2012/10/15 • Alfred Sargent, Budget, Italigente, MellanprisComments (10)5888

Svenska modemärken satsar på kvalitetsskor

Intresset för kvalitetsskor växer i Sverige. Det märks bland annat på att flera av de svenska mode-/konfektionstillverkarna tagit fram kollektioner av skor av betydligt högre kvalitet än det vanliga limmade skräpet i polished binder som annars brukar vara fallet när det gäller modemärken, där man bara betalat för en logga och inte för hantverk och fina material. Nedan följer ett par exempel:

Oscar Jacobson:

Fyra femtedelar av Oscar Jacobsons första skokollektion.

En svart wholecut byggd på samma läst som Italigentes flesta skor.
Boråsbaserade konfektionstillverkaren Oscar Jacobson lanserade för bara några veckor sedan sin allra första skokollektion någonsin. De har samarbetat med svenska märket Italigente och tillverkar skorna i samma fabrik hos en familjeägd liten skofabrik i Marché-regionen i Italien. Fem olika modeller har tagits fram. Två svarta wholecuts där en är blake/rapid-sydd (går att sula om precis som en goodyear welted-sko) och på samma svagt mejslade läst som de flesta av Italigentes skor, den andra är byggd på en betydligt grövre läst, har gummisula i form av Vibrams dainite-kopia och stormwelt. De övriga tre är också byggd på den grövre lästen med samma gummisula och stormwelt, och är två derby-brogues i grainskinn i färgerna tan respektive burgundy, och en chelseaboot i brun mocka. Priserna ligger på omkring 3200 kronor.
Jag har själv erfarenhet av Italigente och tycker de håller klart skaplig kvalitet för priset (ca 3700 i Italigentes fall), ett litet snäpp under Crockett & Jones benchgrade för att ge ett riktmärke. Är Oscar Jacobsons skor byggda med samma specifikationer vad gäller material är de med andra ord riktigt prisvärda. När jag provade den elegantare av de två wholecutsen kändes det som att den bör hålla ungefär samma nivå som Italigente med samma relativt fina skinn. Skillnaden i pris kan förklaras med att Italigentes lädersulor har ritsnedläggning (alltså sömmen under sulan är dold) vilket inte Oscar Jacobsons har. Enligt uppgift kommer Oscar Jacobson att släppa fler skomodeller kommande säsong.
J. Lindeberg:

Väldigt fin double monk strap i mocka, en version av Alfred Sargents Ramsey byggd för J. Lindeberg. Bild: http://brandonsilva.tumblr.com/
Brogue-känga i brun grain som bör klara även en norrländsk vinter. Bild: http://brandonsilva.tumblr.com/

J. Lindeberg utökar sitt samarbete med brittiska Alfred Sargent, och släppte nyligen en ny omgång skor som är tillverkade till samma standard som Alfred Sargent Exclusive. Det är riktigt fina skor med ekbarkgarvade lädersulor och kvalitet ungefärligen i paritet med exempelvis Cheaney Imperial eller mittemellan Crockett & Jones benchgrade och handgrade. Tidigare har man haft bland annat en double monk-strap i ljusbrun grain, nu släpper man en ny variant i mocka. Andra modeller är en wholecut tasselloafer i mörkbrun mocka och en wingtip brogue-känga i grainskinn. Vet inte exakt vad priserna ligger på, men den tidigare double monk-strapen kostade 4800 kronor. Visst är det fina skor, men ändå lite av ett överpris. Beställer man ett par Alfred Sargent Exclusive från England får man dem för en femhundring mindre.
Observera att J. Lindeberg fortfarande har en hel del skräpskor i sitt sortiment, så förväxla inte dem med skorna tillverkade av Alfred Sargent. De sistnämnda är tydligt märkta med exempelvis AS-loggan på innersulan.
Morris:

Tasselloafer och munksko i mocka.
Morris variant av en jodphur och ett par wingtips.
På sulan framgår att skorna är goodyear welted och tillverkade i Italien.
Genomskärning av en Morris-sko.

