MENU
Vass 1

by • 2012/10/05 • Guide, Köpguide, Premium, VassComments (48)23929

Köpguide – Vass Shoes

Ungerska Vass är trots sin relativa ungdom, märket startades 1978, en av de mer ansedda och välrenommerade tillverkarna i världen. Många skointresserade har läst boken som märkets grundare Lázsló Vass skrivit tillsammans med Magda Molnár, Handmade Shoes for Men. Trots att märket fortfarande håller den gamla ungerska skotraditionen varmt om hjärtat har de lyckats blidka även en bredare kundkrets med mer mejslade läster framtagna av italienaren och florentinaren Roberto Ugolini.

 

For international readers, please use the translation tool found in the sidebar on the right side of the page when on a computer, at the bottom if you are using a smartphone.

Det som är speciellt med Vass är att skorna, förutom sömnaden av ovandelarna, är helt tillverkade för hand. Skor som är handlästade och handrandsydda är förutom några andra undantag annars helt förbehållet bespoke-tillverkare. Exempelvis använder premium-tillverkare av Ready to Wear-skor som John Lobb Paris, Edward Green och Gaziano & Girling alla en Goodyear-maskin.

 

Clickern i arbete i Vass workshop, som ligger i anslutning till Vass gamla butik i Budapest. Bild: http://bbs.wenxuecity.com

Clickern i arbete i Vass workshop, som ligger i anslutning till Vass gamla butik i Budapest. Bild: Wenxue City

 

Förutom handarbetet är det som gör Vass extra intressant prissättningen. För ungefär 4500 svenska kronor (inklusive skoblock och frakt) kan du få ett par skor som enligt min egen uppfattning och många andras håller ungefär samma kvalitetsnivå som ovanstående tillverkare, men alltså till nästan halva priset. För ytterligare cirka 900 kronor kan man köra Made to Order och då dessutom välja läst, färg på skinnet, sulkonstruktion med mera utan extra kostnad (så länge du utgår från en befintlig modell), då även RTW-skorna tillverkas först på beställning (det tar ungefär fem veckor för dem att göra klart ett par). Ungern är fortfarande ett låglöneland vars valuta i nuläget dessutom är väldigt låg jämfört med kronan, vilket förklarar det fantastiska priset.
Och Vass växer, nyligen öppnade man en andra butik i Budapest och det finns planer på att utveckla försäljningen över nätet. Än så länge är det dock relativt få som känner till möjligheterna att beställa skor direkt från Vass i Ungern över nätet via mail, och av de relativt få som känner till det är det en stor andel som tycker att det verkar krångligt. Det är det inte, så länge man känner till proceduren, därför kommer här en heltäckande guide för den som känner sig lockad.

 

Boots i mocka på F-lästen. Bild: http://feastshoes.com/

Boots i mocka på F-lästen. Bild: Feast Shoes

 


Modeller
Vass hemsida hittar du alla modeller som de erbjuder. För att beställa skor till RTW-priset (450 euro för lågskomodeller) är det bara de utföranden som visas på hemsidan som gäller. För ytterligare 100 euro och totalsumman €550  kan du anpassa modellen till stor del själv. Du kan välja läst, läder, enkel-, dubbel- eller dubbel-till-enkel lädersula, färg på spännen (om modellen har såna), lästvidd med mera. För en liten extra kostnad kan man också välja till saker som infällda tåjärn eller hålfotsstöd. Lädersulorna Vass använder är från mycket erkända tyska Joh. Rendenbach och ekbarkgarvade, vill man ha gummisula erbjuder Vass dels grövre Vibram-sulor men även deras variant av Dainite-sula som i princip är identisk.
För att undvika missförstånd med Vass personal är det säkrast att vara så ingående som möjligt när man beskriver sin beställning, och om möjligt att bifoga bild. Som exempel, så här såg en av mina beställningar till Vass ut:

* Double monk U-last with cap toe
* Size 44,5
* Color antique cognac
* Single sole
* Brass buckles, attached directly to the shoe without extra leather piece
* Straps shorter rounded
Ovanstående beställning i realiserad form.

Ovanstående beställning i realiserad form.

Läderval
Vass erbjuder ett stort antal olika färger och lädervarianter. Cordovan kostar lite mer, hur mycket varierar lite beroende på tillgång, så säkrast är att maila Vass och fråga. Vass erbjuder också flera varianter av det mycket populära lädret ”museum calf”, med en flammig läcker finish.
Här är en bra översikt av valmöjligheterna som finns just nu (förutom specialutbudet av exotiska skinn som ex krokodil samt museum calf-färgerna):
Vass färger
Läster
U-lästen: Mejslad läst med avsmalnande fyrkantig tå, högt insteg.

U-lästen: Mejslad läst med avsmalnande fyrkantig tå, högt insteg.

K-lästen: Systerläst med U, men med än mer avsmalnande och rundad tå, högt insteg.

K-lästen: Systerläst med U, men med än mer avsmalnande och rundad tå, högt insteg.

F-lästen: Elegant läst med mer brittiskt formspråk, rundad tå och högre tåparti än U- och K-lästerna. Högt insteg.

F-lästen: Elegant läst med mer brittiskt formspråk, rundad tå och högre tåparti än U- och K-lästerna. Högt insteg.

R-lästen: En ärkebrittisk läst som är lite rundare än F-lästen, men lite nättare än New Peter.

R-lästen: En ärkebrittisk läst som är lite rundare än F-lästen, men lite nättare än New Peter.

Överst Peter-lästen, under New Peter-lästen (även kallad P2): Konservativt rund läst men fortfarande med normal tåbox, lite lägre insteg.

Överst Peter-lästen, under New Peter-lästen (även kallad P2): Konservativt rund läst men fortfarande med normal tåbox, lite lägre insteg.

3636-lästen: En av två mer klassiskt ungerska läster, runda former och rymlig tåbox. Lite kortare längdmässigt.

3636-lästen: En av två mer klassiskt ungerska läster, runda former och rymlig tåbox. Lite kortare längdmässigt.

Budapest-lästen: Som namnet antyder den klassiska lästen för en budapester, vilket innebär extremt rymlig tåbox med skarpa sidkanter. Kortare i längden.

Budapest-lästen: Som namnet antyder den klassiska lästen för en budapester, vilket innebär extremt rymlig tåbox med skarpa sidkanter. Kortare i längden.

Från vänster: Budapest, P2 (New Peter), R, P3 (en ny läst som är en sorts kombination av P2 och 3636). För att lättare få en uppfattning om skillnaderna mellan flera av lästerna har vi här ett par jämförande bilder.

Från vänster: Budapest, P2 (New Peter), R, P3 (en ny läst som är en sorts kombination av P2 och 3636). För att lättare få en uppfattning om skillnaderna mellan flera av lästerna har vi här ett par jämförande bilder.

Från vänster: Budapest, P2, R, P3.

Från vänster: Budapest, P2, R, P3.

Från vänster: U, F, P2

Från vänster: U, F, P2

Från vänster: U, F, P2. De senaste fyra bilderna: Rezsõ Kuti

Från vänster: U, F, P2. De senaste fyra bilderna: Rezsõ Kuti

Storlekar
Vass är lite knepiga i storlekarna, framförallt gäller det deras italienska läster. U- och K-lästen har ett så pass avsmalnat tåparti att de allra flesta har svårt att få plats med tårna utan att gå upp en halv storlek mot vad man normalt har. Detta kan ibland skapa problem då lästens insteg är högt och hälpartiet relativt stort, vilket ibland gör att skon kan glappa bak i hälen. Oftast går det dock alldeles utmärk att lösa med ett par själfhäftande hälkuddar som inhandlas för ett par tjugor hos närmsta skomakare. Det går också att gå upp en viddstorlek. Vass erbjuder tre vidder i alla läster, ordinarie är F, de erbjuder också E (smal) och G (extra breda). I vissa fall kan de också erbjuda H-vidd, men då är det på egen risk då formen på skon förändras rätt drastiskt.
Övriga läster är i regel true to size, även om de klassiskt ungerska lästerna av naturliga skäl erbjuder mycket rörelsefrihet för tårna. Är man fundersam på storlekar går det så klart bra att maila och fråga Vass-folket, och skulle det oturligt nog inte fungera med storleken du får hem går det utmärkt att byta dem (tyvärr får man ju då vänta i ytterligare fem veckor på att skorna tillverkas, men det är svårt att komma ifrån).

Skoblock
Inte nog med att priserna på Vass-skor är riktigt bra, för bara drygt 250 kr/30 euro får du ett par lästade
skoblock. Vill man ta det ytterligare ett snäpp finns också möjligheten att beställa tredelade lästade skoblock, de går på ungefär det dubbla.

Vass vanliga skoblock...

Vass vanliga skoblock…

...och Vass mer exklusiva tredelade skoblock. Bild: http://philippinewatchclub.org

…och Vass mer exklusiva tredelade skoblock. Bild: Philippine Watch Club

Priser
Som redan skrivits en bit upp så går ett par vanliga lågskor i kalvskinn från deras ordinarie sortiment som visas på hemsidan på 450 euro. För ankelhöga boots får man lägga på ett par hundringar och för höga kängor ytterligare några hundra. Made to Order, där man fritt anpassar befintliga modeller, kostar 550 euro. Vill man utforma en egen modell så kostar det ungefär 2000 kr extra över det vanliga MTO-priset. Här återfinns den den senaste prislistan. Utöver priset för skon och skoblock tillkommer 170 kr i frakt.
Beställningsförfarande
För att beställa från Vass skickar du helt enkelt ett mail till: info@vass-cipo.hu, där du specificerar så noggrant som möjligt vad du vill beställa, och vilken adress skorna ska skickas till. Vass sales manager Rezsõ Kuti kommer då att återkomma till dig med mer information, oftast inom ett par dagar, ibland tar det någon vecka. Jag vet att vissa upplevt att de skickat mail utan att få svar (inget jag själv erfarit dock), men prova då bara att skicka ett nytt om du inte fått svar på uppåt två veckor. När ni är överens om skomodell, tillval, eventuella skoblock och så vidare kommer Kuti skicka ut Vass bankkontouppgifter till dig. Vass erbjuder tyvärr inte kortbetalning, men alla internetbanker har bra guidade betalningsprocedurer för internationella banktransaktioner, så är inga problem.
När sedan fem veckor har gått och skorna är färdiga för leverans, kommer du få ett mail från Vass med ett trackingnummer från FedEx. En FedEx-leverans till Sverige kostar alltså 30 euro, och går i regel på ett par dagar.

Sedan sitter du där med ett par vackra handgjorda skor i ordets rätta bemärkelse, och är troligtvis lite lyckligare än vad du var innan.

 

Adelaide utan tåsöm. Bild: Styleforum.

Adelaide utan tåsöm. Bild: Styleforum.

 

48 Responses to Köpguide – Vass Shoes

 1. Lömsk Kråka skriver:

  Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

 2. Lömsk Kråka skriver:

  Otroligt trevligt och informativt inlägg, tack så mycket! Har du beställt fler par än det du visade i artikeln?

  //

 3. j_ingevaldsson skriver:

  Tackar så mycket! Har köpt ett par boots åt flickvännen som hon är väldigt nöjd med, och beställt ett par semibrogues i cognac på F-lästen åt mig själv. Sedan har jag ägnat mig åt lite proxyverksamhet till folk utanför Europa.

 4. frankie skriver:

  Intressant, ska definitivt övervägas!

 5. Lömsk Kråka skriver:

  Du kan inte tänka dig att lägga upp en bild på semibroguesen också? Monksen var riktigt snygga!

 6. j_ingevaldsson skriver:

  Lömsk kråka: De tillverkas just nu, men när de anlänt är det inte omöjligt att de dyker upp på bloggen i en eller annan form.

 7. Anonymous skriver:

  Vilken trevlig blogg! En fråga som kanske är svår att svara på. Men om man har 6,5 i UK storlek, på ex Loake, CJ och Cheany. Ska jag hoppa upp till 7 om man väljer U-läst? Jag har ganska smal häl så vill inte det ska glappa för mycket. Vad tror ni, ska man upp till 7,5 tom. Tacksam för tips.

 8. j_ingevaldsson skriver:

  Tack! Jag skulle absolut gå upp en halv storlek på U-lästen om jag var du. Går du upp en hel är dock risken att de blir alldeles för långa.

 9. Andreas skriver:

  Körde du på samma storlek i U som F lästen?

  Har ett par 42:or i U som sitter bra men ev. skulle jag kunnat ha 41.5 men vågade inte chansa. Borde jag gå ner till 41.5 eller fortsätta på 42 om jag bestämmer mig för att införskaffa ett par i F-lästen?

  Tack för en kanonblogg!

 10. Alexandre skriver:

  Kjempebra blogg!!!

  Hadde ingen anelse om at L. Vass var såpass billig og da spesielt i forhold til ”norske” priser som jo bærer preg av det kostnadsnivået i det norske samfunnet…

  Har aldri sett et par av disse skoen ”live”, men det er jo en gjenganger fra diverse steder at dette er sko av meget høy kvalitet (og som ”alle” andre ikke har….)

  Du sier at de er nesten, men ikke helt Edward Green i kvalitet? Snakker vi C&J Handgrade et sted da? (men 1500 kroner billigere:)

  Dette må prøves ut!

  Mvh

 11. j_ingevaldsson skriver:

  Andreas: I ditt fall skulle jag definitivt gå ner en halv storlek till 41,5 i F-lästen. Jag har ungefär samma förhållande där 44,5 i U sitter bra men möjligtvis lite stor, men 44 i F sitter som en smäck. Och det här gäller för de allra flesta, att man har en halv storlek större i U och K jämfört med Vass övriga läster.
  Och tack för berömmet!

  Alexandre: Tack, roligt att även norrmän hittar hit! Det är alltid svårt att exakt bedöma kvalitetsskillnader mellan skotillverkare, men skulle säga att jag upplever att Vass håller högre kvalitet än C&J handgrade, och kanske snäppet under eller nästan likvärdig med Edward Green.

 12. Anonymous skriver:

  Hej och tack för ett bra inlägg och en läsvärd blogg!

  Har en fråga inför mitt första köp från Ungern. Jag hittade R-lästen på Vass hemsida och undrar om du vet vad skillnaden är mellan den och F-lästen?

  Tack igen!

  /Andréas

 13. j_ingevaldsson skriver:

  Andréas: Den har jag ju helt glömt bort, tack för påpekandet. Uppdaterat inlägget nu där R-lästen är med. Det är en lite ovanligare Vass-läst, som likt jag skriver ovan nu är ett mellanting mellan F och New Peter. F-lästen är ganska mycket elegantare än R, som är en väldigt typiskt brittisk läst, men lite nättare än New Peter.

 14. Anonymous skriver:

  Vilken av lästerna U och F skulle du rekommendera om man vill använda skorna i ett jobb sammanhang. Ska börja jobba på en investment bank så det måste vara ganska formellt men samtidigt så tycker jag om lite spetsigare skor eftersom jag har en ganska liten (st. 42) fot. Min fråga är egentligen tycker du U lästen ser märkbart spetsig ut eller bara lite mer modern?

 15. j_ingevaldsson skriver:

  Tycker du att U-lästen är snygg kan du absolut köra på den även till ett jobb inom en bransch med formell kod, där handlar det mer om att välja modell och färg för att hålla formaliteten uppe. Men en svart plain cap toe på U-lästen är ju vansinnigt snyggt, och både modernt och formellt på samma gång.

 16. Anonymous skriver:

  perfekt det var exakt den skon jag hade tänkt mig, blir till att köpa två par direkt så de får tid att lufta sig emellan, kanske lägger till en brouge cap toe på en av dem

 17. j_ingevaldsson skriver:

  Det låter lysande. Både att köpa två par på en gång för att kunna varva emellean dem så de alltid får vila minst en dag, och att komplettera med en brun semi brogue.

 18. Anonymous skriver:

  Hej, mycket bra guide!
  Har kikat en hel del på nätet på Vass och börjar bli sugen på att beställa ett första par (Cap toe Oxfords – e.v. Old english 62)
  Det jag dock märkt är att sulan och framför allt klacken på Vass skor verkar vara märkbart högre/tjockare än på andra skor t.ex. C&J. Denna lite högre klacken tilltar mig inte. Går det att välja en tunnare klack och sula vid beställning?

 19. j_ingevaldsson skriver:

  Det som av någon anledning är väldigt vanligt är att folk beställer en sk HAF-sula, där den är dubbel framtill och blir enkel vid midjan. Men beställer du med bara enkel sula så är den rätt tunn, inte som de allra tunnaste men fortfarande eleganta. Mitt par double monks är med enkel sula, som är på bild ovan. Då är också klacken något lägre än på dubbelsulade. Mig veterligen går det inte att beställa speciellt låga klackar, då ju lästerna är byggda efter en viss klackhöjd, men du kan ju fråga om det går.

 20. Anonymous skriver:

  Tack för infon, misstänkte att de i vissa fall rörde sig om dubbla sulor.
  Lite svårt att se klacken på dina monks. Men på första bilden i inlägget (Vass MTO – modifierad version av Old English II…) så tycker jag sulan ser ut att vara en enkel ”normal” tunn, men klacken ser ändå ut att vara högre än ”normalt”, Hur är klacken på dessa jämfört med dina monks?

 21. j_ingevaldsson skriver:

  Här är fler bilder på mina monkstraps: http://ingevaldsson.imgur.com/vass_double_monk_ulast_antique_cognac
  En i mina ögon helt normal klack. Möjligtvis en aning högre än C&J:s standardklack, men tycker ju verkligen inte att du ska dra dig för en beställning pga detta.

 22. David skriver:

  Tack vare denne guiden köpte jag precis ett par skor väldigt lika dina double monks, dock så ville vass inte sätta in tåjärn i metall på en single sole, har du någon aning om varför eftersom jag vet att tex G&G gör det? De erbjöd dock rubber toe taps, har du någon erfarenhet om hur länge de håller jämfört med resten av sulan och hur lätt det är att byta dem hos skomakaren?

  Tack för en bra blogg!

 23. j_ingevaldsson skriver:

  Kul! Har sett att det är någon i Vass-tråden på SF som lagt en sådan beställning, då misstänker jag att det är du alltså. Du kommer inte blir besviken, är väldigt nöjd med mina. De perfekta double monksen i min mening.

  Angående infällda metalltåjärn på enkelsulor så vet jag att de brukar säga nej till det, även om jag hört om undantag men då har det gjorts på egen risk och så. De anser att det är svårt att undvika att skada avlappssömmen när sulan är enkel, därför gör de det inte. Är inte helt ovanligt, många tillverkare och även bespoke-makare säger nej till detta, medan andra gör det. Kan säkert till viss del ha att göra med hur man lägger ritsnedläggningen i sulan, men där vet jag i och för sig att Vass ju använder sig av en variant där de skär rätt djupt och rakt ner i sulan, så då tänker man ju sig att det borde vara lättare att få dit infällda tåjärn. Nåja, vet helt enkelt inte säkert. Men tåjärn i gummi fungerar helt okej, håller skapligt, en duktig skomakare kan absolut byta ut dem, och de har dessutom fördelen att parkettgolv tar emot de utan samma problem som metallditon.

  Och tack för berömmet!

 24. David skriver:

  Ja precis det är jag det, måste också säga att Vass har gentemot vad de flesta säger på SF riktigt bra customer service. Jag skickade ett mail fick svar inom 24h, svarade och sa att jag ville ha vanlig sula om de inte kunde göra tåjärn, blev sen uppring för att kontrollera allt igen och på måndag börjar skon tillverkas!

  Okey får se hur jag gör då, är i valet och kvalet om jag behöver tåjärn, läst att man eventuellt bara kan byta tån av sulan vid behov vilket kan vara ett alternativ, har du någon erfarenhet av detta? En annan sak var att de inte heller ville skippa läderbiten mellan spännena och ovandelen på skon då de var rädda att skon skulle töjas och spännena trilla bort, tyckte det var lite konstigt eftersom du lyckades få det på dina skor om jag inte kommer ihåg fel!

  Blir nog en grymt bra sko i alla fall!

 25. j_ingevaldsson skriver:

  Ja jag är också väldigt nöjd med kommunikationen med Reszo. Att lägga på en ny slitdel i läder framme vid tån är inga problem. Man slipar ner sulan lite och lägger på en tunn läderbit längst fram. Iom att det är JR sulor också så står de emot rätt bra även framme vid tårna.

  Angående läderbiten som spännena fäster i så har du nog missuppfattat lite. De har helt rätt i att man inte bör fästa spännena direkt i ovanlädret, det är nog riskfyllt, det jag menat med ”without extra leather piece” är att de sitter med en mindre läderbit, inte som i den här varianten av DM som de också gör: http://styleforum-testing.s3.amazonaws.com/2/2a/2af48f0b_vbattach51278.jpg

  Det är troligtvis spännen utan de extra stora läderfästena som du kommer få nu. Om du vill vara helt säker kan du ju skicka en av bilderna på min så förstår de nog. Finns flera i länken i en av mina kommentarer strax ovan. Så är du helt safe på att det blir som du vill ha det.

 26. David skriver:

  Okey vad bra! Tack så mycket för alla förklaringar, resultatet av den färdiga skon kommer du antagligen kunna se på SF.

 27. Anonymous skriver:

  Hej,

  Om jag förstår rätt i dina beskrivningar av lästerna ovan så har U-lästen ett högre insteg än F-lästen då du på U skriver ‘högt insteg’ och på F-lästen ‘ganska högt insteg’.

  Har nu haft en första mailkonversation med Vass och bett om storleksrekommendation på F respektive U lästerna, baserat på måtten på min ”dominanta” fot och oxå beskrivit att jag har en ett ganska högt insteg.
  Får då svar att de rekommenderar mig att välja F-lästen då U-lästen har lägre insteg (dock utan att de rekommenderar mig någon storlek…). Mao på tvärs med hur jag uppfattar vad du skrivit. Du har skor på U-lästen – hur uppfattar du insteget?

  hls
  Roland

 28. j_ingevaldsson skriver:

  Hmm, ja min erfarenhet är att U-lästen har något högre insteg än F, och läst även andra som upplevt det. Men kan bero på att jag jämför en munksko (U) och oxford (F), och då jag läst runt en del extra nu verkar det vara andra som anser att de har lika högt insteg båda två, så ändrar nog lite i texten ovan.

  Däremot har jag svårt att se att F skulle ha högre insteg än U (som ju är känd just för sitt höga insteg). Och iom att de flesta behöver gå upp en halv storlek i U (det brukar Vass rekommendera de flesta som har någorlunda normala till breda fötter) så hamnar insteget ännu högre. Samtidigt så borde ju Vass-folket vara de som har allra bäst koll, men men..

 29. Arodstrom skriver:

  Hej! Jag ska beställa ett par old english på f-lästen och har blivit rekommenderad av Reszo att beställa storlek 44,5. Detta utifrån längdmåtten på mina fötter, vänster 28,5cm och höger 28cm. Dock har jag ett par italigente verona i storlek 43,5 som sitter utmärkt, detta gjorde mig lite osäker och därför kände jag att det kunde vara på sin plats att fråga ett proffs. Jag är medveten om att det är två olika märken med olika läster o.s.v. men magkänslan säger mig att storlek 44.5 blir för stort.

  Jag har även noterat att du har storlek 44,5 på u-lästen, därför skulle det vara intressant att veta vad du har för mått (längd) på dina fötter?

  Tack på förhand!

 30. j_ingevaldsson skriver:

  Jag tror att Rezso är rätt ute,iaf om han går på din längre fot. Jag har 28 cm långa fötter och 11 cm breda, och har 44 i F och 44 G-vidd eller 44,5 standardvid i U (44G passar bäst). Italigente är väldigt stora i storlekarna, har själv där 43 i bootslästen och 43,5 i deras vanliga läst.

 31. Adam skriver:

  Hej!

  Jag har blivit mer och mer inspirerad till att lägga en beställning från Vass! U-lästen ser mycket tilltalande ut, även F-lästen. Jag funderar på hur Vass U-läst är jämförbar med Crockett & Jones läst 348?

  Jag har kommit fram till tre tänkbara modeller:

  Oxford full brogue wingtip (Budapest oxford)
  http://www.vass-cipo.hu/Eng/Modellek_08_Olasz/Modell_08_075_Nagy.html
  Mod:
  F-läst
  6319 cognac

  Resultatet borde bli som dina, http://4.bp.blogspot.com/-3-J7dJvq_lM/UYGCiHnaRuI/AAAAAAAACQI/JmhfoJElKQ0/s1600/DSC01957.jpg

  Oxford semi brogue (Old English)
  http://www.vass-cipo.hu/Eng/Modellek_08_Olasz/Modell_08_077_Nagy.html
  Mod:
  U-last
  6319 cognac eller antique cognac

  Resultatet borde bli något liknande detta:
  http://img168.imageshack.us/img168/8461/vassoldenglish3zm5.jpg el http://utahstreetlabs-production.s3.amazonaws.com/listing_photo/file/842121/large_zol_455-56189.jpg

  Oxford adelaide (Italian-oxford w. V-cap)
  http://www.vass-cipo.hu/Eng/Modellek_08_Olasz/Modell_08_117_Nagy.html
  Mod:
  U-last
  ”Standard cap” ej V-cap
  Antique cognac

  Denna modell http://img184.imageshack.us/img184/8684/img0460pt9.jpg var ju också riktigt grym på F-lästen.

  Och så till storlekar… Jag har UK5 på Loake Capital men även CJ 348, föterna mäter 24 cm, hur ska jag resonera?

  Hälsningar,
  Adam

 32. j_ingevaldsson skriver:

  Kul! Jag upplever 348 som mer långsmal än U-lästen. U-lästen har en väldigt avsmalnande tå, därav behovet att gå upp i storlek för många, men den är inte lång på samma sätt som 348, som också har ett större tåparti.

  Alla modellerna du länkar till är fina. Kan verkligen rekommendera antique cognac nyansen, det är nog min favoritbrun alla kategorier. Observera också att om du väljer Italian oxford V-capen men vill ha en vanlig cap, får du betala det högre MTO-priset då du inte använder en befintlig modell, så du vet.

  Lycka till!

 33. Adam skriver:

  Tackar så jättemycket för informationen! Får helt enkelt höra med Vass vilken storlek jag ska välja osv!

  Adam

 34. Anonymous skriver:

  Har varit i kontakt med Mr. Kuti angående både skostorlek, priser och möjlighet att eventuellt returnera beställningen om det skulle bli fel med storlek.

  Jag har fått svar på mina mail inom 24 h och det tycker jag är bra service, jag var inställd på att vänta längre. Dock vill Kuti ha 530 euro för 74 Budapest-Oxford model, F-läst, 6319 cognac, single sole. Har de uppdaterat sin prislista nyligen för vad jag förstått betalade du 420 euro för samma sko? Han skriver i sitt svar:

  ”In case if you change the color or the last then the shoe become MTO shoe instead of RTW which we are offering from our stock. Also the price is 520.- Euro instead of 530.- Euro” … ”Only the RTW shoes are for 420.- Euro. Black or the same as on the website. U last instead of F last”.

  Jag uppfattar det som så att man inte kan välja en annan färg eller läst på de skor som redan finns på hemsidan utan att man går över till en MTO?

  Bästa hälsningar
  Adam

 35. j_ingevaldsson skriver:

  Okej, ja jag vet att de har sett över sina priser nyligen, och då är det kanske så att de inte längre ser alla modifikationer av redan befintliga modeller som RTW. Inte orimligt för all del, med tanke på att alla andra tillverkare som erbjuder MTO gör på samma sätt. Och med tanke på att Vass legat på samma prisnivå väldigt länge var någon form av prishöjning vänat. 530 euro är trots allt fortfarande väldigt bra pris för de skorna, men visst, det är alltid trist för oss konsumenter när priser plötsligt höjs.

 36. Anonymous skriver:

  Som sagts: allt beröm för det informativa inlägget.

  Har någon koll på vilken läst som ligger närmast klassiska britter som Churchs Consul eller C&J:s Radstock? Är det F, månne? Eller R? Eller rentav P?

 37. j_ingevaldsson skriver:

  Tack! Jag skulle absolut säga R. F är lite nättare och mer elegant, P2 lite bulligare och rundare.

 38. Anonymous skriver:

  Lyfter åter på hatten. Vi får se om det blir en beställning i höst.

  /Per

 39. K skriver:

  Bra guide!

  En fråga, jag köpte ett par Old English, men blev förvånad när jag såg att snörhålen inte verkade vara förstärkta med metallringar.

  Brukar Vass inte sätta i sådana?

 40. Nej, Vass förstärker med extra läder och en stark tejp som sitter mellan foder och ovanläder. Det är inte helt ovanligt att man använder den metoden, framför allt av tillverkare som använder mer handgjorda moment.

 41. K skriver:

  Stort tack för snabbt svar.

  Sällar mig till hyllningskören för bloggen!

 42. Per S skriver:

  550 euro för kalv, 650 för häst, 30 för frakt.

  Är det värt det?

 43. Per S: Det beror på, men du får knappast bättre skor för de priserna från någon annan tillverkare. Där är också lästade skoblock inräknat.

 44. Istvan skriver:

  Ringde Vass för info om vilka mått etc. de behöver för beställning.
  Blev upplyst att man inte tar emot internet order. Det är bara att infinna sig i butiken i Budapest
  för måttagning.

 45. Istvan: Ja för deras semi bespoke-tjänst är det vad som gäller. Den har de inte heller erbjudit under super trunken i Stockholm. Detta då de vill att kunden hämtar ut skorna så de kan se de på och bedöma vilka eventuella korrigeringar som behöver göras. Men att beställa en modell utan att modifiera lästen går utmärkt att göra via mail.

 46. Philip skriver:

  Hej och tack för en väldigt trevlig blogg!

  Skulle vilja fråga vilken läst som ni tror kommer att passa mig bäst om jag har C&J 337 och Carmina Simpson (med andra ord ganska smala fötter)?

  Funderar på en K-läst i samma storlek som ovan nämnda skor men kanske blir för tight.

 47. Philip skriver:

  Enligt Rezso så skulle U-lästen passa bra med tanke på att Carmina Simpson passar mig. Blev en beställning idag av Old English.

  Stort tack för guiden, utan den hade det antagligen inte blivit någon Vassbeställning 🙂

 48. Philip: Ursäkta jag missade din fråga förut! Gött att det blev köp iaf, och kul du gillar guiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Protected by WP Anti Spam

Hoppa till verktygsfältet