Morris lanserar också sin första egna skokollektion, och marknadsför det faktum att de är goodyer welted stort. Jag känner inte till vilka det är som tillverkar de åt Morris, mer än att de är gjorda i Italien. Kvalitetsmässigt är intrycket i alla fall betydligt sämre än av de andra två märkena som figurerar i detta inlägg. Skinnet känns hårt och lite plastigt, även om det inte verkar handla om polished binder. Kostnaden ligger på cirka 3300 kronor. De har ett ganska brett utbud av modeller, ungefär tio till antalet, allt från svarta jodphurs till tasselloafers i mocka.

10 Responses to Svenska modemärken satsar på kvalitetsskor

 1. lano skriver:

  Visst är det härligt att se att intresset för kvalitetsskor ökar? Det tror jag gynnar oss alla i längden, inte minst miljön. Har också tidigare erfarenhet av Italigente sedan tidigare, de gör riktigt fina skor, framför allt är deras skor väldigt bekväma. Men snälla rara -randsytt och -stormrand. Kan vi hålla oss till ett språk tack? 😉

  Keep up the good work!

 2. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar! Det är mycket lovande ja, man kan bara hoppas att de som köper skorna (och som inte är direkt skointresserade) ser till att ta hand om dem så att de håller så länge som de kan.
  Vad gäller språkbiten så har jag svårt med begreppet randsytt, som ju syftar på att skon har en rand och inte på konstruktionen goodyear welted. Exempelvis Italigentes som är byggda med en blake/rapid-konstruktion är också randsydda, då blake/rapid också använder sig av en rand, men de är inte goodyear welted. Nu vet jag att de flesta läser randsytt som synonymt med goodyear welted, men väljer det sistnämnda för att vara helt precis och undvika eventuella missförstånd.

 3. Anonymous skriver:

  Får man ge önskemål om inlägg?

  Ett om skovård, ett som gärna klargör gärna vad Saphirs alla produkter. Vad som är skokräm/skopolish. Tex Grafford gav mig ”skokräm” där det stod ”Wax Polish” och påstod sig att det var det enda jag skulle behöva för att hålla liv i mina skor. Blir inte riktigt klok när alla säger olika saker. Vårdar det nog? Vad bör jag komplettera med?

  Ett annat inlägg jag gärna skulle vilja se är hur man skiljer ett bra läder från ett dåligt!

 4. j_ingevaldsson skriver:

  Det får man absolut göra! Skovårdsskolor tycker jag att det finns mängder av på nätet, flera av de riktigt bra, så det har jag inte varit så sugen på att göra, samtidigt vet jag att det är något som många efterfrågar så kanske blir en guide någon gång. En genomgång av Saphirs produkter kan jag absolut göra dock, har erfarenhet av de allra flesta iaf från Medaille d’or serien.

  Vad gäller produkten du fick från Grafford var det säkerligen en burk med Crockett & Jones egen polish, och att kränga på dig den och påstå att den är allt du behöver är lite småfult måste jag säga. Visst, det ger visst skydd och vård, men det går att ta hand om skorna på ett mycket bättre sätt än så. Om jag ska gå igenom det lite kort, ska du bara använda en produkt skulle jag köra på Saphirs medaille d’or pommadier i rätt nyans för skon. Skokräm med riktigt bra vårdande egenskaper, bra skydd och hyfsad glans. Vill du så komplettera med en burk polish från Saphirs MDO i samma nyans, för ännu mer glans. Kör tre/fyra tunna lager med krämen första gången, ett med polishen runt om skon och ett par vändor till på tå och häl. Därefter räcker det med en omgång kräm för regelbunden vård, och så då eventuellt polish då för glansen.

  Vad gäller ett inlägg om att skilja bra läder från dåligt så är det både lite småklurigt att göra i många fall bara av att känna på det (då pratar vi alltså om någorlunda vettiga full grain-skinner och uppåt, inte polished binder och andra låtsasläder), och ännu svårare att beskriva i ord, men kanske kan försöka någon gång.

 5. lano skriver:

  Ja du har rätt i att man får hoppas att de som börjar köpa lite exklusivare skor också tar hand om dem. Tyvärr kanske många av dem slarvar med det, då blir ju skorna kortlivade och framtida köp kanske uteblir, vad vet jag. Angående språkbiten får jag väl ge mig, som du säger har ju ett par blake/rapid också (rent tekniskt sett) en rand. Angående skovård tycker jag många gör en väldigt enkel sak väldigt komplicerad. Som du säger finns det många bra guider på internet, The Drones Club och Manolo har mig veterligen gjort flera. Mitt tips är:

  Använd skorna så mycket du kan, men låt dem vila en dag mellan användningarna. Ha alltid skoblock i skorna. En gång om året bör de tvättas med valfri (mild) lädertvätt, t.ex Saphir RENOMAT, men billigare varianter fungerar också, t.ex. galltvål (finns på ICA). Smörj in dem emellanåt (tunt och fint) med valfritt högkvalitativt (t.ex. Saphir, Turms, C&J) skovax med pigment så håller de länge (skinnet spricker inte och de blir vattentäta).

  Alltså: Använd skoblock, tvätta skinnet (ibland), fetta in (lite oftare).

 6. Peter Palm skriver:

  En stilla fråga. Varför vill jag ha skovax med pigment, är det för att få glans?

  Det jag tycker saknas vad gäller dessa skovårdsguider är att de ofta fokuserar på att få till en bra glans. För egen del så vill jag vårda mina skor för lång livslängd, men någon highshine är jag inte intresserad av. Jag gillar när skon är mer matt i färgen.

  /Peter

 7. j_ingevaldsson skriver:

  Lano: En helt okej kortguide, men i mina ögon räcker det inte med bara vax, skokräm är betydligt viktigare. En polish kan man dock gärna lägga på sist om man vill få upp glansen.

  Peter Palm: Kräm eller polish med pigment är framförallt bra för att täcka över alla de små märken som blir. Det gör också att skorna inte tappar färg med tiden, samt att det kan ge fin patina med tiden om det är något man eftersträvar.

  Om du inte är intresserad av att få till en glans skulle jag absolut bara använda kräm, ingen polish, och bara väldigt snabbt gå över skon efter att krämen lagts på. Då får du ingen överdriven glans. Vill du få looken ännu mattare är kanske ett alternativ att lägga på ett tunt lager renovateur ovanpå krämen som sista lager. Att inte putsa upp skokrämen är dock mer tveksamt då själva putsningen dels sprider och jämnar ut krämen, men framför allt skapar den en skyddande yta som stöter bort vatten.

 8. Andreas Weinås skriver:

  Fast även om det du säger stämmer rent tekniskt så är ju fortfarande ”randsytt” den svenska termen för ”goodyear welted”. Vad man kallar en handsydd sko med randsöm vet jag inte då ”goodyear welted” innebär att man använt den maskin som Goodyear uppfann för att kunna sy just randsömmen som tidigare endast gjordes för hand.

  Blake rapid har ju ingen direkt översättning men ”blake” är samma sak som Durksytt.

 9. Björn Forslin skriver:

  Hej, jag undrar hur Morris skor är idag tre år senare? Är intresserad av att köpa deras tassel loafer i mocka och undrar hur den kommer att hålla sig i kvalitén? Om du avråder mig från att köpa den, har du några alternativ som håller sig i prisklassen runt 3000kr?

  Tack på förhand
  Björn

 10. Björn Forslin: Ursäkta sent svar. Morris skor som finns i butik nu är fortfarande gjorda av John Spencer, så hyggliga skor för pengen. Dock har Sancho som ägde J Spencer kursat nu, så oklart vad som händer med Morris skor framöver. Gillar du den tasseln och den sitter bra tycker jag absolut du ska köpa den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet